Της Γιώτας Δημητρίου
Αρχισυντάκτρια SkalaTimes
Το εμπορικό κέντρο της Λάρνακας δεν θα χαθεί. Ούτε θα χάσει από το πελατολόγιο του το κάθε κατάστημα που βρίσκεται κάτω στο εμπορικό κέντρο της πόλης, επειδή έχει ανοίξει το Metropolis Mall.
Το εμπορικό κέντρο της Λάρνακας, είναι το ίδιο ένα υπαίθριο mall.
Και ούτε ωφελεί να συγκρίνουμε το Μetropolis Μall με το εμπορικό κέντρο της πόλης μας.
Άλλωστε, σε μια αναπτυσσόμενη πόλη είναι αναμενόμενο να δημιουργηθούν και κάποια μεγάλα Malls. Όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις.
Η συζήτηση που αιωρείται στον αέρα το τελευταίο διάστημα είναι κατά πόσο «θα χάσει» το εμπορικό κέντρο της πόλης μας τώρα με το καινούργιο Μall.
Είναι λογικό να υπάρχουν κάποιες ανησυχίες από τους ιδιοκτήτες καταστημάτων στο κέντρο της πόλης.
Το εμπορικό κέντρο της Λάρνακας όμως είναι ένα υπαίθριο Μall με ιστορία, με ομορφιά, παραθαλάσσιο, (σε 2 λεπτά βρίσκεσαι στις Φοινικούδες), με πολλές καφετέριες γύρω του και με πολλά έργα έτοιμα να παραδοθούν και να το βελτιώσουν ακόμη περισσότερο. Η δημοτική αγορά η οποία θα είναι έτοιμη σε λιγότερο από δύο μήνες, η πλατεία Ζουχουρι, τα 2 εκατομμύρια που έχει δώσει -ως αντισταθμιστικά μέτρα- το Μetropolis Μall και το οποία ο Δήμος θα επενδύσει στο κέντρο της πόλης, όλα αυτά κι άλλα πολλά είναι ενδείξεις ότι το εμπορικό κέντρο της πόλης μας δεν θα «χαθεί».
Από την άλλη όμως, οι ίδιοι οι επιχειρηματίες που έχουν καταστήματα στο κέντρο της πόλης, πρέπει από μόνοι τους να ξεκινήσουν να επενδύουν στην «γειτονιά» στην οποία υπάρχουν τα καταστήματα τους. Να μην τα περιμένουν όλα από το Δήμο και τις αρχές.
Να οργανωθούν, να επενδύσουν οργανωμένα στις «γειτονιές» που υπάρχουν, είτε αυτή είναι η πλατεία Παλλάς, είτε η Ζήνωνος Κιτιέως, είτε η Ερμού, ή οπουδήποτε αλλού στο κέντρο.
Μπορούν πχ τα Χριστούγεννα να οργανωθούν και να επενδυσούν κι αυτοί σε εκδηλώσεις που θα ωφελέσουν και τα ίδια τα καταστήματα τους με την προσέλευση κόσμου.
Επιπλέον να επενδύσουν στα ίδια τα καταστήματα τους, δε γίνεται καταστήματα στο κέντρο της πόλης να μην έχουν σύστημα κλιματισμού ή να μπαίνεις μέσα και να θέλεις να φύγεις από την ακαταστασία.
Να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την εξυπηρέτηση προς τους πελάτες τους. Πριν ένα μήνα μπήκα σε κατάστημα στην Ερμού για να αγοράσω φόρεμα για γάμο, (ήθελα να ψωνίσω από την Ερμού, μπήκα σε κατάστημα στο οποίο ομολογώ πως για πρώτη φορά έμπαινα μέσα) και η κοπέλα που εξυπηρετούσε -υποτίθεται- τους πελάτες δεν μου μίλησε μέχρι την ώρα που πήγα στο ταμείο να πληρώσω, ενώ το ύφος της ήταν λες και δεν ήθελε να βλέπει κανένα μπροστά της! (Αργότερα έμαθα ότι η συγκεκριμένη έχει συγγενική σχέση με τους ιδιοκτήτες του καταστήματος).
Οι αρχές και προπάντων ο Δήμος της πόλης μας είναι έτοιμοι να στηρίξουν στο έπακρο τα καταστήματα του εμπορικού κέντρου μέσα από έργα.
Το εμπορικό κέντρο της πόλης έχει μια θετική ιδιαιτερότητα που θα το βοηθήσει να μη χάσει από την αξία του.
Την ίδια ώρα όμως «συν Αθηνά και χείρα κινεί», ας μην περιμένει κανείς από κανέναν να τον σώσει, χωρίς ο ίδιος να κάνει τα απαραίτητα διαβήματα και δράση.
Η πόλη μας μεμψιμοιρούσε για χρόνια, γιατί πραγματικά ήταν «ο φτωχός συγγενής» της χώρας. Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια και τα έργα είναι πλέον ορατά στον ορίζοντα. Τα χρόνια της μεμψιμοιρίας έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και πλέον η Λάρνακα μπορεί να κοιτάζει με αισιοδοξία όχι μόνο το μέλλον, αλλά και το παρόν.
Δεν είναι όλα ρόδινα φυσικά, αφού η πανδημία έχει λαβώσει οικονομικά όχι μόνο τη Λάρνακα και την Κύπρο, αλλά και τον πλανήτη.
Τα έργα όμως στην πόλη μας, ο δήμαρχος και το νυν δημοτικό συμβούλιο, καθώς και οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες, μας κάνουν να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον.
Όταν λέμε πως «είναι η ώρα της Λάρνακας» δεν το λέμε ως σύνθημα, αλλά με βάση τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας.
Ναι, είναι η ώρα της Λάρνακας.
Όλης της Λάρνακας, και του Μetropolis Μall και του αγαπημένου μας εμπορικού κέντρου που μας χρειάζεται να το στηρίξουμε κι αυτό.
Ναι, είναι η ώρα της Λάρνακας. Όλης της Λάρνακας.
Επιτέλους!