Search
Close this search box.

Μια εκδήλωση για το μέλλον της Ευρώπης με τις εισηγήσεις και απόψεις όλων εμάς, των Ευρωπαίων πολιτών, της Λάρνακας

To EUROPE DIRECT Larnaca και το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus, διοργανώνουν ανοικτή συζήτηση με θέμα «Διάσκεψη για το Μέλλον της ΕΕ: Τι θέλουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Κοινωνία των Πολιτών». Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί τη Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021 στο Αμφιθέατρο 1 του Πανεπιστημίου από τις 11 π.μ. μέχρι τη 1 μμ. και θα μεταδίδεται ζωντανά από το www.facebook.com/eudirectlarnaca και το https://www.facebook.com/larnakamunicipality.
Mε αφορμή τη σημαντική αυτή εκδήλωση η οποία μας αφορά όλους, το SkalaTimes κουβεντιάζει σήμερα με την Υπεύθυνη του Europe Direct Λάρνακας κ. Μυρτώ Κατσουρή.

SkalaTimes

Η εκδήλωση της Παρασκευής θα δώσει την δυνατότητα στους πολίτες να πουν την άποψη και εισηγήσεις τους για την Ευρώπη. Ακούγονται αυτές οι εισηγήσεις των πολιτών; 
Η εκδήλωση της ερχόμενης Παρασκευής, αποτελεί μέρος της  Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης είναι μια σειρά διαλόγων και συζητήσεων με τη συμμετοχή πολιτών, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα σε πολίτες από όλη την Ευρώπη να μοιραστούν τις ιδέες τους και να συμβάλουν στη διαμόρφωση του κοινού μας μέλλοντος.
Η Διάσκεψη είναι η πρώτη αυτού του είδους: αποτελεί μείζονα έκφανση της δημοκρατίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με συζητήσεις που αναλαμβάνουν πολίτες οι οποίες δίνουν την ευκαιρία σε άτομα από όλη την Ευρώπη να ανταλλάσσουν απόψεις και να συμβάλουν στη διαμόρφωση του κοινού μας μέλλοντος. Αυτό γίνεται μέσω καινοτόμου πολύγλωσσης ψηφιακής πλατφόρμας με την οποία ο καθένας μπορεί να ανταλλάξει ιδέες καθώς και με τις ομάδες Ευρωπαίων πολιτών και με παρόμοιες ομάδες σε εθνικό επίπεδο. Οι εισηγήσεις αυτές θα τροφοδοτήσουν τις συνόδους ολομέλειας της Διάσκεψης. Η Διάσκεψη αποτελεί ένα νέο δημόσιο φόρουμ ανοιχτού, συμπεριληπτικού και διαφανούς διαλόγου με τους πολίτες για μια σειρά από βασικές προτεραιότητες και προκλήσεις. Όπως ανάφερε και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
 Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «Οι πολίτες πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο όλων των πολιτικών μας. Συνεπώς, επιθυμία μου είναι όλοι οι Ευρωπαίοι να συνεισφέρουν ενεργά στη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης και να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στον καθορισμό των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο μαζί μπορούμε να οικοδομήσουμε την Ένωση του αύριο.»

Οι τρεις θεματικές της εκδήλωσης είναι πολύ σημαντικές για το μέλλον όλων των πολιτών της ΕΕ. Πώς θα αξιοποιηθούν οι εισηγήσεις της εκδήλωσης για τις τρεις αυτές σημαντικές θεματικές;
Οι εισηγήσεις θα αναρτηθούν στη πλατφόρμα https://futureu.europa.eu Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν δεσμευθεί να ακούσουν τους Ευρωπαίους και, σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους, να δώσουν συνέχεια στις συστάσεις που διατυπώνονται. Έως την άνοιξη του 2022 η Διάσκεψη αναμένεται να καταλήξει σε συμπεράσματα και να παράσχει καθοδήγηση σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης. Ένας μηχανισμός ανατροφοδότησης θα διασφαλίζει ότι οι ιδέες που διατυπώνονται κατά τις εκδηλώσεις της Διάσκεψης καταλήγουν σε συγκεκριμένες συστάσεις για ενωσιακή δράση. Τα τελικά αποτελέσματα της Διάσκεψης θα υποβάλλονται με έκθεση στην Κοινή Προεδρία. Τα τρία θεσμικά όργανα θα εξετάζουν με ταχύτητα πώς μπορούν να δώσουν αποτελεσματική συνέχεια στην έκθεση, το καθένα αναλόγως των αρμοδιοτήτων του και σύμφωνα με τις Συνθήκες.


Η εκδήλωση είναι η πρώτη αυτού τους είδους. Θα ακολουθήσουν κι άλλες; Γίνονται σε όλη την Ευρώπη τέτοιου είδους διασκέψεις όπου ακούγονται οι φωνές των πολιτών; Η ιδέα για την εκδήλωση έρχεται από τις Βρυξέλλες;
Η εκδήλωση δεν είναι η πρώτη αυτού του είδους. Το EUROPE DIRECT Larnaca, διοργάνωσε αρκετές φορές ανοικτούς διαλόγους με τους πολίτες και άλλες εκδηλώσεις, οι οποίες αναδεικνύουν τη σημαντικότητα της διαδραστικότητας με τους πολίτες. Ένας βασικός στόχος του Δήμου Λάρνακας μέσα από τη λειτουργία του EUROPE DIRECT Larnaca είναι τόσο η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών όσο και η συμμετοχικότητα τους. Η μεγάλη διαφορά, όμως, τώρα μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις, οι οποίες φυσικά και έρχονται από τις Βρυξέλλες ως ιδέες (να σημειωθεί ότι πουθενά αλλού στον κόσμο δεν υπάρχει ανοικτή πλατφόρμα όπου οι πολίτες μπορούν ανοικτά να εκφράσουν τις απόψεις τους για μια σωρεία ζητημάτων) είναι ότι η πλατφόρμα δίνει ανοικτά στους πολίτες το έναυσμα, την ενθάρρυνση να μιλήσουν, να διαδραματίσουν τον δικό τους ρόλο και να μην θεωρούν ότι η φωνή τους δεν ακούγεται. Αν επισκεφθείτε τη πλατφόρμα https://futureu.europa.eu θα δείτε όλες τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν και τις απόψεις των πολιτών.


