Ο Πρόξενος του Άγιου Βικέντιου, ο συμπολίτης μας Μιχάλης Καράσαββας, μιλά στο SkalaTimes για τον ρόλο του αυτό, ως Πρόξενος, αλλά και για το υπέροχο κρατίδιο του Άγιου Βικέντιου, στην Καραϊβική.
Την ίδια ώρα κουβεντιάζουμε μαζί του για το θέμα τουρισμός, ένα θέμα που γνωρίζει πολύ καλά ο Μιχάλης, αφού εδώ και χρόνια ασχολείται επαγγελματικά με το τομέα του τουρισμού. Τι χρειάζεται να γίνει στη Λάρνακα έτσι ώστε να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο το τουριστικό μας προϊον; Περισσότερα στη πιο κάτω ενδιαφέρουσα συνέντευξη.
Της Γιώτας Δημητρίου
Μιχάλη Καράσαββα πότε ανέλαβες το Προξενείο του Άγιου Βικέντιου στη Κύπρο;
Ανέλαβα ως Πρόξενος του Άγιου Βικέντιου στη Κύπρο τον Φεβρουάριο του 2012. Άρα, εδώ και δέκα χρόνια. Με αγάπη τόσα χρόνια λοιπόν προωθώ τον Άγιο Βικέντιο, σαν τουριστικό προορισμό, αλλά και σαν προορισμό για financial services, να σας πω ότι θεωρείται φορολογικός παράδεισος.
Πρόκειται για μια ενασχόληση καθημερινή την οποία πραγματικά κάνω με αγάπη.
Αρκετός κόσμος δεν γνωρίζει τον Άγιο Βικέντιο, πες μας λίγα λόγια για αυτό.
Είναι ένα νησιώτικο κρατίδιο το οποίο βρίσκεται στην Καραϊβική. Αποτελείται από 32 νησάκια τα οποία τα 9 είναι κατοικημένα, τα 2-3 είναι ιδιωτικά και παρέχουν υψηλές προδιαγραφές ξενοδοχείων και τουρισμού.
Το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων εκεί πώς είναι;
Το ακαθάριστό εγχώριο προϊόν κατά κεφαλή, είναι περίπου δώδεκα χιλιάδες δολάρια. Η οικονομία τους στηρίζεται πάνω στα Financial services, τον τουρισμό και τη γεωργία.
Οι Κύπριοι που επισκέπτονται τον Άγιο Βικέντιο; Στην Κύπρο έχουμε τουρίστες από τον Άγιο Βικέντιο;
Να έρχονται από τον Άγιο Βικέντιο δεν έχω δει.
Κύπριοι ναι, πάνε στον Άγιο Βικέντιο, συνήθως για Μήνα του Μέλιτος.
Ένας ανασταλτικός παράγοντας ήταν το γεγονός ότι το νησί δεν είχε αεροδρόμιο, International. Δηλαδή στο δίαυλο δεν μπορούσε να προσγειωθεί αεροπλάνο 330 ή 380. Οπόταν ήταν αναγκασμένοι να πάνε μέσω Νέας Υόρκης. Δεν μπορούσαν να πάνε από το Λονδίνο ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατευθείαν. Κάτι που όπως αντιλαμβάνεστε έκανε το εισιτήριο πολύ πιο ακριβό, αλλά και χρονοβόρο. Τώρα όμως η χώρα απέκτησε το δικό της international αεροδρόμιο και έχουν αλλάξει τα πράγματα.
Ανέφερες προηγουμένως ότι θεωρείται «φορολογικός παράδεισος», δηλαδή όπως η Κύπρος ή σε μεγαλύτερο βαθμό;
Σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό.
Άρα, ως Πρόξενος πέρα από την προώθηση του Άγιου Βικέντιου ως τουριστικό προορισμό, τον προωθείς και στα λογιστικά γραφεία….
Ναι, τον προωθούμε πάρα πολύ και στα λογιστικά γραφεία και σε άλλους επιχειρηματικούς οργανισμούς και πρέπει να σου πω ότι αρκετοί Κύπριοι επιλέγουν τον Άγιο Βικέντιο για να ιδρύσουν τις εταιρείες τους εκεί.
Δεν χρειάζεται φυσική παρουσία;
Όχι, δεν χρειάζεται φυσική παρουσία στον Άγιο Βικέντιο, οπόταν γίνεται ακόμη πιο εύκολο.
