Search
Close this search box.

Στέλλα Σαββίδου: “Μην αφήσετε τη πανδημία να ορίσει τη ζωή των παιδιών σας, αλλάξετε αυτά για να μπορέσουν να αναπτυχθούν συναισθηματικά και πνευματικά”

Σε μια εποχή που τα παιδιά έχουν ταλαιπωρηθεί από τα όσα έφερε η πανδημία, σε μια απαιτητική εποχή που βάζει τα παιδιά σε πολλές υποχρεώσεις, αλλά και συνήθειες (βλέπε ψηφιακά μέσα) που μπορεί να λαβώνουν με διάφορους τρόπους τη ψυχολογία και το πνεύμα τους, καλούμαστε όλοι να δούμε και να μελετήσουμε προτάσεις που μπορεί να βοηθήσουν στην ψυχολογία και ζωή των παιδιών, αλλά και των έφηβων που η ψυχολογία τους είναι ιδιαίτερη.
Το mindfulness είναι μια μέθοδος που ήδη χρησιμοποιείται σε σχολεία στο εξωτερικό, ενώ η Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια και Mindfulness accredited Teacher, Στέλλα Σαββίδου, άρχισε πρόσφατα να προσφέρει αυτή τη μέθοδο σε σχολεία της Κύπρου.
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που το SkalaTimes συνομίλησε μαζί της για το mindfulness και κατά πόσο και πώς αυτό μπορεί να βοηθήσει παιδιά και έφηβους.


Της Γιώτας Δημητρίου

Κυρία Σαββίδου, ως ψυχοθεραπεύτρια που χρησιμοποιεί την μέθοδο mindfulness, θα ξεκινήσω με αυτό: όταν πρόκειται για τα παιδιά μας, σε εποχές σαν αυτές του κορωνοίου που οφείλουμε να είμαστε ακόμα πιο δεκτικοί σε προτάσεις που μπορούν να τα βοηθήσουν, μπορούμε να θεωρήσουμε τη μέθοδο mindfulness ως μια μέθοδος που μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά μας; Σε ποιους τομείς μπορεί να βοηθήσει το mindfulness ένα παιδί ή ένα έφηβο;
Όπως έχει διαφανεί από έρευνες, τόσο σε παιδιά και έφηβους, όσο και σε ενήλικες, το mindfulness βοηθά στη βελτίωση της συναισθηματικής νοημοσύνης που αυτό συνεπάγεται αυτογνωσία, διαχείριση συναισθημάτων, ενσυναίσθηση και κοινωνικές δεξιότητες. Το παιδί μαθαίνει καλύτερα τον εαυτό του, τις σκέψεις, τα συναισθήματα τις οποιεσδήποτε αρνητικές αισθήσεις που μπορεί να τον επηρεάζουν και μαθαίνει με αυτό το τρόπο να τις ελέγχει μειώνοντας το άγχος και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά του. Επιπλέον το mindfulness μαθαίνει στα  παιδιά να ελέγχουν το άγχος κυρίως σε περίοδο εξετάσεων, βελτιώνει τον ύπνο και μέσα από την ενσυναίσθηση που καλλιεργείται βοηθά να κτίσουν πιο υγιής σχέσεις τόσο με τους γονείς όσο και με συνομήλικους τους.

Έχω διαβάσει ότι το mindfulness μπορεί να βοηθήσει στη Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και στη διαχείριση του θυμού στα παιδιά, αληθεύει;
Οπωσδήποτε και θα ήθελα να παραθέσω και κάποιες έρευνες όπου μπορούν οι αναγνώστες να ανατρέξουν για καλύτερη πληροφόρηση. Η ενσυνειδητότητα βοηθά να εκπαιδευτεί το μυαλό στο εδώ και τώρα. Λέμε συχνά ότι είναι η γυμναστική του μυαλού. Το μυαλό μαθαίνει σιγά σιγά από μόνο του να βιώνει τη κάθε στιγμή χωρίς να διασπάται με σκέψεις ανησυχίες για το μέλλον, ή ονειροπόληση του παρελθόντος. Οι σκέψεις είναι αυτές που δημιουργούν τα συναισθήματα και μαθαίνουν τα παιδιά να τις διαχειρίζονται παραμένοντας συγκεντρωμένοι σε αυτό που έχουν απέναντι τους κάθε στιγμή.
Όπως έχει αναφερθεί στη πρώτη ερώτηση κύριο μέλημα της ενσυνειδητότητας είναι η διαχείριση συναισθημάτων και ένα κυρίαρχο συναίσθημα στην εφηβεία είναι ο θυμός. Μαθαίνουν με την εξάσκηση να τον δαμάζουν και να διερωτούνται γιατί τώρα θύμωσα; τι σημαίνει αυτό για μένα; τι με οδήγησε εδώ; θύμωσα για το σωστό λόγο, στον σωστό άνθρωπο; Αυτό τον οδηγεί να εισχωρήσει πιο βαθιά μέσα του και να αφουγκραστεί βαθύτερα ίσως ανεπίλυτα συναισθήματα που τον οδηγούν σε αποκλίνουσα συμπεριφορά.

