Search
Close this search box.

Παναγιώτα Βασιλά Χριστοφίδη: “Η τέχνη είναι παντού στην ζωή μας, είτε ασχολούμαστε με αυτή, είτε ασχολούνται άλλοι και μας δίνουν το αποτέλεσμα της προσπάθειας τους”

Με αφορμή την έκθεση ΠΛΑΣΜΑΤΑ της Παναγιώτα Βασιλά Χριστοφίδη, που πραγματοποιήθηκε στην ΑΠΟΘΗΚΗ 79 στη Λάρνακα, το SkalaTimes συνομιλεί σήμερα μαζί της

Πως γεννήθηκε η ιδέα για την έκθεση «Πλάσματα»;
Η ιδέα υπήρχε από πολύ παλιά. Με ενδιαφέρει ο άνθρωπος η ύπαρξη του. Θεωρώ το ανθρώπινο είδος συναρπαστικό και τόσο μοναδικό. Οι δουλειά μου περιστρέφεται γύρω από τους ανθρώπους σε μια προσπάθεια να τους κατανοήσω περισσότερο.
Στο πρώτο lock down λοιπόν ήμουν εφοδιασμένη με πολλά κιλά πηλού για να ξεκινήσω επιτέλους τα ‘πλάσματα’ μου.

Τι υλικά χρησιμοποίησες για την έκθεση;
Ο πηλός είναι η πρώτη ύλη που χρησιμοποίησα φτιάχνοντας αμέτρητες αφαιρετικές, ιδιότυπες ανθρώπινες μορφές για να καταλήξω να επιλέξω τις 419.
Οι μορφές έχουν μέγεθος δέκα μέχρι τριάντα τέσσερα εκατοστόμετρα και όλες διαφέρουν σε μέγεθος, σχήμα και χρώμα μεταξύ τους. Το σύρμα, το νήμα και η πέτρα είναι υλικά που χρησιμοποιώ συνάμα με τον πηλό επειδή με συναρπάζει η μίξη αντίθετων υλικών.

Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις μέσα από αυτή την ατομική σου έκθεση;
Η έκθεση μου με τίτλο “Πλάσματα” έχει διαδραστική διάθεση με πρόθεση ο επισκέπτης να ενσωματωθεί στο χώρο. Οι φιγούρες είναι απροσδιορίστου φύλου, εθνότητας και ηλικίας.
Θέλω να θίξω την ποικιλότητα της ανθρώπινης μορφής και να παραθέσω τις μεγάλες φυσιογνωμικές και ιδιοσυγκρασιακές μας διαφορές, αυτές που κάνουν το είδος μας ένα συναρπαστικό πεδίο μορφολογικών αποκλίσεων. Επιθυμώ όμως να τονίσω και τις ομοιότητές μας. Διότι μπορεί να διαφέρουμε απείρως, έχουμε όμως και σημαντικές ομοιότητες. Όπως τα κοινά μας ερείσματα στη χαρά και τον φόβο, στην ελπίδα και τη λύπη, την ανάγκη μας να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε. Επίσης θέλω να θίξω θέματα ισότητας και αποδοχής του διαφορετικού.

Διαβάζοντας την περιγραφή της έκθεσης σκέφτηκα πόσο φιλοσοφημένη είναι η σκέψη πίσω από την ιδέα της και πόσο αλήθεια όλοι οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί και όμοιοι…..Πιστεύεις πως η πανδημία έχει κάνει τους περισσότερους να αναθεωρούν τη ζωή τους και να βλέπουν πιο βαθιά τα πράγματα γύρω τους;
Όπως και με όλα τα υπόλοιπα ζητήματα στην ζωή έτσι και τώρα με το θέμα του κορονοϊού, είμαστε όλοι στον ίδιο κόσμο αλλά ο καθένας στον δικό του, και το αντιλαμβανόμαστε ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Σίγουρα όλοι πιαστήκαμε από κάπου ούτως ώστε να καταφέρουμε να πάρουμε δύναμη να το διαχειριστούμε και να προχωρήσουμε.

