Search
Close this search box.

Νεόφυτος Φακοντής: «Οι Δήμοι πρέπει να είναι βιώσιμοι. Αν δεν είναι βιώσιμος, γιατί να είναι Δήμος; Για το «φίτσιο»; Για να λέω ότι είμαι Δήμαρχος;»

Η Ορόκλινη προοδεύει, αναπτύσσεται και εξελίσσεται με Πρόεδρο του Κοινοτικού της Συμβουλίου τον Νεόφυτο Φακοντή.
Σε μια συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης, την πρώτη για το 2022, ο δραστήριος Πρόεδρος μιλά στο SkalaTimes για όλα τα σχέδια που προγραμματίζει η Ορόκλινη για το 2022, για τα όσα έφεραν οι δύο προηγούμενες χρονιές, για την τοπική αυτοδιοίκηση και την μεταρρύθμιση και με αιχμές και χωρίς περιστροφές ο κ. Φακοντής ανάμεσα σε άλλα τονίζει με έντονο ύφος: «Οι Δήμοι πρέπει να είναι βιώσιμοι. Αν δεν είναι βιώσιμος,  γιατί να είναι Δήμος; Για το «φίτσιο»; Για να λέω ότι είμαι Δήμαρχος; Δεν πρέπει να είναι έτσι τα πράγματα, πρέπει να δούμε το γενικό καλό συμφέρον. Και πρέπει κάποτε επιτέλους και τα κόμματα και όλοι να νοιαστούν για την πατρίδα και το συμφέρον της πατρίδας όχι για το κομματικό συμφέρον! Δυστυχώς στην Κύπρο κοιτάζουν όλοι το κομματικό συμφέρον. Ποιον θα εκλέξουν, ποιον θα αφήσουν Δήμαρχο κτλ. Γι αυτό καθυστέρησε και η μεταρρύθμιση να εγκριθεί. Και ίσως να καθυστερήσει και άλλο ακόμη. Μακάρι να εγκριθεί όπως υπολογίζουν 24 Φεβρουαρίου, για να ξεκινήσει. Εγώ σας ομολογώ πως και η μεταρρύθμιση να μην εγκρινόταν, εμείς ως Ορόκλινη, τα Λιβάδια και η Λάρνακα κάναμε μια άτυπη συμφωνία ότι θα προχωρήσουμε σε δημοψηφίσματα στις κοινότητες μας να ζητήσουμε την συνένωση και να πάμε σε συνένωση με το Δήμο Λάρνακας»
. Περισσότερα στην πιο κάτω ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Της Γιώτας Δημητρίου

Καινούρια χρόνια κύριε Πρόεδρε. Μια ιδιαίτερη χρονιά για το Κ.Σ Ορόκλινης, αφού έχουν προηγηθεί τα δύο χρόνια πανδημίας, αλλά και επειδή βρισκόμαστε στις διαδικασίες για την τελική ευθεία για την περιβόητη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πώς βρίσκει η νέα χρονιά το ΚΣ Ορόκλινης;
Περάσαμε και περνάμε μια πανδημία η οποία έχει επηρεάσει και οικονομικά και αναπτυξιακά όλους τους τομείς στην Κύπρο, θέλω να πω ότι δεν άφησε ανεπηρέαστο το Κοινοτικό Συμβούλιο Ορόκλινης. Ωστόσο, μέσα από σωστές κινήσεις, αποφάσεις και δράσεις, μπορώ να πω ότι από οικονομικής άποψης το Κ.Σ Ορόκλινης επηρεάστηκε ελάχιστα. Μπορώ επίσης να πω ότι την χρονιά που μας πέρασε, το 2021, φθάσαμε τα επίπεδα του 2019 και προσβλέπουμε ότι το 2022 θα είναι ακόμη καλύτερο και σε θέματα ανάπτυξης, αλλά και σε θέματα τουρισμού και αφίξεων, κάτι που θα επιφέρει και έσοδα στο Κ.Σ Ορόκλινης.

