Search
Close this search box.

Το ολοκαύτωμα των βιβλίων στον πνευματικό μεσαίωνα της Ναζιστικής Γερμανίας και το σκίσιμο των σελίδων σήμερα από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου

SkalaTimes Team

Είναι γνωστό πως το 1933 η ναζιστική Γερμανία έζησε το δικό της πνευματικό μεσαίωνα, όταν το κάψιμο βιβλίων γερμανών συγγραφέων, ήταν το πράσινο φως για την μεταφορά στην κόλαση, δηλαδή στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Το βράδυ της 10ης Μαΐου του 1933, 70.000 άνθρωποι μαζεύτηκαν στην πλατεία της Όπερας του Βερολίνου. Το σκηνικό θα γραφόταν για πάντα στις μαύρες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας: φοιτητές με κάρα και φορτηγά κουβαλούσαν χιλιάδες βιβλία σπουδαίων γερμανών συγγραφέων, ποιητών και φιλοσόφων για να τα ρίξουν στη φωτιά.
Ήταν τότε που ο 23χρονος ναζιστής φοιτητής Χέρμπερτ Γκούτγιαρ είχε κάνει μια σύντομη ομιλία γεμάτη μίσος. «Παραδίδω στη πυρά ότι είναι αντιγερμανικό» είχε πει καταχειροκροτούμενος.

Πληροφορίες του SkalaTimes λένε πως σήμερα, που ο Μεσαίωνα επανέρχεται με τακτικές και εφαρμογές, φαινομενικά ανώδυνες, το Υπουργείο Παιδείας της χώρας μας, της Κύπρου, έδωσε οδηγίες όπως σκιστεί και εξαφανιστεί μία σελίδα από το βιβλίο αγγλικών “Oxford Discover Future 3 Work Book”. Η σελίδα 36.
Για ποιο μέλλον μιλάμε όταν σκίζουμε σελίδες βιβλίων; Το επόμενο βήμα ποιο θα είναι; Να πετάμε στη πυρά όσα βιβλία δεν ταιριάζουν με τις πολιτικές μας πεποιθήσεις; Αυτά τα ερωτήματα θα μπορούσε να τα απαντήσει κάποιος του Υπουργείου….

Το SkalaTimes επικοινώνησε με το Υπουργείο Παιδείας, μίλησε με 3-4 γραφεία του Υπουργείου, τα οποία όμως το ένα μας παρέπεμπε σε άλλο, μέχρι που τελικά μας είπαν πως οι αρμόδιοι που μπορούν να απαντήσουν και να διαψεύσουν ή να επιβεβαιώσουν την πληροφορία βρίσκονται σε Meeting και ως εκ τούτου μας ζήτησαν να ξαναεπικοινωνήσουμε μια άλλη μέρα.

Επειδή όμως τα θέματα παιδείας δεν είναι για να μπαίνουν κάτω από χαλιά και να κρύβουν είτε χάλια είτε λάθη, το SkalaTimes έμαθε από έγκυρες πηγές ότι όντος δόθηκε αυτή η εντολή από το Υπουργείο, δηλαδή: όπως σκιστεί η σελίδα 36 του εν λόγω βιβλίου. Μάλιστα η εντολή δόθηκε χθες Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου, στις 11:35 το πρωί.

Η σελίδα, την οποία εξασφαλίσαμε και παραθέτουμε πιο κάτω, αναφέρετε σε ήρωες και έχει από την μία την Φρίντα Κάλο και από την άλλη γίνεται αναφορά στον Κεμάλ Ατατούρκ.
Επαναλαμβάνουμε: μιλάμε για βιβλίο ΑΓΓΛΙΚΩΝ όπου το ζητούμενο είναι η αγγλική γλώσσα και όχι οι πολιτικές ή ιστορικές γνώσεις.

Αν σωστά έπραξε το Υπουργείο Παιδείας, ή όχι, θα θέλαμε να ακούσουμε τι λένε οι άνθρωποι του πνεύματος και των γραμμάτων εντός και εκτός Κύπρου.

Δυστυχως, όμως, τα κοινά σημεία με τον Πνευματικό Μεσαίωνα τα εντοπίσαμε: Τι κάψιμο, τι σκίσιμο!
Εξ’ ου και η υπενθύμιση στην αρχή του κειμένου για το τι γινόταν στην Ναζιστική Γερμανία.

Απ΄την άλλη, βέβαια, ας μη ξεχνάμε πως η ναζιστική Γερμανία δεν ήταν για όλους κάτι το κακό, κάποιοι στις μέρες μας την θαυμάζουν. Και την νοσταλγούν.

Ευελπιστούμε ότι το θέμα θα πάρει τις διαστάσεις που του αρμόζουν και ότι δεν θα ξαναέχουμε τέτοια περιστάτικα όπου το Υπουργείο Παιδείας της χώρας μας θα δίνει οδηγίες για να σκίζονται σελίδες βιβλίων!!!!

Το αν οι σελίδες αυτές πρέπει ή δεν πρέπει να υπάρχουν σε Κυπριακό σχολείο, ας το κρίνουν οι αρμόδιοι, αν οι αρμόδιοι έκριναν ότι οι εν λόγω σελίδες είναι ακατάλληλες για τα κυπριακά σχολεία, να το αιτιολογήσουν και να αλλάξουν βιβλία, το ΣΚΙΣΙΜΟ ΣΕΛΙΔΩΝ παραπέμπει σε άλλες εποχές και άλλες πολιτικές.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνέντευξη Βαλεντίνα Γεωργίου: “Η σχέση σχολείου – γονιών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία και έρευνες έχουν δείξει ότι η γονεϊκή συμμετοχή συμβάλλει στην σχολική επιτυχία των παιδιών”

Η Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου “Παιδόκηπος” στο Κίτι, Βαλεντίνα Γεωργίου, μιλά στο SkalaTimes για το ρόλο της εκπαίδευσης, για το ρόλο που έχουν οι γονείς, αλλά

Ευτυχία: Μία ψυχολόγος δίνει 5 πολύτιμες συμβουλές για να νιώσουμε χαρά όταν όλα γύρω μας είναι ζοφερά

Παρά τους δύσκολους καιρούς, υπάρχει περιθώριο για ευχάριστα συναισθήματα. Μια ειδικός ψυχικής υγείας, δείχνει τον τρόπο να τα καταφέρουμε Δύσκολα θα μπορούσε να μπει θετικό

error: Content is protected !!