Search
Close this search box.

Η δική μας Αλέξια τίμησε τις σπουδαίες γυναικείες φωνές της αμερικανικής τζαζ και των γκόσπελ με μια συναυλία στην Αθήνα

Της Γιώτας Δημητρίου
(Αρχισυντάκτρια SkalaTimes)

Θυμάμαι μια παλαιότερη μας κουβέντα με τον Μίλτο Καρατζά, όταν ήταν ο Διευθυντής μου, τα χρόνια που ήμουν Αρχισυντάκτρια στην “Espresso Κύπρου”, ο Μίλτος μου είχε πει “μια από τις σπουδαιότερες φωνές, όχι μόνο της Κύπρου και της Ελλάδας, αλλά και της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, είναι η δική σας Αλέξια”.
Δεν το ξέχασα ποτέ, γιατί ο Μίλτος Καρατζάς θεωρείται από πολλούς σπουδαίους τραγουδιστές (Έλληνες και ξένους) ο Mr Music Man, χρόνια στις δισκογραφικές εταιρείες, με μια καριέρα που αξίζει να γίνει βιβλίο ή και ταινία.
Μα το θέμα σήμερα δεν είναι ο Μίλτος Καρατζάς, αλλά η η δική μας Αλέξια.

Στα πλαίσια του ”Summer Nostos Festival 2021” στην Αθήνα, στις 27 Αυγούστου η Αλέξια τίμησε τις γυναικείες φωνές της αμερικανικής τζαζ και των γκόσπελ: Nina Simone, Billie Holiday, Ella Fitzgerald, Mahalia Jackson, Felicia Sanders, Anita O’Day, Betty Carter, Abbey Lincoln κ.λπ.
Το κοινό κατάφερε μέσα από την μοναδική φωνή της Αλέξιας “να ταξιδέψει στα underground Jazz κλαμπ της Νέας Ορλεάνης, του Χάρλεμ, της Νέας Υόρκης, αλλά και στις εκκλησίες που βρίσκονται στα βάθη του Νότου της Αμερικής”.

Η Αλέξια με την παράσταση αυτή θέλησε να βρεθεί πιο κοντά στην ουσία της τζαζ για να διαλύσει προκαταλήψεις και παρανοήσεις γύρω από αυτήν, αλλά και για να απευθυνθεί σε όλους όσους αγαπάνε τη μουσική.
Στην συναυλία την συνόδευε μια πενταμελής ορχήστρα από επιλεγμένους μουσικούς της σύγχρονης ευρωπαϊκής τζαζ σκηνής.
Το Women in Jazz ήταν μια παράσταση από το ερευνητικό έργο της Αλέξια με τίτλο “The Untold Story of Women in Jazz”.

Με μια ανάρτηση του στα ΜΚΔ ο Έλληνας Mr Music Man, ο Μίλτος Καρατζάς, έγραψε: “Η υπέροχη Αλέξια στην παράσταση WOMEN IN JAZZ που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Σταύρος Νιάρχος με τεράστια επιτυχία! Mια παράσταση με μερικά από τα πιο σημαντικά τραγούδια που έχουν ερμηνεύσει μεγάλες τραγουδίστριες της jazz, τα οποία η Αλέξια τα ερμήνευσε με τον δικό της τρόπο και αποθεώθηκε από το κοινό! Η Αλέξια προλόγιζε όλα τα τραγούδια, αναλύοντας το κοινωνικο τους περιεχόμενο, με αποτέλεσμα το κοινό να μπορεί να αντιληφθεί την υπέρβαση που έκαναν οι σπουδαίες αυτές ερμηνεύτριες, ερχόμενες σε συνεχείς συγκρούσεις με τα ήθη εκείνης της εποχής.
Η Αλέξια τίμησε με αυτόν τον τρόπο τραγουδίστριες όπως οι Billie Holiday, Ella Fitzgerald, Nina Simone, Mahalia Jackson, Betty Carter κα.
Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω την λατρεμένη μου Αλέξια, για όλα όσα είπε για εμένα και τον ρόλο μου στην εξέλιξη της καριέρας της στα πρώτα της βήματα στην δεκαετία του 90! Ήταν μεγάλη μου τιμή”.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γιώργος Κουκουμάς: Το μήνυμα της αυριανής εκδήλωσης είναι να υπερασπιστούμε το κράτος δικαίου και το συμφέρον αυτού του λαού που πληρώνει τα σκάνδαλα των εκατομμυρίων και της συγκάλυψης τους

Στις δημοκρατίες κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να κρίνει να κατακρίνει και να διαδηλώνει ενάντια σε αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας, τους ίδιους τους δικαστές που ασκούν

Γιος Οδυσσέα Μιχαηλίδη: «Ο καθένας ας ζήσει με τις επιλογές του, αν και πιστεύω πραγματικά πως δεν θα μπορέσουν ποτέ να βρουν έστω και τη μισή ησυχία συνείδησης που έχεις»

«Ο καθένας ας ζήσει με τις επιλογές του, αν και πιστεύω πραγματικά πως δεν θα μπορέσουν ποτέ να βρουν έστω και τη μισή ησυχία συνείδησης

Σκέφτεται το 2028 ο Οδυσσέας αλλά δεν θα ιδρύσει κόμμα ή κίνηση – Μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΕΔΑΔ

Τι θα πράξει τελικά ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης; Θα εμπλακεί στην πολιτική; Θα ιδρύσει πολιτική κίνηση ή κόμμα; Θα κατέλθει υποψήφιος με κάποιο κόμμα στις βουλευτικές; Θα

Ομιλία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Αντωνίας Θεοδοσίου στην εκδήλωση «Γυναίκα, Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή»

Η τριπλή πλανητική κρίση –κλιματική αλλαγή, απώλεια βιοποικιλότητας και ρύπανση – δεν αποτελεί μόνο περιβαλλοντικό ζήτημα, αλλά μια εξαιρετικά σοβαρή κρίση της ανθρωπότητας, η οποία

error: Content is protected !!