Search
Close this search box.

Διεξαγωγή συμμετοχικού διαλόγου με θέμα “Ασφάλεια κατά την ενασχόληση με αθλήματα και δραστηριότητες βουνού»

Δελτίο Τύπου

Ο ΜΚΟ Active Zone Outdoor διοργάνωσε, το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022, τον συμμετοχικό διάλογο με θέμα «Ασφάλεια κατά την ενασχόληση με αθλήματα και δραστηριότητες βουνού” ο οποίος αποτελεί τον τρίτο σε σειρά διάλογο του χρηματοδοτούμενου από το Πρόγραμμα Erasmus+ έργου “Mountains are calling for YOUth”. Ο διάλογος πραγματοποιήθηκε στο Πολυδύναμο Συνεδριακό Κέντρο του γραφικού χωριού Λεύκαρα, της επαρχίας Λάρνακας, με την υποστήριξη του Δήμου Λευκάρων.

Σε μία προσπάθειά του ο Οργανισμός να αντιμετωπίσει το ζήτημα της μειωμένης συμμετοχής των νέων στις δημοκρατικές διαδικασίες και τα αυξανόμενα περιστατικά ατυχημάτων και τραυματισμών κατά την ενασχόληση με αθλήματα και δραστηριότητες βουνού,  ο διάλογος επεδίωξε την ενεργό συμμετοχή και εποικοδομητική αλληλεπίδραση νέων ηλικίας 13 – 30 σε ανοιχτή συζήτηση με υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και λήψης αποφάσεων προκειμένου να προταθούν από κοινού μέτρα και εισηγήσεις σε προσωπικό, κοινωνικό, εκπαιδευτικό και πολιτικό επίπεδο που θα επιτρέψουν την ασφαλή δραστηριοποίηση των νέων με τα αθλήματα βουνού.

Την ουσιαστική συνεισφορά τους στις εργασίες του διαλόγου έδωσαν, μεταξύ άλλων, o Γιώργος Ανδρέου, Τεχνικός Σύμβουλος Ορειβασίας, ο Θανάσης Καϊσιάρης, Τεχνικός Σύμβουλος Ορεινής Διάσωσης, ο Δημήτρης Κακογιάννης, Πρόεδρος Skyrunning, ο Tρύφωνας Δημητρίου, Τεχνικός Σύμβουλος Skyrunning της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ορειβασίας, Αγωνιστικής Αναρρίχησης και Προσανατολισμού ΚΟΜΟΑΑΠ, ο Πάμπος Θεοδώρου, Εκπαιδευτής Καταδύσεων, ο Χρήστος Παπανικολάου και η Έλενα Γεωργαλλίδου, Εκπρόσωποι Εθελοντικού Τμήματος Έκτακτων Αναγκών ΕΤΕΑ, ο Γιώργος Ευαγγέλου, Εκπρόσωπος Πολιτικής Άμυνας, μέλη σωματείων και συλλόγων ορεινών δραστηριοτήτων, εκπαιδευτικοί, λειτουργοί οργανώσεων νεολαίας, αθλητές και νέοι από διάφορες περιοχές της Κύπρου.

Αφού εντοπίστηκαν οι κυριότερες αιτίες που οδηγούν σε ατυχήματα και τραυματισμούς κατά την ενασχόληση με αθλήματα και δραστηριότητες  βουνού, οι συμμετέχοντες πρότειναν μία σειρά από 34 εισηγήσεις που αφορούν στο προσωπικό, εκπαιδευτικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να καλλιεργηθεί κουλτούρα και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες διαδικασίες ασφαλούς ενασχόλησης των νέων με τα αθλήματα αυτά.  Με βάση τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των προτεινόμενων εισηγήσεων, οι συμμετέχοντες κατέληξαν στις ακόλουθες εισηγήσεις ως τις πιο σημαντικές:

  1. Κατάρτιση και αναγνώριση επαγγελματιών σε αθλήματα και δραστηριότητες βουνού  (συνοδός πεζοπορίας, εκπαιδευτής αναρρίχησης)
  2. Ένταξη ορεινών δραστηριοτήτων/αθλημάτων στα προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού
  3. Διοργάνωση κατασκηνώσεων για προβολή και εκπαίδευση αθλημάτων βουνού
  4. Δημιουργία κατάλληλων καναλιών επικοινωνίας με σκοπό να λαμβάνεται υπόψη η φωνή των οργανωμένων συνόλων και επαγγελματιών σε κοινοβουλευτικό επίπεδο
  5. Πρωτοβουλία πολιτείας για δημιουργία συμπλέγματος ορεινών καταφυγίων για υποστήριξη ορεινών δραστηριοτήτων για σκοπούς ορεινής διάσωσης
  6. Ενίσχυση και εμπλοκή ορεινών κοινοτήτων στον σχεδιασμό και υλοποίηση αθλητικών δραστηριοτήτων

Με την ολοκλήρωση των εργασιών του διαλόγου, ο Active Zone Outdoor σε συνεργασία με τον σύλλογο ORIENTACTION και την ΚΟΜΟΑΑΠ διοργάνωσε παιχνίδι αγωνιστικού προσανατολισμού στο χωριό Λεύκαρα, προσφέροντας την μοναδική εμπειρία στους συμμετέχοντες να περιπλανηθούν στο χωριό, προσπαθώντας να εντοπίσουν τα σημεία ελέγχου που ήταν ορισμένα στον χάρτη του χωριού.

Ο επόμενος διάλογος του έργου «Mountains are calling for YOUth” θα αφορά τον εντοπισμό των χαρακτηριστικών που διέπουν τους αθλητές και οδηγούς βουνού – πρότυπα, στον χώρο των αθλημάτων του βουνού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης για την προστασία και τον σεβασμό του βουνού αποτελεί θεματική όλων των διαλόγων του έργου. Ως απόρροια των συμμετοχικών διαλόγων, θα αναπτυχθεί Έγγραφο Πολιτικής το οποίο αναμένεται να αξιοποιηθεί ως χάρτης εισηγήσεων στη χάραξη πολιτικής σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Υποστηρικτής του έργου είναι η Κυπριακή Ομοσπονδία Ορειβασίας, Αγωνιστικής Αναρρίχησης και Προσανατολισμού, ΚΟΜΟΑΑΠ. Χορηγός η Mountain Sports & Rescue CY και η εταιρεία Petzl η οποία προσφέρει τον εξοπλισμό για διεκπεραίωση των αθλητικών δραστηριοτήτων του έργου.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!