Aν βγήκε κάτι καλό από την πανδημία του κορωνοίου, είναι ότι αρκετός κόσμος έκανε μια βουτιά μέσα του, στον εσωτερικό του κόσμο, για να ανακαλύψει και να γνωρίσει τον εαυτό του καλύτερα, για να κατανοήσει τους γύρω του καλύτερα, κάποιοι μάλιστα κατάφεραν να αποκτήσουν μια διαφορετική συνείδηση και αντίληψη μέσα από την κρίση της πανδημίας και να αναζητήσουν το φως μέσα στο γκρίζο που διακαώς επιδιώκουν κάποιοι να μας πείσουν ότι ταιριάζει γύρω μας.
Η Κορίνα Κονταξάκη, που έχουμε τη τιμή να είναι συνδημότισσα μας, κάνει αυτούς τους αγώνες για το φως εδώ και χρόνια, μέσα από την φιλοσοφία του Γιόγκα και της σωστής ενεργοποιημένης vegan διατροφής. Και φυσικά μέσα από το Υπερβατικό Θέατρο που διδάσκει εδώ και χρόνια.
Αν έχουμε ανάγκη να ακούμε τις φωνές κάποιων ανθρώπων αυτές τις μέρες, σίγουρα η φωνή της Κορίνας Κονταξάκη είναι μία από αυτές τις φωνές.
Με χαρά λοιπόν το SkalaTimes κουβέντιασε μαζί της. Όχι για το γκρίζο της πανδημίας, αλλά για το φως της αγάπης και της ίδιας της ζωής.
Της Γιώτας Δημητρίου
Κορίνα πώς μπορεί ο άνθρωπος κατά τη γνώμη σου να ξεφύγει από το γκρίζο που έφερε η πανδημία τα τελευταία 2 χρόνια;
Αλλαγή οπτικής γωνίας. Πάντα νομίζουμε ότι η θλίψη και η χαρά είναι αποτελέσματα όσων συμβαίνουν έξω, αλλά αν αυτό ήταν αλήθεια, τότε όλοι οι άνθρωποι θα ήταν ευτυχισμένοι όταν έχουν αυτό που επιθυμούν και αιώνια δυστυχισμένοι όταν τα πράγματα πάνε στραβά. Αντίθετα βλέπουμε ανθρώπους που έχουν τα πάντα και το ξέρουν και όμως είναι σε κατάθλιψη και άλλους που είναι γεμάτοι βάσανα και έχουν δίψα και λαχτάρα για τη ζωή!
Όταν ο άνθρωπος επενδύσει στη σχέση με τον εαυτό του και στις προσωπικές , κλειστές σχέσεις του, τότε δεν θα αναλώνεται με το τί συμβαίνει εξωτερικά, γιατί όλα κρίνονται από το τί δίνουμε εμείς σε εμάς.
Το μυστικό της ευτυχίας είναι η ανταλλαγή ενέργειας. Δυστυχώς ανταλλάσσουμε μεταξύ μας πολύ επιφανειακά και προσωρινά είδη ενέργειας: αντικείμενα, λόγια, απόψεις, ευκολίες ή δυσκολίες. Αρνούμαστε να πάμε πιο βαθιά από φόβο μην πληγωθούμε και καταλήγουμε να ανταλλάσσουμε ευχαρίστηση στο jumbo, στις καφετέριες, στην τηλεόραση και στο shopping.
Φυσικά υπάρχουν άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους ή καταστράφηκαν οι επιχειρήσεις τους, ή έχασαν αγαπημένα άτομα από κορονοϊό και όταν κάτι αγγίζει το ένστικτο επιβίωσης, κάθε θεωρία και φιλοσοφία φαίνεται εκτός τόπου και χρόνου. Όμως η ίδια θεωρία ισχύει και σε αυτές τις σοβαρές περιπτώσεις. Αλλά αν δεν υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία, δεν είναι δυνατόν κάποιος να εφαρμόσει τον εσωτερισμό.
