Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Δρομολαξιάς Μενεού κ. Κύπρος Ανδρονίκου την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου είπε ότι απέστειλε επιστολή στον Διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος αναφέροντας πως «έχουμε γίνει λήπτες σφοδρών παραπόνων από δημότες για την έντονη και διαρκή δυσοσμία που προκαλείται από τον κόπρισμά χωραφιών πλησίον κατοικημένων περιοχών. Θεωρούμε ότι τα παράπονα των δημοτών μας είναι απόλυτα δικαιολογημένα διότι με την δυσοσμία που προκαλείται επηρεάζεται δυσμενώς η ποιότητα ζωής των κατοίκων».
Στην επιστολή αναφέρεται ακόμα ότι «πολλοί κάτοικοι είναι στα πρόθυρα να προβούν σε λήψη δυναμικών μέτρων. Ως εκ τούτου προς αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων, το Τμήμα Περιβάλλοντος χρειάζεται οπωσδήποτε να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα ούτως ώστε αυτό το φαινόμενο να μην επαναληφθεί».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ανδρονίκου είπε πως «το φαινόμενο εναπόθεσης κοπριάς σε χωράφια που εφάπτονται σε οικιστικές ζώνες δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα και τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων. Το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει επιτέλους να διορθωθεί και να μην επαναληφθεί γιατί δεν μπορεί πλέον να συνεχίζεται αυτή η δυσάρεστη κατάσταση με τη δυσοσμία» που φτάνει μέχρι και την περιοχή Καμάρων στη Λάρνακα.
Πρόσθεσε ότι «οι δημότες απειλούν με δυναμικά μέτρα και οι επιπτώσεις από κάτι τέτοιο προβλέπεται να είναι σοβαρές. Καλούμε όλα τα αρμόδια Τμήματα να εγκύψουν πάνω στο ζήτημα αυτό αφού η δυσοσμία που υπάρχει κατά το σούρουπο αλλά και οι χιλιάδες μύγες που συγκεντρώνονται στα χωράφια, σε ολόκληρο τον Δήμο και όχι μόνο, δεν υποφέρεται».
Ανέφερε ακόμα ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο λαμβάνει καθημερινά πολλές διαμαρτυρίες από αγανακτισμένους πολίτες που δεν μπορούν να καθίσουν στην βεράντα τους, ούτε να απλώσουν τα ρούχα τους να στεγνώσουν στον ήλιο».
Σε άλλη ερώτηση ο κ. Ανδρονίκου απάντησε πως «ένα άλλο θέμα που δημιουργείται είναι κατά πόσον ακολουθείται η σωστή διαδικασία αποξήρανσης της κοπριάς πριν τοποθετηθεί στα χωράφια για εμπλουτισμού των χωμάτων. Θεωρούμε πως τα αρμόδια Τμήματα του Κράτους πρέπει να προβαίνουν σε πολύ αυστηρούς ελέγχους όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα ενώ την ίδια ώρα πρέπει να τεθούν και ορισμένα όρια».
«Η κατάσταση δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί, το φαινόμενο αυτό είναι απαράδεκτο, πρέπει επιτέλους να εκλείψει, πρέπει να τεθούν αυστηροί κανονισμοί και να ελέγχεται κατά πόσον η διαδικασία αποξήρανσης της κοπριάς είναι μέσα στα πλαίσια που καθορίζει ο Νόμος και οι Κανονισμοί από το Υπουργείο Γεωργίας και το Τμήμα Περιβάλλοντος» είπε.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Δρομολαξιάς – Μενεού «υπάρχουν κανονισμοί σύμφωνα με τους οποίους μόλις τοποθετηθεί η κοπριά το χωράφι πρέπει να οργωθεί ούτως ώστε να γίνει ανακάτεμα με το χώμα, προκειμένου η δυσοσμία και η οχληρία που προκαλείται να μειωθεί. Το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Γεωργίας πρέπει να ελέγχει κατά πόσον ακολουθήθηκε η σωστή διαδικασία αποξήρανσης της κοπριάς και ταυτόχρονα να ληφθούν μέτρα ώστε να απαγορεύεται να κοπρίζονται χωράφια που εφάπτονται οικιστικών ζωνών και κατοικημένων περιοχών».
Σε ερώτηση κατά πόσον ο Δήμος μπορεί να επιβάλει πρόστιμα σε όσους «παρανομούν» ο Κύπρος Ανδρονίκου απάντησε πως «στόχος μας δεν είναι η επιβολή προστίμων. Στόχος μας είναι αυτό το φαινόμενο να εκλείψει, δεν επιθυμούμε την τιμωρία των κτηνοτρόφων ή των γεωργών που θέλουν να εμπλουτίσουν τα χωράφια τους με κοπριά, αλλά να γίνεται με τη σωστή διαδικασία».
ΚΥΠΕ