Search
Close this search box.

Whos that boy? Mark Zuckerberg o κύριος facebook-meta και η μετα-facebook εποχή του Zombieland….

Της Γιώτας Δημητρίου
(Αρχισυντάκτρια SkalaTimes)

Μπορεί να συμφωνείς και να θαυμάζεις τα όσα πέτυχε, μπορεί να διαφωνείς με την νέα τάξη πραγμάτων την οποία υπηρετεί, το σίγουρο όμως είναι πως ο Αμερικανός, Εβραϊκή καταγωγής (yeap, μη ξεχνιόμαστε), κατάφερε να φοιτήσει σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, στο Χάρβαρντ και σε πολύ νεαρή ηλικία κατάφερε να γίνει δισεκατομμυριούχος. Το 2017 μάλιστα μπήκε στη λίστα με τους πέντε πλουσιότερους του κόσμου. Πολλοί το μεταφράζουν αυτό σε μέγα επιτυχία.

Ο Μαρκ Έλιοτ Ζάκερμπεργκ (Mark Elliot Zuckerberg) γεννήθηκε το 1984 και σήμερα είναι 37 ετών.

Σε παλαιότερη συνέντευξή του στους New York Times δήλωσε ότι θεωρεί τον εαυτό του ντροπαλό και εσωστρεφή και ότι κάνει παρέα μόνο με όμοιούς του.

Μαρκ νιώθεις λίγο ένοχος για το ρόλο που διαδραματίζει το Facebook στον κόσμο;
Σε μια άλλη παλαιότερη συνέντευξη του και πάλι στους Νew York Times (στον υπεύθυνο της ενότητας Τεχνολογίας) στον Κevin Roose, όταν ο Kevin τον ρώτησε “Ο Adam Mosseri, επικεφαλής της News Feed του Facebook, δήλωσε πρόσφατα ότι έχασε κάπως τον ύπνο του για το ρόλο που έπαιξε το Facebook στη βία στη Μιανμάρ. Έχετε πει ότι είστε “εξοργισμένος” με όσα συνέβησαν με την Cambridge Analytica, αλλά όταν σκέφτεστε όλα όσα συμβαίνουν σχετικά με το Facebook σε ολόκληρο τον κόσμο, εσείς χάνετε τον ύπνο σας; Νιώθετε λίγο ένοχος για το ρόλο που διαδραματίζει το Facebook στον κόσμο;”
Ο Μαρκ είχε απαντήσει: “Αυτή είναι μια καλή ερώτηση. Πιστεύω, ξέρετε, ότι κάνουμε κάτι που δεν έχει προηγούμενο, όσον αφορά την οικοδόμηση μιας κοινότητας ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο, ώστε να μπορούν να μοιράζονται αυτά που έχουν σημασία για αυτούς και να διασυνδέονται ασχέτως συνόρων. Αντιμετωπίζουμε προκλήσεις που δεν πιστεύω ότι είχε προβλέψει ή αντιμετωπίσει κανείς στο παρελθόν.Αν μου λέγατε, όταν ξεκίναγα το Facebook, ότι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που θα έπρεπε να αντιμετωπίσω είναι το εργαστώ τώρα ώστε να εμποδίσω ορισμένες κυβερνήσεις να παρεμβαίνουν στις εκλογές άλλων εθνών, δεν υπήρχε περίπτωση να περάσει απ΄το μυαλό μου, το 2004 στην κρεβατοκάμαρά μου.
Δεν ξέρω αν μπορείς να προβλέψεις τι θα σου φανερώσει ο χρόνος. Αλλά έχουμε μεγάλη ευθύνη να αντιμετωπίσουμε σοβαρά όλα αυτά τα ζητήματα και να συνεργαστούμε με εμπειρογνώμονες και ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για να διασφαλίσουμε τη λύση τους και να κάνουμε το σωστό για την κοινότητά μας.
Είναι σίγουρα αλήθεια ότι, κατά τη διάρκεια του Facebook, έχω κάνει πολλών ειδών διαφορετικά λάθη, είτε πρόκειται για τεχνικά λάθη είτε για επιχειρηματικά λάθη ή λάθη στους ανθρώπους που προσέλαβα. Βγάλαμε προϊόντα και υπηρεσίες, που η μία μετά την άλλη δεν δούλεψαν. Ξοδεύω το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μου προσπαθώντας να καταλάβουμε πώς θα λύσω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι άνθρωποι, γιατί νομίζω ότι αυτό θα ήθελαν οι άνθρωποι στην κοινότητά μας”.