Ο ιδιωτικός τομέας τι ρόλο έπαιξε σε αυτή την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας, όσον αφορά στα αναπτυξιακά έργα και στην οικονομία της περιοχής;
Να σας πω ότι πάντα ο ιδιωτικός τομέας προσφέρει σε πολλά επίπεδα και προσφέρει στην ανάπτυξη της κοινότητας μας. Η Ορόκλινη σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές φαίνεται ότι μετά τη Λάρνακα είναι η πρώτη σε πωλήσεις ακινήτων στην επαρχία Λάρνακας. Θα σας πω ότι αυτή την περίοδο στην Ορόκλινη έχουν παραχωρηθεί άδειες ή χτίζονται ή είναι προς ολοκλήρωση, 15 Πολυκατοικίες και 160 επαύλεις και κατοικίες.
Βλέπω επίσης ότι αλλάζουν χέρια κάποια παλιά διαμερίσματα ή παλιά σπίτια τα οποία πωλούνται, είτε σε Κύπριους, είτε σε ξένους, τα οποία ανακαινίζονται και παρουσιάζουν μια άλλη αισθητική εικόνα.
Και από πλευράς τουριστικών καταλυμάτων, βλέπετε ότι το Ξενοδοχείο Solar (πρώην Michaels) έχει προσλάβει προσωπικό για να λειτουργήσει, αρχές του Απρίλη. Μαζί τους έχουμε υπογράψει ένα συμβόλαιο και εδώ και 15 μέρες έχουν αρχίσει την ανακατασκευή του παραλιακού πεζοδρόμου -που διέρχεται μπροστά από το ξενοδοχείο και στη δυτική πλευρά, με δικά τους έξοδα.
Είχαμε υπογράψει πιο πριν και με το Radisson Beach Resort για το δικό τους πεζόδρομο για ανακατασκευή, πάλι με δικά τους έξοδα. Να πω ότι συνεχίζει το Radisson Resort τις εργασίες εντατικά, για να ολοκληρωθεί σύντομα το μεγάλο αυτό έργο, μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες, θα λειτουργήσει και αυτό.
Παράλληλα βλέπουμε ότι επιχειρήσεις ή ιδιώτες αναζητούν χώρους για να αγοράσουν ή να ενοικιάσουν στην περιοχή Ορόκλινης, είτε στην τουριστική, είτε μέσα στον πυρήνα.

Σίγουρα οι ξενοδοχειακές μονάδες βοηθούν την περιοχή για ευνόητους λόγους, ο τουρίστας θα βγει, θα ψωνίσει κτλ. Το πρώην «Καρπασίτης» έχει κατεδαφιστεί, τι θα γίνει εκεί;
Ναι, έχει κατεδαφιστεί. Μέχρι στιγμής αυτό που έχουμε δει είναι ότι έχει μεταμορφωθεί σε χώρο στάθμευσης. Δεν έχω κάποια άλλη ενημέρωση.

Επίσης λίγο πιο κάτω από το Nero Ορόκλινης φαίνεται να χτίζονται νέα διαμερίσματα, θα είναι τουριστικά;
Αυτά είναι παλιά διαμερίσματα τα οποία αγόρασε πρόσφατα η Quality και αναβαθμίζονται.

Μέσα στο πυρήνα της Ορόκλινης έχετε κάνει κάποια έργα τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας...
Ναι, να σας πω. Καταρχήν έχει ολοκληρωθεί ο δρόμος ο οποίος ανεβαίνει στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία. Έχει ασφαλτοστρωθεί ολόκληρος, έχουν γίνει πεζοδρόμια και στις δύο πλευρές του δρόμου, έχει γίνει τοίχος αντιστήριξης, έχουν φυτευτεί πάνω από 500 δέντρα, τα οποία ποτίζονται σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών, έχει τοποθετηθεί φωτισμός με φωτοβολταϊκά σε όλο το μήκος του δρόμου, έχουν τοποθετηθεί παγκάκια και έχει ενισχυθεί ο παιδότοπος πάνω.
Επίσης μέσα στη κοινότητα σε πάνω από 30 δρόμους έχουν ανακατασκευαστεί πεζοδρόμια και έχουν γίνει ασφαλτοστρώσεις. Έχουμε τοποθετήσει σε αρκετά πάρκα – παιδότοπους καινούρια παιχνίδια ή έχουμε αντικαταστήσει τα παλιά και προχωράμε στην συντήρηση των πάρκων, έχουμε συντηρήσει 80 υπολείπονται άλλα 105.
Έχουμε βάλει στα περισσότερα πάρκα φωτισμό με φωτοβολταϊκά συστήματα, έχουν μείνει ακόμη 16 παιδότοποι για να τοποθετηθούν κι εκεί. Μέχρι τώρα τοποθετήσαμε 165 φωτοβολταϊκά συστήματα, υπολείπονται άλλα 45 και θα ολοκληρώσουμε πιστεύω εντός του 2022.
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών έχουν εγκριθεί κάποια στέγαστρα λεωφορείων επιπλέον να τοποθετηθούν στην κοινότητα.
Αυτή την περίοδο έχουμε συνεργείο το οποίο καθαρίζει τους κορμούς των Φοινικιών και κλαδεύει τα Φοινικόδεντρα.
Να πω ότι στην τουριστική περιοχή κατασκευάζουμε ένα νέο παιχνιδότοπο, κοντά στον παραλιακό πεζόδρομο, δίπλα από το περίπτερο Ορόκλινης, κοντά στο ξενοδοχείο LeBay. Γίνεται ένας παιχνιδότοπος και δίπλα ένα αθλητικό πάρκο. Σύντομα μέσα στις επόμενες μέρες θα είναι έτοιμα.

