Search
Close this search box.

Η αειφορία της γαστρονομίας

Γράφει ο Άντρος Γ. Καραγιάννης
Δήμαρχος Δερύνειας

          Η πανδημία του κορωνοϊού, η κλιματική αλλαγή και οι νέες διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών επιβάλλουν την μετάβαση σε νέα γαστρονομική τέχνη και στην επιλογή κατάλληλων, τοπικών και υγιεινών υλικών για την παρασκευή εδεσμάτων.  Τόσο για τους κύπριους όσο και για τους ξένους επισκέπτες, το φαγητό αποτελεί μια βασική ανάγκη αφού η απόλαυση καλού φαγητού αυξάνει την πελατεία των επιχειρήσεων και βελτιώνει τη διάθεση των επισκεπτών.

          Τα εστιατόρια μπορούν να επωφεληθούν από την αειφορία, βελτιώνοντας και αναβαθμίζοντας το προσφερόμενο προϊόν τους. Η Εθνική Στρατηγική Τουρισμού 2020-2030 που ετοιμάστηκε για το Υφυπουργείο Τουρισμού από ισπανούς συμβούλους είναι ενδεικτική, αφού θέτει την αειφορία στους χώρους εστίασης ψηλά στις προτεραιότητες της. 

          Το προσωπικό των εστιατορίων θα πρέπει να εκπαιδεύεται και να επιμορφώνεται στις νέες προκλήσεις της γαστρονομίας και της αειφορίας.  Τα τοπικά προϊόντα δεν πρέπει να λείπουν από τους καταλόγους φαγητού των εστιατορίων, αφού οι επισκέπτες ζητούν παραδοσιακά προϊόντα, όπως φρούτα, λαχανικά, ψάρια, κρέας, κρασιά τα οποία προμηθεύονται από τοπικούς παραγωγούς.

          Η προετοιμασία του φαγητού αλλά και η καθαριότητα του τραπεζιού θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος.  Η μείωση της χρήσης πλαστικού, όπως πιάτα, μαχαίρια, πιρούνια, σκεύη για μεταφορά φαγητού θα πρέπει να αποφεύγεται και να προωθείται η ανακύκλωση τους.  Οι ηλεκτρικές συσκευές, τόσο στην κουζίνα, όσο και εκτός του χώρου εστίασης θα πρέπει να είναι οικονομικές στην κατανάλωση ενέργειας και νερού.  Η σπατάλη φαγητού θα πρέπει επίσης να περιοριστεί μέσω της κομποστοποίησης ή της διάθεσης φαγητού σε ιδρύματα ή στις τοπικές αρχές για βοήθεια άπορων οικογενειών.

          Η νέα μόδα στη γαστρονομία επιβάλλει τη χρήση τροφίμων και συστατικών τοπικής προέλευσης, φρέσκων, ποιοτικών και θρεπτικών τροφίμων απευθείας από τις λαϊκές αγορές, τα παντοπωλεία και τους παραγωγούς.  Η προτίμηση των τοπικών προϊόντων συμβάλλει επίσης στον περιορισμό των μεταφορικών εξόδων και μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

          Μέσα από τις νέες μορφές τουρισμού, όπως ο γαστρονομικός, οι πελάτες γίνονται πλέον πιο απαιτητικοί όσον αφορά τις διατροφικές τους προτιμήσεις και ο κάθε εστιάτορας θα πρέπει να συμβαδίζει με τις νέες προτιμήσεις της πελατείας του.  Από το μενού δεν πρέπει να λείπουν πιάτα για χορτοφάγους, όπως και νέες συνταγές που βασίζονται σε τοπικά θρεπτικά συστατικά.

          Για να αντέξει όμως, μια επιχείρηση στον χρόνο θα πρέπει να κατανοεί τις νέες διατροφικές απαιτήσεις των πελατών.  Η αειφορία όπως αναφέρθηκε σε σεμινάριο που διοργάνωσε η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου σε συνεργασία με ιδιωτικό Κολλέγιο στη Δερύνεια, βασίζεται σε τρεις πυλώνες, τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς.  Για να πετύχει τους πιο πάνω τρεις στόχους μια επιχείρηση θα πρέπει να προωθεί την εξοικονόμηση πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της τοπικής χλωρίδας, πανίδας και άγριας ζωής.  Σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές θα ήταν σωστό να εργοδοτούνται άτομα από την τοπική κοινωνία για εξάλειψη και περιορισμό της φτώχειας, της ανεργίας αλλά και για διασφάλιση της ισότητας των φύλων.

          Μια επιχείρηση, η οποία είναι βιώσιμη συμβάλλει αισθητά στη βελτίωση του προσφερόμενου προϊόντος, στην εργοδότηση τοπικού προσωπικού, στην ανάδειξη της τοπικής κοινωνίας και στην αύξηση της πελατείας μέσα από την εξασφάλιση βραβείων αναγνώρισης για την αειφορία.

          Η Κύπρος για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις νέες απαιτήσεις της τουριστικής βιομηχανίας και να ανταγωνισθεί τις γειτονικές τουριστικές χώρες θα πρέπει να δώσει έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα και στην αειφορία.  Αρχίζοντας λοιπόν από τη βάση, την κοινωνία των πολιτών και των τοπικών επιχειρήσεων, θα πρέπει να εμπλουτίσουμε τη διατροφή των πελατών μας με περισσότερα τοπικά προϊόντα.  Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο άνθρωπος χαλαρώνει πιο εύκολα όταν βρίσκεται στο τραπέζι με καλή παρέα και εύγευστο φαγητό.  Οι πιο πολλές διαφορές και διαφωνίες επιλύονται, εξάλλου, στο τραπέζι του φαγητού και όχι πάντα στο τραπέζι των συνομιλιών. 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!