Search
Close this search box.

Ομιλία του Βουλευτή Λάρνακας, ΔΗΚΟ, Χρίστου Ορφανίδη, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2022

Ομιλία του Βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Χρίστου Ορφανίδη, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2022, στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Το περισσότερο μέρος της ομιλίας θίγει σοβαρά για τη πόλη μας ζητήματα.

—————————————————————————————–

Κατά την διάρκεια των συζητήσεων των προϋπολογισμών όλων των χρόνων αποκαλούσατε όλοι το Δημοκρατικό Κόμμα ως υπεύθυνο κόμμα ακόμα και εσείς που ουδέποτε ψηφίσατε προϋπολογισμό όταν δεν κυβερνούσατε.

Την περασμένη χρονιά όταν για πρώτη φορά δεν ψηφίσαμε προϋπολογισμό, για τους γνωστούς λόγους, μας αποκαλούσατε «μάγκες», « πρωταθλητές στο λαϊκισμό», «εκβιαστές», «υποκριτές», εσείς οι αμόλυντοι, οι αξιοπρεπείς που νοιάζονται μόνο για το λαό και την πατρίδα, εσείς που δεν έχετε ούτε ένα ψεγάδι.
Εφέτος θα πείτε ότι είμαστε «υπεύθυνο κόμμα» ξανά; Κύριε Πρόεδρε Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω την ομιλία μου με ένα σχόλιο,υπενθύμιση.

Ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τότε Πρόεδρος του Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, στην ομιλία του για ψήφιση του προϋπολογισμού το 2006, είχε δηλώσει ότι « Θέλει να υποδείξει ότι οι εκάστοτε κυβερνώντες οφείλουν να είναι ανοιχτοί και ανεκτικοί στην άσκηση της κριτικής και να μην την εκλαμβάνουν ως υπονόμευση».

Να σας θυμίσω συνάδελφοι του κυβερνώντος κόμματος, όταν μιλούσατε για να σπείρετε ανησυχίες, ότι δηλώνατε δια μέσου του στόματος του τότε αρχηγού σας ότι « Ο εθνικός και στρατηγικός στόχος της ένταξης μας στην ευρωζώνη, φαίνεται να απομακρύνεται σταθερά». Ασφαλώς και διαψευσθήκατε στην πορεία. Παράλληλα δηλώνατε «Αυτό που επιβάλλεται με τόλμη να κάνουμε, είναι να βρούμε τρόπους μείωσης των σπαταλών και αντιπαραγωγικών δραστηριοτήτων του κράτους».

Στην πορεία ανακηρυχθήκατε πρωταθλητές στις αντιπαραγωγικές δραστηριότητες, στον ετσιθελισμό, στην αναξιοκρατία, στα σκάνδαλα, την ρουσφετολογία και στους παράτυπους διορισμούς.

Λέγατε ότι «η κρίση θέλει ηγέτη» και διαλύσατε την οικονομία, κουρέψατε τους καταθέτες, τους μισθούς, εξαφανίσατε τη Λαϊκή Τράπεζα και τον Συνεργατισμό.

Διαλύσατε τις Κυπριακές αερογραμμές, τα λιμάνια, σμικρύνατε τις συντάξεις. Εσείς οι δεσπότες του αυταρχισμού.

Ξεχάσατε ότι όλα είναι δυαδικά, ξεχάσατε ότι όλα είναι ζεύγος αντιθέτων. Ξεχάσατε ότι όλα κινούνται σαν εκκρεμές και το κάθε αποτέλεσμα έχει αιτία.

