Search
Close this search box.

Παγκόσμια Ημέρα Σκέψεως 22 Φεβρουαρίου 2022

Δελτίο Τύπου

Παγκόσμια Ημέρα Σκέψεως 22 Φεβρουαρίου 2022 22 Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα Σκέψεως. Μια μέρα αφιερωμένη στην Παγκόσμια φιλία όπου τα μέλη του Σώματος Κυπρίων Οδηγών συνδέονται με περισσότερες από 10 εκατομμύρια Οδηγούς σε 150 χώρες σε όλο τον κόσμο, αφιερώνουν τη σκέψη τους η μια στην άλλη και δεσμεύονται για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για κάθε κορίτσι και γυναίκα. Ενός κόσμου στον οποίο κάθε γυναίκα μπορεί να φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της. Η ιδέα για την Παγκόσμια Ημέρα Σκέψεως γεννήθηκε στο 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Οδηγών και Κοριτσιών Προσκόπων στις ΗΠΑ το 1926. Η 22η Φεβρουαρίου επιλέχθηκε επειδή ήταν η μέρα που γεννήθηκε τόσο ο Λόρδος BadenPowell, ιδρυτής του Προσκοπισμού και του Οδηγισμού, όσο και η Αρχιοδηγός Olave BadenPowell.

Κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Ημέρα Σκέψεως συνδέεται με ένα θέμα που απασχολεί τον κόσμο και την Παγκόσμια Οδηγική Οργάνωση, ενθαρρύνοντας τις Οδηγούς παγκοσμίως να εμπνευστούν και να ευαισθητοποιηθούν, να αναλάβουν ηγετικούς ρόλους και να αναλάβουν δράση για να φέρουν θετική αλλαγή στις τοπικές τους κοινότητες και όλες μαζί να κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Για την επιλογή του φετινού θέματος της Ημέρας Σκέψεως, ζητήθηκε από Οδηγούς και κορίτσια πρόσκοπους από 100 χώρες να αναφέρουν ποια θέματα τις απασχολούσαν περισσότερο και τι ήθελαν να αλλάξουν στον κόσμο. Μέσα από αυτή τη διερεύνηση, φάνηκε ότι η νούμερο ένα ανησυχία των κοριτσιών κάτω των 18 ετών είναι το περιβάλλον.
Ως εκ τούτου, το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Σκέψεως για το 2022-2024 θα είναι «Ο κόσμος μας, το μέλλον μας» και η προτεραιότητα του Παγκόσμιου Οδηγικού κινήματος για το 2022 θα είναι το περιβάλλον και η ισότητα των φύλων. Σκοπός των δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της φετινής Ημέρας Σκέψεως είναι η κατανόηση περιβαλλοντικών θεμάτων όπως η κλιματική αλλαγή και η καλλιέργεια νοοτροπίας σχετικά με την ισότητα των φύλων υπό τη σκιά του γεγονότος ότι τα κορίτσια και οι γυναίκες επηρεάζονται δυσανάλογα από τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Το αναμενόμενο αποτέλεσμα είναι η ενδυνάμωση και ενθάρρυνση των Οδηγών να γίνουν ηγέτιδες με περιβαλλοντική συνείδηση και να αναλάβουν δράση για το περιβάλλον.

Σημαντικό μέρος των δράσεων της Ημέρας Σκέψεως είναι και το Ταμείο της Ημέρας Σκέψεως που καθιερώθηκε κατά τη διάρκεια του 7ου Παγκόσμιου Οδηγικού Συνεδρίου στην Πολωνία το 1932. Οι Οδηγοί από όλο τον κόσμο συνεισφέρουν σε αυτό το Ταμείο, το οποίο αξιοποιείται για την ανάπτυξη και εφαρμογή προγραμμάτων που έχουν στόχο την ενδυνάμωση των κοριτσιών και νεαρών γυναικών σε όλο τον κόσμο. Ένα από τα κορυφαία προγράμματα ανάπτυξης ηγετικών ικανοτήτων της WAGGGS που χρηματοδοτείται από το Ταμείο της Ημέρας Σκέψεως είναι το Σεμινάριο Juliette Low.

Το Σώμα Κυπρίων Οδηγών (ΣΚΟ) συμμετέχει ενεργά στους εορτασμούς της Παγκόσμιας Ημέρας Σκέψεως και υιοθετεί τις προτεραιότητες και τις δράσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Οδηγών (WAGGGS). Τα μέλη όλων των ηλικιών του ΣΚΟ Παγκύπρια αναλαμβάνουν δράση για αναχαίτηση της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξη ισότητας των φίλων μέσα από δραστηριότητες και ενέργειες που προτείνονται στο πακέτο της Ημέρας Σκέψεως της WAGGGS. Ο Παγκύπριος Εορτασμός καθώς και η συνεστίαση της Παγκόσμιας Ημέρας Σκέψεως θα διοργανωθούν σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν σύντομα λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα για τη COVID 19.

Νάσια Τζωρτζή
Έφορος Δημοσίων Σχέσεων ΣΚΟ
21/02/2022

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Το νηπιαγωγείο “Παιδόκηπος” στο Κίτι φιλοξενεί αυτή τη Πέμπτη προπονητές της ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΕΚ / Βαλεντίνα Γεωργίου: “Οι βάσεις και τα θεμέλια μπαίνουν στην προσχολική ηλικία, στόχος μας είναι περαιτέρω δράσεις έτσι ώστε να θέσουμε τις βάσεις για ενήλικες που θα διέπονται από αυτές τις αρχές και αξίες”

Το νηπιαγωγείο Παιδόκηπος Βαλεντίνα Γεωργίου στο Κίτι φιλοξενεί αυτή τη Πέμπτη προπονητές της ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΕΚ, όπου προπονητές, δασκάλες και παιδιά θα εργαστούν μέσα από

Έναρξη Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για γονείς και παιδιά στα Κέντρα του Κρατικού Δικτύου Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) (Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη – ΕΠΑΑ), σε συνεργασία με την Παγκύπρια Σχολή Γονέων,

Παράνομη η συγκρότηση της Σχολικής Εφορείας Δήμου Δρομολαξιάς – Μενεού σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας

Αποκαλυπτήρια της ευκαιριακής συμμαχίας κομμάτων στον νέο Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού, με αποκλειστικό γνώμονα τον αποκλεισμό του ΑΚΕΛ, έρχονται μέσα από τοποθέτηση του Υπουργείου Παιδείας

error: Content is protected !!