Search
Close this search box.

Χοροθεραπεύτρια Άντρεα Τζιώρτα: “Το σώμα είναι ένα βασικό ψυχοθεραπευτικό εργαλείο που ενδυναμώνει την επικοινωνία μεταξύ του ασυνείδητου και του συνειδητού, προωθώντας την αλλαγή σε ψυχοσωματικό επίπεδο”

Η Άντρεα Τζιώρτα, χοροθεραπεύτρια στο εκπαιδευτικό θεραπευτικό κέντρο Care Act στη Λάρνακα, μας αναλύει τι είναι η χοροθεραπεία, ποια τα οφέλη της και σε ποιους απευθύνεται. Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας αφορά όλους (γονείς και μη), η Άντρεα τονίζει ανάμεσα σε άλλα: “Ειδικότερα αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, οι γονείς αναγκάστηκαν να λειτουργήσουν με πολλές και ξένες ιδιότητες γι’ αυτούς, όπως αυτήν του δασκάλου. Όλοι ήρθαμε αντιμέτωποι με τις καινούριες συνθήκες του εγκλεισμού και της απομόνωσης. Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους τους γονείς να βρουν λίγο χρόνο για τον εαυτό τους και να ανταποκριθούν και στις δικές τους ανάγκες παράλληλα με των παιδιών”.

SkalaTimes

Άντρεα εσύ που έχεις σπουδάσει και τι;
Σπούδασα Ψυχολογία (BSc) στο Brunel University London και μετά ακολούθησα διετές μεταπτυχιακό στη Χοροκινητική Ψυχοθεραπεία (MA) στο Goldsmith University of London.

Αλήθεια, τι εννοούμε όταν λέμε “χοροθεραπεία”;
Η Χοροθεραπεία ή Χοροκινητική Ψυχοθεραπεία ορίζεται ως η ψυχοθεραπευτική χρήση της κίνησης που επιτρέπει στο παιδί να εμπλακεί δημιουργικά σε μια διαδικασία συναισθηματικής, γνωστικής, και κοινωνικής ολοκλήρωσης. Είναι δηλαδή μια δημιουργική, μη λεκτική ψυχοθεραπεία. Σκοπός είναι, η δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης και αποδοχής μεταξύ θεραπευτή και παιδιού, έτσι ώστε το παιδί με ασφάλεια να μπορεί να εκφράσει σκέψεις και συναισθήματα μέσα από την κίνηση, τον ρυθμό και το παιχνίδι. Μετά, ο θεραπευτής θα ενθαρρύνει το παιδί να συνδέει την κινητική έκφραση με τη λεκτική κατανόηση.

Σε ποιους απευθύνεται κυρίως η χοροθεραπεία;
Η Χοροθεραπεία απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες. Πιο
συγκριμένα θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα που βιώνουν συναισθηματικές δυσκολίες, έντονο
άγχος, φοβίες και θυμό, ή στον καθένα που διανύει μεταβατικές περιόδους ή περιόδους αλλαγών. Επίσης συστήνεται για άτομα στο φάσμα του αυτισμού και άτομα με μαθησιακές δυσκολίες και σε όποιον βρίσκει πολύ δύσκολο να εκφραστεί μόνο με τη χρήση του λόγου. Επίσης δεν είναι απαραίτητη καμία προηγούμενα εμπειρία με το χορό.

Ποια τα οφέλη από τη χοροθεραπεία;
Θα έλεγα ότι τα οφέλη από την Χοροθεραπεία είναι πολλά! Κάποια από αυτά είναι η ανάπτυξη
υγιών σχέσεων, εμπιστοσύνης και συνεργασίας, η κατανόηση των ορίων και η καλύτερη έκφραση και διαχείριση των συναισθημάτων. Επίσης δεν θα μπορούσα να παραλείψω την αύξηση της αυτοπεποίθησης και της αίσθησης εκτόνωσης και χαλάρωσης, όπως και την ενίσχυση της δημιουργικότητας και της φαντασίας μαζί με τη βελτίωση της συγκέντρωσης και της αυτοεικόνας μας.

Ασχολείσαι μόνο με παιδιά ή και με έφηβους και ενήλικες;
Ασχολούμαι με άτομα όλων των ηλικιών, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.

