Search
Close this search box.

Ο Chaser, ο νομικός, ο δημοσιογράφος Μαρίνος Κλεάνθους μιλά στο SkalaTimes

Ένας Νομικός, δημοσιογράφος, συγγραφέας, δημοτικός σύμβουλος, «προστάτης» των πνευματικών δικαιωμάτων, ιδρυτής εταιρείας …αλλά κυρίως ένας άντρας, ευγενικός και ειλικρινής, που απολαμβάνει πολύ τον ρόλο του πατέρα. Ο Μαρίνος Κλεάνθους με αφορμή την συμμετοχή του στο τηλεπαιχνίδι γνώσεων «The Chase», του Άλφα Κύπρου, μιλά στο SkalaTimes για το «θετικό σοκ» που τον «έσπρωξε» στη θέση του chaser, για το πως τα πνευματικά δικαιώματα μπήκαν στη ζωή του,  για το κατά πόσο θέλει να «προχωρήσει» στην πολιτική και για πολλά άλλα, για το παιχνίδι αλλά και τη ζωή του. 

Της Στέλλας Παπά

Κύριε Κλεάνθους διαβάζοντας το βιογραφικό σας κάποιος θα εντυπωσιαστεί από πολλά, αυτό όμως που μου έκανε εντύπωση και με το οποίο θέλω ν ’αρχίσω τη συνέντευξη είναι  ότι συμμετείχε ως Μέντορας Πνευματικών Δικαιωμάτων σε σειρά προγραμμάτων καινοτομίας και σεμιναρίων στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Πώς προέκυψε αυτός ο “ρόλος”; Σκοπεύετε να συνεχίσετε να το κάνετε; 
Η νομική επιστήμη δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθεί κάποιος με πολλά και διαφορετικά θέματα. Προσωπικά χαίρομαι διότι τα τελευταία 15 χρόνια ασχολούμαι εξειδικευμένα με ό,τι έχει σχέση με τη νομική προστασία των καινοτόμων ιδεών. Έτσι, επαγγελματικά καθημερινά ασχολούμαι με την προστασία λογισμικών προγραμμάτων, εμπορικών σημάτων , διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας – πατέντες αλλά και την ετοιμασία των νομικών εγγράφων και συμφωνιών που έχουν άμεση σχέση με την εμπορική τους εκμετάλλευση.
Μέσα στα πλαίσια αυτά,  πράγματι κατά καιρούς με μεγάλη τιμή προσκλήθηκα και συμμετείχα είτε ως ομιλητής, είτε ως “καθοδηγητής” – μέντορας σε διάφορα προγράμματα ενθάρρυνσης της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας και μίλησα για τη σημασία και τον ρόλο των διανοητικών δικαιωμάτων σε μια επιχείρηση. Επίσης από το 2013 ιδρύσαμε το  IP CYPRUS, ένα νομικό γραφείο που ασχολείται αποκλειστικά με τα θέματα αυτά. Εννοείται ότι το να μιλώ για την δουλειά μου και να κατευθύνω όσους ενδιαφέρονται είναι κάτι που το απολαμβάνω.

Για δεύτερη χρονιά είστε στην ομάδα των chaser στο παιχνίδι γνώσεων “the chase” του Άλφα Κύπρου. Πως είναι αλήθεια ο ανταγωνισμός γνώσεων….;
Η πρόταση από τον Τάσο έπεσε σε μια δύσκολη περίοδο: ήταν η πρώτη φάση της πανδημίας με τον κορονοϊό  και ένιωθα (όπως όλος ο κόσμος ) την ανάγκη για αλλαγή.
Είχα κουραστεί και ζητούσα ένα “θετικό σοκ” που θα βοηθούσε την ψυχολογία μου . Είπα το “Ναι” χωρίς να το πολυσκεφτώ! Ομολογώ, όμως,  ότι όταν μας εξήγησαν πιο αναλυτικά τους όρους του παιχνιδιού αγχώθηκα και ένιωσα αρκετά ανασφαλής. Η πίεση του χρόνου , το άγχος της τηλεόρασης και το άγνωστο του επιπέδου των ερωτήσεων μου δημιούργησαν μεγάλη ανασφάλεια. Με τον καιρό όμως ηρέμησα και απόλαυσα το παιχνίδι. Απο μικρός μου αρέσει να διαβάζω. Επίσης , μου αρέσουν τα επιτραπέζια παιχνίδια γνώσεων. Επομένως, για μένα το κυνηγητό γνώσεων των Chase είναι στο στοιχείο μου! 