Κύριε Πρόεδρε
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι
Το οικονομικό σας μοντέλο και η οικονομική σας πολιτική έχει μεγεθύνει το χάσμα των πλουσίων προς τα πάνω και το χάσμα των φτωχών προς τα κάτω. Η οικονομική σας τακτική βασίζεται σε εξωγενείς παράγοντες και λειτουργάτε με τρόπο που θα μας οδηγήσει σε μπελάδες. Θεραπεία ουσιαστική όμως, δεν έχετε να προσφέρετε.
Οδηγήσατε την κοινή γνώμη να ασχολείται με αυτά και με την πανδημία να είναι η πρώτη και καθημερινή είδηση, για να επισκιάζει τα υπόλοιπα που έπρεπε να σας ανησυχούν και να σας απασχολούν.

Κατεβείτε κάτω στον λαό να ακούσετε τη δυσαρέσκειά του και όχι να επισκέπτεστε αυτούς που έχετε εξυπηρετήσει.
Ακούστε την κραυγή απόγνωσης των γεωργών, των κτηνοτρόφων, των αμπελουργών, όλων όσων ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που κρατιούνται με νύχια και με δόντια.
Αλήθεια, μήπως γνωρίζετε πόσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν κλείσει τον τελευταίο χρόνο;
Η κομματική αφοσίωση δεν έχει πλέον οπαδούς.
Η ρεκλάμα ότι θα ανακοινωθούν «μέτρα κατά της διαφθοράς» ακούγεται όπως όταν παρακολουθεί κάποιος την κωμωδία του Μπένι Χιλ.
Σήμερα όποιος εκφράσει αντίθετη άποψη με εσάς ή διανοηθεί να προβληματιστεί διαφορετικά, βλέπετε «γινάτια».

