Search
Close this search box.

Ανδρέας Πασιουρτίδης: «Το θέμα της Πανεπιστημιακής Σχολής στη Λάρνακα είναι η επιτομή του πώς συμπεριφέρεται αυτή η κυβέρνηση στη Λάρνακα»

Ο Βουλευτής Λάρνακας (ΑΚΕΛ) Ανδρέας Πασιουρτίδης μιλά στο SkalaTimes σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης, για θέματα που μας αφορούν όλους.
Oι αποζημιώσεις των πυρόπληκτων, η ακρίβεια και η πανδημία, ο κατώτατος μισθός, το ιστορικό εμπορικό κέντρο της πόλης, το πρόστιμο των 100 εκατομμυρίων που πληρώνει η κυβέρνηση για τους περιβαλλοντικούς ρύπους και φυσικά…. οι προεδρικές εκλογές.
Όλα στην πιο κάτω συνέντευξη.

Της Γιώτας Δημητρίου

Η πρώτη ερώτηση είναι σχετικά με τους πυρόπληκτους του καλοκαιριού που μας πέρασε, κάποιοι έκαναν παράπονα ότι δεν τους κάλυπταν τα σχέδια αποζημίωσης, τι έγινε τελικά;
Να σας πω, έχουμε να κάνουμε με τέσσερις κατηγορίες ανθρώπων που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές.
Η πρώτη κατηγορία είναι οι επαγγελματίες γεωργοί, οι οποίοι θα επαναδραστηριοποιηθούν και για τους οποίους υπήρξε ένα σχέδιο για κάλυψη των ζημιών τους μέχρι και 80% και ένας μηχανισμός για την απώλεια εσόδων.
Η δεύτερη κατηγορία είναι οι επαγγελματίες γεωργοί, οι οποίοι δεν θα επαναδραστηριοποιηθούν, για τους οποίους πάλι υπήρξε ένα σχέδιο αποζημιώσεων για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι περιουσίες τους.
Η τρίτη κατηγορία είναι οι μη επαγγελματίες που θα επαναδραστηριοποιηθούν, για τους οποίους πάλι υπήρξε σχέδιο αποζημίωσης.
Η τρίτη κατηγορία είναι οι μη επαγγελματίες, που δεν θα επαναδραστηριοποιηθούν, για τους οποίους δεν υπήρχε σχέδιο αποζημίωσης.  Δηλαδή κάποιος ο οποίος είχε εκατό ελαιόδεντρα και δεν ήταν γραμμένος ως επαγγελματίας γεωργός, στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, δεν θα μπορούσε να πάρει σχέδιο αποζημίωσης. Μετά από αρκετές πιέσεις εκ μέρους μας καταφέραμε να τους εξασφαλίσουμε μια αποζημίωση της τάξεως του 30%.

Εσείς ως αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, είστε ευχαριστημένος με αυτό το 30%;
Εγώ θεωρώ ότι το ιδανικό θα ήταν ο καθένας να αποζημιωθεί πλήρως για τη ζημιά του. Αυτό θα ήταν το δίκαιο. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια διαβάθμιση στους επαγγελματίες και μη επαγγελματίες. Για τον επαγγελματία τα έσοδα είναι η επιβίωση του, είχε απώλεια εσόδων, ήταν οι καρποί και η σοδειά τα οποία θα πουλούσε κτλ. Είναι μια διαφορετική φόρμουλα οι επαγγελματίες από τους μη επαγγελματίες.
Το 30% σίγουρα δεν είναι το πιο δίκαιο, διότι κάποιοι είχαν τεράστιες εκτάσεις καλλιεργειών. Όμως, και πάλι σας λέω, αν δεν ήταν οι δικές μας πιέσεις αυτοί οι άνθρωποι δεν θα έπαιρναν ούτε καν το 30%.

