Πραγματοποιήθηκε χθες η Διάσκεψη Τύπου Πρωτοβουλίας Πολιτών – Συνένωση Αραδίππου-Λάρνακας στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Λάρνακα.
Στο πάνελ βρίσκονταν οι: Μαρία Ξιούρουππα, Νικόλας Παπαδημητρίου και Βασίλης Βασιλειάδης.
Πιο κάτω απόσπασμα από τη χθεσινή ομιλία.
Η Πρωτοβουλία Πολιτών – Συνένωση- Αραδίππου Λάρνακας επιθυμεί να παραθέσει τις απόψεις και τους προβληματισμούς της, σε σχέση με το μέλλον του Δήμου Αραδίππου στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οι διάφοροι προβληματισμοί και τα ερωτήματα μας, καθώς και τα γεγονότα που έχουμε ενώπιον μας, μας έχουν οδηγήσει να συμφωνήσουμε με την πρόταση για συνένωση του Δήμου Αραδίππου με τους Δήμους Λάρνακας, Λιβαδειών και την Κοινότητα Ορόκλινης, την οποία και θεωρούμε ως την ποιο σωστή επιλογή. Επιθυμία μας ως πολίτες, δηλαδή ως οι πιο άμεσα επηρεαζόμενοι από την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι να παραθέσουμε προβληματισμούς και ερωτήματα σε σχέση με το μέλλον του Δήμου Αραδίππου, έτσι ώστε η μεταρρύθμιση να δημιουργήσει ένα Δήμο βιώσιμο, λειτουργικό και σύγχρονο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων του.
Ως Πρωτοβουλία, πριν καταλήξουμε στην άποψη μας, λάβαμε υπόψη τη μοναδική πρόταση που κατατέθηκε στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής από το αρμόδιο Υπουργείο, ήτοι το Υπουργείο Εσωτερικών, η οποία προνοεί την συνένωση του Δήμου Αραδίππου με τους Δήμους Λάρνακας, Λιβαδιών και την κοινότητα Ορόκλινης. Η συγκεκριμένη πρόταση μας προσφέρει ασφάλεια και σιγουριά, καθώς αποτελεί προϊόν μελέτης στην βάση όλων των σχετικών παραγόντων και στοιχείων. Δυστυχώς, κατά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής κατατέθηκε πρόταση για συνένωση των Αραδίππου-Τρούλλοι-Κελλιά, ανατρέποντας τα δεδομένα που είχαν ενώπιων τους τα μέλη της Επιτροπής.
Η εν λόγω πρόταση κατατέθηκε την ύστατή, μη αφήνοντας περιθώριο αντίδρασης αλλά και ενημέρωσης των πολιτών. Θεωρούμε σημαντικό ότι αυτή η πρόταση διαμορφώθηκε με πλειοψηφία, και όχι ομόφωνα, εντός της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής. Ως πολίτες ανησυχούμε ιδιαίτερα, καθώς η συγκεκριμένη πρόταση από την στιγμή που κατατέθηκε παραμένει ατεκμηρίωτη, χωρίς σοβαρά επιχειρήματα και δεν βασίζεται σε καμία ουσιαστική μελέτη που να μπορεί να εγγυηθεί την βιωσιμότητά της. Επίσης, παρά τις όποιες σημειώσεις και υποσημειώσεις είχαν δημιουργηθεί κατά καιρούς στις υπό επεξεργασία προτάσεις του ΥΠΕΣ, σχετικά με το μέλλον του Δήμου Αραδίππου, καμία μα καμία απολύτως, δεν προνοούσε την συνένωση του αποκλειστικά με τις κοινότητες Τρούλλων και Κελλιών. Γι’ αυτό τον λόγο θέλουμε ως πολίτες να θέσουμε ενώπιων της κοινωνίας και των Κυπρίων το ζωτικής σημασίας ερώτημα: Γιατί, εφόσον η πρόταση συνένωσης Αραδίππου, Κελλιών και Τρούλλων είναι ατεκμηρίωτη, πως υπερψηφίστηκε από την Επιτροπή Εσωτερικών; Γιατί αγνοήθηκε η εμπεριστατωμένη πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών;
