Search
Close this search box.

Στο έλεος του Θεού οι πυρόπληκτοι κάτοικοι της Ορεινής Λάρνακας

SkalaTimes Team

Τα κονδύλια εγκριθήκαν για τους πυρόπληκτους, αλλά αποζημιώσεις δεν θα πάρει ο κόσμος!

Εκτός ελέγχου η αναλγησία της Κυβέρνησης απέναντι στους πυρόπληκτους. Αρκετοί κάτοικοι της Ορεινής Λάρνακας επικοινώνησαν σήμερα με το SkalaTimes για να μας πουν: “μας κάλεσαν σήμερα για να μας ρωτήσουν αν έχουμε κάποιο παράπονο που δεν θα μας δοθούν αποζημιώσεις, όταν τους είπαμε πως φυσικά έχουμε παράπονο προσπάθησαν να μας πείσουν πως δεν δικαιούμαστε καμία απολύτως αποζημίωση! Είδαμε τους κόπους μιας ζωής να γίνονται στάχτες και δεν υπάρχει κράτος να μας αποζημιώσει. Που θα πάνε τα κονδύλια που έχει δώσει η ΕΕ; Πώς αφήνουν τόσες οικογένειες στο έλεος του Θεού με τόση αναλγησία;”

Nα υπενθυμίσουμε ότι πριν 2-3 βδομάδες είχε γίνει γνωστό πως οι μη επαγγελματίες γεωργοί οι οποίοι είδαν τις περιουσίες τους να γίνονται αποκαϊδια από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού δεν θα πάρουν αποζημιώσεις!

Σε δηλώσεις του τότε εντός του Κοινοβουλίου ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Γεωργίας Ανδρέας Γρηγορίου, είχε ενημερώσει την κοινοβουλευτική Επιτροπή ότι δεν υπάρχει πρόνοια για κάλυψη κάποιων από τους μη επαγγελματίες αγρότες.
Ο κ. Γρηγορίου ειχε πει ότι ήδη έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις ύψους €5 εκατ. σε 90 δικαιούχους. Ίσως, ίσως, είναι δουλειά του Γενικού Ελεγκτή να δει που και σε ποιους δόθηκαν οι αποζημιώσεις και ποιοι και γιατί μένουν έξω.

Το ερώτημα που πλανιέται είναι κατά πόσο οι μη επαγγελματίες γεωργοί αλλά και επαγγελματίες που για “δικαιολογίες της πλάκας” (όπως οι ίδιοι δήλωσαν στο SkalaTimes) δεν θα αποζημιωθούν, θα κινητοποιηθούν ή όχι.
Oι μελισσοκόμοι θα αποζημιωθούν; Πόσοι έχουν μείνει “έξω” από το πλάνο αποζημιώσεων και με ποια λογική και πόση αναλγησία;

Όλοι θυμόμαστε τις καλοκαιρινές τηλεοπτικές υποσχέσεις του ΠτΔ. Μιλώντας στους κατοίκους της Οράς, σε πυροσβέστες και δασοπυροσβέστες, στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε πει τις ημέρες εκείνες των φωτιών ότι “η κυβέρνηση έλαβε γενναίες αποφάσεις με ένα πρώτο πακέτο στήριξης των κοινοτήτων. Η εδώ παρουσία της Προέδρου δεν είναι παρά η απτή απόδειξη της σημασίας που αποδίδεται στα προβλήματα που τα κράτη μέλη μπορεί να αντιμετωπίζουν, και η καταστροφή που όλοι γίναμε μάρτυρες – περισσότερο εσείς οι κάτοικοι που έχετε υποστεί τις συνέπειες – που έχει επισυμβεί το σαββατοκύριακο είναι κάτι που ευαισθητοποίησε την ΕΕ και ιδιαίτερα την Πρόεδρο, για αυτό και είναι παρούσα. Σήμερα η Κυβέρνηση πήρε μια σειρά από αποφάσεις, ώστε γενναιόδωρα να σταθεί δίπλα σας για να δούμε την αναγέννηση της ωραίας Οράς, αλλά και των υπόλοιπων εξαιρετικών κοινοτήτων της περιοχής. Θέλω να είστε βέβαιοι ότι θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν ώστε και η ΕΕ μέσα από το ταμείο αλληλεγγύης να έρθει συμπαραστάτης με συγκεκριμένη βοήθεια και προγράμματα για να ξαναζωντανέψουμε αυτό που βιώναμε πριν το Σάββατο. Να έχετε δύναμη και κουράγιο. Έχει σημασία το πείσμα, η θέληση, για να πάμε μπροστά. Εμείς θα είμαστε δίπλα σας, εσείς βάλτε απλώς το πείσμα και να είστε βέβαιοι ότι θα ξαναζήσουμε τις ίδιες ωραίες στιγμές που ζούσαμε και στο παρελθόν”.

Δυστυχώς, οι άνθρωποι που είδαν τις περιουσίες και τους κόπους μιας ζωής να γίνονται στάχτη έχουν σήμερα ενημερωθεί πως δεν θα πάρουν ούτε σεντ!

Αναμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει αντίδραση εκ μέρους των κομμάτων και της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων.

Ως SkalaTimes στηρίζουμε κάθε συμπολίτη μας που είδε τους κόπους μιας ζωής να γίνονται στάχτη και σήμερα του λένε πως δεν έχει δικαίωμα για καμία αποζημίωση!
Στεκόμαστε δίπλα στους πυρόπληκτους και στο δικαίωμα τους για αποζημιώσεις και ελπίζουμε πως το ίδιο θα κάνει και η κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων.

Υπενθυμίζουμε ποιοι απαρτιζουν την εν λόγω κοινοβουλευτική επιτροπή:

Α.Κ.Ε.Λ.-ΑΡΙΣΤΕΡΑ-ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Γιαννάκης Γαβριήλ, πρόεδρος
Ανδρέας Πασιουρτίδης, αναπληρωτής πρόεδρος
Βαλεντίνος Φακοντής
ΔΗ.ΣΥ.
Χαράλαμπος Πάζαρος
Κυριάκος Χατζηγιάννης
Νίκος Σύκας
ΔΗ.ΚΟ.
Χρίστος Ορφανίδης
Χρίστος Σενέκης
Κ.Σ. ΕΔΕΚ
Ηλίας Μυριάνθους
ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Ε.ΛΑ.Μ.
Λίνος Παπαγιάννης

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!