Search
Close this search box.

Ανοίγει επιτέλους το Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρνακας

Μετά από 4 χρόνια ανοίγει επιτέλους τις πόρτες του το Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρνακας. Στις 16 Φεβρουαρίου ανοίγει τις πόρτες του με καλεσμένους Βουλευτές και άλλους αξιωματούχους και στις 17 για το κοινό.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, το μουσείο θα ανοίξει για το κοινό την ερχόμενη εβδομάδα και τα εγκαίνιά του θα τελεστούν σε μεταγενέστερο στάδιο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  
«Έγινε μια ολοκληρωτική ανακαίνιση στον χώρο, αξιοποιώντας και το γεγονός ότι ήταν κλειστό λόγω του κορωνοϊού. Είχαμε πει αντί να αναβαθμιστεί η μία πτέρυγα, να ανακαινιστεί όλο. Η ανακαίνιση ολοκληρώθηκε και πλέον το μουσείο θα διαθέτει χώρους υγιεινής και πρόσβαση για άτομα ΑμΕΑ. Επίσης, έγινε νέα μουσειολογική μελέτη, για ν’ αναδείξουμε περαιτέρω τον αρχαιολογικό πλούτο της Λάρνακας».
Στο μουσείο προστέθηκε μία καινούργια αίθουσα, που είναι αφιερωμένη στις εντυπωσιακές σαρκοφάγους. Η έκθεση είναι χωρισμένη σε ενότητες που «αφηγούνται» ιστορίες που έχουν σχέση με την καθημερινή ζωή των αρχαίων κατοίκων της Κύπρου, την τέχνη και τις τελετουργίες τους. Η μία πτέρυγα διαγράφει μια χρονολογική πορεία από το 8.000 π.Χ. μέχρι τον 12ο αιώνα π.Χ. με μια πολύ πλούσια συλλογή εκθεμάτων. Η άλλη πτέρυγα περιλαμβάνει αίθουσα ειδικά για το αρχαίο Κίτιο, ενώ η διπλανή αίθουσα είναι αφιερωμένη στα ιερά της Μεσαορίας, όπου εκτίθενται αγάλματα φυσικού μεγέθους.

Η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λάρνακας θα είναι δωρεάν, αφού θα εφαρμοστεί η πολιτική «Μουσεία για όλους».

Έκκληση Καρούσου
Ο Γιάννης Καρούσος κάλεσε τις Αρχές της Λάρνακας να προβούν σε ενέργειες για αύξηση του αριθμού των επισκεπτών στο μουσείο, αφού η προσέλευση ήταν πολύ χαμηλή στο παρελθόν. «Το μουσείο ανοίγει με δωρεάν είσοδο όπως και τα υπόλοιπα. Επειδή όταν ήταν σε λειτουργία είχε μόνο 3.000 επισκέπτες, καλώ τον Δήμο Λάρνακας, την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης, φορείς της πόλης και προσωπικότητες του πολιτισμού, να βεβαιωθούν ότι θα αυξηθούν οι επισκέπτες και δεν θα μείνουμε στα 10 με 20 άτομα την ημέρα. Εμείς θα παραδώσουμε ένα αξιόλογο μουσείο που θα συνάδει με την ιστορία και τον πολιτισμό της Λάρνακας και θα προσφέρει μία σημαντική εμπειρία στον επισκέπτη. Εναπόκειται στις τοπικές Αρχές, η αύξηση της επισκεψιμότητας».
Από την πλευρά το ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, ανέφερε ότι τώρα που ανοίγει το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν από τους φορείς της πόλης, για αύξηση των επισκεπτών στο χώρο.

Πηγή: «Φ»

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Το νηπιαγωγείο “Παιδόκηπος” στο Κίτι φιλοξενεί αυτή τη Πέμπτη προπονητές της ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΕΚ / Βαλεντίνα Γεωργίου: “Οι βάσεις και τα θεμέλια μπαίνουν στην προσχολική ηλικία, στόχος μας είναι περαιτέρω δράσεις έτσι ώστε να θέσουμε τις βάσεις για ενήλικες που θα διέπονται από αυτές τις αρχές και αξίες”

Το νηπιαγωγείο Παιδόκηπος Βαλεντίνα Γεωργίου στο Κίτι φιλοξενεί αυτή τη Πέμπτη προπονητές της ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΕΚ, όπου προπονητές, δασκάλες και παιδιά θα εργαστούν μέσα από

Έναρξη Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για γονείς και παιδιά στα Κέντρα του Κρατικού Δικτύου Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) (Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη – ΕΠΑΑ), σε συνεργασία με την Παγκύπρια Σχολή Γονέων,

Παράνομη η συγκρότηση της Σχολικής Εφορείας Δήμου Δρομολαξιάς – Μενεού σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας

Αποκαλυπτήρια της ευκαιριακής συμμαχίας κομμάτων στον νέο Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού, με αποκλειστικό γνώμονα τον αποκλεισμό του ΑΚΕΛ, έρχονται μέσα από τοποθέτηση του Υπουργείου Παιδείας

error: Content is protected !!