Search
Close this search box.

Πρώτη μέρα στα θρανιά για τα παιδιά του Δημοτικού, τι είναι καλό να θυμόμαστε εμείς οι ενήλικες που είμαστε γύρω απ΄τα παιδιά

SkalaTimes

Τα παιδιά μας έχουν επιστρέψει στα σχολεία! Σήμερα είναι η πρώτη μέρα και για τα μικρά μας, τα παιδάκια της προδημοτικής και του δημοτικού.
Τα μικρά μας ανθρωπάκια με τις ευαίσθητες καρδούλες επιστρέφουν στα θρανία, έχοντας στο μυαλουδάκι τους, (αυτό που σαν σφουγγάρι απορροφά τα πάντα και θυμάται τα πάντα), την περσινή χρονιά, που δεν ήταν εύκολη, που τους στέρησε πολλά, που τα έβαλε σε καλούπια που δεν ταίριαζαν στην τρυφερή ηλικία τους.
Είναι ευθύνη δική μας (σε μεγάλο βαθμό) να κάνουμε την σχολική τους χρονιά όμορφη, με όσες το περισσότερο πιο ευτυχισμένες στιγμές. Αν έχουν δικαίωμα σε κάτι τα παιδιά, αυτό είναι η ευτυχία.

Αν εμπεδώναμε όλοι τα ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ των παιδιών και αν πασκίζαμε για την πραγματοποίηση τους, θα ήταν αδιαμφισβήτητα ένας ομορφότερος κόσμος.

Άρθρο 24 – Δικαιώματα του παιδιού
1. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην προστασία και τη φροντίδα που απαιτούνται για την καλή διαβίωσή τους. Τα παιδιά μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους. Η γνώμη τους σχετικά με ζητήματα που τα αφορούν λαμβάνεται υπόψη σε συνάρτηση με την ηλικία και την ωριμότητά τους.
2. Σε όλες τις πράξεις που αφορούν τα παιδιά, είτε επιχειρούνται από δημόσιες αρχές είτε από ιδιωτικούς οργανισμούς, πρωταρχική σημασία πρέπει να δίνεται στο υπέρτατο συμφέρον του παιδιού.
3. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να διατηρεί τακτικά προσωπικές σχέσεις και απ’ ευθείας επαφές με τους δύο γονείς του, εκτός εάν τούτο είναι αντίθετο προς το συμφέρον του.

Με αφορμή τη νέα σχολική χρονιά, μέσα από αυτό το αφιέρωμα στα παιδιά μας, υπενθυμίζουμε κάποιες πρακτικές και χρήσιμες συμβουλές για την έναρξη της σχολικής χρονιάς με την βοήθεια της οριοθέτησης, του γνωστού και αγαπητού Εκπαιδευτικού Ψυχολόγου και συνεργάτη του SkalaTimes Ανδρέα Δημητρίου:

Ηλεκτρονικές συσκεύες… με μέτρο!
Σταδιακός περιορισμός και προσυμφωνία με τα παιδιά μας πότε και πόσο μπορούν να χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικα παιχνίδια και την τηλεόραση. Για παράδειγμα, τα παιδιά δεν θα μπορούν να μείνουν μπροστά από ηλεκτρονικά παιχνίδια και τηλεόραση μετά τις 9 το βράδυ.

Ώρα για νυχτερινό ύπνο!
Μπορεί το καλοκαίρι τα παιδιά να κοιμούνται οποιαδήποτε ώρα αλλά σταδιακά θα πρέπει να κοιμούνται νωρίτερα και να ξυπνούν το επόμενο πρωί νωρίτερα. Άρα, μπείτε πάλι σταδιακά στο χειμερινό ωράριο. Θέστε με προσυμφωνία με τα παιδιά ας μια συγκεκριμένη ώρα για νυχτερινό ύπνο και τηρήστε την.

Υγιεινή διατροφή…περιορισμός στις ατασθαλείες!
Το καλοκαίρι τα παιδιά τρώνε ανθυγιεινά σνακ, παγωτά και άλλα τα οποία έχουν περισσότερη ζάχαρη και τα κάνουν να είναι περισσότερο υπερκινητικά. Προσπαθήστε με την οριοθέτηση και το πρόγραμμα να περιορίσετε τα πολλά γλυκά και να τα αντικαταστήσετε με πιο υγιεινές συνήθειες.

Ώρα για διάβασμα
Σημαντικό είναι να υπάρξει σταθερότητα από την αρχή της σχολικής χρονιάς στις ώρες διαβάσματος και στην τοποθεσία διαβάσματος. Για τα μικρά παιδιά διαβάζουμε μετά το σχολείο για να είναι το απόγευμα ελεύθερο για παιχνίδι. Είναι ωφέλιμο να χρησιμοποείται τη δεξιότητα της ανταμοιβής όταν τα παιδιά υλοποιούν τους στόχους του προγράμματος. Και μην ξεχνάμε ότι ανταμοιβή δεν είναι τα υλικά αγαθά αλλά κοινωνικού τύπου δραστηριότητες.

Διαχείριση χρόνου
Τα παιδιά λειτουργούν καλύτερα με δομή, ρουτίνα και σταθερό πρόγραμμα ημέρας. Είναι δηλαδή ωφέλιμο να υπάρχει ξεκάθαρο πρόγραμμα σχολικών και εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Ρεαλιστικό βέβαια και όχι υπερφορτωμένο. Δηλαδή, να υπάρχει ώρα για διάβασμα, ώρα για παιχνίδι στο σπίτι, ώρα για παιχνίδι με φίλους, ώρα ποδοσφαίρου, ώρα μπαλέτου κτλ. Ο χρόνος να είναι καταμερισμένος ισομερώς. Δηλαδή, το παιχνίδι να έχει επαρκή χρόνο. Μην ξεχνάμε τα παιδιά σε αυτή την τρυφερή ηλικία έχουν ανάγκη από παιχνίδι. Επίσης, σημαντικό οι γονείς είναι να μεριμνήσουν τα παιδιά τους να κοιμούνται να ξεκουράζονται αρκετά. Ένας καλός ύπνος βοηθάει να έχουν τα παιδιά μας καλύτερη επίδοση στο σχολείο.

Οργάνωση γραφείου
To γράφειο για διάβασμα να είναι ένα μέρος ήρεμο, χωρίς απόσπαση προσοχής και βέβαια χωρίς πολλά αντικείμενα στην επιφάνεια. Να είναι φωτεινό και άνετο αλλά να μην βλέπει στο παράθυρο. Οργανώστε το λοιπόν έξυπνα, βάλτε χρώμα για να γίνει πιο χαρούμενο για το παιδί.

Reunion με…συμμαθητές
Οργανώστε μια συνέρευση με τους αγαπημένους φίλους και συμμαθητές του. Είναι σημαντικό να θυμηθούν τα παλιά, να παίξουν όπως έπαιζαν κατά τη διάρκεια του χρόνου στο σχολείο έτσι ώστε η μετάβαση στο σχολείο να είναι πιο εύκολη.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!