Search
Close this search box.

Ας μιλήσουμε λοιπόν για το Σύμπαν….

SkalaTimes

Με αφορμή την προσπάθεια μαθητών του PASCAL English School Larnaka για αποστολή μικροδορυφόρου στο διάστημα για λήψη εικόνας και βίντεο από υψόμετρο 147,648 ποδιών, (η προσπάθεια θα γίνει την Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου), το SkalaTimes βρήκε την ευκαιρία να μας υπενθυμίσει μερικές αλήθειες για το ανεξερεύνητο, μυστήριο και πανέμορφο ΣΥΜΠΑΝ.

Εσείς τις γνωρίζατε αυτές τις αλήθειες που μοιάζουν με απόσπασμα από βιβλίο φαντασίας;

Για να δούμε:

-Το σύμπαν είναι περίπου 15 δισ. ετών.

-Ένα βασικό πρόβλημα σχετικά με τον υπολογισμό της ηλικίας του σύμπαντος είναι πως υπάρχουν άστρα στο γαλαξία μας με ηλικία που υπολογίζεται μεταξύ 14 δισ. και 18 δισ. ετών. Οπότε ή τα άστρα είναι νεώτερα ή το σύμπαν γηραιότερο από τους αρχικούς υπολογισμούς.

-Μία μέρα στον Ερμή διαρκεί όσο περίπου 59 μέρες στη Γη.

-Το καλοκαίρι στον πλανήτη Ουρανό ο ήλιος δεν δύει για 20 χρόνια. Το χειμώνα, το σκοτάδι διαρκεί για 20 χρόνια. Το φθινόπωρο ο ήλιος ανατέλλει και δύει κάθε 9 ώρες.

-Η καρδιά ενός αστεριού φτάνει μέχρι και τους 16.000.000 βαθμούς κελσίου. Ένας κόκκος άμμου με τέτοια θερμοκρασία θα μπορούσε να σκοτώσει άνθρωπο σε απόσταση 150 χιλιομέτρων.

-Ο ήλιος είναι 300.000 φορές πιο βαρύς από τη Γη, παρόλο που το μεγαλύτερος μέρος του είναι φτιαγμένο από υδρογόνο και ήλιο, δύο από τα πιο ελαφριά αέρια στο σύμπαν.

-Στην επιφάνεια του φεγγαριού υπάρχουν μεγάλες μαύρες κηλίδες που ονομάζονται ‘θάλασσες’ γιατί αυτό νομίζαμε ότι ήταν παλιότερα. Πρόκειται, όμως, για λάβα προερχόμενη από αρχαία ηφαίστεια.

-Τα φωτεινότερα αστέρια του ουρανού δεν είναι στα αλήθεια αστέρια, αλλά πλανήτες. Είναι ο Δίας, η Αφροδίτη, ο Άρης και ο Ερμής.

-Υπάρχουν πάνω από 20 τρις γαλαξίες στο σύμπαν.

-Λέμε ότι το ηλιακό μας σύστημα αποτελείται από 9 πλανήτες μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνουμε και τον Πλούτωνα. Ο Πλούτωνας, όμως, δεν είναι πλανήτης. Είτε πρόκειται για φεγγάρι που έχει φύγει από την αρχική του τροχιά είτε για αστεροειδή.

-Ο ήλιος μας χρειάζεται 225.000.000 χρόνια για να κάνει το γύρο του γαλαξία.

-Το μεγαλύτερο βουνό του ηλιακού μας συστήματος βρίσκεται στον Άρη και λέγεται ‘Όλυμπος’. Αποτελείται από βράχια και κόκκινη σκόνη. Το πλάτωμα της κορυφής του βρίσκεται σε υψόμετρο 27 χιλιομέτρων, παραπάνω από 3 φορές από το αντίστοιχο υψόμετρο του Έβερεστ (8.848 μέτρα).

-Αν συμπυκνώναμε χρονικά την ηλικία του σύμπαντος σε 1 ημερολογιακό έτος, τότε συγκριτικά η ιστορία της ανθρωπότητας θα ανερχόταν στα 14 δευτερόλεπτα.

-Ένα χρόνος στην Αφροδίτη διαρκεί λιγότερο από μία μέρα στον ίδιο πλανήτη. Όλως περιέργως, η Αφροδίτη ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον ‘Ηλιο πιο γρήγορα από ότι γύρω από τον εαυτό της.

-Δεν υπάρχει μόνο ένα, αλλά πάρα πολλά σύμπαντα – συγκεκριμένα δέκα εις την πεντακοσιοστή- και δεν αποκλείεται στο μέλλον να δημιουργούμε σύμπαντα στο εργαστήριο, ενώ δεν αντιλαμβανόμαστε ότι πιθανότατα ζούμε σε δέκα διαστάσεις. Αυτή είναι μία επιστημονική ιδέα που ανέπτυξε ο Δημήτρης Νανόπουλος, διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών του πανεπιστημίου του Τέξας A&M και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Τέλος, το μόνο σίγουρο για το Σύμπαν είναι ότι οι επιστήμονες γνωρίζουν πολύ λίγα σε σχέση με το τι συμβαίνει πραγματικά και βεβαίως ακόμη το διερευνούν.
Για να μην μιλήσουμε για τις μαύρες τρύπες που είναι μεν μια αστρική πραγματικότητα, αλλά –τουλάχιστον για εμάς του μη επιστήμονες- μοιάζουν με ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Πλημμύρισε η Λάρνακα ψες….

Πολλά τα μηνύματα από πολίτες που έφτασαν ψες στο SkalaTimes. Έβρεξε και η Λάρνακα πλημμύρισε για ακόμη μια φορά. «Καμία πρόνοια από αστυνομία να στείλει

Απορρίφθηκε η αναφορά Χριστοδουλίδη για το πόθεν έσχες Γενικού και Βοηθού Εισαγγελέα – Συνταγματικός ο νόμος

Συνταγματικό έκρινε την Τετάρτη το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο τον Νόμο που αφορά στο Πόθεν Έσχες κρατικών αξιωματούχων, μετά από αναπομπή του Νόμου από τον Πρόεδρο

error: Content is protected !!