Search
Close this search box.

Δόνα Φιλίππου: “Bοηθώντας ένα παιδί, μπορεί να μην αλλάζουμε τον κόσμο αλλα μπορεί να αλλάξουμε τον κόσμο του παιδιού”

H εκπαιδευτικός Δόνα Φιλίππου, συνεργάτιδα του Εκπαιδευτικού Θεραπευτικού Κέντρου Care Act στη Λάρνακα, μιλά στο SkalaTimes για όλα όσα ενδιαφέρουν τους γονείς, ιδιαίτερα σήμερα, λίγες μόνο μέρες πριν την έναρξη της νέας σχολική χρονιάς.
Η Δόνα, η οποία θεωρεί το επάγγελμα της λειτούργημα, ανάμεσα σε άλλα τονίζει: “Πιστεύω πως ένα παιδί, με σωστή καθοδήγηση και έγκαιρη παρέμβαση από έναν ειδικό στο καθημερινό σχολικό διάβασμα, μπορεί να προχωρήσει με τα παιδιά της ηλικίας του, χωρις να έχει κάποια αδυναμία ή ελλείψεις. Ακόμη, ο ειδικός μπορεί να διδάξει στα παιδιά ειδικές τεχνικές μελέτης έτσι ώστε το διάβασμα να γίνει μια πιο ευχάριστη δραστηριότητα. Το σχολικό διάβασμα μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά σε καλύτερες αποδόσεις στο σχολείο, να τονίσει την αυτοπεποίθησή του, να το μάθει να εργάζεται σε ομάδες και να γίνει πιο κοινωνικό”.
Περισσότερα στη πιο κάτω κουβέντα που είχαμε με τη Δόνα Φιλίππου.

SkalaTimes

Δόνα εσύ που έχεις σπουδάσει και τι;
Συμπλήρωσα τις προπτυχιακές μου σπουδές ως εκπαιδευτικός στο Παιδαγωγικό Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ακολούθως, συνέχισα τις σπουδές μου στο Τμήμα Επιστήμων Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, αποκτώντας Μεταπτυχιακό, με τίτλο «Διδακτική των Φυσικών Επιστημών».
Παρόλα αυτά η εκπαίδευση μου δεν σταματά μέχρι εδώ. Σε μία κοινωνία που νοσεί, ο εκπαιδευτικός επιβάλλεται να ακολουθήσει μια πορεία συνεχούς ενημέρωσης και μάθησης για τον ίδιο. Αναγνωρίζοντας, λοιπόν, τον σύγχρονο ρόλο του εκπαίδευτικού παρακολουθώ σεμινάρια σε τακτά χρονικά διαστήματα και ενημερώνομαι για νέες μεθόδους διδασκαλίας. Έτσι, έχω αποκτήσει και πιστοποίηση Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για παιδιά του Δημοτικού και Γυμνασίου. Επίσης , η αγάπη μου για το επάγγελμα του εκπαιδευτικού, με ώθησε να ασχοληθώ με διαγωνισμούς όπως την μαθηματική ολυμπιάδα, αποκτώντας ταυτόχρονα και εμπειρία στην προετοιμασία μαθητών δημοτικού στους διαγωνισμούς αυτούς!

Η συνεργασία σου με το Care Act πότε ξεκίνησε;
Η συνεργασία μου με το Care Act ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2019, αναλαμβάνοντας καθήκοντα που αφορούσαν κυρίως τη σχολική μελέτη παιδιών του δημοτικού σχολείου. Έπειτα εντάξαμε τη
Ρομποτική μέσα στην τάξη μας αλλά και ως ξεχωριστό μάθημα, όπως επίσης και μαθήματα προετοιμασίας για διάφορους μαθηματικούς και ελληνικούς διαγωνισμούς. Εργαζόμαστε τόσο ομάδικά όσο και ατομικά.

Τι είναι αυτό που κάνει το Care Act να ξεχωρίζει;
Το Care Act αποτελεί ένα εκπαιδευτικό και θεραπευτικό κέντρο στην Λάρνακα, όπου προσφέρει μια σειρά απο υπηρεσίες που βοηθούν στην εξέλιξη των παιδιών μας, αλλά και τους ίδιους τους γονείς.
Εκείνο που κάνει το κέντρο μας να ξεχωρίζει ειναι η ιδιαιτερη και εξατομικευμένη φροντίδα εκπαίδευσης των μαθητών με σύγχρονες μεθόδους και υπηρεσίες. Σημαντική επίσης είναι η άψογη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των θεραπευτών αλλά και η τακτική επικοινωνία των εκπαιδευτικών με τους γονείς των μαθητών.
Έχοντας ως κοινό στόχο την πρόοδο του παιδιού, μια συζήτηση για οποιοδήποτε θέμα αφορά τη σχολική του πορεία είναι σίγουρα ωφέλιμη.