Το πολίτευμα εκεί τι είναι;
Είναι Κοινοβουλευτική δημοκρατία. Όμως, παρόλο που υπάρχει πρωθυπουργός, ο αρχηγός του Κράτους είναι η Βασίλισσα της Αγγλίας ακόμη. Θέλουν και διατηρούν ακόμη αυτό, η αρχηγός του Κράτους να είναι η Βασίλισσα της Αγγλίας.
Να αναφέρω ότι τα νησιά Barbados, πριν 1-2 μήνες αποφάσισαν ότι δεν θέλουν πλέον τη Βασίλισσα για αρχηγό του κράτους. Στον Άγιο Βικέντιο ακόμη την θέλουν και παραμένει η αρχηγός του Κράτους.
Το επίπεδο των ξενοδοχείων στον Άγιο Βικέντιο;
Διαθέτει όλων των ειδών, από 2 αστέρων μέχρι 5 αστέρων. Μπορεί να προσφέρει στον τουρίστα ότι χρειάζεται.
Πόσα στοιχίζει σε ένα Κύπριο σήμερα να πάει διακοπές στον Άγιο Βικέντιο και συνήθως μέσω ποιας χώρας πάμε από Κύπρο;
Το εισιτήριο είναι περίπου 1000-1200 ευρώ. Εκτός αν βρει κάποιος μέσω διαδικτύου κάποιες προσφορές. Ανάλογα με την αερογραμμή είναι και η χώρα transit.
O καιρός στον Άγιο Βικέντιο;
Τροπικό κλίμα. Εντάξει, δεν θα πάει κάποιος των καιρών των τυφώνων.
Εσύ είσαι Πρόξενος από το 2012, αλήθεια στη Λάρνακα πόσα προξενεία έχουμε;
Στη Λάρνακα νομίζω έχουμε 9-10 προξενεία. Κάποτε, όπως γνωρίζεις, όλα τα προξενεία ήταν στην Λάρνακα.
Μιχάλη απ’ ότι αντιλαμβάνομαι υπάρχει μια μόνιμη καμπάνια, εκ μέρους σου ως Πρόξενος, όσον αφορά στην προώθηση του Άγιου Βικέντιου…
Ναι, όπως σου είπα Γιώτα μου, πρόκειται για μια πραγματικά ατέλειωτη δουλειά. Αν και ποτέ μου δεν το είδα σαν δουλειά. Αγάπησα τον Άγιο Βικέντιο, αγάπησα αυτή τη χώρα και έκανα φίλους και εκεί, αλλά και στην Πρεσβεία του Άγιου Βικέντιου στο Λονδίνο. Το κάνω με αγάπη, ουδέποτε το είδα σαν δουλειά. Το βλέπω σαν ένα λειτούργημα που στο μέλλον θα φέρει αποτελέσματα.
Εσύ ασχολείσαι επαγγελματικά με τον τουριστικό τομέα, ένα τομέα που έχει λαβωθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια λόγω πανδημίας.
Ναι, δυστυχώς η πανδημία επηρέασε πολλούς τομείς, επηρέασε και τον τουρισμό.
Όμως ακόμη και στις καλές εποχές, είχαμε θεωρείς καλό marketing; Προωθούσαμε όσο πρέπει τον τόπο μας στο εξωτερικό; Εγώ βρέθηκα μια φορά, πριν λίγα χρόνια, στο World Travel Market, μέσω της εφημερίδας που εργαζόμουν στο Λονδίνο και μου έκανε εντύπωση το μεγάλο και εντυπωσιακό περίπτερο της Τουρκίας και το δικό της Κύπρου που ήταν μικρό, φτωχό και κουρασμένο.
Ναι, αυτό είναι γεγονός και είναι ανεξήγητο πως μια χώρα σαν την Κύπρο, που βασίζεται στον τουρισμό, δεν έχει την δυναμική που πρέπει στο εξωτερικό. Δεν γίνεται να έχουμε ένα μικρό περίπτερο στη πιο μεγάλη έκθεση του κόσμου, ενώ βλέπεις τα μεγάλα περίπτερα δίπλα, άλλων χωρών να είναι πανέμορφα και να σε ελκύουν να θέλεις να πας εκεί διακοπές. Πιστεύω πως χρειαζόμαστε περισσότερη προώθηση της Κύπρου στο εξωτερικό, δεν γίνεται να είμαστε σχεδόν ανύπαρκτοι.
Γιατί συμβαίνει αυτό, κατά τη γνώμη σου;
Δεν ξέρω, ίσως να μας λείπει κάποιο όραμα.