Ποιά η πιο “αστεία”και πια η πιο άβολη στιγμή σας στο παιχνίδι;
Ξεχωρίζω το γύρισμα ενός επεισοδίου που είχε γίνει πιο αργά το βράδυ. Ήμουν κουρασμένος και ο συνδυασμός κόπωσης και των αντιδράσεων του Τάσου στις απαντήσεις ενός παίκτη είχε ως αποτέλεσμα να με πιάσει νευρικό γέλιο. Έκλαια ασταμάτητα για αρκετά λεπτά. Έκλαια και δεν μπορούσα να το ελέγξω. Ταυτόχρονα, ένιωθα και άβολα μήπως με παρεξηγήσει ο παίκτης. Τελικά, μετά από ένα δεκάλεπτο διάλειμμα, συνεχίσαμε. Ευτυχώς, το μοντάζ με προστάτεψε και δεν έγινα ρεζίλι!  

Πως νιώθετε όταν κερδίζετε και πως  όταν χάνετε;
Όσο περίεργο και εάν σας φανεί χαίρομαι να έχω δύσκολους συμπαίκτες και να με δυσκολεύουν. Απ ‘ εκεί και πέρα “ας κερδίσει ο πιο άξιος!”. Προτιμώ να χάνω από δύσκολους συμπαίκτες από το να κερδίζω εύκολους παίκτες.

Πίσω από τις κάμερες άραγε τι γίνεται, είναι φιλικό το κλίμα;
Υπάρχει πίεση και άγχος. Με τους παίκτες δεν έχουμε επαφή πριν το γύρισμα. Είναι σημαντικό και οι ίδιοι να μην ξέρουν ποιος θα είναι ο chaser . Όμως με το επιτελείο του σταθμού το κλίμα είναι άριστο και πολύ φιλικό.

Τα παιδιά σας τι σας λένε που σας βλέπουν στην τηλεόραση;
Τους αρέσει πολύ. Τον μεγάλο μου, τον πήρα και στο στούντιο και μαγεύτηκε. Ήθελε να δει από που βγαίνει ο καπνός (κατά την είσοδο του chaser ) και πως λειτουργούν οι κάμερες. Όμως, είναι ακόμη μικροί να αντιληφθούν τι σημαίνουν όλα αυτά. Προς το παρόν νομίζουν πως ο μπαμπάς όπου πάει έχει φίλους και γνωστούς!

Η νομική με ποιο τηλεπαιχνίδι μοιάζει;
Ενδιαφέρουσα ερώτηση. Η νομική επιστήμη απαιτεί γνώσεις, ελιγμούς, σωστή διαχείριση χρόνου και αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, θέλει και διπλωματία και σωστή ιεράρχηση των θεμάτων. Άρα ναι το «The Chase» έχει πολλά κοινά με την ενασχόληση με την νομική επιστήμη!

Σπουδάσετε Νομικά και δημοσιογραφία. Ποιος κρίκος ενώνει αυτές τις δυο ..σχολές;
Η νομική επιστήμη είναι μια εξαιρετική βάση για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με την δημοσιογραφία. Όπως και το αντίθετο!
Κατ’ αρχάς η νομική δίδει την γνώση για το πως λειτουργεί ο κόσμος μας: συντάγματα, νόμοι, ιστορία. Επίσης σε μαθαίνει να σκέφτεσαι γιατί κάποια πράγματα λειτουργούν όπως λειτουργούν.
Η δημοσιογραφία υπηρετεί την αλήθεια και άρα απαιτεί άριστη γνώση των πραγμάτων και εις βάθος έρευνα της κάθε κατάστασης. Επομένως, οι δύο επιστήμες συμπληρώνουν και βοηθούν η μια την άλλη.

