Δελτίο Τύπου Δήμου Αγίας Νάπας
Εριξε αυλαία το 5ο Διεθνές Συμπόσιο Σεφέρη το οποίο απέδειξε ότι η Αγία Νάπα, την οποία τόσο αγάπησε ο Γιώργος Σεφέρης είναι πια άρρηκτα δεμένη με το έργο του.
Ολοκληρώθηκαν χθες Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021 το μεσημέρι κάτω από την θρυλική συκομουριά που αθανάτισε ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης στο ποίημά του «Αγιάνναπα Β΄», οι εργασίες του 5 ου Συμποσίου Σεφέρη. Ταυτόχρονα ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Χρίστος Ζαννέττου κήρυξε το 6 ο Συμπόσιο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το έτος 2023.
Οι εργασίες του 5ου Συμποσίου Σεφέρη, το οποίο συνδιοργανώνει ο Δήμος Αγίας Νάπας σε συνεργασία με το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, τοΝεοελληνικό Σπουδαστήριο Πετρώνδα του Πανεπιστημίου Κύπρου και τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Νεάπολης Πάφου ξεκίνησαν την Παρασκευή 05 Νοεμβρίου. Το φετινό 5 ο Συνέδριο συμπίπτει με τα 50 χρόνια από το θάνατο του Γιώργου Σεφέρη (1971).
Στην εναρκτήρια τελετή του Συμποσίου απηύθυναν χαιρετισμούς ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Χρίστος Ζαννέττου, ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Ιωάννης Παπαμελετίου ενώ την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Υπουργός Μεταφορών, Συγκοινωνιών και ΄Εργων κ. Γιάννης Καρούσος, ο οποίος ανέφερε ότι ο Γιώργος Σεφέρης αγάπησε την Κύπρο και τον κόσμο της και συνδέθηκε με τους κατοίκους της, ενώ προσπάθησε πολλές φορές να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του Κυπριακού Ελληνισμού μέσα από τις διάφορες υπηρεσιακές θέσεις που κατείχε.
Μέσα από το συμπόσιο αυτό πρόσθεσε συνειδητοποιούμε ότι «τα μηνύματα της
γραφής του Σεφέρη, είναι πάντα επίκαιρα και οι αξίες που πρεσβεύει ο μεγάλος αυτός
΄Ελληνας ποιητής, είναι διαχρονικές».
Στο δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Χρίστος Ζαννέττου ανέφερε ότι
στόχος και σκοπός του Δήμου είναι να καταστεί ο Δήμος Αγίας Νάπας Κέντρο Σεφερικών Σπουδών ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τον μεγάλο νομπελίστα ποιητή για την αγάπη του για την πόλη, καθώς όπως είναι γνωστό η Αγία Νάπα αποτελεί το μόνο τοπωνύμιο με το οποίο ο ποιητής τιτλοφόρησε δύο ποιήματά του, Αγία Νάπα Α΄ και Αγία Νάπα Β’, τα οποία περιλαμβάνονται στο «Ημερολόγιο καταστρώματος, Γ’».
Ο καθηγητής Γιώργος Γεωργής από την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου
ανέγνωσε την εναρκτήρια ομιλία της Α.Ε πρώην Προέδρου της Ελληνικής
Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου με θέμα Η Κύπρος του Γιώργου Σεφέρη, ο
οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.
Ο πρώην Πρόεδρος τόνισε μεταξύ άλλων ότι το ξαφνικό «δέσιμο» του Γιώργου Σεφέρη με την Κύπρο, όπως συντελέσθηκε αμέσως μόλις «πάτησε το πόδι του» για πρώτη φορά στο μαρτυρικό Νησί, μοιάζει μ’ έναν «κεραυνοβόλο», πνευματικό και εθνικό, «έρωτα». Λες και ο ποιητής βρήκε στην Κύπρο μιαν άλλη «γη της επαγγελίας».
Ο Γιώργος Σεφέρης ανέφερε βρήκε στην Κύπρο έναν τόπο, «ακριβό» τμήμα του Ελληνισμού, όπου οι διαδοχικές κατακτήσεις και οι ανυπολόγιστες αιματοχυσίες δεν κατάφεραν να τον αποσπάσουν από τον «κόρφο» της Πατρίδας. Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα που παρουσίασε το Μουσικό Σχήμα της Μαριάννας Χατζηχρίστου.
Στο συνέδριο συμμετείχαν τριάντα πανεπιστημιακοί, ποιητές και συγγραφείς ειδικοί στο έργο του Γιώργου Σεφέρη. Μεταξύ αυτών ο Γιώργος Γεωργής, ο Παντελής Βουτουρής, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος – βιβλιογράφος του Σεφέρη, η Ιταλίδα Maria Caracausi Rosa, η Ισπανίδα Αmοros Maila Carcia καθηγητής, o καθηγητής κ. Γιώργος Κασίνης και άλλοι πολλοί.
Εξετάστηκαν όψεις του Σεφερικού έργου και τις σχέσεις του με την Κύπρο, πτυχές της αλληλογραφίας και των ημερολογίων του ποιητή και αναλύθηκαν πλευρές του ποιητικού του έργου. Το γενικό συμπέρασμα ήταν ότι ο Σεφέρης παραμένει ο κορυφαίος νεοέλληνας ποιητής που σφράγισε την Ελληνική και Ευρωπαϊκή ποίηση με τη ποιητική του δημιουργία.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου διανεμήθηκε ο τόμος με τα πρακτικά του 3ου Συνεδρίου Σεφέρη ενώ επίκειται η έκδοση των πρακτικών του 4 ου και 5 ου Συνεδρίου.
Το 5ο Διεθνές Συμπόσιο Σεφέρη απέδειξε ότι η Αγία Νάπα, την οποία τόσο αγάπησε είναι πια άρρηκτα δεμένη με το έργο του Γιώργου Σεφέρη όπως άλλωστε ολόκληρη η Κύπρος.