Search
Close this search box.

Ο Άκης Σταύρου δεν αγάπησε μόνο τη Λάρνακα, ο Άκης Σταύρου ήταν η Λάρνακα

Της Γιώτας Δημητρίου
(Αρχισυντάκτρια SkalaTimes)

Mε τον Άκη Σταύρου είχαμε μιλήσει λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Αρχικά μέσω μηνυμάτων και μετά τηλεφωνικώς.
Την έγνοια του και την αγάπη του για το ιστορικό εμπορικό κέντρο της πόλης την ήξερα και ως Σκαλιώτισσα και ως δημοσιογράφος. (Ποιος Σκαλιώτης δεν την ξέρει;)

Παλαιότερα είχαμε κάνει συνέντευξη του, για την παγκύπρια εφημερίδα όπου εργαζόμουν (https://24h.com.cy/2017/01/dio-kainourgia-shopping-malls-sti-larnaka-kai-enaemboriko-kentro-pou-ekpempei-sos/) μέσα από την οποία εξέφραζε τις έγνοιες του αυτές.

Οι έγνοιες του για το καλό του ιστορικού εμπορικού κέντρου της πόλης, ήταν η απόδειξη της αγάπης του για τη Λάρνακα.
Στις πρόσφατες εκλογές για ανάδειξη του νέου Δ.Σ του Συνδέσμου Καταστηματαρχών του Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου Λάρνακας ο Άκης εξελέγη πρόεδρος.
(https://www.skalatimes.com/2021/11/04/eklogi-neou-ds-sundesmou-katastimatwrxwn-istorikou-emporikou-kentrou-lcas/).

Η συνέντευξη που είχαμε προγραμματίσει, μετά το τηλεφώνημα μας στις 20 Δεκεμβρίου, δεν έγινε. Το δικό μου πιεσμένο πρόγραμμα δεν μας άφησε να γίνει η συνέντευξη που είχαμε πει.
Στο κινητό μου έχω miscall από τον Άκη, μια κλήση δική του, της περασμένης Πέμπτης. Προφανώς για να προγραμματίσουμε τη συνέντευξη που δεν καταφέραμε να κάνουμε. Δεν τον πήρα πίσω, σκέφτηκα «θα τον πάρω την άλλη βδομάδα, όταν θα έχω χρόνο, να περάσω από το κατάστημα του, για τη συνέντευξη». Η άλλη βδομάδα ήρθε, αλλά ο Άκης δεν είναι εδώ…. Δεν θα το φιλοσοφήσω για τον χρόνο που κανένας δεν έχει σίγουρο…… Παραθέτω γεγονότα. Μόνο αυτό. Και μία σημείωση πως είναι οδυνηρό να φεύγουν τόσο πρόωρα και αδόκητα άνθρωποι….(το γνωρίζω καλά, το βίωσα και με τον πατέρα μου).

Ο Άκης Σταύρου δεν αγάπησε μόνο τη Λάρνακα, ο Άκης ήταν η Λάρνακα, όπως και άλλοι που έζησαν μια ολόκληρη ζωή με τα καταστήματα τους μέσα στην καρδιά της πόλης, με τις μικροεπιχειρήσεις τους. Ο Άκης για περίπου σαράντα χρόνια ήταν εκεί, ο Blacky’s Mens Wear της πόλης.
Ναι, ο Άκης ήταν η Λάρνακα, ήταν η Λάρνακα που θέλει να προοδεύσει, που θέλει να πάει μπροστά, που είναι μέρος του μηχανισμού που βοηθάει τη πόλη να πάει μπροστά.

Δεν τον ενδιέφερε μόνο το δικό του κατάστημα, αλλά όλα τα καταστήματα των Σκαλιωτών στο ιστορικό εμπορικό κέντρο, εξ ου και η ενασχόληση του με τα κοινά και με το Σύνδεσμο Καταστηματαρχών του Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου της πόλης μας.
Τότε, στη κουβέντα μας για την εφημερίδα «24», ανάμεσα σε άλλα μου είχε πει: «Eγώ με το κατάστημα μου, μεγάλωσα τρία παιδιά, τα οποία είχαν τα ιδιαίτερα τους, (μπαλέτο κτλ), πηγαίναμε συχνά έξω για φαγητό κτλ. Τι θέλω να πω με αυτό; Μια υγιής επιχείρηση μέσα στη πόλη θα κάνει κύκλο τα χρήματα της μέσα στη πόλη. Δηλαδή, αν ένα κατάστημα πάει καλά θα στηρίξει κι αυτό την οικονομία της πόλης με άλλους τρόπους».
«Τέλος, θέλω να πω ότι κάποιοι μας κατηγορούν ότι αντιδρούμε έτσι επειδή βλέπουμε το συμφέρον μας. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τη λέξη συμφέρον απ’ τη λέξη επιβίωση. Σήμερα τα καταστήματα του εμπορικού κέντρου της Λάρνακας ανησυχούν για την επιβίωση τους όχι για το συμφέρον τους! Είναι τεράστια η διαφορά. Έχουμε να κάνουμε με την επιβίωση πολλών οικογενειών που έχουν καταστήματα στο εμπορικό κέντρο της πόλης».


Συγνώμη Άκη που δεν κάναμε τη συνέντευξη-κουβέντα μας, να ξέρεις πως η Λάρνακα που αγάπησες σε αποχαιρετά με αγάπη, σεβασμό, εκτίμηση και πόνο.
Τα όσα έκανες για τη πόλη μας και για το Ιστορικό Εμπορικό Κέντρο δεν θα ξεχαστούν, δεν θα τα αφήσουμε να ξεχαστούν.
Αιωνία σου η μνήμη…..

Η κηδεία του Άκη θα γίνει την Τετάρτη στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στις 12 το μεσημέρι.

* Το SkalaTimes εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς την οικογένεια και οικείους του Άκη.

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Διόρισε Γενικό Ελεγκτή ο Χριστοδουλίδης

«Προφανώς ούτε με τη συμπολίτευση συνεννοείται ούτε με την προεδρεύουσα που υποτίθεται δηλώνει αντιπολίτευση», λέει η Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος

error: Content is protected !!