Έχουμε τελικά περισσότερους από ένα εαυτούς ή η ψυχή είναι μία αλλά κάποιοι επιλέγουν να δείχνουν κάτι άλλο;
Πιστεύω ότι όντως έχουμε περισσότερους από έναν εαυτούς με την έννοια ότι ο εαυτός μας αλλάζει ανάλογα με τις περιστάσεις και σε σχέση με τον χρόνο. Ο άνθρωπος δεν είναι μονοδιάστατο ον. Είναι ένα κράμα στοιχείων και συμπεριφορών που συνθέτουν την προσωπικότητα του.

Η δική σου σχέση με την τέχνη ποια είναι;
Έχω σπουδάσει Interior Design στο KLC School of design, και έκανα μαθήματα κεραμικής και ζωγραφικής στην Κύπρο. Ασχολούμαι με τον πηλό τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια φτιάχνοντας χειροποίητα αντικείμενα αλλά κυρίως ανθρώπινες φιγούρες και ζώα με σουρεαλιστικά στοιχεία. Εχω λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στο παρελθόν.

Η τέχνη πόσο μπορεί να μας βοηθήσει στην καθημερινότητα αλλά και σε δύσκολες εποχές όπως αυτή της πανδημίας κατά τη γνώμη σου;
Η τέχνη είναι παντού στην ζωή μας, είτε ασχολούμαστε με αυτή, είτε ασχολούνται άλλοι και μας δίνουν το αποτέλεσμα της προσπάθειας τους. Η τέχνη δίνει νόημα, χαρά, τροφή για σκέψη στις ζωές μας, και ειδικότερα σε δύσκολες εποχές όπως αυτή την περίοδο που όλοι παλεύουμε, ο κάθε ένας με τις δικές του προκλήσεις και δυσκολίες.

Μίλησε μας λίγο για την έκθεση στην ΑΠΟΘΗΚΗ 79
Η απόφαση μου να κάνω την ατομική μου έκθεση στην ΑΠΟΘΗΚΗ 79 πάρθηκε πριν περίπου δυο χρόνια όταν έψαχνα έναν μεγάλο χώρο στο κέντρο της πόλης για τις ανάγκες της έκθεσης. Ο χώρος αυτός ήταν ο ιδανικός στα θέλω μου.

Τέλος, αλήθεια τα δικά σου καλλιτεχνικά όνειρα ποια είναι;
Ένα από τα καλλιτεχνικά μου όνειρα μόλις υλοποιήθηκε με την έκθεση μου αυτή. Με συναρπάζει να ασχολούμαι με τον πηλό και ένα από τα άμεσα μελλοντικά μου σχέδια είναι μια νέα συλλογή σε χρηστικά αντικείμενα, αλλά και να συνεχίσω να δημιουργώ νέα πλάσματα με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Το νηπιαγωγείο “Παιδόκηπος” στο Κίτι φιλοξενεί αυτή τη Πέμπτη προπονητές της ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΕΚ / Βαλεντίνα Γεωργίου: “Οι βάσεις και τα θεμέλια μπαίνουν στην προσχολική ηλικία, στόχος μας είναι περαιτέρω δράσεις έτσι ώστε να θέσουμε τις βάσεις για ενήλικες που θα διέπονται από αυτές τις αρχές και αξίες”

Το νηπιαγωγείο Παιδόκηπος Βαλεντίνα Γεωργίου στο Κίτι φιλοξενεί αυτή τη Πέμπτη προπονητές της ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΕΚ, όπου προπονητές, δασκάλες και παιδιά θα εργαστούν μέσα από

Έναρξη Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για γονείς και παιδιά στα Κέντρα του Κρατικού Δικτύου Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) (Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη – ΕΠΑΑ), σε συνεργασία με την Παγκύπρια Σχολή Γονέων,

Παράνομη η συγκρότηση της Σχολικής Εφορείας Δήμου Δρομολαξιάς – Μενεού σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας

Αποκαλυπτήρια της ευκαιριακής συμμαχίας κομμάτων στον νέο Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού, με αποκλειστικό γνώμονα τον αποκλεισμό του ΑΚΕΛ, έρχονται μέσα από τοποθέτηση του Υπουργείου Παιδείας

error: Content is protected !!