Search
Close this search box.

Ο Πάπας Φραγκίσκος των Προσφύγων, ο δικός μας Αρχιεπίσκοπος και ο Μητροπολίτης Λάρνακας Νεκτάριος

SkalaTimes

Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Λέσβο έφτασε σήμερα το πρωί της Κυριακής ο Πάπας Φραγκίσκος.
Η υποδοχή από τους πρόσφυγες και μετανάστες ήταν συγκινητική αφού του φώναζαν «σε αγαπάμε» και «καλωσόρισες».
Ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την άφιξή του χαιρέτησε τα παιδάκια που διαμένουν στο ΚΥΤ. Κάποιοι μάλιστα ζητωκραύγαζαν ενώ άλλοι σήκωσαν τα κινητά τους για να απαθανατίσουν την επίσκεψη του Ποντίφικα.
Οι σκηνές ήταν συγκινητικές: ο Πάπας Φραγκίσκος με στοργικότητα χαιρέτησε όλα τα παιδιά, μικρά και μεγάλα. Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή που ένα από τα παιδιά του ΚΥΤ έπεσε στην αγκαλιά του.

Πάπας Φραγκίσκος: «Οποίος σας φοβάται δεν σας έχει κοιτάξει στα μάτια».
«Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές βρίσκομαι και πάλι εδώ για να σας συναντήσω. Είμαι εδώ για να πω από καρδιάς ότι είμαι δίπλα σας», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Πάπας Φραγκίσκος.
Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έκανε λόγο για «μάτια γεμάτα φόβο και προσμονή μάτια που είδαν βία και φτώχεια. Μάτια από ποταμούς δακρύων» και πρόσθεσε: «Οποίος σας φοβάται δεν σας έχει κοιτάξει στα μάτια».


Πρόβλημα του κόσμου η μετανάστευση
Ο Πάπας Φραγκίσκος έστειλε για ακόμη μία φορά (όπως είχε κάνει και στην Κύπρο)ένα ηχηρό μήνυμα για το μεταναστευτικό και όπως είπε: «Η μετανάστευση είναι ένα πρόβλημα του κόσμου μια ανθρωπιστική κρίση που αφορά όλους μας».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πανδημία που όπως είπε μας έκανε να καταλάβουμε ότι όλοι βρισκόμαστε στο ίδιο πλοίο: «Η πανδημία μας έκανε να νιώσουμε όλοι ότι είμαστε στο ίδιο πλοίο. Καταλάβαμε ότι τα προβλήματα θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται από κοινού».
Πρόσθεσε ακόμη: «Διακυβεύονται άνθρωποι, ανθρώπινες ζωές διακυβεύεται το μέλλον όλων. Όταν απορρίπτονται οι φτωχοί απορρίπτεται η ειρήνη. Είναι αυταπάτη να νομίζουμε ότι αρκεί να διασώσουμε τον εαυτό μας. Το μέλλον θα μας φέρνει περισσότερο κοντά τον έναν με τον άλλο. Ας μη στέφουμε τις πλάτες στη πραγματικότητα. Ας σταματήσει η μετάθεση ευθυνών».
Έκανα αναφορά στους εθνικισμούς στην εσωστρέφεια : «Τα πρόσωπα σας και τα μάτια σας μας ζητούν να μη στραφούμε από την άλλη μεριά να μην απαρνηθούμε την ανθρωπιά που μας συνδέει. Τούτη την Κυριακή παρακαλώ τον θεό να μας αφυπνίσει από τη λησμονιά του πάσχοντα να μας ανακουφίσει από τον ατομικισμό που αποκλείει τον διπλανό».
Ο Πάπάς μίλησε και για τον τρόπο που χειρίζεται η Ευρώπη το μεταναστευτικό: «Πρέπει με πικρία να παραδεχτούμε ότι αυτή η χώρα (η Ελλάδα) βρίσκεται σε δυσκολία και στην Ευρώπη υπάρχουν αυτοί που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σαν μην τους αφορά. Είναι τραγικό. Ο σεβασμός των ανθρώπων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να διαφυλάξετε και η αξιοπρέπεια του καθενός να τίθεται πάνω από όλα».
Μίλησε για τα τείχη και τους φράχτες που υψώνονται και είπε: «Είναι θλιβερό να ακούς τη δέσμευση κοινών πόρων για να χτιστούν τείχη. Ζούμε στην εποχή των συρματοπλεγμάτων. Δεν βελτιώνουν τη συμβίωση υψώνοντας φράχτες. Είναι εύκολο να παρασύρει κάνεις τη κοινή γνώμη σπέρνοντας τον φόβο για τον άλλο. Πρέπει να ξεπεράσουμε την γκετοποίηση και προχωρήσουμε στην ένταξη».

