Ήθελα η συνέντευξη με τον συνάδελφο δημοσιογράφο Τάσο Τρύφωνος να είναι εφ’ όλης της ύλης και να είναι εις βάθος. Και έτσι ήταν. Ο Τάσος έχει μια πολύ πλούσια διαδρομή στο χώρο της δημοσιογραφίας, τόσο σε Ελλάδα, όσο και σε Κύπρο και αν ο περισσότερος κόσμος τον έμαθε όταν “βγήκε στο γυαλί”, με τις πετυχημένες του εκπομπές “Τετ α Τετ”, “Αδύναμος Κρίκος”, “Chase”, η αλήθεια είναι πως ο Τάσος Τρύφωνος είχε ήδη πετύχει πολλά στην επαγγελματική του πορεία πολύ πριν βγει στην TV.
Μια αξιόλογη διαδρομή με σκληρή δουλειά, δίπλα από σπουδαία ονόματα και συνεργασίες, αυτό ήταν το πεπρωμένο του, όπως ο ίδιος λέει.
Εκείνος ο 16χρονος μαθητής που έστελνε γράμματα στο ΡΙΚ ήξερε από παιδί, με σιγουριά, πως μια μέρα το όνομα του θα γινόταν γνωστό μέσα από τη δημοσιογραφία που ανέκαθεν αγαπούσε. Και το όνομα του έγινε γνωστό, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στην Ελλάδα.
Πιο κάτω η ενδιαφέρουσα κουβέντα που είχαμε.
Της Γιώτας Δημητρίου.
Θα ήθελα να ξεκινήσουμε λίγο με τις σπουδές σου στην δημοσιογραφία. Ποιοι λόγοι σε ώθησαν σε σπουδές δημοσιογραφίας; Βέβαια εγώ γνωρίζω την ιστορία του Τρύφωνος (και με το ΡΙΚ από τα μαθητικά χρόνια), αλλά για πες να μάθουν και οι αναγνώστες μας που ίσως να μην γνωριζουν….
Το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον…
Το πιστεύεις αυτό ε;
Ναι το πιστεύω. Η δημοσιογραφία ήταν αυτό που πάντα ήθελα, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, έτσι όταν πληροφορήθηκα -κατά τη διάρκεια εβδομάδα εργασίας μου στο ΡΙΚ (ως μαθητής)- ότι είχε δημιουργηθεί μια νέα σχολή επικοινωνίας και μέσων μαζικής ενημέρωσης στο Πάντειο, δήλωσα εκεί. Ήταν η πρώτη μου επιλογή και ευτυχώς πέρασα στην πρώτη μου επιλογή.
Τάσο, εκείνη η εβδομάδα εργασίας στο ΡΙΚ (μαθητής τότε) θα έλεγες πως ήταν ένα κομμάτι του παζλ αυτού που ανέφερες προηγουμένως “Το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον”;
Ναι, βέβαια. Διότι εκεί γνώρισα ανθρώπους που έπαιξαν ρόλο στην πορεία μου μετέπειτα.
Όπως;
Όπως ο Ερρικός Γιαννάκη, που ήμουν επί την εποπτεία του στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, στη συνέχεια είχε αναλάβει το TV Ραδιοπρόγραμμα.
Με βρήκε τυχαία όταν θα έφευγα για σπουδές και μου είπε “όταν εγκατασταθείς στην Αθήνα πάρε με τηλέφωνο να διευθετήσουμε να ξεκινήσεις να γράφεις για το TV Ραδιοπρόγραμμα”.
Έτσι ξεκίνησα να κάνω συνεντεύξεις στην Αθήνα και σιγά σιγά το ένα έφερε το άλλο.
Να πούμε για όσους δεν γνωρίζουν ότι για την εβδομάδα εργασίας στο ΡΙΚ, αν και ήσουν τότε παιδί, μαθητής Λυκείου, είχες γράψει ένα ιδιαίτερο γράμμα στο ΡΙΚ….
Ναι, το γράμμα το είχα γράψει την προηγούμενη χρονιά, τότε μου πρότειναν δουλειά γιατί νόμισαν πως ήμουν ενήλικας και όταν έκλεισα ραντεβού από κοντά και είδαν ότι ήμουν μαθητής (πρώτης Λυκείου) μου είπαν “του χρόνου να έρθεις για εβδομάδα εργασίας” αφού έχεις έφεση σε αυτό. Και έτσι έγινε.