Ποιος έχει χορηγήσει το πάρκο αυτό;
Ένα μέρος της χορηγίας είναι από την ΕΤΑΠ Λάρνακας. Δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ.

Ποια άλλα σχέδια υπάρχουν μέσα στο 2022 για την Ορόκλινη;
Καταρχήν έχει προσφοροδοτηθεί ο δρόμος Λάρνακας Δεκέλειας Γ Φάση. Έληγαν οι προσφορές 14 Ιανουαρίου, αλλά δόθηκε παράταση μέχρι 11 Φεβρουαρίου, λόγω κάποιων ερωτήσεων και διευκρινήσεων που ήθελαν οι κατασκευαστικές εταιρείες από τα δημόσια έργα. Εμείς επιδίδουμε τα διατάγματα απαλλοτριώσεων στους ιδιοκτήτες της γης και αναμένω ότι μετά την υποβολή των προσφορών και την αξιολόγηση, το καλοκαίρι θα ξεκινήσει η κατασκευή της Γ φάσης του δρόμου αυτού.
Επίσης αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή των κυματοθραυστών. Έχουν ανακατασκευαστεί δύο από τους τρεις και συνεχίζουν με τον τρίτο. Και στην συνέχεια θα προχωρήσουν στην κατασκευή των υπόλοιπων επτά κυματοθραυστών, οι οποίοι ήταν ένα πάγιο αίτημα μας έτσι ώστε να θωρακιστεί και η παραλία από τη διάβρωση, αλλά και για να αποτελέσει προηγούμενο έτσι ώστε να μπορέσουμε να κατασκευάσουμε την επόμενη φάση του παραλιακού πεζοδρόμου που θα συνεχίσει από το Lebay μέχρι το γκάζι της Πετρολίνας. Ήδη μας έχει σταλεί από το Υπουργείο Εσωτερικών έγγραφο με το οποίο μας ζητά να προχωρήσουμε σε κάποιες συγκαταθέσεις από ιδιοκτήτες για την όδευση του πεζοδρόμου και προς την Επαρχιακή Διοίκηση να ενεργήσει ώστε να αρθούν όλες οι παράνομες εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην όδευση του παραλιακού πεζοδρόμου, με μια προοπτική ότι εντός του 2022 να προκηρυχτούν οι προσφορές για την κατασκευή αυτής της φάσης του πεζοδρόμου.
Θέλω να πω επίσης ότι για το 2022 εμείς έχουμε προγραμματίσει να ανακατασκευάσουμε ένα μέρος της Α φάσης του παραλιακού πεζοδρόμου παρά το «Χρυσό Ψάρι» λόγω της κακής του κατάστασης και την αντικατάσταση του φωτισμού που βρίσκεται στον παλιό πεζόδρομο που έγινε πριν από αρκετά χρόνια.
Επίσης μέσα στο 2022 προβλέπουμε να ανακατασκευάσουμε σε πάνω από 30 δρόμους τα πεζοδρόμια, και σε πάνω από 40 δρόμους να αντικαταστήσουμε το οδόστρωμα με ασφαλτόστρωση.

Εσείς ως Κοινοτικό Συμβούλιο φροντίζετε για την αισθητική της περιοχής….
Ναι, εμείς αναβαθμίζοντας την παραλία θα προχωρήσουμε φέτος στην κατασκευή ακόμη δύο βαρκών-βιβλιοθηκών όπως αυτή που τοποθετήσαμε στην περιοχή Γιαννάδες.
Οι δύο καινούριες θα τοποθετηθούν η μία κοντά στο περίπτερο Ορόκλινης και η άλλη κοντά στο Lebay.
Παράλληλα, όσον αφορά τις παραλίες, έχουμε προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια ακόμη 440 ξαπλωστρών και 220 ομπρελών οι οποίες θα είναι καινούριες με το λογότυπο του Κ.Σ Ορόκλινης ώστε μαζί με αυτές που αγοράσαμε πέρσι σε όλο το μήκος της παραλίας της Ορόκλινης να υπάρχουν ομοιόχρωμες και ομοιόμορφες ξαπλώστρες και ομπρέλες.

Από φέτος αναλαμβάνετε εσείς την διαχείριση της παραλίας;
Ναι, είναι γεγονός ότι από φέτος την διαχείριση της παραλίας αναλαμβάνει το Κ.Σ Ορόκλινης δεν θα προβούμε σε ενοικίαση. Κάτι τέτοιο θα μας αποφέρει περισσότερα έσοδα και πιστεύουμε πως θα έχουμε και καλύτερες υπηρεσίες.