Αρκετός κόσμος ρίχνει ευθύνες στα ΜΜΕ, στις υπουργικές αποφάσεις κτλ, αλήθεια, εμείς πόση ευθύνη έχουμε για την όποια χαρά, λύπη, θλίψη ή άλλο συναίσθημα που μας διακατέχει;
Αν κρίνουμε τα πράγματα εξωτερικά, τα πράγματα δεν είναι ευχάριστα. Απλά αναρωτιέμαι γιατί πρέπει να βρούμε τώρα, ενώ ακόμα όλα συμβαίνουν, ποιος φταίει και ποιος έχει δίκιο;;
Βιαζόμαστε πιο πολύ να βγάλουμε συμπεράσματα, πάρα να βρούμε λύσεις για τον εαυτό μας και για το κοινό καλό.
Το βιβλίο σου “Yogalife – Γιόγκικη ζωή”, αποτελεί μέρος του πιστοποιημένου σεμιναρίου «Ολιστική Πνευματική Εκπαίδευση» που δημιούργησες και διδάσκεις, και είναι βασισμένο στην αρχαία φιλοσοφία και πρακτική της Γιόγκα και των ενεργειακών κέντρων (chakra). Στις σελίδες του υπάρχει ένα πρόγραμμα πρακτικής και θεωρίας για 9 μήνες, αυτό το βιβλίο πώς μπορεί να μας βοηθήσει ιδιαίτερα σε εποχές σαν αυτή που διανύουμε; Kαι που μπορούμε να το βρούμε;
Το βιβλίο μου υπάρχει σε όλα τα βιβλιοπωλεία (π.χ. Academic and General στην Ερμού στη Λάρνακα) στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.
Το βιβλίο περιγράφει κάποιους νοητικούς προγραμματισμούς που αν ενθαρρυνθούν ή καταργηθούν θα βελτιωθεί η ζωή μας, και προτείνει 1. Μια σωματική άσκηση 2.Μια αναπνευστική άσκηση 3. Έναν οραματισμό και 4. Μια πρακτική στη ζωή για να πετύχουμε τον συγκεκριμένο στόχο. Τί πιο πρακτικό από αυτό; Δεν μπορούμε να αλλάξουμε και να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της εποχής μας, μόνο με θεωρίες. Πρέπει να δράσουμε!
Με αυτό το βιβλίο ήθελα να πετύχω 2 πράγματα: 1ον να έχουν οι μαθητές μου έναν οδηγό για να ξέρουν τους στόχους μας και τη θεωρία πίσω από τους στόχους. Και 2ον εκείνοι που δεν είναι στην ομάδα μας, να μπορούν να έχουν έναν πρακτικό οδηγό για να αλλάξουν το νου και το σώμα τους προς το καλύτερο. Παίρνω πολύ συχνά μηνύματα από άγνωστους που με βρίσκουν στο facebook ή από το website μου, και με ευχαριστούν για την πρακτικότητα του βιβλίου και τα άμεσα αποτελέσματα που βλέπουν στη ζωή τους. Αυτό με κάνει πολύ χαρούμενη.