Πώς ήταν στο μυαλό σου η δημοσιογραφία τότε; Οκ, ήθελες να ασχοληθείς με τη δημοσιογραφία, αλλά σε ποιο τομέα; Να κάνεις εκπομπές στο ΡΙΚ, να γράφεις, να κάνεις ραδιοφωνικές εκπομπές, πώς το σκεφτόσουν;
Όπως εξελίχθηκε. Έτσι το είχα στο μυαλό μου. Να πάω στην Αθήνα, να δουλεύω σε περιοδικά, στην τηλεόραση, στα ραδιόφωνα, ακριβώς όπως εξελίχθηκε. Έτσι το είχα στο μυαλό μου…
Θα ήταν διαφορετική η επαγγελματική σου πορεία αν δεν σπούδαζες στην Αθήνα και επέλεγες άλλη χώρα σπουδών;
Ναι, βέβαια, θα ήμουν άλλος άνθρωπος.
Εξήγησε μας το λίγο αυτό….
Η ίδια η Αθήνα ως πόλη, το ότι ξεκίνησα να δουλεύω με το που πάτησα το πόδι μου, δούλεψα δίπλα από τόσους πολλούς και σημαντικούς ανθρώπους, κάποιοι από αυτούς τότε ξεκινούσαν και μετά καταξιώθηκαν, ή κάποιοι ήταν ήδη καταξιωμένοι, αλλά και όλη αυτή η τριβή που είχα μέσα από τις διάφορες δουλειές που έκανα, (δισκογραφική εταιρεία, ραδιόφωνο, σε μεγάλους εκδοτικούς οίκους περιοδικών , τηλεόραση σε μεγάλα κανάλια)….Όλα αυτά!
Μπορώ να πω ότι δεν έχει κάποιο μεγάλο όνομα που να μην έχω γνωρίσει, να μην έχουμε δουλέψει μαζί. Και όλο αυτό ξέρεις βοηθά στο να σφυρηλατηθεί το προφίλ σου και αυτό με βοήθησε και στη συνέχεια, στις εκπομπές που έκανα, στο Τετ α Τετ ας πούμε, αλλά και στο ραδιόφωνο. Είμαι three sixty που λέμε, 360 μοιρών… (Γέλια).
Εγώ θυμάμαι όταν ήμουν στα περιοδικά του ΔΙΑ και μας έστελνες μία στήλη σου τότε για το “Π” σε θαύμαζα και σε ζήλευα, γιατί δούλευες σε μια Αθήνα που η δημοσιογραφία τότε ήταν κάτι άλλο, όπως και για εμάς στην Κύπρο τότε, ήταν κάτι άλλο πολύ καλύτερο από τα σημερινά δεδομένα σε πολλούς τομείς. Η δημοσιογραφία ήταν στα καλύτερα της. Αλλά ειδικά στην Αθήνα που ήσουν εσύ, ήταν η εποχή του NITRO, ήταν η μόδα των περιοδικών, οπόταν εσύ, εκείνα τα “ένδοξα χρόνια” της δημοσιογραφίας, τα έζησες στην Αθήνα που ήταν ακόμη πιο ένδοξα χρόνια για τη δημοσιογραφία από ότι στη Κύπρο, άρα υποθέτω όλα αυτά σε έκαναν αυτό που είπες, three sixty….
Ναι, δεν ξέρω αν ήταν ένδοξη η εποχή της δημοσιογραφίας τότε, ξέρω πως ήταν η ένδοξη εποχή των Media. Διότι η δημοσιογραφία θέλει και κάτι άλλο….
Μα δεν είναι “ένδοξη δημοσιογραφία” όταν τα περιοδικά, έστω τα Life Style περιοδικά, ξεπουλούν, εργοδοτούν τόσο κόσμο; Όταν έλεγες ότι ήσουν δημοσιογράφος και ακουγόταν αλλιώς, δεν ήταν για όλους μας καλύτερα;
Ναι, αλλά θα έλεγα πως ήταν το σκηνικό των Media ένδοξο τότε, γιατί η δημοσιογραφία ήταν πιο “ένδοξη”, έτσι όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, πιο παλιά.
Ναι, κατάλαβα, εσύ μιλάς για τους παλαιάς κοπής δημοσιογράφους τότε που ήταν λειτούργημα και όχι επάγγελμα….
Ναι, τότε που υπήρχε και μια ποιότητα της γραφής κτλ. Αλλά, ναι, σίγουρα τότε που ήμουν εγώ στην Αθήνα ήταν η ένδοξη και χρυσή εποχή των Media.
Και εσύ το έζησες αυτό, ήσουν εκεί “στην καρδιά των φλας” στην Αθήνα.