Υπάρχει και μια εξέλιξη με την λειτουργία των Water Sports στην περιοχή του Palm Beach. Να την πούμε;
Ναι. Πλέον, έχουμε ξεφύγει από τα στερεότυπα και τα καλούπια που φωτογράφιζαν κάποιους για να μπορούν να κάνουν προσφορά, «να έχουν πείρα 5 χρόνια, να είναι από την περιοχή, κτλ». Ως Κ.Σ Ορόκλινης έχουμε πλέον αποφασίσει πως όλα αυτά δεν ταιριάζουν ούτε με νομοθεσίες, ούτε με Ευρωπαϊκές Οδηγίες και έτσι τώρα, έχουμε βγει σε προσφορές τέτοιες στις οποίες μπορεί να διεκδικήσει οποιοσδήποτε έχει τις άδειες και τα προσόντα, είτε είναι από την Πάφο, είτε από τη Λάρνακα κτλ. Οι προσφορές λήγουν αυτό το μήνα.

Το Κ.Σ Ορόκλινης έχει ένα τόσο δυναμικό Πρόεδρο και λέγεται από πολλούς ότι από τότε που έχετε αναλάβει αυτή τη θέση η Ορόκλινη δουλεύει σαν Ελβετικό ρολόι. Ωστόσο, εδώ και χρόνια, υπάρχει μια παραφωνία μέσα σε όλα αυτά. Το ξενοδοχείο Eva. Είναι ένα ερείπιο, μια παραφωνία μέσα στην ανάπτυξη της περιοχής και ίσως και επικίνδυνο! Τι γίνεται με αυτό;
Να ξέρετε πως το Κ.Σ Ορόκλινης δεν έχει πολεοδομική αρχή, δεν εκδίδει άδειες, δεν μπορεί να πάρει στο δικαστήριο κάποιον ο οποίος παρανομεί υπό την έννοια ότι χτίζει αυθαίρετα ή προσθέτει αυθαίρετα κτλ, την ευθύνη αυτή την έχει η επαρχιακή διοίκηση. Για το Eva έχουμε κάνει πάρα πολλά. Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες εξέδωσαν άδεια κατεδάφισης του ξενοδοχείου η οποία έληξε τον Νοέμβριο. Παράλληλα υπέβαλαν και αίτηση για ανέγερση τριώροφου ξενοδοχείο, την οποία εξασφάλισαν όμως δεν προχώρησαν ούτε στην κατεδάφιση, ούτε στην ανέγερση του τριώροφου ξενοδοχείου. Είχα συνάντηση 2-3 φορές με τους ιδιοκτήτες και όπως έχω καταλάβει ενδιαφέρονται να το πουλήσουν με τις άδειες για να χτιστεί ξενοδοχείο. Εμείς θα επανέλθουμε με την Επαρχιακή Διοίκηση. Για εμένα είναι ένα έκτρωμα αυτό το πράγμα και πρέπει να κατεδαφιστεί. Είτε να υποχρεωθούν οι ιδιοκτήτες να το κατεδαφίσουν ή να προχωρήσει το κράτος το ίδιο να το κατεδαφίσει και να τους επιβάλει τις ανάλογες χρεώσεις.

Πόσο επηρέασε τις επιχειρήσεις της Ορόκλινης η πανδημία και πως βοηθήσατε εσείς τον κόσμο σας αυτό;
Εμείς και το 2020 και το 2021 σε όλες τις επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες, κτλ) είχαμε μειώσει τις φορολογίες ανάλογα με την περίοδο που ήταν κλειστές οι επιχειρήσεις. Επίσης σε όσα ξενοδοχεία δεν λειτούργησαν δεν έχουμε επιβάλει φορολογίες.

