Search
Close this search box.

Χθες Κυριακή η φονικότερη πυρκαγιά της Νέας Υόρκης εδώ και τρεις δεκαετίες / Δεκαεννέα άνθρωποι νεκροί, μεταξύ των οποίων εννέα παιδιά

Το κτίριο στο Μπρονξ στο οποίο σημειώθηκε η πολύνεκρη τραγωδία
από την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 9 Ιανουαρίου, 2022. (AP Photo/Yuki Iwamura)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι γιατροί προσπάθησαν αγωνιωδώς τη Δευτέρα να σώσουν τις ζωές πολλών ανθρώπων που τραυματίστηκαν σοβαρά από την εισπνοή καπνού της πυρκαγιάς που ξέσπασε μία ημέρα πριν σε ένα 19ώροφο κτίριο διαμερισμάτων στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Δεκαεννέα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων εννέα παιδιά, έχασαν τη ζωή τους σε αυτή την πυρκαγιά.

Ο δήμαρχος Νέας Υόρκης περίλυπος στο σημείο της τραγωδίας,
9 Ιανουαρίου, 2022. (AP Photo/Yuki Iwamura)

Δεκάδες άνθρωποι νοσηλεύτηκαν και ο δήμαρχος Ερικ Ανταμς είπε τη Δευτέρα ότι αρκετοί άνθρωποι βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση μετά την πυρκαγιά της Κυριακής στο Μπρονξ, τη φονικότερη της πόλης εδώ και τρεις δεκαετίες. «Προσευχόμαστε στον Θεό να μπορέσουν να τα καταφέρουν», είπε ο δήμαρχος μιλώντας στο «CNN».

Το κτίριο στο Μπρονξ στο οποίο σημειώθηκε η πολύνεκρη τραγωδία από την πυρκαγιά
που ξέσπασε στις 9 Ιανουαρίου, 2022. (AP Photo/Yuki Iwamura)

Περίπου 200 πυροσβέστες είχαν κινητοποιηθεί την Κυριακή, για να κατασβέσουν την τεράστια πυρκαγιά, η οποία ξεκίνησε από τον τρίτο όροφο του κτιρίου.

Σε πολλά παιδιά χορηγήθηκε οξυγόνο μετά τη διάσωσή τους. Οσοι διέφυγαν είχαν τα πρόσωπα καλυμμένα με στάχτη. Οι πυροσβέστες βρήκαν θύματα σε κάθε όροφο, πολλά με καρδιακή και αναπνευστική ανακοπή, δήλωσε ο επίτροπος της Πυροσβεστικής Ντάνιελ Νίγκρο (Daniel Nigro). Κάποιοι δεν μπορούσαν να ξεφύγουν λόγω του όγκου του καπνού, είπε.

Τριάντα δύο άνθρωποι διακομίστηκαν στα νοσοκομεία σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ συνολικά οι τραυματίες ανέρχονται σε τουλάχιστον 63, σύμφωνα με τον επίτροπο Νίγκρο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η φωτιά προκλήθηκε από μία ηλεκτρική θερμάστρα χώρου. Οι φλόγες προκάλεσαν ζημιές μόνο σε ένα μικρό μέρος του κτιρίου, αλλά ο καπνός ξέφυγε από την ανοιχτή πόρτα του διαμερίσματος και πέρασε μέσα από τις σκάλες και τους διαδρόμους, παγιδεύοντας πολλούς ανθρώπους στα διαμερίσματά τους, αλλά και άλλους που είχαν αποπειραθεί να διαφύγουν.

Οι πυροσβέστες συνέχισαν να κάνουν διασώσεις ακόμη και μετά την εξάντληση των προμηθειών αέρα τους, δήλωσε ο δήμαρχος Ερικ Ανταμς. «Το οξυγόνο τους είχε τελειώσει και εξακολουθούσαν να προχωρούν μέσα από τον καπνό», είπε ο Ανταμς.

Το κτίριο είναι εξοπλισμένο με συναγερμούς καπνού, αλλά αρκετοί κάτοικοι είπαν ότι αρχικά τους αγνόησαν επειδή οι συναγερμοί ήταν τόσο συνηθισμένοι στο κτίριο των 120 μονάδων. Οι μεγάλες, νέες πολυκατοικίες στην πόλη πρέπει να διαθέτουν συστήματα ψεκασμού νερού και εσωτερικές πόρτες που κλείνουν αυτόματα για να περιέχουν καπνό και να στερούν οξυγόνο από τις φωτιές, αλλά αυτοί οι κανόνες δεν ισχύουν για χιλιάδες παλαιότερα κτίρια της πόλης.

Η πυρκαγιά ήταν η πιο θανατηφόρα στη Νέα Υόρκη από το 1990, όταν 87 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε εμπρησμό στο κοινωνικό κλαμπ «Happy Land», επίσης στο Μπρονξ. Ο Δήμος είχε επίσης μια φονική πυρκαγιά σε πολυκατοικία το 2017 με 13 νεκρούς και μια πυρκαγιά το 2007, που επίσης ξεκίνησε από θερμάστρα χώρου, που σκότωσε εννέα άτομα.

Ανατριχιαστικές εξιστορήσεις
Μαύρος καπνός που γεμίζει τους διαδρόμους, ανεβαίνει στην οροφή από το πάγωμα, άνθρωποι να σκοντάφτουν και να πέφτουν καθώς κατέβαιναν ορμητικά από σκοτεινά σκαλοπάτια. Ο πανικός μετατράπηκε σε θλίψη, καθώς οι κάτοικοι που γλίτωσαν από τη φωτιά στην πολυκατοικία στο Μπρονξ έμαθαν για γείτονες που δεν επέζησαν.
Ο καπνός μετέτρεψε τα κλιμακοστάσια -τη μόνη μέθοδο καθόδου σε ένα κτίριο πολύ ψηλό για διαφυγές πυρκαγιάς- σε σκοτεινούς, τρομακτικούς θαλάμους πνιγμού.