Ναι, ευτυχώς. Αν και καμιά φορά λέω μακάρι να πήγαινα 3-4 χρόνια πιο πριν, να προλάβαινα περισσότερα πράγματα, αλλά είναι αυτό που λέμε “μια στροφή να αλλάξεις, αλλάζει ο δρόμος”, έτσι έπρεπε να γίνει και έτσι έγινε.
Ωστόσο, δεν ήσουν ο μοναδικός Κύπριος φοιτητής δημοσιογραφίας και όμως κατάφερες να διαπρέψεις, να ξεχωρίσεις, να χτίσεις μια καριέρα. Η ερώτηση μου λοιπόν είναι η εξής, τι είναι αυτό που σε έκανε τότε να ξεχωρίσεις, να βρεθείς στην δισκογραφική, στο Love Radio, σε ελλαδικό κανάλι, σε μεγάλο εκδοτικό…..Ήταν τύχη; Οι γνωριμίες; Η σκληρή δουλειά; Οι γνώσεις σου; Η προσωπικότητα και χαρακτήρας σου; Ή απλα είχες αυτό που λέμε άστρο;
Νόμίζω ήταν όλα μαζί. “Συν Αθηνά και χείρα κίνει”. Θεωρώ ότι είχα άστρο και ότι γενικά είμαι τυχερός, ως Τοξότης. Πως να στο πω; Σαν να ήξερα από πάντα πως δεν υπήρχε άλλη επιλογή, αυτό θα γινόταν! Ήμουν τόσο αποφασισμένος και αισιόδοξος, σίγουρα όμως η σκληρή δουλειά ήταν κάτι που με χαρακτήριζε.
Ναι;
Ναι,να σου πω πως όταν ξεκίνησα στο Love Radio στην Αθήνα, να κάνω πρωϊνή εκπομπή (το 2003), ο μισθός που μου προτάθηκε ήταν ένας πολύ μικρός μισθός και εγώ τότε δούλευα σε 3-4 δουλειές (δισκογραφική, στο MEGA με την Κατρίτση, στα περιοδικά στην Ελλάδα, στα περιοδικά στην Κύπρο) και έπαιρνα σχετικά καλά λεφτά, ουσιαστικά λοιπόν δεν είχα ανάγκη να ξυπνώ η ώρα 6 το πρωί και να πηγαίνω κάθε μέρα τρεις ώρες να κάνω πρωϊνή ραδιοφωνική εκπομπή, κάποιος άλλος μπορεί να έλεγε “έλα μωρέ σιγά τώρα, έχω τόσες δουλειές, σιγά μη ξυπνώ απ΄τις έξι”. Εγώ όμως ήμουν σε όλα μέσα. Ήθελα να κάνω και ραδιόφωνο. Και μετά μόλις τελείωνα, έτρεχα από τη μια άκρη της Αθήνας στην άλλη άκρη, για να πάω στο γραφείο μου στην δισκογραφική, μετά έπρεπε να πάω είτε στο περιοδικό, είτε στο MEGA…
Δούλευες σκληρά…
Ακριβώς.
Η συνεργασία με την Έλενα Κατρίτση πως ήταν;
Καταπληκτική. Ξεκίνησε με ένα τηλεφώνημα από τον τότε σύζυγο της Νίκο Χατζηνικολάου, ο οποίος τότε ήταν Διευθυντής του MEGA (στις χρυσές εποχές). Ξεκινήσαμε και μείναμε επτά χρόνια μαζί. Χαριτολογώντας λέμε πως μόνο εγώ δεν άλλαξα στην εκπομπή, άλλαξε σκηνοθέτες, συμπαρουσιαστές, κτλ, εγώ έμεινα επτά χρόνια και έμαθα πάρα πολλά από την εκπομπή PRIVE και από την Κατρίτση και από το MEGA. Επίσης γνώρισα απίστευτους ανθρώπους, έκανα απίστευτα ταξίδια και θα έκανα ακόμη περισσότερα απίστευτα ταξίδια αν δεν είχα και τις άλλες δουλειές…..
Ναι ε;
Σου δίνω μια μικρή λίστα των ταξιδιών που ΔΕΝ έκανα επειδή δεν μπορούσα λόγω των άλλων μου δουλειών: Νότια Αφρική με τον Αντώνη Ρέμο, Κένυα, Σαφάρι με τους Μασάι με την Έλλη Κοκκίνου, Νέα Ζηλανδία για ένα Διεθνή ιστιοπλοϊκό αγώνα και Νέα Υόρκη με την Βανδή. Σε αυτά τα ταξίδια δεν μπόρεσα να πάω, υπήρχαν όμως άλλα τόσα που πήγα…..Ας πούμε μου ήρθε τώρα στο μυαλό ένα υπέροχο ταξίδι με την αξέχαστη Έλενα Ναθαναήλ στην Ρώμη, που λέω τι τυχερός είμαι που την γνώρισα! Και πολλά άλλα! Ήταν μεγάλη σχολή η εκπομπή PRIVE. Πήρα εφόδια που μου φάνηκαν πολύ χρήσιμα στο Τετ α Τετ.
