Της Γιώτας Δημητρίου
Ο αρχαιολογικός πλούτος της Λάρνακας είναι γνωστός.
Το ρεπορτάζ του «Φ» στις 10 Μαρτίου, (www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/1419658) επιβεβαιώνει αυτό που όλοι γνωρίζουμε, πως η πόλη μας είναι χτισμένη πάνω σε αρχαιολογικούς θησαυρούς. Ή όπως το έχει πει η φίλη μου η Ξένια, χθες που το συζητούσαμε: «Η Λάρνακα όση είναι πάνω από τη γη, άλλη τόση είναι και από κάτω».
Nαι, όπως όλοι γνωρίζουμε, η πόλη μας είναι ακριβώς κτισμένη πάνω από την αρχαία πόλη του Κιτίου της οποίας τα ερείπια βρίσκονται κάτω από τη σημερινή Λάρνακα.
Στο ρεπορτάζ του «Φ» η δημοσιογράφος γράφει: «Η διαχείριση των αρχαιοτήτων που εντοπίζονται, γίνονται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο υπό τις οδηγίες του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Πλέον στις εργασίες, βρίσκεται συνεχώς αρχαιολόγος, που πληρώνεται από το ΣΑΛ. Μόλις οι εκσκαφείς εντοπίσουν αρχιτεκτονικά κατάλοιπα ή ταφικά μνημεία, τα έργα τίθενται σε παύση και αρχίζει διερεύνηση. «Όταν τελειώσουμε τη διερεύνηση, μία σχεδιάστρια αποτυπώνει το σημείο με φωτογραμμετρία, ώστε να μην χάσουμε καμιά πληροφορία. Μετά έρχεται το Τμήμα Αρχαιοτήτων και αποφασίζει ποια σημεία θα αφαιρεθούν και ποια σημεία θα δοθούν στο ΣΑΛ για να περάσουν οι αγωγοί. Σε σημεία όπου αυτό μπορεί να γίνει, αλλάζει η πορεία του αγωγού. Όταν αποφασιστεί να κλειστεί μια περιοχή, βάζουμε ειδική άμμο, που προστατεύει τα αρχαία. Σε περιπτώσεις όπου θα ανοίξουν ξανά τα σημεία βάζουμε ύφασμα, για να δουν οι επόμενοι που θα σκάψουν, ότι κάτι υπάρχει εκεί», αναφέρει η αρχαιολόγος του ΣΑΛ Θέκλα Καλλή».