Ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος 27/01
Σήμερα, την εβδομηκοστή έβδομη επέτειο της απελευθέρωσης του στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου από τις συμμαχικές δυνάμεις, η Κύπρος μνημονεύει τα θύματα του Ολοκαυτώματος που φονεύθηκαν με βάρβαρο τρόπο σε μια από τις πιο μελανές στιγμές της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ιστορίας και επαναβεβαιώνει την προσήλωσή της στην αντιμετώπιση κάθε μορφής διακρίσεων, ρατσισμού και ξενοφοβίας συμπεριλαμβανομένου και του Αντισημιτισμού.
Η Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος αποτελεί ημέρα περισυλλογής για τα έξι εκατομμύρια θύματα μιας μεθοδικά οργανωμένης θηριωδίας. Ταυτόχρονα, αποτελεί και κοινωνική επιταγή για την αδιάλειπτη μάχη κατά του ρατσισμού, του εκφοβισμού και της ξενοφοβίας καθώς και δέσμευση για καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας για να μην ζήσει ποτέ ξανά η ανθρωπότητα τέτοιες φρικαλεότητες.
Η Κύπρος από το 2019 έχει υιοθετήσει τον λειτουργικό ορισμό του Αντισημιτισμού της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος και από το 2021 έχει αποκτήσει καθεστώς παρατηρητή στη Διεθνή Συμμαχία, συντασσόμενη με τον λαό του Ισραήλ και υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα της ιστορικής μνήμης.
Η προσήλωση της Κύπρου στην προστασία της μνήμης του Ολοκαυτώματος ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη στήριξη, συμπαράσταση και έμπρακτη βοήθεια που πρόσφερε ο κυπριακός λαός την περίοδο 1946-1949 στους πενήντα τρεις χιλιάδες Εβραίους που γλύτωσαν από τη μαζική σφαγή και βρέθηκαν στην αγγλοκρατούμενη Κύπρο μετά την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Αυτή την ιστορική μέρα, οφείλουμε να μην ξεχνούμε το παρελθόν, αλλά να επαγρυπνούμε απέναντι σε κάθε έκφανση αντισημιτισμού, μισαλλοδοξίας και σε κάθε πράξη που αρνείται την ιστορική αλήθεια και βεβηλώνει τη μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων.
Μήνυμα Υπουργείου Εξωτερικών για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος – 27 Ιανουαρίου
Η Διεθνής Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, στις 27 Ιανουαρίου, αποτελεί ημέρα μνήμης και περισυλλογής της διεθνούς κοινότητας για τα εκατομμύρια Εβραίους, τους εκατοντάδες Ρομά, Σίντι και άλλους που έπεσαν θύματα με τρόπο βάναυσο στα χέρια της Ναζιστικής βαρβαρότητας, λόγω της θρησκείας και της εθνικότητας τους, στα πλαίσια μιας θηριωδίας που αμαύρωσε ανεξίτηλα την ιστορία της ανθρωπότητας.
Στις 27 Ιανουαρίου, ημέρα απελευθέρωσης του στρατοπέδου συγκέντρωσης και θανάτου του Άουσβιτς-Μπιρκενάου, η Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με όλους ανά τον κόσμο, τιμά τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Είναι υποχρέωση μας να βεβαιωθούμε ότι το μήνυμα αυτό θα αντηχεί δυνατά: Δεν θα ξεχάσουμε. Η Κύπρος αποτίνει επίσης φόρο τιμής στους επιζώντες και χαιρετίζει όλους εκείνους που αγωνίστηκαν ενάντια στο ανείπωτο σκοτάδι και το μίσος που έζωσε την Ευρώπη με τη βαρβαρότητα και τον μαζικό φόνο του Ολοκαυτώματος.
Δυστυχώς, ο Αντισημιτισμός και η άρνηση του Ολοκαυτώματος συνεχίζουν να μαστίζουν την ανθρωπότητα, καθιστώντας αναγκαία την συντονισμένη διεθνή δράση ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Ο αναθεωρητισμός θεωριών συνωμοσίας και η άρνηση της ιστορικής αλήθειας δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνονται ανεχτά σε οποιαδήποτε μορφή.
Η Κύπρος, ως τόπος κράτησης για πάνω από 50,000 επιζώντες του Ολοκαυτώματος, διετέλεσε ένα προσωρινό, αλλά ασφαλές καταφύγιο αμέσως μετά τον τερματισμό του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο τρόμος του Ολοκαυτώματος άφησε έτσι ανεξίτηλο το σημάδι του στη συλλογική συνείδηση του νησιού.
Η Κύπρος εντάχθηκε επίσημα στη Διεθνή Συμμαχία Μνήμης του Ολοκαυτώματος (IHRA) ως μέλος παρατηρητής και εφαρμόζει σχετικές πολιτικές σε κρατικό επίπεδο. Οι πολιτικές αυτές περιλαμβάνουν την υιοθέτηση του ορισμού εργασίας του IHRA για τον Αντισημιτισμό και την παροχή εκπαίδευσης σε δασκάλους σε συνεργασία με το Yad Vashem, ενσωματώνοντας πολύτιμα μαθήματα στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Ενδεικτική της αποφασιστικότητάς μας για συνέχιση αυτών των πολιτικών, είναι η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για υιοθέτηση του Ορισμού Εργασίας της IHRA για την Άρνηση και Στρέβλωση του Ολοκαυτώματος.
Ενθυμούμενη τις φρικαλεότητες του Ολοκαυτώματος και διατηρώντας τη μνήμη του, η διεθνής κοινότητα επαναβεβαιώνει το συλλογικό της καθήκον να αποτρέπει την επανάληψη τέτοιων ειδεχθών εγκλημάτων και να εργάζεται ακούραστα ενάντια στην άρνηση και τη λήθη.