Υπάρχει μια απαξίωση από τον κόσμο απέναντι στους πολιτικούς και αυτό γίνεται ακόμη πιο έντονο όταν ο κόσμος άλλες υποσχέσεις ακούει και άλλα γίνονται. Το καλοκαίρι των πυρκαγιών ο ΠτΔ είχε υποσχεθεί αποζημίωση στους πυρόπληκτους και ήταν κάτι που το είδαμε όλοι, είχε μάλιστα δεσμευτεί και τηλεοπτικά μπροστά στους πυρόπληκτους.  Αυτά, όπως αντιλαμβάνεστε κι εσείς ως πολιτικός, ενισχύουν την απαξίωση του κόσμου.
Ναι, όπως γνωρίζετε εγώ είμαι σε άλλο κόμμα και όχι στο Κυβερνών. Αυτή η κυβέρνηση το έχει κάνει συνήθεια να υπόσχεται άλλα και να κάνει άλλα. Θέλετε να ξεκινήσουμε να απαριθμούμε; Να ξεκινήσουμε με την πανεπιστημιακή σχολή στη Λάρνακα;
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι κάποιοι από τους πυρόπληκτους θα αποζημιωθούν σε μεγάλο βαθμό, κάποιοι που δεν θα έπαιρναν καθόλου αποζημίωση, τελικά θα πάρουν χάρις στις δικές μας πιέσεις, ένα ποσοστό 30%, που επαναλαμβάνω δεν είναι το ιδανικό.
Παράλληλα πρέπει να πω ότι τρέχουν κάποια σχέδια του υπουργείου εσωτερικών και του υπουργείου γεωργίας τα οποία ίσως μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε για αυτούς τους ανθρώπους. Αλλά, ναι, υπάρχει μια μερίδα κόσμου που δεν θα πάρει περισσότερο από το 1/3 της ζημιάς και ναι, επαναλαμβάνω αυτό είναι άδικο.
Πρέπει να σου πω, για να ξέρει και ο κόσμος, ότι την μέρα της πυρκαγιάς είχαμε το συνέδριο του κόμματος και παρόλα αυτά, μια μεγάλη αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ τρέξαμε και πήγαμε στην Ορεινή Λάρνακας-Λεμεσού. Από τη μέρα της πυρκαγιάς και μετά ξαναπήγαμε ακόμη δέκα περίπου φορές.
Στη συζήτηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Γεωργίας πιέσαμε να δοθούν τα ποσά άμεσα, διότι δεχόμασταν τηλεφωνήματα από κόσμο που είχε άμεση ανάγκη αυτά τα χρήματα.
Η υπουργός εργασίας έχει εγκρίνει για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο 2021 να πληρώσει το κράτος τους υπαλλήλους των γεωργών και τις κοινωνικές τους ασφαλίσεις. Μέχρι τον Νοέμβριο δεν είχαν δοθεί αυτά τα λεφτά. Νομίζω σήμερα έχουν καταβληθεί. Πιέζουμε ούτως ώστε αυτή η βοήθεια να επεκταθεί και για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2021.
Το Υπουργείο Γεωργίας πρέπει να καταβάλει τις αποζημιώσεις το συντομότερο σε όσες περιπτώσεις δεν το έχει κάνει.
Βάζουμε πιέσεις διότι εκτός από το ύψος της αποζημίωσης, εξίσου σημαντικό είναι και το πότε την δίνεις την αποζημίωση. Διότι οι άνθρωποι για μήνες είχαν έξοδα, αλλά δεν είχαν αποζημιώσεις, μετά τις σοβαρές ζημιές που έχουν υποστεί.

Μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, η κυβέρνηση ή εσείς ως αντιπολίτευση, έχετε σκεφτεί τρόπους έτσι ώστε σε μια πιθανή επόμενη πυρκαγιά να είμαστε έτοιμοι ως κράτος και να μην περιμένουμε βοήθεια από γειτονικές χώρες, κάτι που όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε συντείνει στην χειροτέρευση της κατάστασης;
Αυτή είναι μια συζήτηση η οποία ξεκίνησε να γίνεται. Γνωρίζω ότι δημιουργήθηκε και μια ομάδα από τους ανθρώπους στα χωριά, έτσι ώστε να γίνει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για το τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ναι, θα μπορούσε πχ η χώρα μας να αγοράσει δικά της αεροσκάφη και να μην περιμένει από τις γειτονικές χώρες;
Πολλά θα μπορούσαν να γίνουν. Θα σας πω όμως κάτι πιο απλό, μια φορά τον χρόνο οι υπάλληλοι του Τμήματος Δασών στέλνουν επιστολή στο Υπουργείο Γεωργίας και στον Πρόεδρο και διαμαρτύρονται για υποστελέχωση. Ε, αυτό δεν πρέπει να το θυμόμαστε μόνο την ώρα των πυρκαγιών!
Κοινοτάρχες έχουν θέσει θέμα να υπάρχει πάντοτε στις περιοχές τους πυροσβεστικό όχημα ή τουλάχιστον ένα όχημα που να μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα τα πρώτα λεπτά και τις πρώτες ώρες μιας πυρκαγιάς. Ρωτάμε τους αρμόδιους αν θα υπάρξει κονδύλι, διότι πραγματικά είναι μια πολύ καλή πρόταση, το Υπουργείο μασάει τα λόγια του. Πρέπει να γίνει ένας σχεδιασμός έτσι ώστε να ξέρουμε εκ των προτέρων τί κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις, να είμαστε επιτέλους προμηθείς κι όχι επιμηθείς. Στην, ο μη γένοιτο, επόμενη μεγάλη πυρκαγιά δεν θα υπάρχουν δικαιολογίες για την κυβέρνηση.
Πρέπει να πω ότι τις μέρες των πυρκαγιών εμείς ως ΑΚΕΛ θέλαμε να στείλουμε κόσμο μας, ως εθελοντές, να πάνε στα χωριά να βοηθήσουν. Μας είχε πει όμως η πολιτική άμυνα και η πυροσβεστική πως θα ήταν επικίνδυνο να πάνε ανειδίκευτοι στα χωριά την ώρα της φωτιάς για να βοηθήσουν. Και είναι πολύ κατανοητό αυτό που έχουν πει οι άνθρωποι.
Εμείς ως ΑΚΕΛ συμφωνήσαμε ότι θα καταρτίσουμε ομάδες εθελοντών και θα τους στείλουμε στην πολιτική άμυνα για να εκπαιδευτούν για ώρα ανάγκης.

Τι άλλες πρωτοβουλίες πήρατε ως ΑΚΕΛ πέρα από την απόφαση κατάρτισης ομάδας εθελοντών;
Από τη πρώτη στιγμή πήραμε πρωτοβουλία και στείλαμε πετρέλαιο (μέσα από δικές μας επαφές και συνομιλίες με ιδιωτικές εταιρείες) στα χωριά για να μπορέσει να δουλέψει το αρδευτικό τους σύστημα. Πέντε τόνους πετρέλαιο το οποίο εξασφαλίσαμε δωρεάν ως ΑΚΕΛ, το στείλαμε στους Αγίους Βαβατσινιάς για να μπορέσει να δουλέψει το αρδευτικό σύστημα.
Κάποιοι άνθρωποι επιχειρηματίες εστιάτορες, κτλ, λόγω έλλειψης ρεύματος για πολλές μέρες, είδαν όλο το αποθηκευμένο στοκ που είχαν στα ψυγεία τους να χαλά (κρέας, γαλακτοκομικά κτλ). Ως ΑΚΕΛ, με δική μας πρωτοβουλία και πίεση προς το Υπουργείο, εξασφαλίσαμε ένα συγκεκριμένο κονδύλι το οποίο εγκρίθηκε για να δοθεί σε αυτούς τους ανθρώπους ως αποζημίωση από το Υπουργείο Εμπορίου, για τα αναλώσιμα που έχουν χάσει λόγω του ρεύματος. Κι αυτό ήταν δική μας πρωτοβουλία, αλλά βεβαίως για να είμαστε δίκαιοι, πρέπει να ευχαριστήσουμε το Υπουργείο, διότι ανταποκρίθηκε θετικά.

Ο κόσμος κ. Πασιουρτίδη αντιμετωπίζει το θέμα της ακρίβειας, έχουν ήδη γίνει κάποιες κινήσεις διαμαρτυρίας με κινητοποιήσεις, τι θα γίνει; 

Κοιτάξτε, η κυβέρνηση λέει την μισή αλήθεια όταν λέει πως «σε όλο τον κόσμο  αυξάνονται και οι πρώτες ύλες και τα προϊόντα κτλ». Έχει και η ίδια ευθύνες γι’ αυτή την αύξηση στην Κύπρο.
Να πω δύο παραδείγματα: Πρώτες ύλες, ζωοτροφές. Η Κυβέρνηση έκλεισε την επιτροπή σιτηρών, δεν κατάφερε με βάση την καινούρια νομοθεσία να διατηρήσει στρατηγικά αποθέματα των ζωοτροφών (κριθάρι, σιτάρι, καλαμπόκι, κτλ) και δεν έλεγξε τους ιδιώτες έτσι ώστε να διατηρούν εκείνα τα αποθέματα που πρέπει, που προβλέπει η νομοθεσία. Αποτέλεσμα; Δεν έχουμε αποθέματα, αναγκάζονται οι κτηνοτρόφοι να πληρώνουν αυξημένες τιμές, αυξάνεται το κόστος παραγωγής, το οποίο πέρα από αυτό αυξάνεται και λόγω της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος και το αποτέλεσμα είναι ότι πάει στην αγορά αυξημένη η τιμή και μετά ο καταναλωτής το πληρώνει με μια αύξηση η οποία μπορούσε να αποφευχθεί αν οι χειρισμοί της Κυβέρνησης ήταν σωστοί.