Μεγάλο νεκροταφείο χωρίς ταφόπλακες η Μεσόγειος
«Ας κοιτάξουμε τα πρόσωπα των νεκρών παιδιών ας βρούμε το θάρρος να ντραπούμε», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος και είπε: «Η μεσόγειος ένα μεγάλο νεκροταφείο χωρίς ταφόπλακες. Ας μην επιτρέψουμε αυτή η θάλασσα να μετατραπεί σε θάλασσα λήθης. Ας αφήσουμε αυτό το ναυάγιο του πολιτισμού. Η πίστη απαιτεί συμπόνια και ευσπλαχνία. Αυτό είναι ύφος του θεού. Και τρυφερότητα»
Τον Πάπα Φραγκίσκο καλωσόρισε εκ μέρους των προσφύγων και μεταναστών ένας πρόσφυγας από τη Δημοκρατία του Κονγκό που έφτασε στην Ελλάδα στις 11 Νοεμβρίου του 2020.
Συγκίνησε με τα όσα είπε καθώς όπως εξήγησε έχει χωριστεί με την οικογένειά του. Είναι 30 ετών και πατέρα δύο παιδιών. Βρίσκεται στη Λέσβο με το ένα του παιδί ενώ αγνοεί την τύχη της συζύγου του και του δεύτερου παιδιού του.
«Ο Θεος να σας το αποδώσει εκατό φορές», είπε για την προσφορά του Πάπα Φραγκίσκου στους πρόσφυγες και μετανάστες.
Όπως είπε ο ίδιος: «Μέσω της εκκλησίας μπόρεσα να ανταπεξέλθω σε όλες τις δυσκολίες. Αναζητώ ένα μέρος, ένα σίγουρο καταφύγιο, ειρήνη, επιβίωση για εμένα και την οικογένειά μου και την μόρφωση των παιδιών μου.

Nα υπενθυμίσουμε ότι κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο ο Πάπας Φραγκίσκος είχε πει πως: «Είναι υποκρισία να ονομάζεις τον εαυτό σου Χριστιανό και να διώχνεις ένα πρόσφυγα ή κάποιον που ζητά βοήθεια, κάποιον που πεινά ή διψά, να πετώ έξω κάποιον που χρειάζεται την βοήθεια μου. Αν λέω ότι είμαι Χριστιανός αλλά κάνω όλα αυτά τα πράγματα, είμαι υποκριτής».

Κατά την ομιλία του επίσης, όταν βρισκόταν στην Κύπρο, είπε πως το Βατικανό είχε εξασφαλίσει γραπτώς τις μαρτυρίες νεαρών προσφύγων και μεταναστών που διαβιούν στην Κύπρο. «Ακούγοντάς σας, συνειδητοποιούμε καλύτερα την προφητική δύναμη του Λόγου του Θεού που, μέσω του Αποστόλου Παύλου λέει (…) ‘Δεν είστε ξένοι, αλλά συμπολίτες’. Αυτή είναι η προφητεία της Εκκλησίας: μία κοινότητα»

