Η Διεθνής Ημέρα Μη Βίας καθιερώθηκε στις 15 Ιουνίου 2007 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Οκτωβρίου, ημερομηνία γέννησης του Μαχάτμα Γκάντι (1869). Στόχος της γιορτής είναι να περάσει το μήνυμα της μη χρήσης βίας σε όλες τις ανθρώπινες εκδηλώσεις μέσα από την εκπαίδευση και την ενημέρωση της κοινής γνώμης.
Ο Μαχάτμα Γκάντι (1869-1949) υπήρξε σημαίνουσα μορφή του εθνικού κινήματος για την ανεξαρτησία της Ινδίας από την Μεγάλη Βρετανία και εμπνευστής της παθητικής αντίστασης (πολιτικής ανυπακοής) και της μη χρήσης βίας έναντι των καταπιεστών.
Τον Ιανουάριο του 2004, η Ιρανή δικηγόρος, βραβευμένη με Νόμπελ Σιρίν Εμπαντί έλαβε μια ιδέα για μη διεθνή ημέρα μη βίας από ένα καθηγητή που δίδασκε Χίντι στο Παρίσι ενώ βρισκόταν στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ. Η ιδέα προσέλκυσε σταδιακά το ενδιαφέρον κάποιων μελών του Κόμματος του Κογκρέσου. Τον Ιανουάριο του 2007, ένα ψήφισμα του συνεδρίου Σατυαγκράχα κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να υιοθετήσουν την ιδέα, έπειτα από πρωτοβουλία της Σόνια Γκάντι (προέδρου του Ινδικού Εθνικού Κογκρέσου και προέδρου της Ηνωμένης Προοδευτικής Συμμαχίας) και του αρχιεπισκόπου Ντέσμοντ Τούτου.
Στις 15 Ιουνίου 2007 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε για την θέσπιση της Διεθνούς Ημέρας μη Βίας στις 2 Οκτωβρίου.[2] Το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης κάλεσε τα μέλη του ΟΗΕ να τιμήσουν την 2 Οκτωβρίου με “ένα κατάλληλο τρόπο και να διαδώσουν το μήνυμα της μη-βίας, μεταξύ άλλων, μέσω της εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.”
Η Ταχυδρομική Διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών (ΤΔΗΕ, με έδρα στη Νέα Υόρκη) ετοίμασε μια ειδική σφραγίδα για το γεγονός, μετά από αίτημα του Ινδού Πρέσβη στη Μόνιμη Αποστολή της Ινδίας στον ΟΗΕ. Το σχέδιο της σφραγίδας προετοιμάστηκε από την ταχυδρομική διοίκηση του ΟΗΕ. Επίσης η ταχυδρομική διοίκηση ανακοίνωσε ότι όλη η αλληλογραφία της ΤΔΗΕ από την 2α μέχρι την 31η Οκτωβρίου περιείχαν τη σφραγίδα.