Search
Close this search box.

Η Γ.Γ Γραμματέας της ΠΟΓΟ Σκεύη Κουκουμά μιλά στο SkalaTimes για την 8η Μαρτίου

Με αφορμή τη Γιορτή της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, η ΠΟΓΟ διοργανώνει εκδηλώσεις σε όλη τη Κύπρο.
Οι εκδηλώσεις της ΠΟΓΟ στη Λάρνακα:
Έγινε ήδη η πρώτη εκδήλωση στις 2 Μαρτίου, στο Μαζωτός –  Λαϊκές Οργανώσεις Μαζωτού. Ομιλήτρια ήταν η Γ.Γ Γραμματέας της ΠΟΓΟ Σκεύη Κουκουμά.
8 Μαρτίου, η ώρα 20:00. Περβόλια – Ταβέρνα «Κύπρος ο Ψαράς» Ομιλήτρια Ευανθία Σάββα.
12 Μαρτίου, ώρα 16:00. Αστέρια Αραδίππου. Ομιλήτριες:  Σκεύη Κουκουμά Γ.Γ. ΠΟΓΟ και Άντρη Ανδρονίκου, Εκτελεστική Διευθύντρια ΣΠΑΒΟ
13 Μαρτίου,  ώρα 15.30. Ξυλοτύμπου -Λαϊκές  Οργανώσεις. Ομιλήτρια – Σκεύη Κουκουμά.
20 Μαρτίου,  Αθηένου Κέντρο Χαρούλας Ομιλήτρια Σταύρη Καλοψιδιώτου.
20 Μαρτίου – Ορμήδεια, Λαϊκές  Οργανώσεις, Ομιλήτρια Σκεύη Πασιά
3 Απριλίου – Πλατεία Κίμωνος 4 μμ- Δρώμενο ενάντια  στην έμφυλη βία

Στην Αμμόχωστο:
13 Μαρτίου, ώρα 11:00 π.μ. Μουσείο στη Δερύνεια, Πρόγευμα. Ομιλήτρια Ελένη Μαύρου, Μέλος Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ
20 Μαρτίου, ώρα 2:00 μ.μ. Πολιτικό-καλλιτεχνική εκδήλωση Αυγόρου, Λαϊκές Οργανώσεις. Ομιλήτρια Ευανθία Σάββα

Με αφορμή τις εκδηλώσεις το SkalaTimes μίλησε με την Γ.Γ. της ΠΟΓΟ κ. Σκεύη Κουκουμά η οποία ανάμεσα σε άλλα τονίζει: «H 8η του Μάρτη όσο και αν προσπαθήσουν – και είναι αλήθεια κάθε χρόνο προσπαθούν όλο και πιο πολύ –  ποτέ δεν θα γίνει απλά μια γιορτή για όλες τις γυναίκες. Δεν είναι μέρα για να περιχαρίσουμε, ούτε  έστω και μια μέρα ή να νομίζουμε ότι όσα κατακτήσαμε είναι κεκτημένα ή ακόμα πιο επιφανειακά ότι εύκολα θα κερδίσουμε την ισότητα και ισοτιμία μας χωρίς συλλογικούς αγώνες».  

Oλόκληρη η δήλωση της κ. Κουκουμά στο SkalaTimes:  
«Η 8η Μαρτίου δεν είναι μια γενική γιορτή για τη γυναίκα. Είναι επέτειος για υπενθύμιση της σύγκρουσης των γυναικών εργατριών στη Νέα Υόρκη, που δούλευαν στα κλωστοϋφαντουργεία και στα τότε ραφτάδικα– με την εργοδοσία, με το κεφάλαιο, με το κράτος τους. Να γνωρίσουμε τα γεγονότα και να τα τοποθετήσουμε  στο πλαίσιο της ιστορικής ανάλυσης της σημασίας τους. Πρώτα απ’ όλα να τερματιστεί η απόκρυψη των ιστορικών γεγονότων της 8ης  Μαρτίου 1857. 
Έτσι η 8η του Μάρτη, όσο και αν προσπαθήσουν – και είναι αλήθεια κάθε χρόνο προσπαθούν όλο και πιο πολύ,  ποτέ δεν θα γίνει απλά μια γιορτή για όλες τις γυναίκες. Δεν είναι μέρα για να περιχαρίσουμε, ούτε έστω και μια μέρα ή να νομίζουμε ότι όσα κατακτήσαμε είναι κεκτημένα ή ακόμα πιο επιφανειακά ότι εύκολα θα κερδίσουμε την ισότητα και ισοτιμία μας χωρίς συλλογικούς αγώνες.  
Δεν μπορώ όμως να μην αναφερθώ στις κατά καιρούς τοποθετήσεις του ΠτΔ. Το εκπληκτικό με την κυβέρνηση ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη είναι ακόμα πιο  προκλητική τοποθέτηση ότι φταίνε οι γυναίκες για την ανισοτιμίας και τις διακρίσεις που υφίστανται. Ο ΠτΔ το επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία που θέλει να αναφερθεί στα θέματα ισότητας ενώ τώρα το ακούμε και από τους Υπουργούς του όπως στην πρόσφατη τοποθέτηση του Υπουργείου Άμυνας σε σχέση με τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών Μόνιμων Υπαξιωματικών. 
Φυσικά η στάση αυτή σχετίζεται με τη γενικότερη αντίληψη για την ισότητα. Δυστυχώς και ο ΠτΔ όπως και άλλοι αντιλαμβάνονται τον αγώνα για την ισότητα ώς αγώνα για εξίσωση γυναικών και αντρών. Αυτό είναι μακράν του δικού μας αγώνα που στοχεύει στην ισότητα και ισοτιμία δικαιωμάτων και αναγνώριση της θέσης της γυναίκας στην πολιτική και κοινωνική ζωή».