Το ότι αρκετοί νέοι άνθρωποι, με διαφορετικές ειδικότητες, βρίσκεστε κάτω από την ίδια επαγγελματική στέγη, τι σημαίνει για σένα ως παιδαγωγό; Πως επηρεάζει, αν επηρεάζει, την δουλειά σου και κατ’επέκταση τα αποτελέσματα της δουλειάς σου;
Το γεγονός ότι ανήκω σε μια διεπιστημονική όμαδα, όπου υπάρχει εκπαιδευτική ψυχολόγος, ειδική παιδαγωγός, λογοθεραπεύτρια, εργοθεραπεύτρια και χοροθεραπεύτρια, επηρεάζει θετικά το κομμάτι τη δουλειάς μου αλλα και το κομμάτι του ίδιου του γονιού.
Η θεραπευτική μας προσέγγιση στηρίζεται στη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων του παιδιού, του εφήβου και του ενήλικα με την ανάπτυξη των ικανοτήτων και δεξιοτήτων του, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του καθώς και της οικογένειάς του. Με βάση την αξιολόγηση των δεξιοτήτων του ατόμου, σχεδιάζεται και οργανώνεται στη συνέχεια ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πρόγραμμα πολυεπίπεδης παρέμβασης προσανατολισμένο στη
μέγιστη δυνατή επιτυχία. Σημαντικό επίσης είναι ότι υπάρχει πλήρης συνεργασία, εχεμύθια και διακριτικότητα μεταξυ μας .
Bοηθώντας ένα παιδί, μπορεί να μην αλλάζουμε τον κόσμο αλλα μπορεί να αλλάξουμε τον κόσμο του παιδιού.

Τι ηλικίες παιδιών έρχονται κοντά σου;
Η σχολική μελέτη αναφέρεται σε παιδιά του δημοτικού σχολείου. Συγκεκριμένα έρχονται κοντά μου μαθητές από την προδημοτική μεχρι και Στ ΄τάξη του δημοτικού σχολείου .

Γιατι ένα παιδι να έρθει για σχολικό διαβασμα;
Το συστηματικό σχολικό διάβασμα στοχεύει κυρίως στο να βοηθήσει τα παιδιά να ανταπεξέλθουν στα καθημερινά τους σχολικά μαθήματα αλλά και στην ομαλή ένταξη τους στο σχολικό και κοινωνικό τους περιβάλλον. Πιστεύω πως ένα παιδί, με σωστή καθοδήγηση και έγκαιρη παρέμβαση από έναν ειδικό στο καθημερινό σχολικό διάβασμα, μπορεί να προχωρήσει με τα παιδιά της ηλικίας του, χωρις να έχει κάποια αδυναμία ή ελλείψεις. Ακόμη, ο ειδικός μπορεί να διδάξει στα παιδιά ειδικές τεχνικές μελέτης έτσι ώστε το διάβασμα να γίνει μια πιο
ευχάριστη δραστηριότητα. Το σχολικό διάβασμα μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά σε καλύτερες αποδόσεις στο σχολείο, να τονίσει την αυτοπεποίθησή του, να το μάθει να εργάζεται σε ομάδες και να γίνει πιο κοινωνικό.