Υπήρξε όμως μια μείωση στο ηλεκτρικό ρεύμα….
Ναι, η μείωση 10% ρεύματος οριζόντια για δύο διμηνίες ήταν μετά από πίεση δική μας, του ΑΚΕΛ. Και παρόλο που η κυβέρνηση ήταν αρνητική στην αρχή, μετά την αντίδραση της κοινωνίας δέχθηκε και το μείωσε. Στη συνέχεια τους είπαμε μειώστε το ρεύμα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για έξι μήνες πχ στο 9% στο δεύτερο συντελεστή ΦΠΑ. Αρνήθηκαν και μας είπαν ότι θα το μειώσουν 5% στις ευάλωτες ομάδες που δικαιούνται διατίμηση 0.8.
Να δούμε λίγο τα νούμερα για να είναι πιο κατανοητό στους αναγνώστες σας; Δικαιούχοι είναι 32 χιλιάδες άνθρωποι. Αίτηση όμως για διατίμηση 0.8 έχουν κάνει μόνο 18 χιλιάδες. Τι σημαίνει μαθηματικά; Σημαίνει ότι μόνο το 5% του πληθυσμού καλύπτεται από αυτό το μέτρο της κυβέρνησης. Ωραία! Όλοι οι άλλοι; Τελικά ψηφίσαμε νομοθεσία για οριζόντια μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα στο 9%, αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον ανέπεμψε, αφήνοντας ξεκρέμαστες τις μικρές επιχειρήσεις, αλλά και από την 1/2/2022 και έπειτα και όλα τα νοικοκυριά.
Τους έχουμε πει στα καύσιμα να μην μπαίνει φόρος ΦΠΑ επί του φόρου κατανάλωσης. Τί γίνεται σήμερα; Περίπου 40% με 45% είναι φόροι! Βάζεις το καύσιμο σου, σε χρεώνει φόρο καυσίμου και μετά σε χρεώνει και ΦΠΑ επί του φόρου καυσίμων. Διπλή φορολογία. Ως ΑΚΕΛ ζητήσαμε την κατάργηση του.
Και το άλλο που έχουμε κάνει ως ΑΚΕΛ είναι το εξής: Επειδή η κυβέρνηση δεν κατάφερε να
πιάσει τους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ηλεκτροδότηση με φυσικό αέριο, ακόμη παράγουμε ρεύμα με μαζούτ κτλ), έτσι είμαστε αναγκασμένοι, ως χώρα, να πληρώνουμε πρόστιμο για ρύπους. Πληρώνουμε περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο στην ΕΕ επειδή δεν καταφέραμε να κινηθούμε μέσα στους στόχους που θέτει η ΕΕ για τα μέλη της.
Από την άλλη όμως, η ΕΕ έρχεται και επιστρέφει περίπου το μισό αυτού του ποσού (τα 50 εκατομμύρια). Εμείς λοιπόν ως ΑΚΕΛ ζητήσαμε από την Κυβέρνηση, αυτά τα λεφτά που επιστρέφονται από τους ρύπους, που πληρώνουμε, να τα διοχετεύσει στοχευμένα σε ομάδες του πληθυσμού που τα έχουν ανάγκη. Σε ευάλωτες ομάδες.
Μιλάμε για λεφτά που πληρώνουμε επειδή η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πιάσει τους στόχους που θέτει η ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είτε στη κίνηση, είτε στην ηλεκτροδότηση, είτε σε διάφορους άλλους τομείς.
Προ το παρόν δεν είδαμε τίποτα να αποφασίζεται.