Το Europe Direct Λάρνακας δέχεται εισηγήσεις -κατά τη διάρκεια της χρονιάς- που αφορούν την ΕΕ και αν ναι, που τις μεταφέρει; 
Ναι, φυσικά και ακούμε τις εισηγήσεις των πολιτών και τις μεταφέρουμε στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θέλει τους πολίτες να είναι ανοικτοί στις απόψεις τους και θέλει τις ιδέες τους.  

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Οικογένεια μπορεί να σημαίνει απειλή για την Ευρώπη; Με την έννοια ότι δηλαδή μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες;
Όπως ανάφερε στο euronews η Μπρίτζιτ Λάφαν, καθηγήτρια του European University Institute, δ/ντρια Κέντρου Robert Schuman Centre «Όταν συνέβη το Brexit – εννοώ το δημοψήφισμα – ήταν ένα σοκ. Υπήρξε η ανησυχία πως θα ακολουθούσε ντόμινο εξελίξεων. Υπήρξε η ανησυχία πως ήταν η αρχή του τέλους, ότι σηματοδοτούσε την διάλυση ή ότι η αναχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα έφερνε τον διχασμό στην Ευρώπη. Δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Στην πραγματικότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποδειχθεί πολύ ενωμένη, πολύ σταθερή στους χειρισμούς της για το Brexit και είναι αποφασισμένη να συνεχίσει έτσι. Από την ευρωπαϊκή οπτική, το Brexit συνιστά απώλεια. Θα ήταν πολύ καλύτερα για την Ευρωπαϊκή Ένωση αν το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμενε κράτος-μέλος. Με δεδομένη την επιλογή για αποχώρηση, που έγινε σεβαστή, δεν θα δοθεί το περιθώριο να επηρεάσει μακροπρόθεσμα την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Brexit έκανε τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα για τους σκληρούς ευρωσκεπτικιστές σε όλη την Ευρώπη. Αίφνης ακόμα κι η Μαρίν Λε Πεν έπαψε να μιλάει για γαλλική έξοδο, ή ο Σαλβίνι που δεν επιχειρηματολογεί πια για να βγει η Ιταλία από το ευρώ. Πιστεύω πως μακροπρόθεσμα, θα είναι απώλεια. Γεωπολιτική απώλεια. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να χειριστεί έναν ανυπότακτο γείτονα. Θα φρενάρει το ευρωπαϊκό σχέδιο, ή αυτό που οι 27, ή και μια μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αποφασίσει να πράξει; Δεν το πιστεύω». Και όπως ανάφερε και ο Νίαλ Φέργκιουσον, ιστορικός, στην ίδια συνέντευξη, «Βεβαίως. Το να εγκαταλείψεις εν τέλει, το ευρωπαϊκό σχέδιο έπειτα από πενήντα χρόνια ήταν μια κορυφαία στροφή στην πορεία της βρετανικής πολιτικής. Πιστεύω όμως ότι το βαθύτερο νόημα του Brexit βρίσκεται στο γεγονός ότι απομακρύνει από τα υπόλοιπα 27 μέλη ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την περαιτέρω διεύρυνση, που ήταν το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο. Θυμηθείτε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο από όλα τα κράτη-μέλη ήταν εκείνο που πρόβαλε την μεγαλύτερη αντίσταση στην δημοσιονομική ενοποίηση, στις αλλαγές προς την κατεύθυνση της ομοσπονδιοποίησης. μεγάλο εμπόδιο».

Τέλος, ποιο το μήνυμα σας στους Ευρωπαίους Κύπριους πολίτες; 
Να είναι αισιόδοξοι. Το ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ το οποίο συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ, θα βελτιώσει σημαντικά την οικονομία και θα επιφέρει σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Η Κύπρος βρίσκεται σε θετική τροχιά, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια. Για παράδειγμα, αναμένεται μείωσητου δημόσιου ελλείμματος και του δημόσιου χρέους. Το 2021, το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να μειωθεί σε 7,5%, ενώ αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω το 2022 και το 2023, σε 7,1% και 6,6% αντίστοιχα.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Η Ιουλία Καλλιμάνη έρχεται στη Κύπρο, ποια είναι αυτή η Ελληνίδα τραγουδίστρια φαινόμενο, με την ξεχωριστή λαϊκή χροιά;

Οι εμφανίσεις της έχουν γίνει ο βασικός λόγος που πολλοί λάτρεις της νυχτερινής ζωής αποφασίζουν ξανά και ξανά να επισκέπτονται τα νυχτερινά κέντρα που εμφανιζεται.

error: Content is protected !!