Η διατροφή τι ρόλο παίζει στην ψυχολογία μας;
Η διατροφή από μόνη της δεν μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας. Μπορεί να αλλάξει κάπως την υγεία και το σώμα μας, αλλά για να μπορέσει να συμβάλει και στην ψυχολογία, πρέπει να αλλάξουν όχι μόνο οι διατροφικές μας συνήθειες αλλά και οι νοητικές. Ένας συνδυασμός λοιπόν σωστής διατροφής, καλών συνηθειών στη ζωή και εκπαίδευση του νου, είναι ο ιδανικός για να αλλάξει πραγματικά η ζωή μας προς το καλύτερο. Στη γιόγκικη διατροφή τρώμε σάτβικα (sattvic) φαγητά, δηλαδή τροφές που δεν διεγείρουν ούτε βαραίνουν το σώμα, αλλά το φέρνουν σε ισορροπία. Τέτοιες τροφές είναι κυρίως φυτικές όπως σπόροι, ολόκληρα δημητριακά, φύτρα οσπρίων, ξηροί καρποί, λαχανικά και φρούτα. Στη σάτβικη τροφή συμπεριλαμβανόταν και το γάλα, γιαούρτι, βούτυρο και κάποια είδη άσπρου τυριού αλλά το γάλα δεν έχει πια την αξία που είχε παλιά, γιατί τα ζώα δεν είναι πια ευτυχισμένα και δεν παράγουν σάτβικο γάλα. Γι αυτό στη διατροφή μου έχω αποκλείσει τα ζωικά παράγωγα από δυστυχισμένα ζώα (!!) και έχω διαμορφώσει ένα σύστημα που περιέχει μόνο vegan τροφές με τους κατάλληλους συνδυασμούς και ποσότητες όμως, ώστε η διατροφή να μην έχει ελλείψεις. Αυτό το σύστημα το ονόμασα Ενεργοποιημένη Vegan διατροφή (Activated Vegan Food®)
Κάνω αυτή τη διατροφή περίπου 10 χρόνια τώρα και από αυτά που βλέπω στη ζωή μου αλλά και στη ζωή των ατόμων στην ομάδα μου που ακολουθούν τη διατροφή αυτή, βοηθάει όχι μόνο στην υγεία αλλά και στη διάθεση και συγκέντρωση. Αυτό συμβαίνει για έναν απλό λόγο: το φαγητό δεν παίρνει όλη μας την ενέργεια για να χωνευτεί!
Τι θα συμβούλευες τους αναγνώστες μας όσον αφορά στο θέμα διατροφή;
Δεν προτείνω σε όλους το αυστηρό μου σύστημα διατροφής. Αυτό που προσπαθώ να εκπαιδεύσω τον κόσμο που έρχεται κοντά μου είναι να αρχίσει να έχει επίγνωση για τα τέσσερα στάδια που περνάμε όταν τρώμε:
-Τη στιγμή που το φαγητό είναι στο στόμα- γεύση, απόλαυση.
-Όταν πάει στο στομάχι-χώνεψη
-Όταν είναι στο έντερο- απορρόφηση συστατικών
-Όταν κυλάει στο αίμα- χτίσιμο κυττάρων
Γιατί να περιορίζουμε την απόλαυση μας μόνο στο πρώτο στάδιο (γεύση) και μετά υποφέρουμε από βαρυστομαχιά, κακή απορρόφηση στο έντερο και τοξικότητα στο αίμα που μας κάνει νωχελικούς; Γιατί να μην τρώμε τροφές που είναι και νόστιμες αλλά και ευκολοχώνευτες έτσι ώστε η απόλαυση να συνεχίζεται και όταν το φαγητό τελειώσει; Υπάρχει τρόπος αρκεί να καταλάβουμε και να βιώσουμε συνειδητά αυτά τα 4 στάδια.
Αν σου ζητούσα ως δασκάλα γιόγκα να μας δώσεις κάποιες συμβουλές που μπορεί να μας βοηθήσουν (στο σώμα ή στο πνεύμα) ακόμη και αν τις εφαρμόσουμε μόνοι μας στο σπίτι, τι θα μας έλεγες;
Ανακαλύψτε τα 4 στάδια της διατροφής.
Καθίστε κάθε μέρα σιωπηλά για 10 λεπτά. Κατά προτίμηση νωρίς το πρωί.
Παίρνετε 9 συνειδητές αναπνοές κάθε 3 ώρες.
Έχω ένα podcast με διάφορες πρακτικές για όλους. Το έφτιαξα γι αυτό ακριβώς το λόγο : για όλους όσους θέλουν να κάνουν πρακτικές από το σπίτι τους. Είναι ανοικτό και δωρεάν για όλους εδώ http://www.yogalifecyprus.org/rajayoga.html
Τέλος, στην Χριστιανική πίστη, στον ύμνο της αγάπης, στο τέλος λέει : «Νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα· μείζων δὲ τούτων ἡ άγάπη» («Ώστε τώρα μας απομένουν τρία πράγματα: η πίστη, η ελπίδα και η αγάπη. Πιο μεγάλη όμως από αυτά είναι η αγάπη»).
