Search
Close this search box.

Παιγνιοθεραπεία – Play Therapy

Γράφει η Έλενα Ελευθερίου
Εγγεγραμμένη Σχολική/Εκπαιδευτική Ψυχολόγος (Αρ. Μητρώου: 706)
BA, Psychology
MSc, School Psychology

(Η Έλενα είναι μέλος της ομάδας του Εκπαιδευτικού Θεραπευτικού Κέντρου Care Act στη Λάρνακα)

Η παιγνιοθεραπεία είναι μια προσέγγιση που χρησιμοποιείται κυρίως για να βοηθήσει παιδιά ηλικίας 3-12, να εξερευνήσουν τη ζωή τους και να εκφράσουν ελεύθερα τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους μέσα από το παιχνίδι. Σκοπός της είναι τα παιδιά να μάθουν να εκφράζονται με υγιείς τρόπους και να ανακαλύπτουν νέους, θετικούς τρόπους επίλυσης προβλημάτων. Επιπρόσθετα, τους επιτρέπει να πράξουν στον δικό τους χρόνο και με τη δική
τους μέθοδο επικοινωνίας.

Πραγματοποιείται σε ένα άνετο, ασφαλές δωμάτιο με παιχνίδια, με ελάχιστους κανόνες, όρια και περιορισμούς. Μέσω της παιγνιοθεραπείας τα παιδιά εκδηλώνουν συνειδητές και ασυνείδητες σκέψεις και συναισθήματα. Ανταποκρίνεται στις ανάγκες μικρών παιδιών, οι οποίοι συχνά εκφράζονται καλύτερα μέσω του παιχνιδιού παρά μέσω της λεκτικής επικοινωνίας. Τα παιδιά μπορεί να μην είναι σε θέση να επεξεργαστούν τα συναισθήματα τους ή να διατυπώσουν προβλήματα στους γονείς τους. Ο θεραπευτής χρησιμοποιεί το παιχνίδι και άλλες δημιουργικές δραστηριότητες για να επικοινωνήσει με το παιδί και να παρατηρήσει πώς χρησιμοποιεί τις δραστηριότητες για να εκφράσει σκέψεις και συναισθήματα που δεν εκφράζονται με λόγια.

H παιγνιοθεραπεία βοηθά παιδιά τα οποία έχουν βιώσει αγχωτικά γεγονότα στη ζωή τους όπως ασθένεια ή νοσηλεία, παιδιά που αντιμετωπίζουν κοινωνικές και συναισθηματικές δυσκολίες (π.χ. διαχείριση άγχους, πένθος), δυσκολίες στις κοινωνικές δεξιότητες, προβλήματα συμπεριφοράς στο σχολικό πλαίσιο, παιδιά με Διαταραχή αυτιστικού φάσματος, Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερικινητικότητας (ΔΕΠΥ), με μαθησιακές δυσκολίες.

Οφέλη παιγνιοθεραπείας
Σύμφωνα με την οργάνωση Play Therapy International, 71% των παιδιών πιθανότατα να
παρουσιάσουν θετικές αλλαγές.
• Το παιδί μπορεί να γίνει πιο δημιουργικό στο παιχνίδι.
• Αναλαμβάνει ευθύνη για ορισμένες συμπεριφορές.
• Αναπτύσσει στρατηγικές και δημιουργικές δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.
• Επίλυση συγκρούσεων
• Ενσυναίσθηση
• Ανακούφιση από άγχος
• Έκφραση συναισθημάτων
• Κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες
• Βελτιώνει κινητικές δεξιότητες

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, επομένως η θεραπεία προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε παιδιού.

Πηγή: Linda A., Tara M., & Charles, E. (2005). Empirically Based Play Interventions For Children. Publisher: American Psychological Association (APA) 1st edition.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Μουσική, χορός, Μαζορέτες, δωρεάν κρασί και ξυλοπόδαροι σήμερα στο κέντρο της Λάρνακας!

Τραγούδι με τις μοναδικές φωνές της Γεωργίας Καϊμακλιώτη και του Γιώργου Μιχαηλίδη. Δωρεάν κρασί και Ζιβανία.Κάθοδος Ξυλοπόδαρων με μαγευτικό show φωτιάς.Μαζορέτες της Αιμιλίας Σαλούτα.Τυμπανιστές Λάρνακας.Σχολή

Η Ιουλία Καλλιμάνη έρχεται στη Κύπρο, ποια είναι αυτή η Ελληνίδα τραγουδίστρια φαινόμενο, με την ξεχωριστή λαϊκή χροιά;

Οι εμφανίσεις της έχουν γίνει ο βασικός λόγος που πολλοί λάτρεις της νυχτερινής ζωής αποφασίζουν ξανά και ξανά να επισκέπτονται τα νυχτερινά κέντρα που εμφανιζεται.

error: Content is protected !!