Η γνωστή ιστορία του…
Ο Μαρκ άρχισε να προγραμματίζει ενώ ήταν ακόμη στο Γυμνάσιο. Kατάφερε μάλιστα να κινήσει το ενδιαφέρον σε μεγάλες εταιρείες, με αποτέλεσμα να το πλησιάσουν η Microsoft και η AOL, αλλά ο ίδιος επέλεξε να ακολουθήσει σπουδές στο Χάρβαρντ και εισήχθη στο προπτυχιακό κολέγιο.
Ίδρυσε το Facebook στις 4 Φεβρουαρίου 2004 και προοριζόταν αρχικά για χρήση μόνο από φοιτητές του Χάρβαρντ. “Πρώτοι χρήστες του Facebook ήταν, εκτός από τον ίδιο τον ιδρυτή του, ο Κρις Χιούζ (συγκάτοικος του Ζάκερμπεργκ και ιδρυτικό μέλος του facebook), ο Ντάστιν Μόσκοβιτς (συγκάτοικος του Ζάκερμπεργκ στο Χάρβαρντ και ιδρυτικό μέλος του facebook), ο Arie Hasit (ο πρώτος μη ιδρυτής που άνοιξε λογαριασμό και φίλος με τον Κρις Χιούζ) και ο Marcel Laverdet (πιθανόν ο πρώτος μη φοιτητής του Χάρβαρντ που όμως ήταν φίλος με τους πρώτες χρήστες). Όταν συνειδητοποίησε ότι το Facebook θα μπορούσε να εξελιχτεί σε κάτι μεγάλο αποφάσισε να φύγει από το Χάρβαρντ στη μέση των σπουδών του ώστε ν’ ασχοληθεί με αυτό. Όπως είπε και ο ίδιος: “Χρειάστηκα 5 λεπτά για να αποφασίσω ότι έπρεπε να φύγω”.”
Στη συνέχεια μετακόμισε στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, όπου βρίσκονται σήμερα τα γραφεία του Facebook. Η απόφαση που καθόρισε τη συνέχεια, την επιτυχία, αλλά και τη καριέρα του, ήταν η άρνησή του να πουλήσει το Facebook στη Yahoo για το εξωφρενικό ποσό των 1 δισ. δολαρίων. Μια απόφαση που τον δικαίωσε αφού σήμερα η εταιρία αξίζει περισσότερο από 500 δισ. δολάρια.

O Mark με τη σύζυγο του Priscilla Chan

Σήμερα το Facebook αριθμεί πάνω από 2 δισεκατομμύρια χρήστες. Κάποιος μπορεί να μας χαρακτηρίσει, όλους εμάς τους χρήστες του Facebook, ως “καταναλωτές” που αξιοποιούμε ένα καταπληκτικό εργαλείο τεχνολογίας, κάποιος άλλος μπορεί να μας χαρακτηρίσει πιονάκια στη σκακιέρα του ευφυέστατου Μαρκ. Ο καθένας ας κρίνει μόνος του τι είναι.

Σήμερα
Σήμερα ο ευφυέστατος, (σε IQ προφανώς, σε EI δεν ξέρουμε), Μαρκ, επιδιώκει να δημιουργήσει μια zombieland, (δεν είναι δικός μου ο χαρακτηρισμός τον διάβασα σε Αμερικανικά και Ελλαδικά ΜΜΕ). Επικοινωνίες, φιλίες, συναντήσεις, αγοραπωλησίες, όλα θα μπορούν να γίνονται διαδικτυακά, με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας. Θα βλέπουμε τους ανθρώπους μας (συνεργάτες, φίλους, οικογένεια, αγαπημένους) είτε μισούς, είτε το avatar τους και θα γίνουμε μια προέκταση μηχανής και ενός κλικ ή ενός “mouse”.