Γιατί λες ότι νιώθεις τυχερός που γνώρισες την Έλενα Ναθαναήλ; Τι είναι αυτό που κράτησες;
Ήταν τέτοιος σπουδαίος άνθρωπος και τέτοια σπουδαία προσωπικότητα, οι κουβέντες που κάναμε, τέτοια λαμπερή σταρ! Τότε ήμουν πιο μικρός, δεν καταλάβαινα και τόσο την αξία της γνωριμίας μας, τώρα που γυρίζω πίσω και τα βλέπω λέω “μα είχα πάει στη Ρώμη με την Ναθαναήλ;” Εν τω μεταξύ ήταν δίπλα δίπλα τα δωμάτια μας, το τι γέλιο ρίχναμε δε λέγεται….πόσο κρίμα που έφυγε τόσο νωρίς η Ναθαναήλ.
Πότε αποφάσισες να επιστρέψεις στη Κύπρο;
Ήταν το καλοκαίρι του 2012, είχαν τελειώσει τα ένδοξα χρόνια (γέλια).
Ναι, είχε μπει ένα τέλος….
Στα περισσότερα Media και Media Group στην Αθήνα ο κόσμος ήταν απλήρωτος….
Είχε προηγηθεί το 2011 της οικονομικής κρίσης…
Καλά, η κρίση ήταν από το 2009 και είχε ξεκινήσει από τότε μια κατρακύλα….Εγώ είχα συνεχώς προτάσεις από Κύπρο. Όταν έκλεισα αρκετούς μήνες απλήρωτος στο ραδιόφωνο, που τότε είχε μείνει η βασική μου δουλειά, αποφάσισα να δοκιμάσω να επιστρέψω στη Κύπρο αφού είχα κάποιες καλές προτάσεις. Έτσι το αποφάσισα λοιπόν και για ακόμη μια φορά έτσι έπρεπε να γίνει, διότι μέσω της Κύπρου έκανα την επιστροφή στην Ελλάδα, τηλεοπτικά, με τον “Αδύναμο Κρίκο”.
Επέστρεψες Ελλάδα για τον Κρίκο, αλλά αυτή τη φορά μπροστά απ’ τις κάμερες. Στην Κύπρο ανέλαβες και ως Διευθυντής στο Love Radio και ως Σύμβουλος των περιοδικών στις Ειδικές Εκδόσεις….Το ΡΙΚ πώς προέκυψε;
Με άκουγαν στο Love Radio στην Αθήνα που έφερνα όλους τους μεγάλους καλλιτέχνες (Μαρινέλα, Πάριο, Γαλάνη κ.α) και ήθελαν εκείνες τις συνεντεύξεις, με τα μεγάλα ονόματα, να το έκαναν τηλεοπτικό στο ΡΙΚ. Μου άρεσε ως ιδέα γιατί ήταν κάτι που το είχα σκεφτεί κι εγώ. Βέβαια δε σου κρύβω πως είχα το άγχος, αν θα μου έβγαινε τηλεοπτικά. Βρήκα και το όνομα Τετ α Τετ (Τ και Τ, Τάσος Τρύφωνος) ξεκίνησα κάπως δειλά, αλλά ήταν πολύ τιμητικό ότι από την αρχή η πρώτη μου καλεσμένη ήταν η Έλενα Ακρίτα, μετά η Λιάνα Κανέλλη, η Λίνα Νικολακοπούλου….Στην πρώτη χρονιά είχε έρθει και η Χαρούλα, και η Γαλάνη, και η Πρωτοψάλτη, και η Αρβανιτάκη, και ο Πάριος και ο Νταλάρας, ήταν όλη η πρώτη εθνική!