Η ΑΗΚ δεν θα μπορούσε να συντείνει ως προς τους στόχους αυτούς…..
Η ΑΗΚ σήμερα παράγει ρεύμα με μαζούτ που είναι η πιο ρυπογόνα μορφή καυσίμου. Η Κυβέρνηση θα έπρεπε να ήταν έτοιμη με τις κατάλληλες υποδομές κτλ, να παράγει η ΑΗΚ ηλεκτροδότηση με φυσικό αέριο και ακόμη δεν το έχει καταφέρει. Κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που πληρώνουμε αυξημένα ποσά σε πρόστιμα. 

Πέρα από τα λεφτά που πληρώνει η κυβέρνηση είναι και ένα σοβαρό περιβαλλοντικό ζήτημα.
Ναι, μα γι’ αυτό πληρώνουμε. Επειδή μολύνουμε το περιβάλλον. Επίσης, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει κίνητρα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα  ή για αυτοκίνητα που κινούνται με υγραέριο, αυτό είναι ένα θέμα που τους το έχουμε, ως ΑΚΕΛ, υποδείξει εδώ και δύο χρόνια.
Το δεδομένο είναι ότι κάθε χώρα μέλος της ΕΕ έχει κάποιους στόχους να πιάσει και η κυβέρνηση η δική μας δεν κατάφερε να τους πιάσει και γι’ αυτό πληρώνουμε μεγάλα ποσά σε πρόστιμο.

Να πούμε κάτι σε σχέση με τον κατώτατο μισθό, που είναι ένα θέμα που καίει τον κόσμο, ιδιαίτερα στις εποχές που διανύουμε;
Το ΑΚΕΛ έχει θέση εδώ και χρόνια για καθορισμό εθνικού κατώτατου μισθού, όχι οριζόντιου αλλά αναλόγως του επαγγέλματος, για να είναι δίκαιο. Συν κατοχύρωση νομοθετική βασικών όρων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας για να μπορούν οι εργαζόμενοι και να αμείβονται σωστά, αλλά και να έχουν όρους οι οποίοι θα είναι προς όφελος τους. Ακόμη δεν έχουμε δει κάτι. Κάποια στιγμή ακούσαμε για εθνικό κατώτατο μισθό, βέβαια μιλάνε για οριζόντιο, νούμερα δεν μας είπαν, εγώ σας λέω πως εμείς ως ΑΚΕΛ έχει χρόνια που έχουμε θέση ως προς αυτό το ζήτημα, το οποίο και θεωρούμε σοβαρό. Έχει να κάνει με τις ζωές του κόσμου, την καθημερινότητα και το μέλλον τους, των ίδιων και των παιδιών τους.

Πώς θα καταφέρει η κοινωνία μετά την πανδημία δύο χρόνων και με τη ακρίβεια, να ανταπεξέλθει;
Εάν δεν υπάρξει κρατική βοήθεια –δεν λέω σε όλους, το δίκαιο δεν είναι το οριζόντιο αλλά το στοχευμένο- αν λοιπόν δεν δοθεί βοήθεια σε εκείνους που την έχουν πραγματικά ανάγκη, και στους τομείς που υπάρχει πραγματική ανάγκη, τότε θα δούμε επιχειρήσεις να κλείνουν, και θα δούμε τον κόσμο σε ακόμη χειρότερη οικονομικά θέση. Η κοινωνία έχει ήδη πληγεί οικονομικά λόγω πανδημίας και αν δεν δράσει η κυβέρνηση, πολύ φοβάμαι ότι θα πεινάσει ο κόσμος.

Το ΑΚΕΛ τι κάνει γι’ αυτό;
Μα ήδη σου έχω πει τρεις προτάσεις για τις οποίες αγωνιζόμαστε, 1.Μείωση τιμής ηλεκτρικού ρεύματος, 2. Διοχέτευση στις ευάλωτες ομάδες του ποσού που έρχεται πίσω από το πρόστιμο των ρύπων  3. Κατάργηση του ΦΠΑ επί του φόρου κατανάλωσης καυσίμων.
Αυτά είναι τρία μέτρα που μπορούν να γίνουν άμεσα. Όσον αφορά τα υπόλοιπα, νομίζω γνωρίζεις ως δημοσιογράφος, τις διαχρονικές θέσεις του ΑΚΕΛ για τις μικρές επιχειρήσεις, για τους εργαζόμενους και ίσως τώρα να είναι και πιο έντονες ακριβώς λόγω της πανδημίας και της ακρίβειας.