Πάμε στο πολύ σημαντικό θέμα της μεταρρύθμισης, βλέπουμε ότι υπάρχουν κάποιες διαφωνίες από ένα Δήμο που δεν θέλει να ενωθεί με τη Λάρνακα… Εσείς έχετε πάρει την απόφαση σας, είστε θετικοί για μια ενοποίηση με την Λάρνακα. Πείτε μας λίγο την δική σας άποψη, ευρύτερα πως βλέπετε το θέμα της μεταρρύθμισης όσον αφορά τη περιοχή μας, στη Λάρνακα.
Εμένα δεν με απασχολεί ποιος θέλει και που θέλει να ενωθεί, είναι πρόβλημα δικό τους. Εμείς ως Κ.Σ Ορόκλινης ήμασταν η πρώτη κοινότητα στη Κύπρο που πήραμε απόφαση για να συνενωθούμε με το Δήμο Λάρνακας. Γιατί ο Δήμος Λάρνακας είναι ένας Δήμος με ιστορία, με παράδοση, μεγάλος Δήμος, έχει μια τεράστια παραλία η οποία είναι σύνορα με τη δική μας παραλία, έχουμε κοινά συμφέροντα, στόχους και οράματα και με το Δήμαρχο Ανδρέα Βύρα, συνεργαζόμαστε άψογα. Πιστεύω πως θα είναι προς όφελος όχι μόνο της Κοινότητας αλλά και των ίδιων των επιχειρήσεων και των δημοτών αυτή η συνένωση. Θέλω να πω και να το καταγράψετε ότι έγιναν δύο μελέτες από ξένους οίκους για την μεταρρύθμιση, τις οποίες «ξεσκόνισα», δηλαδή διάβασα αναλυτικά σελίδα προς σελίδα, σημείωσα τα κύρια σημεία, τις ξαναδιάβασα, πήγα και στις δύο παρουσιάσεις που έγιναν στο Συνεδριακό Κέντρο και τις παρακολούθησα και να σας πω- και να το γράψετε παρακαλώ, ότι υπάρχουν 373 κοινότητες και 35 Δήμοι (συν υπηρεσιακοί παράγοντες) και στην πρώτη παρουσίαση ήμασταν μόνο 34 άτομα και στην δεύτερη 43 άτομα! Όλοι αυτοί που φωνάζουν ότι δεν θέλουν να ενταχθούν κτλ με λύπη μου σας λέω ότι δεν ήσαν παρόντες σε αυτές τις ενημερώσεις, άρα δεν είχαν πρώτη άποψη για να δουν και δεν πιστεύω ότι και πολλοί διάβασαν αυτές τις μελέτες για να εξάγουν συμπεράσματα.
Εγώ πιστεύω ότι θα επιφέρει πολλές αλλαγές η μεταρρύθμιση. Αλλά δυστυχώς, το είπα και σε συγκέντρωση που ήταν ο Υπουργός Εσωτερικών, (υπήρχαν και εκπρόσωποι κομμάτων), δυστυχώς σε πολλούς τόπους δεν κοιτάζουν το συμφέρον του πολίτη, της κοινωνίας και της πατρίδας μας, αλλά κοιτάζουν το συμφέρον το προσωπικό, το ατομικό, το οικογενειακό, τη καρέκλα δηλαδή. Και δυστυχώς τα κόμματα κοιτάζουν το δικό τους κομματικό συμφέρον. Ποιο Δήμο θα διατηρήσουν ή με ποιον ο Δήμος αυτός θα ενωθεί, έτσι ώστε να εκλέξουν κομματικά το Δήμαρχο που θέλει και γίνονται αυτά τα παζάρια. Και από εκεί που η μελέτη έλεγε για 14 Δήμους πήγαμε στους 17, τώρα ακούω ότι θέλουν 20.
Οι Δήμοι πρέπει να είναι βιώσιμοι.
Αν δεν είναι βιώσιμος,  γιατί να είναι Δήμος; Για το «φίτσιο»; Για να λέω ότι είμαι Δήμαρχος;
Δεν πρέπει να είναι έτσι τα πράγματα, πρέπει να δούμε το γενικό καλό συμφέρον. Και πρέπει κάποτε επιτέλους και τα κόμματα και όλοι να νοιαστούν για την πατρίδα και το συμφέρον της πατρίδας, όχι για το κομματικό συμφέρον! Δυστυχώς στην Κύπρο κοιτάζουν όλοι το κομματικό συμφέρον. Ποιον θα εκλέξουν, ποιον θα αφήσουν Δήμαρχο κτλ.
Γι αυτό καθυστέρησε και η μεταρρύθμιση να εγκριθεί. Και ίσως να καθυστερήσει και άλλο ακόμη. Μακάρι να εγκριθεί όπως υπολογίζουν 24 Φεβρουαρίου, για να ξεκινήσει.
Εγώ σας ομολογώ πως και η μεταρρύθμιση να μην εγκρινόταν, εμείς ως Ορόκλινη, τα Λιβάδια και η Λάρνακα κάναμε μια άτυπη συμφωνία ότι θα προχωρήσουμε σε δημοψηφίσματα στις κοινότητες μας, να ζητήσουμε την συνένωση και να πάμε σε συνένωση με το Δήμο Λάρνακας.

Πρώτη φορά το λέτε αυτό;
Ναι. Εμείς το έχουμε αποφασίσει, πως αν δεν εγκριθεί η μεταρρύθμιση θα κάνουμε αυτό το πράγμα. Γιατί εμείς δεν νοιαζόμαστε για τη καρέκλα. Η καρέκλα δεν είναι ούτε δική μου, ούτε κανενός. Να σταματήσουμε να βλέπουμε την καρέκλα. Είτε πρόκειται για δημάρχους, είτε για προέδρους Κ.Σ.
Σε μια συνάντηση στους Τρούλους, όταν είχε έρθει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ του είχα πει “κύριε Πρόεδρε πρέπει να δείτε το καλό της Κύπρου και όχι ο κάθε Δήμαρχος και ο κάθε Κοινοτάρχης να βλέπει την καρέκλα του”. Εγώ ήμουν ο πρώτος που είπα θέλω να ενωθώ με τη Λάρνακα και την καρέκλα μου ας την δώσω. Γιατί η καρέκλα δεν είναι κανενός.

Άρα αυτή είναι γενικά η άποψη σας για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης…
Ναι, η μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει για να είναι βιώσιμοι οι Δήμοι, για να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες. Για να λειτουργούν καλύτερα και πιο σωστά οι κοινότητες.