Είναι η χοροθεραπεία ένα είδος ψυχοθεραπείας;
Ναι! Η Χοροθεραπεία εμπίπτει στις μορφές ψυχοθεραπείας μέσω τεχνών, όπως και η εικαστική
θεραπεία, η μουσικοθεραπεία και η δραματοθεραπεία. Το σώμα μας από τη γέννηση μας, όταν
ακόμα δεν υπάρχουν οι λέξεις, είναι ο μόνος τρόπος επικοινωνίας για εμάς και στη συνέχεια της
ζωής μας παραμένει ο πιο άμεσος. Η αυθόρμητη κίνηση δε, καθρεπτίζει τις πτυχές του ασυνείδητού μας όπως μνήμες, συναισθήματα και ανάγκες που δεν θα αναγνωρίζαμε αλλιώς. Και κάπως έτσι λοιπόν, το σώμα είναι ένα βασικό ψυχοθεραπευτικό εργαλείο που ενδυναμώνει την επικοινωνία μεταξύ του ασυνείδητου και του συνειδητού, προωθώντας την αλλαγή σε ψυχοσωματικό επίπεδο.

Πότε ξεκίνησε η χοροθεραπεία να υπάρχει ως μορφή θεραπείας και πότε ήρθε στο τόπο μας;
Η Χοροθεραπεία υπάρχει σαν μια ολοκληρωμένη μορφή θεραπείας από τις αρχές της δεκαετίας
του 1940. Αρχικά εδραιώθηκε ως μορφή θεραπείας από την ιατρική κοινότητα στις Η.Π.Α και
παράλληλα στην Αγγλία ξεκίνησε να εξελίσσεται στα νοσοκομεία και στα σχολεία. Η Χοροθεραπεία στη Κύπρο βρίσκεται εδώ και 20 χρόνια βάζοντας γερές βάσεις για τον μέλλον της στον τόπο μας, αφού πλέον εφαρμόζεται σε πολλούς φορείς όπως υπηρεσίες ψυχικής υγείας, μονάδες απεξάρτησης, στέγες για άτομα με ειδικές ικανότητες, ειδικές ιατρικές μονάδες, στην εκπαίδευση και στον ιδιωτικό τομέα (γηροκομεία, νηπιαγωγεία, ιδιωτικά θεραπευτικά κέντρα).

Το να εργάζεσαι στο care Act τι σημαίνει για σένα;
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμένα να είμαι στην ομάδα του CareAct, σε μια ομάδα όπου
μπορούμε να ανταλλάξουμε απόψεις και να συνεργαστούμε κάνοντας το καλύτερο δυνατό για το κάθε παιδί ξεχωριστά. Είναι μεγάλο πλεονέκτημα να δουλεύεις μαζί με άλλους ειδικούς ο καθένας εξειδικευμένος στον τομέα του στηρίζοντας ο ένας τον άλλο.

Ποια τα οφέλη για ένα γονιό που φέρνει το παιδί του στο Care Act;
Το CareAct είναι ένα πολυθεματικό κέντρο με πολύ ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον στο οποίο ο
γονιός θα βρει έμπιστο και εξειδικευμένο προσωπικό για τις ανάγκες του παιδιού του,
ακολουθώντας μια ολιστική προσέγγιση στον ίδιο χώρο, κάνοντας τη διαδικασία πιο εύκολη και
πρακτική.

Άντρεα με αφορμή τη συνέντευξη μας αυτή, ποιο το δικό σου μήνυμα στους γονείς που θα
διαβάσουν τη συνέντευξη αυτή; 
Ευχαριστώ για την ερώτηση! Συνήθως επικεντρωνόμαστε στα παιδιά και τις δικές τους ανάγκες και πολλές φορές οι ίδιοι οι γονείς παραλείπουν τις δικές τους. Ειδικότερα αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, οι γονείς αναγκάστηκαν να λειτουργήσουν με πολλές και ξένες ιδιότητες γι’ αυτούς, όπως αυτήν του δασκάλου. Όλοι ήρθαμε αντιμέτωποι με τις καινούριες συνθήκες του εγκλεισμού και της απομόνωσης. Οπότε, τελειώνοντας αυτή τη συνέντευξη, θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους τους γονείς να βρουν λίγο χρόνο για τον εαυτό τους και να ανταποκριθούν και στις δικές τους ανάγκες παράλληλα με των παιδιών. Εμείς στο CareAct είμαστε πάντα στη διάθεσή τους για να βοηθήσουμε σε ότι χρειαστεί.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κοινή ανακοίνωση ΑΕΚ και Ανόρθωσης

Πραγματοποιήθηκε χθες, συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών των ΔΣ των Σωματείων ΑΕΚ και Ανόρθωσης με θέμα συζήτησης την οπαδική βία και την ποικιλότροπη έκφραση της εντός της

Aυξάνονται οι ποινές για το αδίκημα της υποκίνησης βίας ή μίσους λόγω γενετήσιου προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου με νόμο που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής

Αύξηση ποινών για υποκίνηση βίας ή μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ, τι αλλάζει Την σχετική πρόταση νόμου του Βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστου Δαμιανού ψήφισαν 30 Βουλευτές

error: Content is protected !!