Η Λάρνακα έχει μια δυνατή ΕΤΑΠ, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο κάνουν πραγματικά αξιόλογες προσπάθειες για προώθηση του τουριστικού μας προϊόντας, ωστόσο θα μπορούσε κατά τη γνώμη σου να γίνει κάτι περισσότερο;
Η ΕΤΑΠ Λάρνακας κάνει εξαιρετική δουλειά, λόγω της Νανάς, θα ξεκινήσω με αυτό. Αλλά η ΕΤΑΠ χρειάζεται στελέχωση. Ο Δήμος Λάρνακας όχι μόνο θα μπορούσε, αλλά αυτός είναι και ο ρόλος τους. Συνήθως ο Δήμος συμμετέχει σε καμιά 20αρια τουριστικές εκθέσεις στο εξωτερικό. Θα έπρεπε να ήταν παρόν ο Δήμος, να έχει τον ανάλογο άνθρωπο να τον εκπροσωπεί και να έχει μια δυνατή παρουσία στις εκθέσεις αυτές.
Κάποιοι βρετανοί τουριστικοί πράκτορες παίρνουν τους τουρίστες από το αεροδρόμιο Λάρνακας και τους μεταφέρουν σε ξενοδοχεία εκτός Λάρνακας. Η δικαιολογία είναι πως η Λάρνακα δεν διαθέτει αρκετά Beach resorts. Ποια η άποψη σου;
Η Λάρνακα έχει μείνει πίσω, οι τουριστικές πράκτορες δεν προωθούν την Λάρνακα, σταμάτησαν να την προωθούν. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δει η πόλη μας.
Επίσης χρειάζεται σωστό marketing, αλλά και έργα μέσα στη πόλη, για να φέρουμε περισσότερο τουρισμό. Χρειάζεται προώθηση, εμπλουτισμός του προϊόντος μας και καινούρια έργα. Να γίνει η πόλη ένας τόπος που να μπορεί ο οικογενειάρχης επιχειρηματίας να έρθει με τα παιδιά του και να υπάρχουν χώροι για τα παιδιά του, παιδότοποι κτλ.
Με το project Μαρίνα-Λιμάνι θα έρθουν όμως καλύτερες μέρες, δεν συμφωνείς;
Ελπίζω πως ναι, ελπίζω πως θα προσελκύσει τον τουρίστα του πεντάστερου, βέβαια το θέμα δεν είναι μόνο να έρθει, αλλά να δει έργα μέσα στην πόλη που θα τον ξαναφέρουν πίσω.
Τι θα μπορούσαν να κάνουν οι «άνθρωποι κλειδιά» της Λάρνακας έτσι ώστε να φέρουν περισσότερο τουρισμό στη Λάρνακα;
Νομίζω οι υφιστάμενοι άνθρωποι κλειδιά αγαπούν την πόλη και κάνουν ότι καλύτερο μπορούν. Ίσως, όπως είπα, χρειάζεται στελέχωση η ΕΤΑΠ Λάρνακας, η λειτουργός κάνει εξαιρετικότατη δουλειά, αλλά δεν μπορεί ένα άτομο από μόνο του να τα κάνει όλα.
Τα ξενοδοχεία στη πόλη άρχισαν να ανανεώνονται, πχ Frangiorgio, Josephina, επίσης χτίστηκαν νέα όμορφα ξενοδοχεία, μπορεί η Λάρνακα να πετύχει ακόμη περισσότερα, με όραμα και στρατηγική. Άλλωστε είναι μια τουριστική πόλη, οφείλει να επενδύσει στον τουρισμό της και να δουλέψει προς αυτή τη κατεύθυνση.
Θα μπορούσε να συσταθεί μια επιτροπή από ανθρώπους που έχουν τουριστικές γνώσεις, ή απλώς αγαπούν την πόλη τους τη Λάρνακα και να σταθούν δίπλα στο Δήμαρχο για να βοηθήσουν το έργο του ως προς αυτή τη κατεύθυνση;
Αυτή ακριβώς η ενέργεια έχει ήδη γίνει, στη Λεμεσό. Και πέτασε η Λεμεσός. Βεβαίως θα μπορούσε να γίνει και στη Λάρνακα και να έχουμε τρομακτικά αποτελέσματα. Χρειαζόμαστε δέκα άτομα.
Ωραία, δεσμεύομαι πως το SkalaTimes θα δει το θέμα αυτό και θα το μεταφέρει εκεί που πρέπει.
Χρειαζόμαστε μόνο δέκα άτομα που έχουν σχέση με το τουρισμό, έχουν εταιρείες πίσω τους και τους ενδιαφέρει να δουν τη Λάρνακα να πετά τουριστικά. Πιστεύω πως υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και όλα είναι πιθανά με όραμα και στρατηγική.