Μα νομίζω συμφωνούν όλοι, και φίλοι και εχθροί, πως το Τετ α Τετ έγραψε ιστορία και χάρις σε σένα, αλλά ακριβώς και χάρις στα σπουδαία αυτά ονόματα που κατάφερνες να φέρνεις ως καλέσμένους σου. Θέλω όμως να μου πεις για τους συνεργάτες σου. Πως τους επιλέγεις; Παίζει ρόλο για σένα το team που χτίζεις γύρω σου;
Κοίταξε, ο βοηθός μου στο Τετ α Τετ και αρχισυντάκτης είναι ο Γιάννης Χατζηγεωργίου, ο οποίος έχει μια παράλληλη πορεία μαζί μου. Είναι πολύ ταλαντούχος, είναι πιο μικρός από εμένα, τον ανακάλυψα τυχαία μέσω ενός φίλου, του Νικόλα Νικολάου στην Αθήνα. Είχαν έρθει σπίτι μου στην Καισαριανή. Τότε μου είχε πει ο Νικόλας ότι γράφει ο Γιάννης και ότι τον ενδιαφέρουν τα Media (ο Γιάννης ήταν στην Νομική) και έτσι όταν προέκυψε μια θέση στην εκπομπή της Κατρίτση πρότεινα τον Γιάννη. Τότε ήταν και η Νάνσυ Ζαμπέτογλου μαζί του, η οποία του πρότεινε και ξεκίνησε να γράφει και στο Down Town. Στην συνέχεια όταν εγώ σταμάτησα τη συνεργασία μου με τα περιοδικά του “Φ” (έγραφα από την Αθήνα) και “μετακόμισα” στον ΔΙΑ, πρότεινα στον Σταύρο Χριστοδούλου τον Γιάννη για “διάδοχο” μου, έτσι καταλαβαίνεις πως είμαστε αλληλένδετοι.
Όταν ξεκίνησε το Τετ α Τετ του ζητησα να είμαστε μαζί, το ίδιο και με τον “Αδύναμο Κρίκο” και στην Κύπρο και στην Ελλάδα και τώρα στο Chase.
Υποθέτω πως είσαι απαιτητικός με το team που χτίζεις γύρω σου….
Ναι, είμαι απαιτητικός επειδή είμαι απαιτητικός πρώτα πρώτα από τον εαυτό μου.
Με την ίδια φιλοσοφία είσαι απαιτητικός και με τα κανάλια; Πως έγινε η μεταγραφή στον ΑΛΦΑ Κύπρου;
Καταρχάς ήταν ένα “φλερτ” από τη πρώτη μέρα που άνοιξε ο ΑΛΦΑ Κύπρου, αλλά εγώ δεν μετακινούμε εύκολα. Όταν όμως ολοκληρώθηκε η τρίτη σεζόν για τον “Αδύναμο Κρίκο” στην Κύπρο και περίμενα από το ΡΙΚ για να δούμε τι θα κάνουμε παρακάτω, δεν μου έγινε κάποια πρόταση που να με ενδιαφέρει. Μου πρότειναν το “Κοντά Έπεσες” όμως δεν μου άρεσε, για μένα, ήθελα να συνεχίσω με ένα format διεθνές όπως ήταν ο Αδύναμος Κρίκος.
Γιατί;
Διότι όταν κάνεις επιτυχία με ένα τέτοιο format και πας και στην Ελλάδα με ένα διεθνές format, τότε θες να συνεχίσεις με κάτι παρόμοιο. Εκεί λοιπόν ήρθε ο ΑΛΦΑ που είχε αγοράσει το format του Chase, που είναι ένα επιτυχημένο παιχνίδι γνώσεων στην Αγγλία στο ITV, (ενώ ο “Αδύναμος Κρίκος” είναι στο BBC), το είδα και μου άρεσε.
Το ΡΙΚ δεν είχε σκεφτεί να φέρει ένα τέτοιο διεθνές παιχνίδι;
Είχαμε δει κάποια και όταν ήμουν στο ΡΙΚ αλλά δεν άρεσαν ούτε σε μένα, ούτε στους λειτουργούς. Μετά τον “Αδύναμο Κρίκο” ήταν δύσκολο να βρεις κάτι τόσο ενδιαφέρον, γρήγορο, σπιρτόζικο, έτσι δεν μας άρεσε κάτι.
Όταν όμως είδα το Chase μου άρεσε. Αλλά, είχα πει στον Διευθυντή του ΑΛΦΑ, στον Πέτρο Πέτρου, ότι υπάρχει μια “βαλίτσα” που πάει παντού μαζί μου κι αυτό είναι το Τετ α Τετ. Έτσι μετακομίσαμε και το Τετ α Τετ στον ΑΛΦΑ.