Κύριε Πρόεδρε
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι
Έχω κουραστεί να απαριθμώ τις φορές που έχετε εξαγγείλει την ίδρυση πανεπιστημιακών σχολών στη Λάρνακα.
Το 2017 λίγους μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές, είχε επαναληφθεί η εξαγγελία σας από τον ίδιο τον ΠτΔ, στο μακαριστό Κτήμα Μακένζυ και δόθηκαν διαβεβαιώσεις και οδηγίες στους παρευρισκόμενους για την υλοποίηση, στην παρουσία των εμπλεκομένων Υπουργείων σας. Ακολούθως, το 2018, λίγους μήνες μετά τις εκλογές, είχε γίνει επανάληψη των δηλώσεων, πάλι από τον ΠτΔ, στον ίδιο ακριβώς χώρο.
Μάλιστα ο ΠτΔ είχε ανακοινώσει τη λειτουργία των σχολών αυτών σε αρχικά ενοικιαζόμενους χώρους, μέχρι την τελική εγκατάστασή του. Έπειτα όμως ,με ζαβολιές του νυν πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, ανακοινώθηκε ότι δεν θα γίνουν στον αρχικό χώρο που προγραμματίζονταν αλλά σε δύο άλλες περιοχές που είναι ανέφικτο να εγκατασταθούν.
Το μηδενικό ενδιαφέρον από την Πρυτανεία διαφάνηκε και όταν συζητήθηκε το όλο θέμα στην αρμόδια Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, όταν ζήτησα και ενεγράφη για συζήτηση.
Να υπενθυμίσω ότι αυτή η υπόσχεση είχε δοθεί, πάλι από το στόμα του ΠτΔ, στα εγκαίνια του Δημοτικού Κήπου Λάρνακας.
Ταφόπλακα στην προσπάθειά μας αυτή ήρθε το κερασάκι στην τούρτα από τον νυν Υπουργό Παιδείας, όταν το 2020 ανακοίνωσε την ακύρωση των σχεδιασμών αυτών και το «πέταξε» σε βάθος χρόνου.
Για όλες αυτές τις εξαγγελίες είχα πάντα ανησυχίες και τις εξέφραζα σε μια μοναχική πορεία από την αρχή. Για επιβεβαίωση αυτών που έλεγα, για όποιον αμφισβητεί, ας προστρέξει στις προηγούμενες ομιλίες μου και στα πάμπολλα δελτία τύπου που εξέδιδα.
Δόθηκαν υποσχέσεις για τη δημιουργία Γαλακτοκομικής Σχολής στην Αθηένου, κάτι που ήταν ανέφικτο εξ αρχής και όμως δημιουργήσατε πρόσκαιρες εντυπώσεις.
Στο Νοσοκομείο Λάρνακας, στο Τμήμα Επεμβατικής Ακτινολογίας, σε περιπτώσεις όπου χρειάζεται να γίνουν βιοψίες, παρατηρείται η έλλειψη αναισθησιολόγου καθώς και του κατάλληλα εξειδικευμένου προσωπικού για διενέργεια αυτών. Το έχω επαναλάβει πάμπολλες φορές, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Στην εντατική κλινική του Νοσοκομείου Λάρνακας, για περιπτώσεις με χρόνια νοσήματα, παρατηρείται από καιρό έλλειψη Εντατικολόγου και Αναισθησιολόγου. Η Καρδιολογική Κλινική δεν μπορεί να προχωρήσει σε επεμβάσεις, όπως επανειλημμένα αναφέρθηκα και στους αρχικούς σχεδιασμούς της νέας πτέρυγας, υπήρχε σχεδιασμός για δημιουργία τέτοιου τμήματος και στην πορεία εξαφανίστηκε.
Η ανάγκη μετακίνησης των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών και από τους τρεις χώρους που λειτουργούν σήμερα, με ανάγκασαν να εγγράψω το όλο θέμα για συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής. Οι σημερινές τους θέσεις δεν εξυπηρετούν, αντιθέτως ταλαιπωρούν τους πολίτες, με την ανυπαρξία χωρών στάθμευσης, μιας και είναι σε σημεία που δεν έχουν ευκολία προσέλευσης και εξυπηρέτησης.
Οι δε συνθήκες που επικρατούν για τους εργαζόμενους, κυρίως στο κεντρικό τμήμα, είναι πρωτόγονες.
Μετά από εγγραφή του θέματος, με δική μου πρωτοβουλία και με πολλές προσπάθειες, με τον τότε Υπουργό Παιδείας Κύριο Χαμπιαούρη, πετύχαμε να εξευρεθεί λύση, όσο αφορά το καθεστώς της Διανελλείου Τεχνικής Σχολής. Λύσαμε το πρόβλημα και τον ευχαριστώ για τη συνεργασία. Όμως τώρα, δύο χρόνια μετά, το Υπουργείο Παιδείας, στο οποίο ανήκει πλέον η κυριότητα του χώρου, δεν έλαβε καμία απόφαση για το μέλλον της ιδιοκτησίας του. Ο χώρος έχει μετατραπεί σε περιοχή ναρκομανών, περιοχή όπου τα τρωκτικά και τα φίδια βρήκαν καταφύγιο. Οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται.
Ολόκληρη η Λάρνακα βλέπει μια περιοχή, στον κεντρικό άξονά της, να έχει καταστεί χώρος βρωμιάς και δυσοσμίας.
Κάθε χρόνο έκανα ιδιαίτερη αναφορά για να δοθούν μέτρα στήριξης και να γίνουν έργα ανάπτυξης στις κοινότητες της ορεινής περιοχής της Λάρνακας. Δυστυχώς ήρθε η καταστρεπτική πυρκαγιά που διέλυσε τα πάντα. Οι υποσχέσεις που δόθηκαν κυλούν με το χερομύλι και η ανησυχία μου είναι να μην οδηγηθούν σε εγκατάλειψη.
Γιατί ποιος νέος, ποια νέα και με ποια προοπτική θα συνεχίσουν να έχουν μέλλον μένοντας εκεί;
Γι αυτό οι υποσχέσεις πρέπει να υλοποιηθούν και να γίνουν έργα υποδομής και ανάπτυξης, για να κρατηθούν οι νέοι στα χωριά τους.
Ανάγκη ενοποίησης του παραλιακού μετώπου, από την περιοχή Μακένζυ μέχρι την περιοχή Μενεού, καθίσταται αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε.
Αυτό θα δώσει τεράστιες δυνατότητες για ανάπτυξη και θα λειτουργήσει ευεργετικά για όλη την περιοχή.
Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην ολοκλήρωση της έναρξης εργασιών για την πρωταρχικής σημασίας (Β΄ φάση ) Λάρνακας με τον παρακαμπτήριο δρόμο Αραδίππου προς Δεκέλεια, δια μέσου Λιβαδιών, η Λεωφόρος Αλέξανδρου Παναγούλη, παρόλες τις υποσχέσεις, παραμένει στα χαρτιά και καμία προσπάθεια δεν γίνεται. Η έναρξη των εργασιών θα βοηθήσει αφάνταστα και το κυκλοφοριακό αλλά και την ανάπτυξη όλης της περιοχής.
Η αθέτηση της υπόσχεσης της κυβέρνησης για δημιουργία παρακαμπτήριου δρόμου από την Βιοτεχνική περιοχή της κοινότητας Ξυλοτύμπου προς τον αυτοκινητόδρομο, δημιουργεί προβλήματα σε ολόκληρη τη ζώνη.
Θέλω και ελπίζω η διαδικασία έναρξης κατασκευής της Γ΄φάσης του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας αυτή τη φορά να είναι γεγονός και να μην παρουσιαστούν την τελευταία στιγμή προβλήματα που να καθυστερούν την υλοποίηση του έργου.
Απλά να σας θυμίσω ότι αυτό το έργο το εξαγγείλατε 10 φορές και μάλιστα το ανακοινώνατε μέσα από τα κονδύλια που θα δίδονταν για τη Λάρνακα, ως έργα υποδομής, κάτι που δεν έγινε ποτέ και παίρνατε πρόσκαιρα χειροκροτήματα.