Στο ενεργητικό σας έχετε ήδη «καταχωρήσει» δυο βιβλία, να περιμένουμε και τρίτο;
Μετά την εμπειρία μου στο ριάλιτι παιχνίδι «The Bar» , θεώρησα ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο να γράψω ένα βιβλίο που να περιέχει όχι μόνο τις προσωπικές μου εμπειρίες αλλά κυρίως να εξηγήσει βασικά ερωτήματα και θέματα που απασχολούν τα ριάλιτι παιχνίδια. Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνη. Ήταν ένα εμπειρικό βιβλίο που έτυχε μεγάλης και θερμής ανταπόκρισης και κριτικής τότε που κυκλοφόρησε σε Ελλάδα και Κύπρο και παρά το γεγονός ότι εμπνεύστηκε από ένα παιχνίδι που έπαιξε πριν 20 χρόνια, δεν έχει χάσει την επικαιρότητά του. Το δεύτερο μου βιβλίο καταπιάστηκε με ένα φλέγον -τότε- ζήτημα: την  ιστορία των αρχιεπισκοπικών εκλογών στην Κύπρο. Με αφορμή την συζήτηση που γινόταν τότε, και τα καταστατικά προβλήματα της Εκκλησίας της Κύπρου, ασχολήθηκε με δημοσιογραφική ματιά και κατέγραψα την έρευνά μου για το παρασκήνιο , την ιστορία και το αποτέλεσμα των αρχιεπισκοπικών εκλογών στον τόπο μας. Η πρωτοτυπία της έκδοσης είναι στο γεγονός ότι σε αυτήν συμπεριλήφθηκαν τα Καταστατικά της Εκκλησίας. Αν όλα πάνε καλά, εντός του 2022 επιδιώκω να κυκλοφορήσω το τρίτο μου βιβλίο. Επιτρέψτε μου, όμως, να μην πω οτιδήποτε άλλο για το θέμα προς το παρόν.

Ως νομικός -δημοσιογράφος ποιος θεωρείτε ότι είναι ένας από τους πιο καλούς δημοσιογράφους στην Κύπρο; Στην Ελλάδα;
Ξεχωρίζω πολλούς δημοσιογράφους, για διαφορετικούς λόγους:  Στην Ελλάδα ξεχωρίζω τον Νίκο Χατζηνικολάου, τον Αλέξη Παπαχελά και τον αείμνηστο Φρέντυ Γερμανό. Στην Κύπρο θα τολμούσα να ξεχωρίσω την Ελένη Βρετού, τον Ανδρέα Παράσχο, την Αιμιλία Κενεβέζου, τον Διονύση Διονυσίου, τον Θανάση Φωτίου και τον Τάσο Τρύφωνος.

Έχετε κάνει μια μικρή εμφάνιση στην πολιτική ζωή της Κύπρου μιας και είστε   δημοτικός σύμβουλος Αγλαντζιας . Να περιμένουμε ένα πιο πρωταγωνιστικό ρόλο από εσάς στην πολιτική;
Είναι τιμή μου που υπηρετώ ως δημοτικός σύμβουλος στην Αγλαντζιά και μάλιστα με 2 θητείες. Είχα, πει όμως, πως αυτή είναι η τελευταία μου θητεία καθώς για μια σειρά από λόγους θεωρώ πως θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα για αλλαγή και ανανέωση. Απ’ εκεί και πέρα , αν και μου αρέσει η πολιτική δεν μου αρέσει (και δεν μου πάει ο ρόλος του πολιτικού!). Σημασία δεν έχει η θέση και τα αξιώματα αλλά η θετική διάθεση και η όρεξη για προσφορά. Με αυτά ως δεδομένα , δεν έχω κανένα πολιτικό στόχο για “πρωταγωνιστικό ρόλο” αλλά μου αρκεί η δυνατότητα να νιώθω ότι μπορώ να φανώ χρήσιμος και αποτελεσματικός για την πρακτική επίλυση όσων μας απασχολούν.