Το Νοέμβρη ο ΠτΔ επισκέφτηκε τη πόλη μας, είδε το Δήμαρχο Ανδρέα Βύρα, ξανασυζητήθηκε το θέμα της Πανεπιστημιακής Σχολής…. Τι θα γίνει με αυτό το θέμα;
Ναι, ο ΠτΔ ήρθε, αλλά επανέλαβε εαυτόν υπαναχωρώντας για πολλοστή φορά από τις δεσμεύσεις του. Το θέμα της Πανεπιστημιακής Σχολής στη Λάρνακα, είναι η επιτομή του πως συμπεριφέρεται αυτή η κυβέρνηση στη Λάρνακα.
Ο ΠτΔ έχει εξαγγείλει πολλές φορές την δημιουργία πανεπιστημιακής σχολής στη Λάρνακα και άλλες τόσες φορές υπαναχώρησε.
Το θέμα αυτό είναι ξεκάθαρα μια κοροϊδία και ένας εμπαιγμός για τη πόλη μας. Το να λέει ο Πρόεδρος της χώρας ότι δεν ήξερε το κόστος της επένδυσης για να δικαιολογηθεί, ενώ σε επίσημη κοινοβουλευτική μου ερώτηση το Υπουργείο Παιδείας μου είχε δώσει το ποσό της επένδυσης και πώς διοχετευόταν σε πλάνο δεκαετίας, ε νομίζω αντιλαμβάνεστε για τι εμπαιγμό μιλάμε!
Πήγαμε σε συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας και μας έφεραν κανονισμούς για τη λειτουργία της Σχολής και να έρχεται μετά η Κυβέρνηση και να λέει πως δεν ήξερε το κόστος; Και μάλιστα να σας πω ότι στη συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας συζητούσαμε κατά πόσο τα μαθήματα θα ήταν στα αγγλικά ή στα ελληνικά για να μπορούν να εισπράττουν δίδακτρα. Δηλαδή είχαμε φτάσει στο σημείο να μιλάμε τα διαδικαστικά, τους κανονισμούς λειτουργίας της Σχολής. Και ήρθαν μετά και έκαναν πίσω. Ε, ναι, αυτό είναι μεγάλη κοροϊδία για τη πόλη μου, για την πόλη μας!
Μια άλλη κοροϊδία είναι αυτό που λέει το Πανεπιστήμιο Κύπρου «δεν θέλουμε να βγαίνουν σχολές εκτός του main campus». Αλήθεια; Το ΤΕΠΑΚ πήρε στην Πάφο την ξενοδοχειακή, στην Φανερωμένη πήγε το Αρχιτεκτονικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κύπρου, άρα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις αυτό το πράγμα! Είναι ένας εμπαιγμός κατά της Λάρνακας!
Για εμάς, ως ΑΚΕΛ, το θέμα της Πανεπιστημιακής Σχολής είναι κορυφαίο ζήτημα και θα το αναδεικνύουμε συνεχώς, διότι είναι ένα σοβαρό θέμα για το μέλλον της πόλης μας. 

Αφού μιλάμε για τη πόλη,  να μιλήσουμε λίγο για το λαβωμένο οικονομικά ιστορικό εμπορικό κέντρο της πόλης που έχει επηρεαστεί από το Mall;
Σίγουρα κανένας δεν θέλει να υποφέρει οικονομικά το κέντρο της πόλης μας. Κανένας! Αντιλαμβάνομαι πως ίσως να έχει δημιουργηθεί ένα θέμα με τη δημιουργία του Mall, είναι και οι πρώτοι μήνες και ίσως να υπάρχει μια αυξημένη προσέλευση, η περιέργεια του κόσμου να το δει, κτλ. Ρεαλιστικά ναι, το επηρέασε.
Πρέπει να βρούμε αντισταθμιστικά μέτρα που θα βοηθήσουν το κέντρο. Σας τα έχει αναφέρει και ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας σε πρόσφατη συνέντευξη του στο SkalaTimes.
O Δήμαρχος έχει πει ότι : Πέρα από τα έργα τα οποία έχουν γίνει ή γίνονται, όπως πχ Δημοτική Αγορά, Πλατεία Ζουχουρί, που σίγουρα θα βοηθήσουν το κέντρο, πέρα από τα έργα λοιπόν που ήδη έχουν γίνει, θα ξεκινήσει το 2023 το μεγάλο έργο, όπου η Πλατεία ΑΛΚΗΣ, η Ακρόπολη, η Ερμού, η Ζήνωνος Κιτιέως θα γίνουν πλακόστρωτα και θα αλλάξουν εντελώς το πρόσωπο του ιστορικού εμπορικού κέντρου και θα δώσει ώθηση για περισσότερους επισκέπτες.
Επίσης, πρέπει να βρούμε τρόπους να φέρουμε τον κόσμο κάτω στο κέντρο, πχ με κέντρα αναψυχής (να έρχονται για τα κέντρα αναψυχής και να επισκέπτονται και τα καταστήματα δίπλα), αλλά και άλλες ιδέες που θα βοηθήσουν.
Επίσης,  να σας πω, ότι κι εμείς ως Σκαλιώτες μπορούμε να στηρίξουμε το ιστορικό εμπορικό κέντρο με την παρουσία μας, με το να ψωνίζουμε από εκεί, δεν πρέπει να περιμένουμε μόνο τους άλλους (πχ Δημαρχείο). 