Για σένα τι σημαίνει δημοσιογραφία; Είσαι παρουσιαστής τηλεόρασης, ραδιοφωνικός παραγωγός, διευθυντής ραδιοφώνου, σύμβουλος έκδοσης περιοδικών….Όταν σε ρωτάτε τι είναι δημοσιογραφία για σένα, τι απαντάς; Και τι είσαι; Δημοσιογράφος; Παρουσιαστής; Ραδιοφωνικός παραγωγός;
Όταν με ρωτάνε, όταν πχ πάω σε μια εκπομπή και με ρωτάνε τι θες να γράφει από κάτω, λέω “δημοσιογράφος”. Αυτός είναι ο τίτλος τιμής για μένα, άσχετα αν πλέον για πολλούς είναι ένα επάγγελμα που έχει “σκιές”, εγώ το προτιμώ απ’ το “παρουσιαστής”. Όταν είσαι δημοσιογράφος, είσαι δημοσιογράφος. Για μένα δημοσιογράφος και δημοσιογραφία σημαίνει να ψάχνεις συνέχεια. Να μαθαίνεις συνέχεια, να εκπαιδεύεσαι, γιατί είναι ένα απαιτικό επάγγελμα, έχεις να κάνεις με τόσους ανθρώπους και τόσα θέματα, με τόσες αλήθειες και τόσα ψέματα, δεν μπορείς να ησυχάζεις ποτέ.
Η δημοσιογραφία για μένα σημαίνει συνεχής δουλειά και συνεχής εκπαίδευση και μόρφωση.
Ποιοι παλιοί δημοσιογράφοι,Έλληνες θεωρείς πως έδωσαν αξία στη λέξη δημοσιογραφία;
Κοίτα, ευτύχησα να έχω σπουδαίους δημοσιογράφους ως καθηγητές μου στο πανεπιστήμιο, τον Λέων Καραπαναγιώτης (Διεθυντής στα “Νέα” για χρόνια), τον Βασίλη Μαθιόπουλο.
Μου άρεσαν πάντα ο Νίκος Χατζηνικολάου, η Λιάνα Κανέλλη, η Έλλη Στάη, οι δημοσιογράφοι που είναι και αιχμηροί και που έχουν μια προσωπικότητα, κατέχουν το θέμα….
Ο Φρέντυ Γερμάνος;
Ο Φρέντυ είναι ένας θρύλος αλλά επειδή είναι πολύ πιο παλιός γι αυτό δεν τον ανέφερα.
Η Μαλβίνα Κάραλη;
Αχ!!! Μαλβίνα λατρεύω! Η Μαλβίνα ήταν μια κατηγορία από μόνη της. Με την Μαλβίνα είχαμε απίθανη σχέση….
Ένα λεπτό να ζηλέψω λίγο….Γνωριζόσασταν;
Βέβαια! Πήγαινα στα γυρίσματα, της έδινα κείμενα, κάποια κείμενα μου τα περνούσε και τα έλεγε κανονικά στην εκπομπή, πήγαινα στο σπίτι της, είχαμε πολύ καλή σχέση και την αγαπούσα πολύ…..Κρίμα που έφυγε τόσο νωρίς.
Κρίμα. Κρίμα και για την δημοσιογραφία…Πώς γνωριστήκατε;
Την πήρα τηλέφωνο για να της κάνω συνέντευξη για το ραδιοπρόγραμμα. Όσους ήθελα να τους γνωρίσω τους έπαιρνα συνέντευξη για το Ραδιοπρόγραμμα. Όπως και την Ελευθερία Αρβανιτάκη που την λάτρευα και τη λατρεύω και τώρα είμαστε πάρα πολύ καλοί φίλοι.
“Η δημοσιογραφία σε πάει παντού” είχε πει ο Φρέντυ Γερμανός και ειναι αλήθεια. Σου δίνει την ευκαιρία να γνωρίσεις τους ανθρώπους που θες να γνωρίσεις. Είναι ένα επάγγελμα που έχει τα καλά και τα τυχερά του.
Νιώθεις ότι μέσα από τις συνεντεύξεις που πήρες από αυτούς τους ανθρώπους, όπως πχ απ΄ την σπουδαία Μαλβίνα Κάραλη, άφησαν κάτι στην προσωπικότητα σου που ενδεχωμένως μέσα σου να σε οδηγεί με κάποιο τρόπο;
Πιστεύω πως όλοι οι άνθρωποι που έχω γνωρίσει, ακόμη και από την δισκογραφική όλες εκείνες οι σπουδαίες προσωπικότητες και δούλεψα γι αυτούς, όπως ο Νταλάρας, η Μαρινέλα, η Αλεξίου, ο Ρουβάς και άλλοι, άφησαν κάτι ναι, πάντα κάτι μαθαίνεις. Με αυτούς τους ανθρώπους πηγαίναμε για ένα φαγητό ή ένα ποτό, μετά από ένα γύρισμα ή μια φωτογράφηση, μιλούσαμε, ανταλλάσαμε κάποιες κουβέντες. Να σου πω ότι ο Νταλάρας ερχόταν στο γραφείο μου, μου χτυπούσε τη πόρτα και καθότανε για να μιλήσουμε για τη Κύπρο και το Κυπριακό, μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση αυτό, είχε πάντα ένα γνήσιο ενδιαφέρον για την Κύπρο.