“Στην παρούσα φάση δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτα αλλά έπειτα από κάποια χρόνια, θα υπάρχουν εικονικά δωμάτια και εικονική αλληλεπίδραση στους χρήστες” έγραψε το reader και συνέχισε “στο συγκεκριμένο τεχνολογικό περιβάλλον, με τη χρήση της επαυξημένης πραγματικότητας (AR) οι χρήστες θα μπορούν να έχουν ακόμα και τη δυνατότητα να ψωνίζουν ρούχα, τα οποία δοκιμάζει το avatar που έχουν δημιουργήσει με τις αναλογίες τους (ύψος, κιλά, περίμετροι πλάτης, περιφέρειας κ.λπ)”.

Η λωρίδα του Μέμπιους,το logo του META

To logo του ΜΕΤΑ και….”ένα αέναο κύκλωμα, απ΄το οποίο δεν μπορείς ποτέ να βγεις”
Η λωρίδα του Μέμπιους, που είναι το επιστημονικό σύμβολο για την αιωνιότητα, είναι το Logo του Meta.
“H κορδέλα ή λωρίδα του Μέμπιους είναι ένα αέναο κύκλωμα, απ΄το οποίο δεν μπορείς ποτέ να βγεις”, γράφει σε ένα από τα βιβλία του ο αγαπημένος μου συγγραφέας παιδικών βιβλίων και ειδικός σε θέματα κβαντικής φυσικής, Christopher Edge.
“Η ανακάλυψή της κορδέλας Μέμπιους αποδίδεται στους Γερμανούς μαθηματικούς Άουγκουστ Φερντιναντ Μέμπιους και Γιόχαν Μπένεντικτ Λίστινγ το 1858, αν και μια δομή παρόμοια με την λωρίδα του Μέμπιους φαίνεται στα ρωμαϊκά μωσαϊκά που χρονολογούνται γύρω στο 200-250 μ.Χ..” (Wikipedia).

Ο Μάρκ είναι πανέξυπνος, το ίδιο και η τεχνολογία, πολλές φορές.
Αλλά, και η ανακάλυψη του μαχαιριού ήταν μια καλή ανακάλυψη, βοήθησε τους ανθρώπους να κόβουν το ψωμί, από την άλλη έγινε και ένα φονικό εργαλείο.
Τα νέα ήθη και έθιμα που φέρνει η τεχνολογία ή ο Μαρκ ή ο όποιος Μαρκ μπορεί να είναι σαν το μαχαίρι, να βοηθούν να κοπεί το ψωμί και συνάμα να αποτελούν και φονικό όπλο. Και τα φονικά όπλα δεν είναι μόνο αυτά που σκοτώνουν ανθρώπους, είναι κι αυτά που σκοτώνουν ανθρωπιά, ενσυναίσθηση, αγγίγματα, χαμόγελα και τα μετατρέπουν σε…. emoji. Είναι κι αυτά που μας καθηλώνουν σε ένα κινητό την ώρα που δίπλα μας αγαπημένα μας πρόσωπα θέλουν λίγο από τον χρόνο μας, τον αληθινό μας εαυτό, όχι τον διαδικτυακό.

To MEΤΑ της ανθρωπότητας δεν εξαρτάται μόνο από τα εργαλεία του Μαρκ και του κάθε Μαρκ, δεν εξαρτάται μόνο από τις μόδες της εποχής και τις “άνωθεν εντολές”, εξαρτάται και από εμάς τους ίδιους, τι μονοπάτι επιλέγουμε να ακολουθήσουμε και πόσο και πως βάζουμε το νου και το πνεύμα μας να δουλέψει.

Κατά, τ΄άλλα, cheers to Mark, που μας υπενθυμίζει πως σε ένα κόσμο που μετατρέπεται με ευκολία σε zombieland επιβάλλεται να ξαναθυμηθούμε αρχές και ιδανικά, να ξαναθυμηθούμε την βασική αλφαβήτα της ύπαρξης μας, της κάθε ανθρώπινης ύπαρξης.

Υ.Γ Για τον καθένα, ευτυχώς, υπάρχει η ελεύθερη βούληση και σε μεγάλο βαθμό ο καθένας ακολουθεί τα μονοπάτια που του επιβάλλουν τα χρώματα του. (Τα χρώματα της δικής του ύπαρξης).

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!