Ως εκ τούτου, διατηρούμε έντονες και εύλογες ανησυχίες, αφού η συγκεκριμένη πρόταση δεν έχει οποιαδήποτε τεκμηρίωση και δεν βασίζεται σε συγκεκριμένη μελέτη, συνεπώς φαίνεται να εξυπηρετεί τα συμφέροντα ορισμένων τοπικών παραγόντων και προσωπικοτήτων. Μας θλίβει το γεγονός ότι η Επιτροπή Εσωτερικών, αντί να θέσει ως βασική παράμετρο τη βιωσιμότητα ενός νέου Δήμου που θα προκύψει από την Μεταρρύθμιση, επηρεάζεται από αλλότρια κίνητρα και λαμβάνει αποφάσεις που εξυπηρετούν μεμονωμένα άτομα και συμφέροντα, εις βάρος επί της ουσίας της ίδιας της μεταρρύθμισης, εις βάρος των πολιτών και εις βάρος του Κράτους. Ως αποτέλεσμα, έχουν προκύψει αμέτρητα ερωτήματα για το αν η συγκεκριμένη πρόταση που υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία των Μελών της Επιτροπής Εσωτερικών εξυπηρετεί όντως το πνεύμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ή αν εξυπηρετεί απλά άλλα συμφέροντα, σκοπιμότητες και προσωπικές φιλοδοξίες.
Θα θέλαμε υπενθυμίσουμε σε όλα τα μέλη της Βουλής των αντιπροσώπων, ότι ο Δήμος Αραδίππου γεωγραφικά δεν ξεχωρίζει καθόλου από τους Δήμους Λάρνακας και Λιβαδιών. Επίσης, ήδη συνυπάρχει μαζί με τους εν λόγω Δήμους στα σχετικά Συμβούλια Αποχετεύσεως και Υδατοπρομήθειας. Η προοπτική που υπάρχει για κοινή ανάπτυξη είναι τεράστια, γεγονός που θα προσφέρει θετικά και ουσιαστικά στις ζωές των πολιτών. Σε αντίθεση, η συνένωση του Δήμου Αραδίππου με δυο μικρότερες κοινότητες και η επιβάρυνση των Δημοτικών Υπηρεσιών με αυτές, θα αποτελέσουν τροχοπέδη στην ανάπτυξη αλλά και στη βιωσιμότητα του νέου Δήμου.
Οι ανησυχίες τις πρωτοβουλίας πηγάζουν και μέσα από την πρότερη διαχείριση του χρέους του Δήμου Αραδίππου προς το τμήμα ανάπτυξης Υδάτων, όπως επίσης και με την διαχείριση του αποχετευτικού. Διαχείριση η οποία φόρτωσε το κράτος με εκατομμύρια χρέη αποπληρωμής αλλά και κατασκευής αποχετευτικού. Καλούμε τα μέλη της Βουλής να δουν που οδήγησε η άρνηση συνύπαρξης και συνεργασίας του Δήμου Αραδίππου με τους γειτονικούς του Δήμους, ούτως ώστε να μην επιτρέψουν η ίδια άρνηση να οδηγήσει σε νέες περιπέτειες τους δημότες Αραδίππου. Η άρνηση αυτή του Δήμου Αραδίππου επιβάρυνε τα ταμεία του Κράτους αλλά και την τσέπη του φορολογούμενου πολίτη. Αυτό φοβόμαστε ότι θα επαναληφθεί εκ νέου με το πείραμα αυτό της συνένωσης Αραδίππου – Κελλιών – Τρούλλων.