Τι σας προβληματίζει ως πατέρα;
Ο ρόλος του γονέα είναι ο πιο δύσκολος ρόλος που κάθε άνθρωπος καλείται να υπηρετήσει και κανένα σχολείο και κανένα πανεπιστήμιο δεν μπορεί να σε καταρτίσει γι’ αυτό. Σήμερα, ως γονιός θέλω να νιώθω ότι τα παιδιά μου θα μεγαλώσουν στον τόπο μας με ασφάλεια και πως θα έχουν το δικαίωμα να ζήσουν σε μια πατρίδα που θα δίνει σε όλους τις ίδιες ευκαιρίες και δυνατότητες. Ταυτόχρονα, φοβούμαι και αγωνιώ για την απότομη και πανταχού παρούσα τεχνολογία καθώς αυτή επηρεάζει συνεχώς την ανάπτυξη των παιδιών μας.

Ποια η πιο περίεργη  στιγμή σας ως δικηγόρος;
Η πρώτη μέρα που πήγα στα Δικαστήρια! Από τότε απομυθοποίησα πολλά για το επάγγελμά μας και άλλαξα την ιεραρχία όσων ήθελα να πετύχω στην ζωή μου ως επαγγελματίας δικηγόρος.

Ποιο το μήνυμα σας στους αναγνώστες του skalatimes;
Να συνεχίσουν να ενημερώνονται για όσα απασχολούν την πόλη τους, να έχουν κριτική σκέψη και να διεκδικούν κάθε μέρα το καλύτερο! 

  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση τη συνέντευξης χωρίς τη γραπτή έγκριση του SkalaTimes

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Το σπαθί το οποίο αποκεφάλισε τον Οδυσσέα, ωχριά μπροστά στη δαμόκλειο σπάθη την οποία ανέσυρε η κοινωνία

Ένα εξαιρετικό άρθρο του Γιώργου Καλλίνικου, Διευθυντή Σύνταξης Philenews(21/9/24) Έγραφα προχθές, ότι η κατάφορη αδικία σε βάρος του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, μπορεί να αφυπνίσει την κοινωνία.

Το νηπιαγωγείο “Παιδόκηπος” στο Κίτι φιλοξενεί αυτή τη Πέμπτη προπονητές της ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΕΚ / Βαλεντίνα Γεωργίου: “Οι βάσεις και τα θεμέλια μπαίνουν στην προσχολική ηλικία, στόχος μας είναι περαιτέρω δράσεις έτσι ώστε να θέσουμε τις βάσεις για ενήλικες που θα διέπονται από αυτές τις αρχές και αξίες”

Το νηπιαγωγείο Παιδόκηπος Βαλεντίνα Γεωργίου στο Κίτι φιλοξενεί αυτή τη Πέμπτη προπονητές της ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΕΚ, όπου προπονητές, δασκάλες και παιδιά θα εργαστούν μέσα από

Έναρξη Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για γονείς και παιδιά στα Κέντρα του Κρατικού Δικτύου Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) (Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη – ΕΠΑΑ), σε συνεργασία με την Παγκύπρια Σχολή Γονέων,

Παράνομη η συγκρότηση της Σχολικής Εφορείας Δήμου Δρομολαξιάς – Μενεού σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας

Αποκαλυπτήρια της ευκαιριακής συμμαχίας κομμάτων στον νέο Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού, με αποκλειστικό γνώμονα τον αποκλεισμό του ΑΚΕΛ, έρχονται μέσα από τοποθέτηση του Υπουργείου Παιδείας

error: Content is protected !!