Πατριαρχική Θεία Λειτουργία τελέστηκε την Κυριακή, 31 Οκτωβρίου, στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στη Νέα Υόρκη, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.
Κατά τη διάρκεια αυτής, τελέστηκαν οι χειροθεσίες του Αρχιμανδρίτου κ. Χριστοφόρου Οικονομίδου, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιερσέης, στο οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου, σε αναγνώριση της προσφοράς του στην Εκκλησία και του πνευματικού έργου του, καθώς και 35 επίλεκτων λαϊκών μελών της Ομογένειας στο αξίωμα του Άρχοντος Οφφικιαλίου της Μεγάλης Εκκλησίας, στο πλαίσιο των προαγωγών της τελευταίας διετίας.
Ο Παναγιώτατος, απευθυνόμενος καταρχάς στους πολλούς πιστούς που έσπευσαν να πάρουν την ευλογία του, μίλησε για τη Θεία Ευχαριστία, που αποτελεί το κέντρο της ζωής της Εκκλησίας:
«Δεν είναι διόλου τυχαίον ότι η Ορθόδοξος Εκκλησία, η ευλογηθείσα υπό του αγαθοδότου Θεού να είναι κληρονόμος και φύλαξ της ιεράς παρακαταθήκης των Αποστόλων και των Πατέρων, την οποίαν συγκροτούν οι Άγιοι και οι Μάρτυρες της πίστεως, η φωτοειδής λατρευτική ζωή, η αδιάσπαστος ενότης της πίστεως προς τον Θεόν και της αγάπης προς τον πλησίον, η ψυχή τε και σώματι αφιέρωσις και αφοσίωσις εις τον Θεόν και ο ένθεος ζήλος του ιερού κλήρου, οι ασκητικοί αγώνες των μοναχών και των μοναζουσών, ο σταυροαναστάσιμος βίος του χριστεπωνύμου πληρώματος της “κοινωνίας της θεώσεως”, η χριστοπρεπής διακονία του ανθρώπου και του κόσμου, η ελπίς ζωής αιωνίου, η Εκκλησία μας, λέγομεν, είναι η Εκκλησία, η οποία διέσωσε και διετήρησε την Θείαν Ευχαριστίαν εις το κέντρον της ζωής της».
Επίσης, ο Πατριάρχης υπογράμμισε κατά την ομιλία του ότι: «Ανήκομεν εις τον Χριστόν. Εν τω Χριστώ τω σαρκωθέντι προαιωνίω Λόγω του Θεού, απεκαλύφθη η αλήθεια διά τον Θεόν και τον άνθρωπον, διά την προέλευσιν και τον προορισμόν του, διά το ήθος και τον πολιτισμόν του, διά το νόημα της ζωής και την ταυτότητά του. Ο Χριστός είναι ο πυρήν της Ορθοδόξου ημών Παραδόσεως. Είναι αυτονόητον ότι, όταν αναφερώμεθα εις την Παράδοσιν, δεν στρεφόμεθα προς το παρελθόν, αλλά προς την Αλήθειαν, η οποία είναι παρουσία ζώσα και ζωοποιός εν τη ζωή της Εκκλησίας. Αυτήν την σωστικήν Αλήθειαν προσφέρει η Εκκλησία εις τους πιστούς, δίδει εις την ζωήν των κατεύθυνσιν, εμπνέει και ενισχύει τας δημιουργικάς δυνάμεις των, διά να μαρτυρούν εν τω κόσμω περί της πίστεως, της αγάπης και της εν ημίν ελπίδος, εν παντί “αφορώντες εις τον της πίστεως αρχηγόν και τελειωτήν Ιησούν”».
Ακόμη, απευθυνόμενος προς τους Άρχοντες Οφφικιάλιους, ο Παναγιώτατος κ.κ. Βαρθολομαίος σημείωσε πως «οι αρχοντικοί τίτλοι, τους οποίους σας απονέμομεν και θα φέρετε εις το εξής, εκπροσωπούν σπουδαία δημόσια και εκκλησιαστικά λειτουργήματα και αξιώματα εις την ιστορίαν της Ανατολικής Ρωμαικής Αυτοκρατορίας και της Ορθοδόξου ημών Εκκλησίας, τα οποία προϋπέθετον μόρφωσιν, νομικάς γνώσεις, διπλωματίαν, γλωσσομάθειαν, υψηλήν ευφυίαν και, προ πάντων, αφοσίωσιν εις την ιεράν αποστολήν της Εκκλησίας και εις τα όσια και ιερά του Γένους».
«Οι Άρχοντες οφφικιάλιοι προσέφερον πάμπολλα και πολυτιμότατα εις την Εκκλησίαν και το Γένος», υπενθύμισε, «συνεχίζουν δε και σήμερον την διακονίαν των, ωργανωμένοι εις δύο Αδελφότητας, εις το Τάγμα του Αγίου Ανδρέου, εις το οποίον ανήκετε πλέον πάντες υμείς, και εις την Αδελφότητα “Παναγία η Παμμακάριστος”, μέλη της οποίας είναι οι εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών Άρχοντες.
Οι περίπου 1500 Άρχοντες ανά την οικουμένην συμβάλλουν ποικιλοτρόπως και αποτελεσματικώς εις την στήριξιν του πολυδιαστάτου και θεαρέστου έργου της Μητρός Εκκλησίας και εις την προάσπισιν των απαραγράπτων δικαίων της, ως αποδεικνύει και η υπέρ αυτής μεγάλη και αξιέπαινος δραστηριότης του Τάγματος του Αγίου Ανδρέου υπό την δυναμικήν ηγεσίαν του Άρχοντος Ακτουαρίου κ. Αντωνίου Λυμπεράκη.
Και εσείς, Εντιμολογιώτατοι νέοι Άρχοντες, καθίστασθε από την στιγμήν αυτήν φύλακες των τιμίων παραδόσεων της Εκκλησίας και των υψηλών αξιών του Γένους. Συνδυάζετε εν τω προσώπω υμών, ευσέβειαν και ευγένειαν, σεμνότητα και δημιουργικότητα, εκκλησιαστικόν φρόνημα και πνεύμα προσφοράς, πιστότητα εις την Παράδοσιν και σύγχρονον πνεύμα, προσφέρετε πολλά εις την κοινωνίαν, την οικονομίαν, την επιστήμην, την πρόοδον, τον πολιτισμόν. Είμεθα βέβαιοι ότι η προσγενομένη εις το πρόσωπον υμών τιμή εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα απελευθερώση νέας δυνάμεις μέσα σας, θα σας ενισχύση εις την επιτέλεσιν και νέων θεαρέστων έργων».