Πόσο διαρκούν οι συναντήσεις; Το παιδί θα χρειαστεί επανάληψη μελλοντικά;
Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση, μια φορά τη βδομάδα 1-1,5 ώρα και συνήθως συστήνεται στις 6 φορές, ενώ σε ενήλικες 8 φορές.
Η επανάληψη βοηθά ούτως ώστε να μην χαθεί η επαφή με τη μέθοδο. Όπως μαθαίνεις ένα μουσικό όργανο, ένα σπόρ που χρειάζεται συνεχής καλλιέργεια και υπενθύμιση κάθε τόσο. Αυτό μπορεί να γίνει και σε ατομικές συνεδρίες.

Χρειάζεται και η συμμετοχή των γονέων στις συνεδρίες με τα παιδιά;
Όχι δεν είναι αναγκαία παρόλο που τελευταίως μια μητέρα με ρώτησε κατά πόσο θα μπορούσε όλη η οικογένεια μαζί να συμμετέχει για να μπορεί  μαζί να το εξασκεί στο σπίτι.
Οι έφηβοι όμως συνήθως προτιμούν να συμμετέχουν με τους συνομήλικους τους όπου μπορεί να υπάρχει το μοίρασμα των εμπειριών και η αλληλεπίδραση.
 
Γνωρίζω ότι έχετε ξεκινήσει συνεργασία με κάποια ιδιωτικά σχολεία στη Λευκωσία τα οποία προσφέρουν το mindfulness  στους μαθητές τους. Θα μπορούσε η μέθοδος αυτή να ενταχθεί και στα δημόσια σχολεία;
Ναι, πράγματι έχει ήδη παρουσιαστεί το mindfulness σε ιδιωτικό σχολείο στη Λευκωσία μετά από παρότρυνση του ψυχολόγου του σχολείου και αναμένεται να δημιουργηθεί ομάδα εφήβων διαδικτυακά. Στόχος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές και να απορροφήσουν τα οφέλη που αυτό προσφέρει βελτιώνοντας τη ποιότητα ζωής τους.
Θα ήταν ευχής έργο να ενταχθεί στα δημόσια σχολεία στο μάθημα της συναισθηματικής αγωγής βελτιώνοντας τη ψυχική υγεία και ενδυναμώνοντας τους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που δυστυχώς καλούνται να αντιμετωπίσουν, ιδιαίτερα εν μέσω αυτής της μη φυσιολογικής κατάστασης που βιώνουμε. 

Έχετε κάποιες στατιστικές ή ενημέρωση κατά πόσο και που χρησιμοποιείται αυτή η μέθοδος στα δημόσια σχολεία του εξωτερικού;
Nαι και θα μου επιτρέψετε να σας δώσω και τους σχετικούς συνδέσμους για τους αναγνώστες σας.
1.https://www.mindful.org/mindfulness-in-education/ ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο όπου δάσκαλοι και διευθυντές είναι εκπαιδευμένοι mindfulness accredited teachers υιοθετώντας την ενσυνειδητότητα στα σχολεία.
2.https://www.google.com/url?esrc=s&q=&rct=j&sa=U&url=https://mindfulnessinschools.org/&ved=2ahUKEwib9suJiJr1AhW7AmMBHcSHDooQFnoECAoQAg&usg=AOv 3.https://www.mindfulnessfirst.org/solutions-schoolsaw2OKmYq3sLRsSe29upjEKuS
4.https://www.google.com/url?esrc=s&q=&rct=j&sa=U&url=https://www.mindfulschools.org/training/201-mindfulness-in-the-classroom/&ved=2ahUKEwjRzKCaiJr1AhUdEWMBHXH-CQAQFnoECAkQAg&usg=AOvVaw325dC4bwrkxV2Lcuf3GYw_

