Τι κι αν η πανδημία έφερε οικονομική κρίση, έκλεισε αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έχει προκαλέσει ένα αβέβαιο οικονομικό μέλλον για χιλιάδες κόσμου;
Από αύριο, υποδεχόμαστε τη νέα χρονιά με εξώδικα και «αναμνηστικές φωτογραφίες».
Στη Λάρνακα οι κάμερες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου», θα τοποθετηθούν στη Β φάση και θα βρίσκονται:
» Λ. Σπύρου Κυπριανού – Λ. Αλέξανδρος Παναγούλης, τέσσερις κάμερες στη β’ φάση.
» Λ. Αρχ. Μακαρίου – Λ. Αρχ. Κυπριανού, δύο κάμερες στη β’ φάση.
» Λ. Αρτέμιδος – Λ. Φανερωμένης, τέσσερις κάμερες στη β’ φάση.
» Λ. Σπύρου Κυπριανού με οδούς Λούθερ Κινγκ και Παύλου Βαλδασερίδη, τέσσερις κάμερες τη β’ φάση.
» Στο δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας μεταξύ 3-6 χλμ. δύο κάμερες στη β’ φάση.
» Στο δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας μεταξύ 6-9 χλμ. δύο κάμερες στη β’ φάση.
To ρεπορτάζ του «Φ»
Αρχιμηνιά κι αρχή χρονιάς από αύριο, αλλά για να μην ξεκινήσει στραβά ο νέος χρόνος, το πόδι με ρέγουλα στο πετάλι της βενζίνης καθότι η περίοδος χάριτος από τις κάμερες φωτοεπισήμανσης έχει ολοκληρωθεί και τις «αναμνηστικές φωτογραφίες» θα διαδεχθούν τα εξώδικα.
Αν και δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία όλες οι κάμερες, με την πλήρη ανάπτυξη του προγράμματος θα εγκατασταθούν 90 σταθερές κάμερες σε 30 σημεία (κυρίως συμβολές δρόμων). Παράλληλα στους δρόμους θα κυκλοφορούν 20 κινητές κάμερες. Ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, ερωτηθείς σχετικά από τον «Φ» ανέφερε, πως κύριος στόχος δεν είναι να γίνουν καταγγελίες για να εισπραχθούν χρήματα, όπως νομίζουν μερικοί, αλλά να σωθούν ζωές και αυτό το αντιλαμβάνονται καλύτερα όσοι έχασαν οικεία πρόσωπα σε δυστυχήματα.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στους δρόμους της Κύπρου είναι και το γεγονός ότι μεταξύ 2016-2021 καταγγέλθηκαν 13.689 οδηγοί οι οποίοι παραβίασαν τον κόκκινο σηματοδότη, ενώ καταγράφηκαν 403 τροχαίες συγκρούσεις σε φωτοελεγχόμενες διασταυρώσεις. Από αυτές, εννέα συγκρούσεις οδήγησαν στο θάνατο εννέα πολιτών, ενώ 162 τραυματίστηκαν σοβαρά.
Την ίδια περίοδο (2016-2021) καταγγέλθηκαν 465.394 οδηγοί για παραβίαση του ορίου ταχύτητας, αριθμός που θεωρείται υπερβολικά μεγάλος και αντικατοπτρίζει και τον αριθμό των σοβαρών τροχαίων και των θανατηφόρων.
Την εβδομάδα που προηγήθηκε των Χριστουγέννων καταγράφονταν καθημερινά 1.393 παραβάσεις/καταγγελίες κατά μέσον όρο. Από αυτές οι 545 καταγγελίες προέρχονταν από τις σταθερές κάμερες και οι 848 (ημερησίως) από τις κινητές κάμερες.
Ο κ. Καρούσος ερωτηθείς σχετικά ανέφερε, πως από την 1η Ιανουαρίου 2022 τα εξώδικα θα εκδίδονται κανονικά, κάτι το οποίο πρέπει να έχουν υπόψιν όλοι οι οδηγοί ώστε να μη βρεθούν προ εκπλήξεως όταν καταγγελθούν. Σχετικά με τις κάμερες, ανέφερε πως στις 25 Ιανουαρίου ολοκληρώνεται η πιλοτική φάση και θα εγκατασταθούν άλλες 16 κινητές κάμερες ανεβάζοντας τον αριθμό τους στις 20. Παράλληλα, θα εγκατασταθούν άλλες 20 σταθερές κάμερες.
Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε, πως ως χώρα αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα με τα θανατηφόρα, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζεται και στα στατιστικά στοιχεία της ΕΕ ανέφερε. Μιλά αφ’ εαυτού το γεγονός πως έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό σε θανάτους νεαρών μοτοσυκλετιστών επειδή δεν φορούν κράνος και αυτός είναι και ο λόγος που θα προχωρήσουμε στο πρόγραμμα επιχορήγησης προστατευτικού εξοπλισμού που θα περιλαμβάνει γιλέκο/αερόσακο καθώς και τροποποιήσεις στη νομοθεσία που αφορούν την απόκτηση της άδειας οδήγησης, είπε ο υπουργός Μεταφορών.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ανέφερε, πως οι κάμερες φέρνουν ήδη αποτελέσματα, υπό την έννοια ότι καταγράφεται μείωση των καταγγελιών στα σημεία όπου εγκαταστάθηκαν. Συγκεκριμένα, από τις σταθερές κάμερες, στην αρχή της εφαρμογής του μέτρου καταγράφονταν κατά μέσο όρο 804 καταγγελίες την ημέρα, με τον αριθμό να μειώνεται αργότερα σε 703, ενώ στη συνέχεια μειώθηκαν περισσότερο και έφθασαν κατά μέσον όρο, τις 423. Σημειώθηκε δηλαδή μείωση που αγγίζει το 47%.
Αξίζει να αναφερθεί ότι παραβιάσεις στα σημεία σταθερών καμερών, όπως συνδυασμός ταχύτητας και παραβίαση κόκκινου φαναριού, έχουν μειωθεί από 4,2 κατά μέσο όρο ημερησίως στο 0,9, είπε ο κ. Καρούσος ο οποίος συμπλήρωσε αναφέροντας πως «οι κάμερες είναι το πιο σημαντικό εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για μείωση των οδικών συγκρούσεων».
Ποιες παραβάσεις θα καταγγέλλονται
Εξώδικα, μέσω των καμερών, θα εκδίδονται για τα ακόλουθα:
>> Παραβίαση ορίου ταχύτητας.
>> Παραβίαση κόκκινου σηματοδότη.
>> Παραβίαση της υποχρεωτικής γραμμής στάσης σε φωτοελεγχόμενες συμβολές.
Όταν το σύστημα εντοπίζει οποιανδήποτε από τις πιο πάνω παραβάσεις θα καταγράφει και παραβάσεις όπως:
>> Mη χρήση της ζώνης ασφάλειας.
>> Μη χρήση κράνους από μοτοσικλετιστές.
>> Οδήγηση με μη ελεύθερα χέρια (κινητό τηλέφωνο ή άλλο αντικείμενο).
30 σημεία με 90 σταθερές
Από το 2023 όταν θα λειτουργήσει πλήρως το σύστημα θα υπάρχουν 90 κάμερες σε 30 σημεία.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ: https://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/1366026/anti-anamnistikes-fotogafies-exodika-apo-avrio