Search
Close this search box.

Νέα έρευνα υποστηρίζει πως η βενζίνη με μόλυβδο επηρέασε το δείκτη νοημοσύνης του 50% των Αμερικανών

Περισσότερα από 70 χρόνια χρήσης βενζίνης με μόλυβδο έχουν αφήσει ένα μόνιμο σημάδι στην ανθρώπινη υγεία και στην ευφυΐα.

Οι ενήλικοι Αμερικανοί έχουν μικρότερο δείκτη νοημοσύνης λόγω περιβαλλοντικής μόλυνσης. Όσοι γεννήθηκαν  δε, από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 έως τις αρχές του 1970, μπορεί να έχασαν στην πορεία της ζωής τους, έξι έως επτά μονάδες IQ.

Η βενζίνη με μόλυβδο που χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια του 20ου αιώνα στέρησε 824 εκατομ. μονάδες από τον δείκτη ευφυίας (IQ) των Αμερικανών πολιτών.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Ντιουκ της Β. Καρολίνα και της Φλόριντα, με επικεφαλής τον Άαρον Ρόιμπεν, οι οποίοι δημοσίευσαν την μελέτη τους στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), υπολόγισαν σε βάθος χρόνου την επιβάρυνση του μολύβδου στην υγεία του εγκεφάλου κάθε Αμερικανού που ήταν ζωντανός το 2015.
Υπολόγισαν ότι την χρονιά εκείνη τουλάχιστον 170 εκατομμύρια Αμερικανοί – πάνω από τον μισό πληθυσμό των ΗΠΑ – είχαν ανησυχητικά υψηλά επίπεδα μόλυβδου στο αίμα τους, όταν ήταν παιδιά, κάτι που είχε ως πιθανή συνέπεια ότι εμφάνιζαν χαμηλότερο IQ, καθώς επίσης μικρότερο όγκο εγκεφάλου, μεγαλύτερη πιθανότητα νοητικών-ψυχικών παθήσεων και αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο ως ενήλικες.


Ο μόλυβδος είναι νευροτοξικός και μπορεί να κάνει ζημιά στα εγκεφαλικά κύτταρα μετά την είσοδό του στο σώμα. Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στον μόλυβδο σε κανένα στάδιο της ανθρώπινης ζωής. Ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά είναι ευάλωτα στην ικανότητα του μολύβδου να διαταράσσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και κατ’ επέκταση να υποσκάπτει τη γνωστική-νοητική ικανότητα. «Ο μόλυβδος είναι ικανός να εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος από τη στιγμή που εισπνέεται ως σκόνη ή καταπίνεται ή καταναλώνεται μαζί με το νερό. Μέσω του αίματος μπορεί να διαπεράσει και τον αιματο-εγκεφαλικό φραγμό», δήλωσε ο Ρόιμπεν. Ερωτηματικό προς διερεύνηση παραμένει κατά πόσο η μακροχρόνια έκθεση σε μόλυβδο στο παρελθόν μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση ή τη γνωστική εξασθένηση – ή και την άνοια – των ηλικιωμένων.

Πηγή: www.doctv.gr

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!