Ο Πάπας Φραγκίσκος μετέφερε στους πιστούς της Κύπρου αποσπάσματα από τις μαρτυρίες των νεαρών προσφύγων και μεταναστών που ζουν στην Κύπρο όπως η Thamara από τη Σρι Λάνκα που είχε γράψει στον Πάπα πως «δεν είμαστε αριθμοί ή άτομα που καταλογογραφούνται»,  ο Maccolins από το Καμερούν που είχε γράψει στον Πάπα πως όλη τη ζωή του πληγώνεται από το μίσος. «Μας θυμίζεις πως το μίσος έχει επίσης δηλητηριάσει τις σχέσεις μεταξύ των χριστιανών» ήταν η απάντηση του Πάπα, ο οποίος μίλησε ακόμα για «διαστρεβλωμένη νοοτροπία που, αντί να μας επιτρέπει να αναγνωρίζουμε ο ένας τον άλλον ως αδέλφια, μας κάνει να βλέπουμε ο ένας τον άλλον ως αντίδικους».

Η αλληλεγγύη που θέλησε να μεταφέρει ο Πάπας Φραγκίσκος από τη Κύπρο στους μετανάστες και τους πρόσφυγες του νησιού, αλλά και να δώσει και ένα μήνυμα στους ρατσιστές ή άλλους που δεν θέλουν τους «ξένους», εκδηλώθηκε και εμπράκτως: o Πάπας ζήτησε δέκα μετανάστες που κρατούνται στις Κεντρικές Φυλακές στη Λευκωσία να μεταφερθούν αεροπορικώς στο Βατικανό.

Σε αντίθεση με τον Πάπα Φραγκίσκο, να υπενθυμίσουμε ότι ο δικός μας Αρχιεπίσκοπος στην Χριστουγεννιάτικη του Εγκύκλιο, το 2017 αποκαλούσε τους μετανάστες «εχθρούς μας».
«Σ’αυτά έρχεται να προστεθεί και η απειλή της αλλοίωσης της εθνικής φυσιογνωμίας των ελευθέρων περιοχών λόγω της προώθησης εκ μέρους της Τουρκίας μεγάλου αριθμού μουσουλμάνων, λεγόμενων μεταναστών. Όλοι αυτοί οι “μετανάστες” δεν έρχονται εδώ μόνο για τα παχυλά επιδόματα, που απλόχερα τους προσφέρουμε.
»Έρχονται ή μάλλον αποστέλλονται, για να αλλοιώσουν την εθνική και πολιτισμική μας ταυτότητα, με ορατό κίνδυνο εκείνον που περιγράφεται στο βιβλίο της Εξόδου “…ήνικα αν ημίν συμβή πόλεμος, προστεθήσονται και ούτοι προς τους υπεναντίους», έλεγε και κήρυττε ανάμεσα σε άλλα.

Ευτυχώς όμως ο Μητροπολίτης Κιτίου, Νεκτάριος, δεν έχει την ίδια «ιδεολογία» με τον Αρχιεπίσκοπο, κατά των προσφύγων και μεταναστών, αφού πρόσφατα, όπως δημοσιεύσαμε στο SkalaTimes, σε ομιλία του στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λάρνακα, κύρηττε –όπως κι ο Πάπας Φραγκίσκος και όπως κάθε σωστός Χριστιανός- την αγάπη προς τον πλησίον. «Δεν αγαπάμε συγγενείς, φίλους, συμπατριώτες και ομόθρησκους, ο άνθρωπος που θέλει να κερδίσει τη βασιλεία των ουρανών αγαπά όλους τους συνανθρώπους του, ανεξαρτήτου χρώματος, φυλής και άλλων χαρακτηριστικών» είχε τονίσει ανάμεσα σε άλλα ο Μητροπολίτης, στις 14 Νοεμβρίου 2021.

( Περισσότερα για την ομιλία του Μητροπολίτη Νεκτάριου: https://www.skalatimes.com/2021/11/14/o-antiratsistikos-gematos-agapi-logos-tou-mitropoliti-kitiou/ )

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!