Ως πρωτοβουλία αναγνωρίζουμε ότι η Λάρνακα ήδη αναπτύσσεται και μεγαλώνει, με νέα έργα και με επικείμενες μεγάλες επενδύσεις (πχ Λιμάνι-Μαρίνα, Κυπριακό Ινστιτούτο Θάλασσας & Ναυτιλίας, και πολλά άλλα). Έχουμε την άποψη πως η Αραδίππου μπορεί και πρέπει να αποτελέσει αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι αυτής της ανάπτυξης στα πλαίσια ενός ενιαίου Δήμου με την Λάρνακα, ενός νέου ενισχυμένου Δήμου που θα μπορεί να προσφέρει τα πάντα στον τουρισμό, στην έρευνα και καινοτομία, με συνεχή εξέλιξη, με αεροδρόμιο, νέο λιμάνι-μαρίνα, οικιστική ανάπτυξη και με επιπρόσθετες τις γεωργοκτηνοτροφικές και βιοτεχνικές περιοχές που θα προσφέρει η Αραδίππου.
Η συνένωση της Αραδίππου με Τρούλλους και Κελλιά, θα καταστήσουν τον Δήμο Αραδίππου έναν αυστηρά Γεωργοκτηνοτροφικό και Βιομηχανικό Δήμο. Γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους, αφού είναι ορατό το ενδεχόμενο, για χάριν της βιωσιμότητας του νέου αυτού Δήμου να δοθεί βαρύτητα και αποκλειστικότητα σε επενδύσεις βαριάς βιομηχανίας μόνον. Μπροστά σε αυτά τα διλήμματα, ως πολίτες επιλέγουμε να αποτελούμε μέρος ενός Δήμου που ΔΕΝ θα παραμείνει αγκυλωμένος στην Βιομηχανία και την Γεωργοκτηνοτροφία, ενός Δήμου που θα μπορεί να προσφέρει τα πάντα και θα βλέπει στον ορίζοντα την πολύπλευρη ανάπτυξη και την ανταπόκριση σε όλες τις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων του.
Απευθύνουμε κάλεσμα στην Ολομέλεια της Βουλής να λάβει υπόψη της όλους τους παράγοντες και παραμέτρους καθώς και το γεγονός πως ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής έχει ήδη υποβληθεί πρόταση από το ΥΠΕΣ στη βάση επιστημονικής μελέτης. Οιαδήποτε διαφορετική πρόταση στερείται της απαιτούμενης σοβαρότητας και τεκμηρίωσης. Απαιτούμε από τους εκλελεγμένους εκπροσώπους του λαού, να βάλουν πάνω από όλα το συμφέρον των πολιτών, των δημοτών της Αραδίππου, του Κράτους και της Δημοκρατίας και όχι τα κομματικά, προσωπικά, μικροπολιτικά και άλλα συμφέροντα.
Τέλος, ξεκαθαρίζουμε πως ως πολίτες θεωρούμε απαραίτητη και επιτακτική την ανάγκη για μεταρρύθμιση της Τ.Α., με στόχο την ενίσχυση του ρόλου της με βασικό γνώμονα τους ίδιους τους πολίτες. Η πρόσφατη εισήγηση για συνένωση της Αραδίππου με τα Κελλιά και τους Τρούλλους, θεωρούμε ότι θα έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα για τους κατοίκους και την ποιότητα ζωής τους, αλλά και για την ανάπτυξη του ίδιου του Δήμου. Επίσης, μετά λύπης σημειώνουμε πως παρά το ότι έχουμε αποστείλει επιστολή σε όλους του εμπλεκόμενους, ΥΠΕΣ, αρχηγούς κομμάτων, βουλευτές Λ/κας και τοπικά εκλελεγμένους αντιπροσώπους, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση και καμία δημόσια τοποθέτηση για τα ερωτήματα μας.
Η δράση της Πρωτοβουλίας δεν τελειώνει στις 3 Μαρτίου όπου και θα συνέλθει η Ολομέλεια της Βουλής. Δεσμευόμαστε, πως ως πρωτοβουλία θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε συζήτηση γύρω από το θέμα, θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ενημέρωσης όλων των συμπολιτών μας, με αφετηρία την άποψη της κοινωνίας των πολιτών μέχρι την επικράτηση της λογικής μακριά από αλλότρια συμφέροντα.