Ποια θεωρείτε ότι είναι σήμερα τα προβλήματα της Ορόκλινης;
Ένα πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η Ορόκλινη είναι η δημιουργία Αποχευτευτικού Συστήματος. Εδώ και 25 χρόνια οι πολίτες οι οποίοι έχουν περιουσίες στην τουριστική περιοχή Ορόκλινης πληρώνουν τέλη για το αποχευτευτικό. Το αποχετευτικό στην τουριστική περιοχή ολοκληρώθηκε πέρσι. Απαίτηση μας εδώ και χρόνια είναι να ενταχθεί η Ορόκλινη στο Αποχετευτικό Σύστημα. Είμαστε μέλος του Συμβουλίου Αποχετευτικού Λάρνακας (ΣΑΛ). Εγώ είμαι στο Δ.Σ. Παίρνουμε αποφάσεις. Όμως δεν προχώρησε να ενταχθεί η κοινότητα μας και να μπει στο σύστημα αποχετεύσεων, να κατασκευαστεί σύστημα στην Ορόκλινη. Ο λόγος; Υπήρχε πρόβλημα επειδή η Αραδίππου ήθελε να φτιάξει δικό της Συμβούλιο Αποχετεύσεων. Σε κάποιο σημείο έπεισε και τα Λιβάδια να πάνε μαζί της. Το αποτέλεσμα ήταν η Ορόκλινη και η  Πύλα να μείνουμε να περιμένουμε να γίνει το εργοστάσιο στην περιοχή της Αραδίππου και τα λύματα της Ορόκλινης, της Πύλας, των Λιβαδιών και της Αραδίππου να καταλήγουν στην Αραδίππου. Χωρίς αυτούς θα δημιουργείτο πρόβλημα. Η υφιστάμενη αγωγή του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας που εξυπηρετεί την τουριστική περιοχή δεν μπορούσε να εξυπηρετεί και την κοινότητα Ορόκλινης και Πύλας. Οπόταν βρεθήκαμε δέσμιοι των αποφάσεων της Αραδίππου.
Όταν η κυβέρνηση, πριν ενάμιση-δύο χρόνια περίπου, είπε στην Αραδίππου ότι δεν μπορεί να φτιάξει Συμβούλιο Αποχετεύσεων δικό της και ότι πρέπει να ενταχθεί στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας απεδέχθη και είχε βάλει όρο, να έχει εκ περιτροπής προεδρία. Εκεί δημιουργήθηκε άλλη, νέα, καθυστέρηση πάλι εξαιτίας της Αραδίππου και της απαίτησης για εκ περιτροπής προεδρία.

Γιατί να θέλει εκ περιτροπής προεδρία;
Δεν ξέρω! Ίσως για την καρέκλα!

Και εσείς πως αντιδράσατε;
Εγώ τότε είχα πει ότι αυτά τα πράγματα πρέπει να σταματήσουν. Όταν στην συνέχεια ο Δήμος Αραδίππου είχε οφειλές στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, περίπου δέκα εκατομμύρια, τα οποία του πλήρωσε το κράτος, τότε η Αραδίππου ήρθε αυθημερόν και εντάχθηκε στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ) χωρίς απαιτήσεις για εκ περιτροπής προεδρία. Τότε είχα πει και θα σας το ξαναπώ σήμερα και θα τονίσω, ότι δεν μπορεί κανένας να στερεί την ποιότητα ζωής από τους πολίτες, είτε επειδή θέλει να έχει προεδρία, είτε επειδή θέλει να έχει την καρέκλα. Πρέπει να δούμε τους πολίτες.
Και έτσι βάλαμε μπροστά, από πέρσι,  για να κάνουμε αυτό το αποχετευτικό.
Όμως, παρ’ όλες τις δύο συσκέψεις που κάναμε με τον Υπουργό Γεωργίας και τις υποσχέσεις που έχουν δώσει, ακόμη δεν έχουν εξασφαλιστεί οι χορηγίες που πρέπει να δώσει το κράτος προς το ΣΑΛ για να προχωρήσει στην κατασκευή του έργου.
Φέτος αποφασίσαμε ότι λεφτά του ΣΑΛ να διατεθούν για να γίνει η μελέτη των 4 κοινοτήτων για να μπορούμε του χρόνου να βγούμε σε προσφορές για να κάνουμε το αποχετευτικό σύστημα το οποίο, για τις περιοχές μαζί με το εργοστάσιο, θα στοιχίσει πέραν των 130 εκατομμυρίων. Να σας αναφέρω ότι το κράτος έχει δεσμευτεί έναντι της Ε.Ε, ότι αν δεν υπάρχει αποχετευτικό σύστημα, μέχρι το 2024, σε οικισμούς πέραν των 2 χιλιάδων κατοίκων, τότε η Κύπρος θα πληρώνει 90 εκατομμύρια τον χρόνο στην ΕΕ.  (Η Ορόκλινη και τα Λιβάδια έχουν από δέκα χιλιάδες κατοίκους, η Αραδίππου 25 χιλιάδες κατοίκους).  
Έχω στείλει επιστολή στον Υπουργό μέσα από την οποία του λέω πως “αντί να δίνετε αύριο αυτά τα 90 εκατομμύρια κάθε χρόνο ως κυρώσεις, δώστε τα να φτιάξουμε τα αποχετευτικά μας συστήματα”.

