Search
Close this search box.

Παρουσίαση του Βιβλίου «Σύνθετες Λέξεις της Κυπριακής Διαλέκτου» του Αντώνη Π. Λαζάρου

Την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου στις 7:30 μ.μ. στην Αυλή του Πολυχώρου Δημιουργικότητας και Πολιτισμού θα γίνει η Παρουσίαση του βιβλίου «Σύνθετες Λέξεις της Κυπριακής Διαλέκτου» του Αντώνη Π. Λαζάρου.

Την Παρουσίαση θα κάνει ο Δρ Γιώργος Β. Γεωργίου, Φιλόλογος-Γλωσσολόγος.

Είσοδος ελεύθερη

Ο Αντώνης Λαζάρου γεννήθηκε στο κατεχόμενο χωριό Πηγή της επαρχίας Αμμοχώστου. Από το 1974 κατοικεί στη Λάρνακα.
Μετά την αποφοίτησή του από τη Μέση Παιδεία και τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, φοίτησε τη χρονιά 1984-1985 στην Ανώτατη Σχολή Νεολαίας στη Γερμανία, όπου παρακολούθησε μαθήματα πολιτικής οικονομίας, ιστορίας και φιλοσοφίας.
Η πρώτη επαφή με την παράδοση άρχισε το 1974, όταν άρχισε μαθήματα παραδοσιακών χορών της Κύπρου, στον προσφυγικό καταυλισμό Λευκαρίτη στη Λάρνακα, όπου έμενε με την οικογένειά του και εντάχθηκε σε Πολιτιστικό Χορευτικό Όμιλο του Κέντρου Νεότητος.
Το 1977 εντάσσεται στον Π.Ο. ΒΑΣΙΛΙΤΖΙΑ. Το 1981 αναλαμβάνει Πρόεδρος και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Πολιτιστικού Ομίλου ΒΑΣΙΛΙΤΖΙΑ, όπου συνεχίζει μέχρι σήμερα, για 41 συνεχόμενα χρόνια. Στον Π.Ο. ΒΑΣΙΛΙΤΖΙΑ συνεχίζει παράλληλα και ως χορευτής. Για πολλά χρόνια ήταν χοροδιδάσκαλος στον Όμιλο.
Το 1998 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο «Λαογραφικά της Κύπρου – Γεωργικά έθιμα του τόπου μας» όπου με βάση αυτή τη μελέτη ανεβάστηκαν πρωτοποριακοί χοροί με βάση την παράδοση.
To 2014 εξέδωσε το βιβλίο «Παράδοση-λειτουργία-δημιουργία» το οποίο είναι από τα ελάχιστα βιβλία που κυκλοφορούν σε διεθνές επίπεδο με παρόμοιο θέμα.
Τώρα κυκλοφόρησαν, από τις εκδόσεις Ηλία Επιφανίου, ακόμα δύο βιβλία του Αντώνη Λαζάρου με λαογραφικό περιεχόμενο: «Προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες στην Κύπρο» και «Σύνθετες λέξεις της Κυπριακής διαλέκτου».
Συνέγραψε διάφορες έρευνες και μελέτες, για τις ανάγκες του Ομίλου και είναι ο συγγραφέας σε διάφορα χοροδράματα του Ομίλου, που με βάση τα ήθη και έθιμα ανεβάστηκαν στη σκηνή όπως «το διτζιήμιν», «όμορφον μου Βαρώσιν», «οι Σαρατζιηνοί στον γάμον», «έθιμα του σίτου», κ.ά.
Παρακολούθησε και έλαβε μέρος σε σεμινάρια και διεθνή συνέδρια πολιτιστικού περιεχομένου της Διεθνούς Οργάνωσης CIOFF (Ουνέσκο).

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!