Γράφει η Γιώτα Δημητρίου
Αρχισυντάκτρια SkalaTimes
Δώδεκα μέρες και κάτι ώρες, μετά την άφιξη της νέας χρονιάς.
Της είπαμε welcome, της είπαμε να είναι καλύτερη από τις τελευταίες δύο χρονιές.
Ένας φίλος τις προάλλες, συζητώντας για την αισιοδοξία που φέρνει κάθε νέος χρόνος, (η ψυχολογία των new year’s resolutions κτλ), μου είπε «δεν αλλάζουν οι καταστάσεις με τους νέους χρόνους, αλλάζουν με τα νέα μυαλά».
Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο.
Η μεγάλη ερώτηση βέβαια, η The million-dollar question, είναι πώς αλλάζουν τα μυαλά και…. μπορούν να αλλάξουν;
Καταρχάς, υποθέτω, πως για να αλλάξουν πρέπει να είναι ανοικτά και πρόθυμα να αλλάξουν. Κατά δεύτερο, υποθέτω, πρέπει να είναι πεινασμένα για γνώση, ακόμη κι αν αυτή η γνώση δεν συμβαδίζει με τα δικά τους πιστεύω και κοσμοθεωρίες και μια τρίτη ίσως παράμετρος, να είναι εκείνο το αρχαίο και πάντα επίκαιρο γνώθι σαυτόν, να γνωρίζει κανείς τον εαυτό του, για να μπορέσει να τον αλλάξει, προς το καλύτερο.
Οι νέες χρονιές δεν υπόσχονται τίποτα, εκτός κι αν διαβάζεις τα ζώδια, ή περιμένεις την Άση Μπήλιου και την Λίτσα Πατέρα να υπολογίσουν πως θα πάει η χρονιά σου, μέσα από πρωϊνάδικα.
Οι νέες χρονιές περιμένουν εσένα, εμένα, εμάς, να αλλάξουμε το χρόνο, τα γεγονότα, τις καταστάσεις.
Σε μια εποχή που η αποχαύνωση τρυπώνει από παντού, ( lockdowns, ημι-lockdowns, πανδημίες, κρούσματα, ΜΚΔ, κ.α), σε μια εποχή που οι Νοστράδαμοι έχουν την τιμητική τους, «ναι θα φύγει ο κορωνοίος αλλά θα έρθουν άλλα χειρότερα…..», σε μια εποχή που το να είσαι αισιόδοξος και να αγωνίζεσαι για ό,τι καλύτερο σε προσωπικό, αλλά και κοινωνικό, επίπεδο, μοιάζει με τσιχλόφουσκα από φράουλα που είναι έτοιμη να σπάσει μέσα στα μούτρα σου, σε μια τέτοια εποχή σαν αυτή που μας έλαχε, («ω σαν αυτή που μου ‘λαχε δεν είδα», που λέει και το άσμα), η χρονιά θα αλλάξει, μόνο αν την αλλάξουμε εμείς.
Και αυτό ίσως να ξεκινά με πολλά μικρά και διαφορετικά βήματα, όπως πχ να σταματήσουμε να αλληλοτρωγόμαστε, να σταματήσουμε αυτή την τόσο αηδιαστική ανθρωποφαγία του τελευταίου χρόνου, «ανεμβολιάστοι» VS «εμβολιασμένοι».
Nα ξεκινήσουμε να σεβόμαστε και να μας ενδιαφέρει και ο διπλανός μας, πέρα από τον εαυτό μας.
Να δούμε τον κόσμο με τα μάτια των παιδιών και της Ανθρωπιάς.
Η χρονιά θα αλλάξει αν την αλλάξουμε εμείς. Και ναι, είναι αλήθεια, αυτό ξεκινά με πολλά μικρά (μερικές φορές τόσο δα μικρούτσικα) και διαφορετικά βήματα.