Η Μελίνα έχει πει “ο θησαυρός μου είναι οι άνθρωποι που έχω γνωρίσει” και εγώ πιστεύω πως ήμουν πολύ τυχερός σε αυτό….Ας πούμε ο Θάνος Μικρούτσικος που είχαμε μια υπέροχη σχέση και κάναμε και 2-3 Τετ α Τετ, το να μιλάς με τέτοιους ανθρώπους για 1-2 ώρες είναι ολόκληρο πανεπιστήμιο και σχολή. Οπόταν ναι, σίγουρα αυτές οι γνωριμίες άφησαν μέσα μου το στίγμα τους.
Στις ραδιοφωνικές σου εκπομπές είχες πάντα δίπλα σου άτομα με τα οποία δένατε . Και με την Μανουσάκη και με την Δρούτσα και με την Αρτεμίου. Θέλω λοιπόν να ρωτήσω το δέσιμο οφείλεται στην προσωπικότητα σου που το δουλεύεις έτσι ώστε να βγει κάτι καλό προς τα έξω ή στο ότι ψάχνεις πολύ καλά πριν καταλήξεις ποιο θα είναι το ραδιοφωνικό σου ταίρι; Και θέλω να μου πεις και δυο λόγια για την Αρτεμίου.
Με την Μανουσάκη δεν το έψαξα, ήταν πρόταση του Μάκης Πουνέντη και βρεθήκαμε έτσι ξαφνικά μέσα στο στούντιο μαζί, παρόλα αυτά δέσαμε και πριν λίγο καιρό που βρεθήκαμε στην Αθήνα και ανέβασα μια φωτογραφία μας στα ΜΚΔ τα σχόλια του κόσμου ήταν πολύ συγκινητικά.
Η Μαργαρίτα Δρούτσα ήταν επιλογή μου, όπως και η Χριστιάνα Αρτεμίου. Τι κάνω με τα δίδυμα; Διαμορφώνονται οι ρόλοι. Σαν να βλέπεις μια σειρά. Κι αυτό φέρνει και την πλάκα και το χιούμορ και η αλήθεια είναι πως και με τις τρεις είχα απίστευτη χημεία και νομίζω πως ξέρω να χτίζω το δίδυμο και ξέρω να δίνω και χώρο στο ραδιοφωνικό μου ταίρι και βγαίνει κάπως μαγικά, σχεδόν ενστικτωδώς….Με την Χριστιάνα είμαστε μαζί 9 χρόνια και η εκπομπή μας έχει την πρωτιά από όλους τους παγκύπριους μουσικούς σταθμούς και αυτό σημαίνει κάτι.
Φέτος που θα σε βλέπουμε;
Θα με βλέπετε καθημερινά στον ΑΛΦΑ στις 7 το απόγευμα με το Chase για δεύτερη σεζόν και τις Κυριακές πάλι στον ΑΛΦΑ με το φετινό μας Τετ α Τετ, που θα ξεκινήσει μέσα Οκτωβρίου.
Και συνεχίζεις και Ελλάδα με τον “Αδύναμο Κρίκο”
Ναι τα Σαββατοκύριακα, στον ΣΚΑΙ.
Μετά από όλα αυτά που έχουμε πει, θα σε ρωτήσω, ο Τάσος Τρύφωνος νιώθει celebrity;
Κοίτα, σίγουρα είμαι γνωστός και στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Ευτυχώς όμως δεν είμαι σε εκείνη τη κατηγορία των celebrity, stars, όπως θες πες το, που θα γράψουν στα sites “πήγε και έφαγε εκεί”, “ήταν στην τάδε παραλία”, κτλ τα οποία τα βαριέμαι και είναι αυτό που λέγαμε και πριν, όταν είσαι δημοσιογράφος, τότε μπροστά πρέπει να βγαίνει αυτό, όχι το σταριλίκι. Δεν θα σου πω ότι δεν είναι ωραίο να σε αναγνωρίζει ο κόσμος, να σου μιλά και να σου λέει καλά πράγματα για τις εκπομπές σου, αλλά αυτό είναι άλλο από τα να ασχολούνται τα sites μαζί σου με χαζά πράγματα.
