Search
Close this search box.

Yesterplays «For what its worth» από τους Buffalo Springfield

Ένα φίλος που ζει «στην άλλη άκρη του ωκεανού», στην κάποτε «Μητρόπολη του κόσμου», εισηγήθηκε για τη στήλη μας, SkalaTimes Yesterplays, αυτό το τραγούδι γι αυτή τη βδομάδα.
Εμείς χατίρια δεν χαλάμε, ειδικά όταν πρόκειται για ένα επίκαιρο, αντιπολεμικό, τραγούδι.

For what its worth o τίτλος, (ΓΙΑ ΟΤΙ ΑΞΙΖΕΙ)!
Από την καναδοαμερικάνικη μπάντα
«Buffalo Springfield».

Κάτω από το βίντεο με το τραγούδι, οι στίχοι και λίγα λόγια για την μπάντα.

There’s something happening here
But what it is ain’t exactly clear
There’s a man with a gun over there
Telling me I got to beware

I think it’s time we stop
Children, what’s that sound?
Everybody look, what’s going down?

There’s battle lines being drawn
Nobody’s right if everybody’s wrong
Young people speaking their minds
Getting so much resistance from behind

It’s time we stop
Hey, what’s that sound?
Everybody look, what’s going down?

What a field day for the heat (Ooh ooh ooh)
A thousand people in the street (Ooh ooh ooh)
Singing songs and they carrying signs (Ooh ooh ooh)
Mostly say, “Hooray for our side” (Ooh ooh ooh)

It’s time we stop
Hey, what’s that sound?
Everybody look, what’s going down?

Paranoia strikes deep
Into your life it will creep
It starts when you’re always afraid
Step out of line, the men come and take you away

We better stop
Hey, what’s that sound?
Everybody look, what’s going down?

You better stop
Hey, what’s that sound?
Everybody look, what’s going down?

You better stop
Now, what’s that sound?
Everybody look, what’s going down?

You better stop
Children, what’s that sound?
Everybody look, what’s going down?

«Οι Buffalo Springfield αποτέλεσαν μία από τις σημαντικότερες μπάντες του αμερικανικού φολκ-ροκ, που έθεσε τις βάσεις του κάντρι-ροκ της Δυτικής Ακτής. Παρά τη μικρή διάρκεια της ζωής τους, άσκησαν επιρροή ανάλογη με αυτή των Byrds, έχοντας στις τάξεις τους σπουδαίους μουσικούς και συνθέτες, όπως ο Νιλ Γιανγκ και ο Στέφεν Στιλς. Σήμα-κατατεθέν της μουσικής τους, το τραγούδι For What It’s Worth.
Οι Buffalo Springfield σχηματίστηκαν στις 3 Μαρτίου 1966 στο Λος Άντζελες από τους Αμερικανούς Στέφεν Στιλς (κιθάρα και φωνητικά, γεν. 1945) και Ρίτσι Φάρεϊ (κιθάρα και φωνητικά, γεν. 1944) και τους Καναδούς Νιλ Γιάνγκ (κιθάρα και φωνητικά, γεν. 1945), Ντιούι Μάρτιν (ντραμς και φωνητικά, 1940-2009) και Μπρους Πάλμερ (μπάσο, 1946-2004).
Οι Στιλς και Φάρεϊ, είχαν συνεργαστεί στο συγκρότημα «The Company» κι ένα χρόνο νωρίτερα είχαν συναντήσει τον Νιλ Γιάνγκ στο Τορόντο, όπου περιόδευαν. Όταν αποφάσισαν να μετακομίσουν στο Λος Άντζελες, είχαν τεθεί οι βάσεις για τη συνεργασία τους. Το όνομα του νέου σχήματος, Buffalo Springfield, το δανείστηκαν από την ομώνυμη εταιρεία που κατασκεύαζε οδοστρωτήρες.
Οι πρώτες εμφανίσεις του συγκροτήματος έλαβαν χώρα στο ιστορικό κλαμπ του Λος Άντζελες «Whiskey A-Go Go» με πρωτότυπο υλικό των Γιανγκ, Στιλς και Φάρεϊ, που ενσωμάτωνε στο φολκ-ροκ στοιχεία από την ψυχεδέλεια και την εκλεπτυσμένη ποπ των Beatles. Τα σχόλια ήταν θετικά για το νέο σχήμα, το οποίο γρήγορα εντάχθηκε στο δυναμικό της δισκογραφικής εταιρείας Atlantic. Η πρώτη τους δισκογραφική παραγωγή ήταν το σινγκλ «Nowadays Clancy Can’t Even Sing», σύνθεση του Νιλ Γιανγκ και αποτέλεσε προάγγελο του πρώτου τους άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους, που κυκλοφόρησε στις 5 Δεκεμβρίου 1966.
Μέσα από το ντεμπούτο τους στη δισκογραφία έγινε εμφανής ο πλουραλισμός του γκρουπ με τρεις στιχουργούς, τρεις τραγουδιστές και δύο βασικούς κιθαρίστες. Η αναγνώριση όμως ήρθε με την κυκλοφορία του σινγκλ «For What It’s Worth», στις 23 Δεκεμβρίου 1966, το οποίο αργότερα συμπεριλήφθηκε στην επανέκδοση του πρώτου τους άλμπουμ. Ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία του συγκροτήματος και έφτασε ως το νούμερο 7 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών. Πρόκειται για ένα τραγούδι διαμαρτυρίας, που αναφέρεται στις συγκρούσεις των εξεγερμένων νεαρών με την αστυνομία στην Καλιφόρνια της εποχής εκείνης.
Ακολούθησαν τα σινγκλ «Bluebird» και «Rock ’n’ Roll Woman», που συμπεριλήφθηκαν στο δεύτερο άλμπουμ τους «Buffalo Spingfield Again», που κυκλοφόρησε στις 18 Νοεμβρίου 1967 με περιορισμένη επιτυχία.
Η καλλιτεχνική δράση του συγκροτήματος επηρεάστηκε από την απροθυμία του Νιλ Γιανγκ να συμμετέχει στις συναυλίες τους, ενώ δεν ήταν σπάνιο το φαινόμενο να απουσιάζει για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Οι Buffalo Springfield τελικά διαλύθηκαν δύο μήνες πριν από την κυκλοφορία του τρίτου άλμπουμ τους «Last Time Around», που κυκλοφόρησε στις 30 Ιουλίου 1968 και στο οποίο ο Στέφεν Στιλς πειραματίστηκε με λάτιν ρυθμούς σε κομμάτια όπως τα «Uno Mundo» και «On The Way Home». Στο συγκρότημα είχε ενσωματωθεί ο κιθαρίστας και παραγωγός Τζιμ Μεσίνα.
Μετά τη διάλυση των Buffalo Springfield, o Στέφεν Στιλς ακολούθησε τους Γκράχαμ Νας και Ντέιβιντ Κρόσμπι («Crosby, Stills & Nash»), ενώ ο Νιλ Γιανγκ κυκλοφόρησε δύο σόλο άλμπουμ, προτού ενωθεί κι αυτός με το τρίο το 1970 («Crosby, Stills, Nash & Young»).
(Πηγή: sevenarts.tv)

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ευχαριστίες από Δήμο Λάρνακας σε όσους προσέφεραν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Λάρνακας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΝΑΚΑΣ Ο Δήμαρχος Λάρνακας, η Επιτροπή Πρόνοιας, Εθελοντισμού και Προσφυγικών Θεμάτων και ο Υπεύθυνος του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Λάρνακας εκφράζουν τις θερμές

error: Content is protected !!