Αλήθεια, η αγάπη τι ρόλο παίζει στην ψυχολογία, διάθεση και σώμα μας;
Τώρα πια πιστεύω ότι ερχόμαστε σε σώμα για να φωτιστούμε, για να κάψουμε το κάρμα μας, για να υπηρετήσουμε το Θεό αλλά κυρίως για να μάθουμε να αγαπάμε. (“μείζων δὲ τούτων ἡ άγάπη” ω ναι!). Η αγάπη σου δίνει ελευθερία από όλα όσα σε κρατάνε σε χαμηλά επίπεδα ύπαρξης. Σε ελευθερώνει από προσδοκίες, από λάθη, από καυγάδες, από άχρηστες επιθυμίες, από δυστυχία και τόσα άλλα! Η αγάπη όμως που εννοώ δεν είναι απλή. Δεν έχει σχέση με τον έρωτα ή τη μητρότητα. Μπορεί να αρχίσει από αυτά, αλλά πρέπει να μπορεί να ολοκληρωθεί. Η αγάπη που περιγράφω αρχίζει από μια αδιάσπαστη φροντίδα και συγκέντρωση στον εαυτό μας, μέχρι να γίνουμε άξιοι να αγαπήσουμε. Και μετά, δεν έχει συγκεκριμένο στόχο, είναι εκεί για οποιονδήποτε μπορεί να την αντέξει. Αυτή η αγάπη ψάχνει να αγαπήσει- δεν ψάχνει να αγαπηθεί. Έτσι δεν έκανε ο Χριστός; Έψαχνε να αγαπήσει, να διδάξει, να εξιλεώσει. Δεν ήθελε να πάρει αλλά να δώσει. Αυτό όμως το έκανε μετά τα τριάντα του όταν είχε συγκεντρωθεί εντατικά στον Εαυτό Του πρώτα. Θα μπορούσα να σου πω και για τις ορμονικές εκκρίσεις που φέρνει η αγάπη, και για την θεραπεία που κάνει στην καρδιά. Αλλά μου φαίνεται ότι ο κόσμος πρέπει πρώτα να καταλάβει για ποια αγάπη μιλάμε, πριν μάθει για τα βιολογικά της οφέλη. Η αγάπη που φέρνει πόνο είναι βιολογική ή ορμονική. Αυτή παίρνει πίσω τα οφέλη που δίνει. Έχω ένα πολύ ενδιαφέρον project τώρα που λέγεται “108 Ways to Love” – ρωτάω να μου πουν πρακτικούς τρόπους έκφρασης της αγάπης, και θέλω να μαζέψω 108 από αυτούς να τους βάλω μαζί για στοχασμό. Όταν το τελειώσω, θα σου το στείλω να το δημοσιεύσεις ή να το προσθέσεις σε αυτή τη συνέντευξη * αν μπορείς. Αυτά τα απλά πράγματα που συμπεριλαμβάνουν τον κόσμο που με εμπιστεύεται και με ακολουθεί είναι το πιο σημαντικό πράγμα για μένα αυτή την περίοδο. Νιώθω ότι τώρα μπορώ να επηρεάσω πιο πολύ κόσμο παρά πριν που ήμουν στο θέατρο. Και αν και μου λείπει το θέατρο πολύ, αυτά τα «ασήμαντα» project όπως το να μαζέψω 108 τρόπους να αγαπά κάποιος, μοιάζουν να έχουν μια δύναμη που με ξεπερνά.
* https://drive.google.com/file/d/1cCcIH1lV_kbWGLl1MLn6iuTkPIxt-QX6/view?fbclid=IwAR2tFVPQELP7fHyYD5Z_abNJws1FHqVbIFvSa2j9tNS_2hCR2hz44UdmGnQ
*Μπορείτε να βρείτε την Κορίνα στα ΜΚΔ: Instagram: anandhi.korina_kontaxaki
και Facebook: Ananhi-Korina Kontaxaki
*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση της συνέντευξης χωρίς τη γραπτή έγκριση του SkalaTimes