Η Σάντρα Κλέιτον (Sandra Clayton), κάτοικος του κτιρίου, άρπαξε τον σκύλο της «Μόκα» και έτρεξε να σώσει τη ζωή της όταν είδε τον διάδρομο να γεμίζει καπνό και άκουσε ανθρώπους να ουρλιάζουν: «Φύγε! Βγες έξω!».

Η Κλέιτον, 61 ετών, είπε ότι κατέβηκε μια σκοτεινή σκάλα, με το φως του κινητού της τηλεφώνου κρατώντας τη «Μόκα». Ο καπνός ήταν τόσο μαύρος που δεν μπορούσε να δει, αλλά άκουγε τους γείτονες να κλαίνε. «Απλώς κατέβηκα τα σκαλιά όσο μπορούσα, αλλά οι άνθρωποι έπεφταν πάνω μου, ούρλιαζαν», αφηγήθηκε η Κλέιτον από ένα νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν για εισπνοή καπνού. Περιέγραψε πανικόβλητους θρήνους και κλάματα που αντηχούσαν πάνω και κάτω από τις σκάλες. Μέσα στην αναταραχή, ο σκύλος της γλίστρησε από τα χέρια της και αργότερα βρέθηκε νεκρός στο κλιμακοστάσιο.

Ο Χοσέ Χενρίκεζ (Jose Henriquez), ένας μετανάστης από τη Δομινικανή Δημοκρατία που ζει στον 10ο όροφο, είπε ότι οι συναγερμοί πυρκαγιάς του κτιρίου ηχούσαν συχνά, αλλά αποδεικνύονταν ψευδείς.
Αυτός και η οικογένειά του έμειναν, βάζοντας μια βρεγμένη πετσέτα κάτω από την πόρτα, μόλις συνειδητοποίησαν ότι ο καπνός στους διαδρόμους θα τους έπνιγε αν προσπαθούσαν να φύγουν.
«Βγήκαμε όλοι έξω. Η φίλη μου, ο άντρας της δεν τα κατάφεραν. Ευχαριστώ λοιπόν τον Θεό που τα κατάφερε η οικογένειά μου», είπε η Γουίντερ Τόμας (Winter Thomas,) η οποία διέφυγε από τον ένατο όροφο με τη μητέρα, τον πατριό και τα αδέρφια της. «Δεν έχει νόημα. Αυτά είναι παιδιά με τα οποία μεγάλωσα, παιδιά με τα οποία πήγαμε σχολείο», είπε η Τόμας.
Στη διαφυγή τους προς τα κάτω, περνούσαν από σώματα στο πάτωμα που δεν αντιδρούσαν.

Καθώς το βράδυ έπεσε πάνω από τη σκηνή της τραγωδίας, η Νικόλ Αντερσον (Nicole Anderson) θεώρησε τον εαυτό της ευλογημένο. Υποψιάζεται ότι η φωτιά έκαιγε ήδη όταν εκείνη και η οικογένειά της κατέβηκαν με το ασανσέρ μέχρι το αυτοκίνητό τους. Αφού οδήγησαν λίγα μόλις λεπτά, η οικογένεια είδε πυροσβεστικά οχήματα να τρέχουν στον δρόμο, σειρήνες να ηχούν και φώτα να αναβοσβήνουν. «Δεν το σκέφτηκα πολύ», είπε η Αντερσον, 43 ετών, που μεγάλωσε στο κτίριο. Σύντομα ένας γείτονας τηλεφώνησε λέγοντας ότι το κτίριό τους φλεγόταν. Γύρισε πίσω αλλά μπορούσε να πλησιάσει μόλις λίγα τετράγωνα από το σπίτι της.

Ο Λούις Ρόζα είπε ότι αρχικά πίστευε πως ήταν ψευδής συναγερμός. Οταν άνοιξε την πόρτα του διαμερίσματός του στον 13ο όροφο, ο καπνός ήταν τόσο πυκνός που δεν μπορούσε να δει στον διάδρομο: «Είπα, εντάξει, δεν μπορούμε να τρέξουμε κάτω από τις σκάλες γιατί αν κατεβούμε τις σκάλες, θα καταλήξουμε να ασφυκτιούμε». «Το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να περιμένουμε», είπε.

Πηγή: Ελληνική Εφημερίδα Νέας Υόρκης “Εθνικός Κήρυκας”

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Άγριος καβγάς στις Φοινικούδες στη Λάρνακα με ανήλικους / “Πώς νομίζετε ότι νιώθουμε εμείς ως ιδιοκτήτες μαγαζιών στις φοινικούες; Δεν νιώθουμε καμία ασφάλεια”

SkalaTimes Άγριος καβγάς μεταξύ νεαρών αλλοδαπών σε καφεστιατόριο της Λάρνακας ξέσπασε ψες με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός 23χρονου και ενός 17χρονου, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο

Οι Kontovourkis & Co. κυκλοφορούν το EP τους, μαζί με το νέο τους κομμάτι, την ατμοσφαιρική country μπαλάντα ‘Last Farewell’

Μετά την κυκλοφορία της καλοκαιρινής σερενάτας ‘Αύριο Μεσημέρι’ και του δυναμικού, αγγλόφωνου ντεμπούτου τους σε άρωμα skiffle, το ‘Long Way to Nirvana’, οι Kontovourkis & Co. κυκλοφορούν

error: Content is protected !!