Διακήρυξη ΠΟΓΟ για την 8η του Μάρτη 2022
ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ – ΚΑΜΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΗ

Με αφορμή την 8η του Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ χαιρετίζει τις γυναίκες της εργατιάς, τις αυτοαπασχολούμενες, τις αγρότισσες, τις συνταξιούχες, τις άνεργες, τις μαθήτριες, τις φοιτήτριες, τις πρόσφυγες, τις μετανάστριες. Με το σύνθημα «Καμία μόνη – Καμία λιγότερη» ενώνει τη φωνή και τις δυνάμεις του, με τις γυναίκες του κόσμου, απέναντι σε κάθε μορφή βίας με βάση το φύλο.

Αυτές τις δύσκολες ώρες η σκέψη μας βρίσκεται κοντά στον Ουκρανικό λαό, που δοκιμάζεται βάναυσα. Η σκέψη μας βρίσκεται με τις γυναίκες και τα παιδιά της Ουκρανίας, τον άμαχο πληθυσμό που ζει τη λαίλαπα του πολέμου. Ως Γυναικείο Κίνημα, καταδικάζουμε κάθε στρατιωτική επέμβαση και τονίζουμε ότι ο σεβασμός της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών και η μη επέμβαση στα εσωτερικά τους αποτελούν βασικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Η 8η του Μάρτη έχει τις ρίζες της σε μια σημαντική στιγμή του παγκόσμιου εργατικού κινήματος:
Όταν στις 8 Μαρτίου 1857, οι εργάτριες στα υφαντουργεία και ραφτάδικα της Νέας Υόρκης, κατεβαίνουν σε απεργία και αιματηρές διαδηλώσεις, σηκώνοντας ανάστημα στην εργοδοσία και το κράτος, διεκδικώντας ίσο μισθό για ίση εργασία με τους άντρες, λιγότερες ώρες δουλειάς και καλύτερες συνθήκες εργασίας μέσα στις άθλιες φάμπρικες. Αντλούμε διδάγματα από τον αγώνα των εργατριών και παίρνουμε παραδείγματα από τα ιστορικά αποτυπώματα.

Η 8η του Μάρτη δεν είναι μέρα γιορτής, αλλά αφύπνισης. Είναι ημέρα μνήμης και τιμής. Είναι ημέρα απολογισμού και υπενθύμισης πως οι αγώνες συνεχίζονται μέχρι την πλήρη ισοτιμία και εξάλειψη κάθε μορφής κοινωνικής αδικίας που πλήττει ειδικότερα τη γυναίκα, εργαζόμενη, μητέρα, νέα, συνταξιούχο, μονογονιό, πρόσφυγα, εγκλωβισμένη, μετανάστρια.

Φέτος με σύνθημα «Καμία μόνη – Καμία λιγότερη» τιμούμε ιδιαίτερα τις γυναίκες που βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν για την έμφυλη βία. Τιμάμε αυτές τις γυναίκες που ήρθαν αντιμέτωπες με το τέρας του μισογυνισμού και του σεξισμού, τιμάμε τις γυναίκες που αντιμετώπισαν τις διακρίσεις στο χώρο εργασίας, στην κοινωνία, που στάθηκαν απέναντι στην ενδοοικογενειακή βία.

Δυστυχώς, στην Κύπρο του 2022, δεν έχει γίνει ακόμη διακριτό στην κοινωνία και στην πολιτεία, τι είναι η έμφυλη βία. Ο όρος, εμπερικλείει οποιαδήποτε επιβλαβή πράξη, κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας λόγω φύλου. Έχει άμεση σχέση με την ανισότητα, την κοινωνική θέση ισχύος/ εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Σύμφωνα με τους διεθνώς αναγνωρισμένους ορισμούς της έμφυλης βίας (GB­VIMS), οι κύριοι τύποι της είναι τέσσερις: Σεξουαλική, Σωματική, Ψυχολογική και Οικονομική βία.