Γνωρίζω πως έχετε πρόβλημα και με τη δημιουργία νέου δημοτικού σχολείου, να πούμε δύο λόγια και γι αυτό;
Ναι, είναι ένα θέμα που εκκρεμεί εδώ και 10-11 χρόνια. Το σχολείο μας (λειτουργεί από το 1964) είναι ένα από τα πέντε μεγαλύτερα της Κύπρου και χρειαζόμαστε άμεσα και δεύτερο. Ξαφνικά ήθελαν και τα Λιβάδια σχολείο, το Υπουργείο είπε ότι δεν μπορούσε να χτίσει δύο και μας ζήτησε να βρούμε ένα χώρο να χτίσουμε και για τις δύο κοινότητες. Και ενώ είχαμε βρει χώρο, δεν τον αποδέχθηκαν τα Λιβάδια. Μετά υποδείξαμε άλλο χώρο δίπλα από την εκκλησία του Σωτήρος το απεδέχθησαν και τα Λιβάδια και το Υπουργείο και οι Τεχνικές υπηρεσίες. Όμως, η υπηρεσία περιβάλλοντος δεν ενέκρινε το χώρο για να γίνει σχολείο, γιατί λέει αντί να απέχει 200 μέτρα από τη λίμνη της Ορόκλινης απέχει 185 μέτρα! Οπόταν αντιλαμβάνεστε πως αυτά είναι σκοπιμότητες! Εγώ τους είπα «καλά με ποια λογική τότε επιτρέψατε να ανεγερθεί σταθμός βενζίνης, εστιατόριο, κατοικίες, ξενοδοχείο, εκκλησία δίπλα από τη λίμνη;». Τώρα και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και το Υπουργείο λένε «βρείτε τα μεταξύ σας Λιβάδια και Ορόκλινη». Αυτά δεν είναι ούτε πολιτική, ούτε αποφάσεις. Δεν αφήνεις δύο κοινότητες και να λες «βρείτε τα μεταξύ σας». Όχι! Οφείλεις ως αρχή, ως κράτος να πάρεις απόφαση.
Βρήκαμε ένα άλλο νέο χώρο, τα Λιβάδια είπαν αρχικά οκ, μετά είπαν όχι.
Μα το κράτος οφείλει να παρέμβει, να πάρει απόφαση και να δράσει. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα! Ο πληθυσμός στην Ορόκλινη αυξάνεται ραγδαία, έχουμε ήδη πρόβλημα με το σχολείο, πρέπει να γίνει κάτι άμεσα.

Πριν κλείσουμε πείτε μας λίγα λόγια για τα οικονομικά του Κ.Σ Ορόκλινης, διότι είναι γνωστό πως όταν αναλαμβάνατε το 2017 ήταν σε άσχημη θέση τα οικονομικά του Κ.Σ Ορόκλινης….
Όταν αναλαμβάναμε το 2017 είχε χρέη στις τράπεζες, οφειλές στο ταμείο αναπτύξεως υδάτων και σε διάφορους άλλους, πέραν των 10 εκατομμυρίων ευρώ. Σήμερα με μια πολύ καλή οικονομική πολιτική, τα δάνεια και οι οφειλές όλες του Κ.Σ Ορόκλινης είναι 3.6 εκατομμύρια. Και σήμερα το Κ.Σ Ορόκλινης μπορεί να λέει ότι έχει και ένα σεβαστό ποσό πάντα κάθε χρόνο στις τράπεζες που υπερβαίνει το εκατομμύριο. Και επίσης να πούμε ότι το Κ.Σ Ορόκλινης κάνει έργα και δεν έχει δανειστεί ούτε και ένα ευρώ. Ούτε για τους κυματοθραύστες, ούτε για το πεζόδρομο, ούτε για τους δρόμους, ούτε για μηχανήματα που αγοράζουμε, ούτε για τίποτα. Και αυτά είναι λόγω της έξυπνης οικονομικής πολιτικής που ακολουθούμε. Επίσης, αξιοποιούμε ευρωπαϊκά κονδύλια, κονδύλια από τη κυβέρνηση κτλ. Παλεύουμε και αγωνιζόμαστε για ό,τι καλύτερο.

