Tης Γιώτας Δημητρίου
Σε εκπομπή του ΡΙΚ μίλησε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου κ. Κληρίδης και εμείς παραθέτουμε πιο κάτω κάποια σημαντικά αποσπάσματα από τα όσα έχει πει σχετικά με τα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊου που ανακοινώθηκαν χθες.
“Ο Ποινικός Κώδικας μας προνοεί ότι κανένα πρόσωπο κάτω των 14 ετών δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι μπορεί να διαπράξει οποιονδήποτε αδίκημα. Συνεπώς, όταν με διάταγμα καθορίζεις ότι παιδιά του δημοτικού 6 ετών και άνω, μέχρι την ηλικία των 14 που είναι ο ποινικός κώδικας μας , θα πρέπει να φορούν μάσκα επί ποινή διάπραξης κάποιου ποινικού αδικήματος αν δεν το πράττουν, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει εδώ μια αντίφαση, διότι θεσμοθετείς ένα νόμο, ένα πλαίσιο, έστω με διάταγμα, το οποίο δεν είναι εφαρμόσιμο μόνο από απόψεως δικαίου. Μπορούσε να μην ήταν διάταγμα να ήταν μια σύσταση προς τα παιδιά και τους γονείς”.
“Η απαγόρευση να εισέρχονται στους χώρους εστίασης είναι ένα μέτρο που πιστεύω δύσκολα θα δικαιολογηθεί. Γιατί σήμερα και μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου που θα τεθεί σε εφαρμογή μπορεί ένας ανεμβολίαστος να εισέρχεται στο χώρο με rapid test και γιατί μετά τις 15 να μην μπορεί να εισέρχεται καθόλου εκτός αν εμβολιαστεί; Η απάντηση είναι ότι το μέτρο αυτό στοχεύει στο να υποχρεώσει τον ανεμβολίαστο, εμμέσως πλην σαφώς, να βάλει το εμβόλιο. Δεν υπάρχει άλλη λογική εξήγηση, ή επιστημονική ενδεχομένως. Πολύ περισσότερο εφόσον οι εργαζόμενοι στο χώρο δεν υποχρεούνται να είναι εμβολιασμένοι, μπορούν να εργάζονται με το rapid test. Συνεπώς θα τεθεί το θέμα κατά πόσο δημιουργείται -από νομικής άποψης μιλάω πάντοτε- κάποια δυσμενή διάκριση εδώ, υπό την έννοια ότι ναι μεν έχουμε δύο ξεχωριστές και διαφορετικές κατηγορίες , αλλά το συγκεκριμένο μέτρο επιβάλλεται όχι για σκοπούς της δημόσιας υγείας για το συγκεκριμένο χώρο, αλλά για κάποιους ευρύτερους σκοπούς που είναι η επιβολή ενός εμβολιαστικού προγράμματος γενικότερα. Άρα, μπορεί να τεθεί θέμα στα δικαστήρια, παραβίασης του άρθρου 28 του Συντάγματος”.