Οι μορφές της έμφυλης βίας καθορίζονται ως Λεκτική, σωματική, ψυχολογική / συναισθηματική κακοποίηση, βιασμός, σεξουαλική βία, σεξουαλική παρενόχληση, εμπορία ανθρώπων (human trafficking), σεξουαλική εκμετάλλευση, οικονομική βία, εξαναγκαστικός γάμος, Ακρωτηριασμός Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων κτλ

Πολιτικές κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη
Με την κυβέρνηση Νικου Αναστασιάδη-Συναγερμού στο πηδάλιο του κράτους ο αγώνας των γυναικών γίνεται δυσκολότερος. Από την ιδεολογία και τις αρχές που υπηρετούν οι κυβερνώντες, πηγάζει ο σοβινισμός και ο ρατσισμός. Από τις ενέργειες τους αυξάνεται η ανισότητα, αφού είναι με τις πολιτικές τους που θέτουν τη γυναίκα σε δυσμενέστερη θέση, αναγκάζοντας την πολλές φορές να επιλέξει μεταξύ της οικογένειας και της εργασίας. Μεθοδευμένα υποτιμούν και κατατάσσουν τη γυναίκα σε μειονεκτικότερη θέση: Επιδιώκουν τη διάλυση των δομών κοινωνικής φροντίδας, προωθούν τη φιλελευθεροποίηση των ωραρίων σε τομείς που κυρίως απασχολούνται γυναίκες, συρρικνώνουν κάθε μορφής επίδομα, είτε αυτό αφορά μονογονιούς, είτε ευάλωτες ομάδες, απαξιώνουν τις ανάγκες των γυναικών για στήριξη, αλλά και ως θυμάτων βίας.

Ως Γυναικείο Κίνημα λέμε ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ, ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ. Επιθυμούμε μια πιο δίκαιη κοινωνία, μια κοινωνία της έμφυλης ισότητας απαλλαγμένη από κάθε μορφής βία και από κάθε μορφής στερεότυπα.

Έχοντας αυτά υπόψη ζητούμε:

  • Δημιουργία Ενιαίας Αρχής Ισότητας, που να συνενώσει όλες τις υφιστάμενες δομές και θεσμούς, με εκτελεστικές εξουσίες για έλεγχο όλων των νομοθεσιών που αφορούν την ισότητα. Να υποβάλλει νομοθετικές εισηγήσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο και να συντάσσει εκθέσεις αλλά και να επιλαμβάνεται καταγγελιών.
  • Ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις κυβερνητικές πολιτικές και στον καταρτισμό του κρατικού προϋπολογισμού.
  • Αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου για την ίση αμοιβή ανδρών και γυναικών και δημιουργία παρατηρητηρίου υπό την Ενιαία Αρχή Ισότητας.
  • Ανάληψη ουσιαστικών μέτρων για άρση της ανεργίας, της ανισομισθίας, της μερικής απασχόλησης, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
  • Τερματισμό των ανεξέλεγκτων ωραρίων των καταστημάτων.
  • Επέκταση της άδειας μητρότητας, σχέδιο πληρωμένης γονικής άδειας, βελτιώσεις στο νόμο για την άδεια πατρότητας.
  • Υποδομές φροντίδας παιδιών, ηλικιωμένων κ.α., που να στηρίζουν την εργαζόμενη οικογένεια, να είναι προσβάσιμες, προσιτές, ποιοτικές και επαρκείς ώστε να καλύπτουν όλες τις ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας.
  • Στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη λειτουργία τέτοιων κοινωνικών υποδομών και παράλληλα εφαρμογή σχεδίου επιδότησης του κόστους φροντίδας βρεφών, νηπίων και παιδιών δημοτικού, των χαμηλόμισθων οικογενειών.
  • Καταρτισμό νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για Πρόληψη και Αντιμετώπιση Όλων των Μορφών Βίας Κατά των Γυναικών.
  • Επανεξέταση των επιφυλάξεων και εξαιρέσεων από τις πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης που έθεσε η κυβέρνηση με τις οποίες αποδυναμώνεται η αποτελεσματική προστασία των θυμάτων βίας. Tο κράτος πρέπει να είναι υπόλογο έναντι των γυναικών-θυμάτων, όταν αποδεδειγμένα αμέλησε ή αδιαφόρησε να τις προστατεύσει από την έμφυλη βία.
  • Αξιολόγηση της επάρκειας των υφιστάμενων καταφυγίων για τη φιλοξενία γυναικών-θυμάτων βίας, ώστε να διασφαλίζεται ότι κάθε γυναίκα που βιώνει βία θα μπορεί να βρει ένα χώρο προστασίας και στήριξης.
  • Υιοθέτηση Κώδικα Αντιμετώπισης της Σεξουαλικής Παρενόχλησης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Το κράτος ως ο μεγαλύτερος εργοδότης του τόπου, να δώσει το παράδειγμα για την καταπολέμηση του φαινομένου στο χώρο εργασίας.
  • Λήψη μέτρων για καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων, για εργασιακή και σεξουαλική εκμετάλλευση, ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών κ.α.
  • Εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου με ενσωμάτωση της αρχής της έμφυλης ισότητας, ενίσχυση της νομικής αρωγής σε οικογενειακές υποθέσεις και μηχανισμό στήριξης των εν διαστάσει και διαζευγμένων γυναικών στη διαδικασία είσπραξης των διατροφών.
  • Αναβάθμιση της ποιότητας υγείας στα δημόσια νοσηλευτήρια, πλήρη στελέχωση και κάλυψη των αναγκών στα γυναικολογικά τμήματα.
  • Κατοχύρωση και σεβασμό στα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα της γυναίκας.
  • Προώθηση της ισοτιμίας των φύλων στην εκπαίδευση ώστε οι νέες γενιές να διαπαιδαγωγούνται με τα ιδανικά της ισοτιμίας και του αλληλοσεβασμού των φύλων και παράλληλα να σπάζουν τα στερεότυπα σε σχέση με την επιλογή σπουδών και επαγγέλματος.
  • Ένταξη της Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης, η οποία να είναι περιεκτική, επιστημονικά τεκμηριωμένη και παιδαγωγικά προσανατολισμένη σε όλες τις βαθμίδες των σχολείων μας.
  • Θεσμοθέτηση Κώδικα Δεοντολογίας των δημόσιων και ιδιωτικών ΜΜΕ, σε σχέση με την εικόνα που προάγουν για τη γυναίκα και δέσμευση για καταπολέμηση των αναχρονιστικών στερεότυπων.