Το μήνυμα σας στους πολίτες της Ορόκλινης;
Οι πολίτες της Ορόκλινης να νιώθουν ήσυχοι, ασφαλείς και να νιώθουν ότι η κοινότητα μας μέρα με τη μέρα γίνεται καλύτερη, προοδεύει και αυτό είναι υποχρέωση και δέσμευση μας, εμάς του Κ.Σ Ορόκλινης. Ότι κάνουμε, το κάνουμε για εμάς, για τα παιδιά μας, για τα εγγόνια μας και για τις γενιές που θα έρθουν. Προσπαθούμε για το καλύτερο. Η ανάπτυξη έχει επέλθει μέσα από κόπο, αποφάσεις, δράσεις και πειθαρχία. Και με γνώμονα πάντα το καλό της Ορόκλινης και του κόσμου της Ορόκλινης, τίποτα άλλο.

Ξέρετε Πρόεδρε λένε πως επειδή έρχεστε από τον κόσμο του στρατού ότι έχετε φέρει την πειθαρχία και εδώ στο Κ.Σ Ορόκλινης και ότι γι αυτό εργάζονται όλοι σαν στρατιώτες. Η απάντηση σας σε αυτό;
Ναι, το ακούω κι εγώ αυτό. Είμαι κοντά σε όλα όσα συμβαίνουν. Από το πρωί ξέρω τι γίνεται, ξέρω κάθε δρόμο, κάθε οδό, έχω πληροφορίες για όλα όσα γίνονται. Ναι, είναι γεγονός πως άλλαξε το σύστημα που εργάζονται οι υπάλληλοι εδώ, αλλά ο Κοινοτάρχης οφείλει να έχει και τις γνώσεις και να αποτελεί ο ίδιος παράδειγμα πειθαρχίας. Αν με ρωτάτε, ναι πιστεύω πως η πειθαρχία βοηθά στην πρόοδο. Εγώ μπορεί να προέρχομαι από το στρατό, αλλά έχω μια ευρύτητα γνώσεων την οποία απέκτησα στα 38 χρόνια της στρατιωτικής μου θητείας και μέσα από όλες τις στρατιωτικές σχολές που αποφοίτησα, που απαιτείται για ένα στρατιωτικό να περάσει από αυτές τις σχολές για να φτάσει στην ανώτατη βαθμίδα.
Αξίζει να αναφέρω πως καθημερινά από το πρωί είμαι εδώ στο Κ.Σ και εκτελώ χρέη κοινοτάρχη, ενώ θα μπορούσα να κάνω και κάτι άλλο, επαγγελματικά, δεν με υποχρεώνει ο νόμος να είμαι συνέχεια εδώ. Αλλά είμαι.
Θεωρώ και το έχω πει πολλές φορές, πως μεγάλες κοινότητες θα έπρεπε να αμείβουν ικανοποιητικά τους κοινοτάρχες έτσι ώστε να μην αναγκάζονται να κάνουν κι άλλες δουλειές. Ένα Κοινοτικό Συμβούλιο με κάποιες χιλιάδες κατοίκους δεν μπορεί να έχει «part time» κοινοτάρχη.

  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση της συνέντευξης χωρίς τη γραπτή έγκριση του SkalaTimes

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

1 thought on “Νεόφυτος Φακοντής: «Οι Δήμοι πρέπει να είναι βιώσιμοι. Αν δεν είναι βιώσιμος, γιατί να είναι Δήμος; Για το «φίτσιο»; Για να λέω ότι είμαι Δήμαρχος;»”

  1. Το ξενοδοχείο Palm Beach Hotel & Bungalows, εργάζεται με την Κυπριακή Κυβέρνηση (Υφυπουργείο Τουρισμού) για την διαμονή ατόμων, που ταξιδεύουν στη Κυπριακή Δημοκρατία απο διάφορες χώρες με βάση το πρωτόκολο, για σκοπούς καραντίνας μόνο. Υπάρχουν άλλα ειδικά καταλύματα για διαμονή ατόμων οι οποίοι είναι θετικοί στο Covid19.

    Το ξενοδοχείο λειτουργεί ως πιο πάνω, και σίγουρα δεν έχει βάλει λουκέτο.

    Αντώνης Παπακυριακού
    Γενικός Διευθυντής
    Palm Beach Hotel & Bungalows

Comments are closed.

On Key

Related Posts

Συνάντηση Βουλευτή Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομου Αλαμπρίτη με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, Σοφία Ζαχαράκη

Σε ανάρτηση του ο Βουλευτής Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομος Αλαμπρίτης ενημέρωσε πως πραγματοποίησε συνάντηση με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Παρουσίαση Βιβλίου: Λάρνακα, Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με πέρα από 4000 χρόνια συνεχούς ζωής και πολιτισμού

Ο Δήμαρχος Λάρνακας και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας προσκαλούν στη παρουσίαση του βιβλίου του κ. Αλέξη Μιχαηλίδη με τίτλο “Λάρνακα: Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα

error: Content is protected !!