Οι γονείς σου νιώθουν ότι ο γιος τους είναι celebrity;
Ότι είμαι γνωστός και αγαπητός ναι, αν και κάποτε τους λέω “σας λένε ότι είμαι αγαπητός επειδή είστε οι γονείς μου, θα σας έλεγαν άσχημα λόγια εσάς;” (Γέλια). Τους αρέσει, ειδικά του πατέρα μου που είναι πολύ της τηλεόρασης. Το ότι με βλέπουν στην τηλεόραση και στην Κύπρο και στην Ελλάδα, είναι μια ικανοποίηση γι αυτούς.
Στο μάτι πιστεύεις;
Όχι ιδιαίτερα θα έλεγα, αλλά η μάνα μου επιμένει ότι υπάρχει (γέλια!)
Στο Θεό πιστεύεις;
Ξέρεις τι; Καταλαβαίνω την ανάγκη του ανθρώπου να πιστεύει σε κάτι ανώτερο ως δύναμη ή ως Ον. Εγώ θα έλεγα ότι είμαι αγνωστικιστής, πιστεύω στη δύναμη του ανθρώπου και της επιστήμης. Χωρίς να είμαι των άκρων σε αυτά τα θέματα….Καταλαβαίνω και σέβομαι την ανάγκη του ανθρώπου να πιστεύει κάπου.
Αρκετοί δημοσιογράφοι στην Ελλάδα έχουν -και το λένε δημόσια- τον δικό τους προσωπικό αστρολόγο. Εσένα ποια η σχέση σου με την αστρολογία;
Τίποτα το ιδιαίτερο. Μπορεί να ρίξω μια ματιά τι λέει το ζώδιο μου, αλλά δεν τα πιστεύω και ιδιαίτερα. Πιστεύω όμως στα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε ζωδίου όπως πχ ο Τοξότης είναι αισιόδοξος, δραστήριος κτλ. Αυτά τα γενικά ψιλοστέκουν, αλλά το τι θα γίνει αυτή τη βδομάδα και αυτό το μήνα, όχι δεν τα πολυπιστεύω.
Ένας άνθρωπος σαν κι εσένα με όλη αυτή την πλούσια διαδρομή, έχεις σκεφτεί ποτέ να γράψεις ένα βιβλίο με όλα αυτά που έζησες στην επαγγελματική σου πορεία;
Θα ήθελα να γράψω ένα βιβλίο, αλλά όχι τέτοιο βιβλίο όπως λες. Θα ήθελα να γράψω μυθοπλασία. Μυθιστόρημα. Καμιά φορά όταν δω ένα ωραίο μέρος σε κάποιο νησί, κάνω πλάκα και λεω “τι ωραία να είσαι εδώ και να γράφεις ένα βιβλίο”.
Ο έρωτας τι ρόλο παίζει στη ζωή του Τάσου Τρύφωνος;
Θα είμαι λίγο ξενέρωτος τώρα….Νομίζω ότι ο έρωτας θα αισθάνεται αδικημένος στη δική μου ζωή. Μπροστά στη δουλειά, ο έρωτας μπαίνει δεύτερος.
Δε σε ενοχλεί αυτό; Είναι επιλογή σου;
Είναι σαν να είμαι έτσι προγραμματισμένος, οπόταν δεν με ενοχλεί.
Άρα πρώτα η δουλειά και μετά ο έρωτας;
Ναι….
Είναι όντως λίγο ξενέρωτη η απάντηση (γέλια)
Ισχύει όμως….Κοίταξε, ποτέ δεν ξέρεις τι θα φέρει η ζωή, μπορεί μετά από 20 χρόνια να κάνουμε συνέντευξη πάλι και να ζω ένα γεροντοέρωτα. (Γέλια)
Ποιο απόφθεγμα ή ποια γνωστή φράση τελοσπάντων φωτίζει τη δική σου ζωή;
Ένα απόφθεγμα που όταν το άκουσα στην θεατρική παράσταση “Χάρολντ & Μώντ” (με την Μπεμπεδέλη και τον Γιάννη Βούρο, πριν αρκετά χρόνια) με σημάδεψε και πολλές φορές το σκέφτομαι στη ζωή μου και το λέω συχνά σε κόσμο που περνά δύσκολα, είναι το “Κι αυτό θα περάσει”.
Κι αυτό που ζούμε τώρα, με τον κορωνοϊο και την πανδημία “κι αυτό θα περάσει”!