Κύριε Πρόεδρε
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι
Η Κύπρος διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) με εξαιρετική και μοναδική ποιότητα, από τη γεωργική μας παραγωγή.
Η προώθηση κυπριακών αγροτικών προϊόντων ήταν ανέκαθεν από τους πιο εξαγωγικούς κλάδους της Κύπρου και προβολή τους αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για την πατρίδα μας και πρέπει να είναι η προτεραιότητα των αρμοδίων.
Χρειάζεται όμως σωστή στρατηγική. Η κυβέρνηση πρέπει να εξεύρει περαιτέρω τρόπους διαφήμισης των προϊόντων αυτών.

Κύριε Πρόεδρε
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι
Η Τουρκία ανενόχλητη συνεχίζει τις παραβιάσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ και τα σχέδιά της εις βάρος της Κύπρου.
Αλήθεια , έχει 10 χρόνια και ολόκληρος ο λαός διερωτάται, μα πότε θα μπορέσουμε να πωλήσουμε φυσικό αέριο; Μόνο την φλόγα βλέπουμε από μακριά , σαν άναμμα αναπτήρα.
Τα πρόσφατα γεγονότα που αφορούν την Αμμόχωστο, αποδεικνύουν ότι η Τουρκία δεν είναι χώρα που μπορείς να πειστείς ότι έχει ειλικρινείς σκοπούς και προθέσεις για συνεργασία.
Γι αυτό εμείς οφείλουμε να διαφυλάξουμε τη Δημοκρατία μας που αποτελεί το βασικό μας όπλο για επιβίωση. Επιβίωση όμως με πίστη στο δίκαιό μας, στα ιδανικά της πατρίδας μας,
ότι δηλαδή πράττουν όλοι οι λαοί και όλες οι χώρες που αγαπούν πραγματικά την πατρίδα τους.

Εύχομαι σε όλους εσάς και σε όλο τον κυπριακό λαό καλές γιορτές. Καλά Χριστούγεννα και μια καλύτερη νέα χρονιά, με Υγεία!!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!