Επίλογος
Ως Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ καλούμε τις γυναίκες να συμπορευθούν μαζί μας στους αγώνες για κοινωνική απελευθέρωση, ισοτιμία και ισονομία, για χειραφέτηση. Για να απαλλαγούμε από τον βραχνά της ανισότητας, με επακόλουθο την έμφυλη βία στην όποια μορφή της, οφείλουμε όλες οι γυναίκες να συμπορευθούμε ενωμένες διεκδικώντας ένα νέο τρόπο ζωής. Επιδιώκοντας ένα ιδεατό κόσμο, μακριά από ανισότητες, πολέμους, φτώχεια, ατομικισμό και ανταγωνισμό, επιδιώκοντας ένα κόσμο στον οποίο θα επικρατούν οι αξίες της ανιδιοτέλειας, της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας και σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού.

Η 8η του Μάρτη 2022 ας είναι η αφετηρία για να αναγνωρίσουμε τις ηρωίδες της καθημερινότητας μας. Τις γυναίκες που σε συνθήκες ανασφάλειας και ψυχικής πίεσης, εργάζονται σκληρά, φροντίζουν παιδιά και γονείς, μιλάνε ανοιχτά καταγγέλλοντάς τους θύτες τους.

Σήμερα, δεν είναι μέρα γιορτής. Είναι ημέρα μνήμης, τιμής και υπενθύμισης πως οι γυναίκες ακόμη μάχονται, διεκδικούν, απαιτούν. Είναι μια μέρα που μας ξαναθυμίζει πως ο δρόμος είναι ακόμα μακρής, πως υπάρχουν ακόμα μάχες να δοθούν.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Μουσική, χορός, Μαζορέτες, δωρεάν κρασί και ξυλοπόδαροι σήμερα στο κέντρο της Λάρνακας!

Τραγούδι με τις μοναδικές φωνές της Γεωργίας Καϊμακλιώτη και του Γιώργου Μιχαηλίδη. Δωρεάν κρασί και Ζιβανία.Κάθοδος Ξυλοπόδαρων με μαγευτικό show φωτιάς.Μαζορέτες της Αιμιλίας Σαλούτα.Τυμπανιστές Λάρνακας.Σχολή

Η Ιουλία Καλλιμάνη έρχεται στη Κύπρο, ποια είναι αυτή η Ελληνίδα τραγουδίστρια φαινόμενο, με την ξεχωριστή λαϊκή χροιά;

Οι εμφανίσεις της έχουν γίνει ο βασικός λόγος που πολλοί λάτρεις της νυχτερινής ζωής αποφασίζουν ξανά και ξανά να επισκέπτονται τα νυχτερινά κέντρα που εμφανιζεται.

error: Content is protected !!