Σήμερα η εξόδιος ακολουθία του πρώην Δημάρχου Αμμοχώστου Γιαννάκη Σκορδή, η ώρα 12:00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη στη Λεμεσό.
Πιο κάτω ο Επικήδειος λόγος του μέλους του Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ, Νίκου Ιωάννου.
“Κι εμείς πουλιά που διώξανε τον Αύγουστο οι εχθροί σου, να ξέρεις θα γυρίσουμε πιστοί στην Άνοιξη σου…”
Σε αυτούς τους δύο στίχους της Αμμοχωστιανής ποιήτριας, Νίκης Κατσιαούνη, ήταν εμπνευσμένη και γυρόφερνε η ζωή του τα τελευταία σχεδόν 50 χρόνια. Από όποιο μετερίζι και να βρισκόταν το πάθος και η αγάπη για την πόλη του ξεχείλιζε.
· Ανειρήνευτος με αυτούς που μας ξεπούλησαν.
· Ασυμβίβαστος με την ιδέα της κατοχής.
· Αγωνιστής για λύση και επανένωση.
· Επικριτικός με αυτούς που άφηναν το χρόνο να χαθεί και την Αμμόχωστο να χάνεται.
· Πιστός στη ιδέα της επιστροφής.
“Πριν 46 τόσα χρόνια γράφει στο τελευταίο του σημείωμα, 14 Αυγούστου 2020, η Αμμόχωστος προδόθηκε και παραδόθηκε. Όσο όμως κι αν είναι δύσκολο, οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα με αισιοδοξία. Έχουμε καθήκον να προετοιμαζόμαστε για τη μέρα της Ανάστασης της Κύπρου και της Αμμοχώστου. Γιατί όπως πολλές φορές έχω πει, ο διαχωρισμός και το άδικο δεν μπορεί να είναι το μέλλον αυτής της πατρίδας…”
Ο Γιαννάκης Σκορδής έζησε τα χρόνια της ανεμελιάς στο Βαρώσι. Σε μια πόλη και σε μια περίοδο άνθισης και ανάπτυξης που την πόλη έχτιζαν όχι οι Βασιλιάδες αλλά δημιουργός ήταν ο ίδιος ο απλός λαός, οι εργάτες και οι κτιστάδες. Ανέπνευσε τα άνθη των λεμονανθών. Κολύμπησε στο απόλυτο γαλάζιο της θαλασσοφίλητης. Εμπνεύστηκε από τους αγώνες των προλετάριων… που κατέβηκαν από τα χωριά στη πόλη … όπως ήταν κι οι γονείς του ο Προκόπης και η Λαζαρού Σκορδή, οι οποίοι είχαν ενεργό δράση στους εργατικούς αγώνες του τόπου.
Ζούσε σε μια πόλη που το κίνημα της Αριστεράς άνοιγε δρόμους στην κυριολεξία. Η Αμμόχωστος έγινε Βασιλεύουσα όχι γιατί την έχτισαν Βασιλιάδες, αλλά επειδή την υπηρέτησαν Λαϊκοί Δήμαρχοι όπως ο Αδάμ Αδάμαντος και ο Αντρέας Πούγιουρος.
Ο Γιαννάκης Σκορδής όταν άνοιγε τους πολιτικούς και κοινωνικούς του ορίζοντες κινείτο σε μια πόλη που εντός των δημοτικών της ορίων η Αριστερά διέθετε 10 μορφωτικούς, αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους «ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ ΚΑΤΩ ΒΑΡΩΣΙΟΥ, ΠΡΟΟΔΟΣ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ, ΣΑΛΑΜΙΣ ΑΗ ΓΙΩΡΚΟΥΙ, ΕΡΜΗΣ ΛΑΞΗ, ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ, ΠΥΡΣΟΣ ΣΦΑΓΕΙΟΥ, ΔΟΞΑ ΝΕΑΠΟΛΗΣ, ΟΘΕΛΛΟΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ, ΠΑΟΚ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ και φυσικά το ιστορικό σωματείο της ΝΕΑΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ». Το περιβάλλον το οποίο τον περιτριγύριζε, η οικογένεια και η πόλη του διαμόρφωσαν και το πολιτικό και ιδεολογικό του DNA, το οποίο υπερασπιζόταν μέχρι και την τελευταία του πνοή.
Ο Γιαννάκης Σκορδής υπηρέτησε το κόμμα του το ΑΚΕΛ συνειδητά, πιστά, με ανιδιοτέλεια από όποια θέση του ανατίθετο. Η εκλογή του στην Κ.Ε το 2005 ήταν η επιβράβευση όλων αυτών που πρόσφερε στην κοινωνία και στο κόμμα. Η προσφορά στην κοινωνία είναι πολύπλευρη αφού υπήρξε ένας εξαίρετος επιστήμονας. Δούλεψε με το μολύβι του Αρχιτέκτονα την γη της Λεμεσού. Διετέλεσε πρόεδρος του συνδέσμου Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων Κύπρου. Υπήρξε αλληλέγγυος και υπερασπιστής των αγώνων των λαών που υποφέρουν και αγωνίζονται, υπηρετώντας από το πόστο του Προέδρου του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης.
Αγαπητέ μας σύντροφε Γιαννάκη,
Η αλήθεια είναι ότι σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που περνούμε είχαμε ανάγκη τη παρουσία και τη συμβολή σου. Φεύγεις πρόωρα και αναπάντεχα. Κρατούμε όμως τα πολλά που πρόσφερες και σε ευχαριστούμε. Το όνομα σου αν και μακριά από την Αμμόχωστο θα μνημονεύεται στη στήλη των Λαϊκών Δημάρχων που υπηρέτησαν τη πόλη μας.
Η προσφορά σου στο ΑΚΕΛ θα συμπυκνώνεται στο μετάλλιο των 50 χρόνων αδιάκοπης προσφοράς. Το μετάλλιο με το οποίο το Κόμμα σου θα σε τιμήσει θα απονεμηθεί στην οικογένεια σου επειδή δεν έγινε κατορθωτό τούτο να γίνει προηγουμένως. Εκ μέρους του ΑΚΕΛ και του κινήματος της Αριστεράς εκφράζω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Το πέρασμα σου από τον κόσμο τούτο δεν ήταν αδειανό. Είχε ουσία, νόημα, ανθρωπιά.
Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια στη συντρόφισσα της ζωής σου Γιαννούλα και τα παιδιά σου Αγγέλα και Προκόπη.
Αιωνία η μνήμη.