Που μπορεί να σας βρει κανείς;
Αποτελώ μέλος της όμορφης ομάδας του mind and health το οποίο βρίσκεται τόσο στη Λάρνακα, όσο και στη Λευκωσία και προσφέρουμε ψυχιατρικές, ψυχολογικές υπηρεσίες όπως και ομάδες mindfulness,κινηματογραφοθεραπείας σε έφηβους και ενήλικες. Επίσης προσφέρεται θεραπεία γονέων και ζευγαριών.
 
Το μήνυμα σας στους γονείς που θα διαβάσουν αυτή τη συνέντευξη και που έχουν δει τα παιδιά τους να ταλαιπωρούνται αυτά τα δύο χρόνια από τη πανδημία και να επηρεάζεται ενδεχομένως η ψυχολογία τους;

Μην αφήσετε τη πανδημία να ορίσει τη ζωή των παιδιών σας, αλλάξετε αυτά για να μπορέσουν να αναπτυχθούν συναισθηματικά και πνευματικά μέσα από αυτή με ότι αυτή έχει να τους προσφέρει. Η απομόνωση είναι μια ευκαιρία για βαθιά βουτιά στο είναι μας να μπορέσουμε να βρούμε τα εργαλεία και το πλούτο που δεν γνωρίζαμε ότι είχαμε.
 
Και το μήνυμα σας σε όλους εμάς που η ψυχολογία μας έχει επηρεαστεί με τον άλφα ή βήτα τρόπο λόγω των όσων έφερε η πανδημία αυτά τα δύο χρόνια;
Eκτός από τα πιο πάνω που έχω αναφέρει που ισχύουν και σε εμάς τους ενήλικες, πιο πολύ από ποτέ θα ήθελα να πω ζήστε τη κάθε στιγμή με ενσυνειδητότητα στο εδώ και τώρα μην χαλιέστε σε στιγμές του παρελθόντος που έφυγαν, δεν υπάρχουν είτε αυτές είναι καλές είτε αυτές είναι κακές και μην μεριμνάτε για το αύριο που δεν μπορείτε να ελέγξετε. Αυτό καταστρέφει τη στιγμή τώρα που είναι η μόνη που υπάρχει. Βιώστε τις μικρές καθημερινές όμορφες στιγμές που καμιά πανδημία δεν μπορεί να κλέψει. Επενδύστε στις όμορφες ανθρώπινες σχέσεις τόσο εντός, όσο και εκτός οικογένειας.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

«Η Παρατεταμένη και Αδικαιολόγητη Απεργία των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Απειλεί τον Κλάδο Έτοιμου Σκυροδέματος και την Οικονομία της Κύπρου»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σύνδεσμος Κατασκευαστών Έτοιμου Σκυροδέματος Η Παρατεταμένη και Αδικαιολόγητη Απεργία των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Απειλεί τον Κλάδο Έτοιμου Σκυροδέματος και την Οικονομία της ΚύπρουΟ Σύνδεσμος

easyBoat: Το νέο στοίχημα του sir Στέλιου Χατζηιωάννου

Με τον θαλάσσιο τουρισμό, και συγκριμένα το yachting, να συνεχίζει να αναπτύσσεται στην Ελλάδα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα easyBoat ανακοίνωσε την έναρξη της δεύτερης καμπάνιας άντλησης κεφαλαίων μέσω της πλατφόρμας

Εικαστική Έκθεση Νεφέλης Πτωχοπούλου: “Η συμπόρευση των διαφορετικών / The coexistence of the different” αυτή τη βδομάδα στη Λάρνακα

Η συμπόρευση των διαφορετικώνThe coexistence of the different  Η Νεφέλη Πτωχοπούλου παρουσιάζει την έκθεση “Η συμπόρευση των διαφορετικών”.“The coexistence of the different”. Στις 27 Νοεμβρίου

error: Content is protected !!