Για τις Προεδρικές εκλογές να πούμε κάτι; Τι ονόματα «παίζουν» για υποψήφιοι σας;
Το ΑΚΕΛ αποφασίζει συλλογικά, υπάρχουν διαδικασίες, θα αποφασιστεί με βάση τις καταστατικές διαδικασίες του κόμματος ο υποψήφιος. Αλλά, ο υποψήφιος δεν είναι μόνο πρόσωπο και όνομα. Πρέπει να βρούμε ένα υποψήφιο ο οποίος εκτός από εκλέξιμος να είναι σε θέση να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα το οποίο θα εξυπηρετεί τις πολιτικές θέσεις του ΑΚΕΛ, αν θα τον στηρίξουμε. Δεν μπορώ επειδή είναι εκλέξιμος κάποιος να τον στηρίξω, αλλά την επομένη της εκλογής του να διαφωνούμε μαζί του σε βασικά και κορυφαία ζητήματα. Βέβαια, ξεκινούμε με ένα βασικό ζητούμενο: να φύγει αυτή η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ και του Νίκου Αναστασιάδη. Άρα ξεκινώντας με στόχο αυτό, πρέπει να βρούμε ένα υποψήφιο ο οποίος θα είναι και εκλέξιμος και θα μπορεί να συγκεντρώσει συμμαχίες οι οποίες θα του δώσουν την δυναμική και την ώθηση, αλλά και να μπορεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα βασισμένο σε πολιτικές θέσεις και αρχές.

Στις βουλευτικές είδαμε και νεαρά άτομα κάτω των 40 και να θέτουν υποψηφιότητα και να εκλέγονται όπως πχ εσύ. Μήπως και στις προεδρικές θα πρέπει να σκεφτούμε το ενδεχόμενο νέων ανθρώπων ή κάτω των 40 ή έστω κάτω των 50;
Θα σου απαντήσω ειλικρινά, ναι. Το έχουμε δει και σε άλλες χώρες να συμβαίνει, ένας άνθρωπος κάτω  των 40 με μια δυνατή ομάδα γύρω του μπορεί να πετύχει πολλά. Τα νέα μυαλά, οι φρέσκες ιδέες έχουν μια άλλη δυναμική. Δεν σημαίνει ότι ένας πρόεδρος πρέπει να έχει πολυετή εμπειρία στα πολιτικά, μπορεί ο τρόπος σκέψης του, η προσωπικότητα, η δυναμική, οι γνώσεις του και το πρόγραμμα θέσεων του, να τον βοηθήσουν να είναι και ένας νεαρός, κάτω των 40 ή κάτω των 50, ένας πετυχημένος πρόεδρος. Εν πάση περιπτώσει, δεν είναι η ηλικία το αποκλειστικό κριτήριο, είναι μια σειρά από χαρακτηριστικά, σίγουρα όμως θεωρώ θετικό το να υπάρχουν νέα και σύγχρονα μυαλά στην πολιτική, ακόμη και στη θέση του Προέδρου.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Αρνίσια παϊδάκια στο φούρνο

Η συνδημότισσα μας Κωνσταντίνα Ελευθερίου μας παρουσιάζει γι αυτή τη βδομάδα, μέσα από τη στήλη της στο SkalaTimes, νοστιμότατα αρνίσια παϊδάκια στο φούρνο. ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ

error: Content is protected !!