Εσύ γιατί αποφάσισες να γίνει παιδαγωγός; Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει κανείς για να είναι καλός ως παιδαγωγός;
Ο Μέγας Αλέξανδρος, θέλοντας να δείξει τη σπουδαιότητα που έχει στη ζωή του ο δάσκαλός του Αριστοτέλης, έλεγε την παροιμιώδη φράση: «Τη ζωή μου την οφείλω στον πατέρα μου, αλλά την ποιότητα της ζωής μου στο δάσκαλό μου».
Ο λόγος που αποφάσισα να επιλέξω τον δρόμο του παιδαγωγού είναι γιατί θεωρώ την δουλειά μας, και γενικά το επάγγελμα του εκπαιδευτικού, λειτούργημα και όχι επάγγελμα! Μετά τους γονείς το επόμενο πρότυπο για ένα παιδί είναι ο ίδιος ο δάσκαλός του. Δουλεύουμε με έμψυχο υλικό, πλάθουμε και διαμορφώνουμε ψυχές σε μια ηλικία τόσο ιδιαίτερη και καταλυτική για την μετέπειτα προσωπικότητα των παιδιών! Το να διδάσκω δεν είναι επάγγελμα.  
Είναι αγνή κοινωνική συνεισφορά, και είμαι ευτυχισμένη που σήμερα έχω την ευκαιρία να συνεισφέρω.
Ως δασκάλα έχω την άμεση δυνατότητα να κάνω τη διαφορά. Θέλω το καλύτερο για τον καθένα. Θέλω όλοι μου οι μαθητές να μαθαίνουν και το κυριότερο να κατανοούν. Πανω απο όλα όμως στόχος μου ειναι τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα.
Καλός παιδαγωγός κατα την γνώμη μου ειναι αυτός που εκτός από τη μετάδοση της γνώσης, καταφέρνει, μέσω του τρόπου που υιοθετεί, να διαπλάσει τον χαρακτήρα του κάθε παιδιού. Ο δάσκαλος δεν είναι μόνο εκείνος που διδάσκει ένα μάθημα. Ο παιδαγωγικός του ρόλος είναι
τεράστιος και οφείλει να διαπνέεται από αληθινή αγάπη και ενδιαφέρον για τους μαθητές του. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι μαθητές μου έρχονται και μου διηγούνται διάφορα περιστατικά από την ημέρα τους στο σχολείο. Εγώ οφείλω να αφιερώσω λίγο χρόνο, να δείξω ενδιαφέρον, να τους ακούσω ενεργητικά και όχι με αδιαφορία, έτσι ώστε να νιώσει ο μαθητής ότι έχει ένα πρόσωπο στο οποίο μπορεί να μιλήσει άνετα.
Τέλος,  οφείλουμε ως δάσκαλοι να συνεχίσουμε να είμαστε απλοί, μετριόφρονες και ταπεινοί και να είμαστε ανοικτοί στο να μαθαίνουμε και από τους μαθητές μας. Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε αντιμέτωποι με την πρόκληση να εμπνέουμε τους μαθητές μας όχι μόνο προς την
κατεύθυνση συλλογής πληροφοριών αλλά και προς την καλλιέργεια της σκέψης, ώστε να αποκτήσουν την ικανότητα να αξιολογούν, να βγάζουν συμπεράσματα, να είναι δημιουργικοί και πάνω από όλα να διαμορφώσουν έναν ενάρετο χαρακτήρα.

Η πανδημία έχει επηρεάσει τις σχολικές επιδόσεις των παιδιών; Ποια η άποψη σου; 
H χρονιά που πέρασε ήταν μια χρονιά με πολλές δυσκολίες, όπου λόγω της πανδημίας, παρατηρήθηκε όξυνση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών προβλημάτων. Προσωπικά, θεωρώ ότι το σοβαρότερο πρόβλημα ήταν η ίδια η τηλεκπαίδευση, αφού δεν είχε καμία σχέση με την δια ζώσης εκπαίδευση. Δεν ενδείκνυται για αδύναμους μαθητές και όσους παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες. Οι επιπτώσεις ήταν δραματικές, βυθίζοντας πολλά παιδιά σε μοφωτικά, παιδαγωγικά και ψυχολογικά αδιέξοδα.
Αρκετοί μαθητές μου έκοψαν πίσω στην σχολική επίδοσή τους, αλλά δεν ήταν μόνο αυτό, αλλά και το ότι χάθηκε εντελώς το στοιχείο της κοινωνικοποίησης.

Το δικό σου μήνυμα στους γονείς; 
Ο τρόπος που θα οργανώσει ένα παιδί το διάβασμά του, παίζει καταλυτικό ρόλο, όχι μόνο στην επίδοσή του στο σχολείο, αλλά κυρίως στην εικόνα και τη σχέση που θα αναπτύξει με τη μάθηση γενικότερα.
«Αν το παιδί δεν μπορεί να μάθει με τον τρόπο που το διδάσκουμε, τότε πρέπει να το διδάξουμε με τον τρόπο που μπορεί να μάθει».
Η προσπάθειά μας στο εκπαιδευτικό κέντρο, μαζί με την βοήθεια και την συνεργασία των γονέων, είναι όπως τα παιδιά τους αγαπήσουν το σχολείο και τη μελέτη, αλλά και να αναπτύξουν μεθοδικότητα στο διάβασμά του. Δουλεύοντας μαζί με το παιδί, βάζουμε τα θεμέλια για ένα σπουδαίο “οικοδόμημα”. Αυτό, όμως, πρέπει να το κάνουμε με χαρά, με ενθουσιασμό, με έμπνευση και με μεράκι. Ποτέ με γκρίνια και βαρεμάρα.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Βουλευτή Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομου Αλαμπρίτη με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, Σοφία Ζαχαράκη

Σε ανάρτηση του ο Βουλευτής Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομος Αλαμπρίτης ενημέρωσε πως πραγματοποίησε συνάντηση με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Παρουσίαση Βιβλίου: Λάρνακα, Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με πέρα από 4000 χρόνια συνεχούς ζωής και πολιτισμού

Ο Δήμαρχος Λάρνακας και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας προσκαλούν στη παρουσίαση του βιβλίου του κ. Αλέξη Μιχαηλίδη με τίτλο “Λάρνακα: Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα

error: Content is protected !!