Search
Close this search box.

Οι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι, η τέχνη και τα εκατομμύρια που θα χάσουν μουσεία και οργανισμοί

O οίκος Christie’s στο Λονδίνο

Μέχρι το 2008 το ενδιαφέρον για τη ρωσική τέχνη, κυρίως από Ρώσους αγοραστές, είχε αυξηθεί κατά 703% από τα επίπεδα του 2003.

Tον περασμένο Δεκέμβριο, η Μόσχα απέκτησε ένα νέο κέντρο τέχνης, το πολυδιαφημισμένο GES-2, διά χειρός Ρέντζο Πιάνο, σε έναν ανακαινισμένο σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας, μια ανάσα από το Κρεμλίνο.Το ίδρυμα τέχνης του ολιγάρχη Λεονίντ Μίκελσον V-A-C χρηματοδότησε το έργο, στο οποίο περιηγήθηκε πρώτος ο φίλος του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Την επόμενη της έναρξης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Μίκελσον ήταν ένας από τους ολιγάρχες που κλήθηκαν στο Κρεμλίνο. Λίγες ημέρες αργότερα, τα ιδρύματα τέχνης της Δύσης, όπως και τα κράτη, άρχισαν να επιβάλουν κυρώσεις στους Ρώσους υπερπλούσιους, επιστρέφοντας χρήματα, ακυρώνοντας συνεργασίες και  «εξορίζοντας» από Δ.Σ. τους Ρώσους χορηγούς και προστάτες των τεχνών.

Γρήγορα ανακλαστικά αλλά και υποκρισία από ιδρύματα που μοιάζουν σαν να μην είχαν ακούσει λέξη για τα εκατομμύρια που έβαζαν στο ταμείο τους και για το ποιες αμαρτίες ξέπλεναν οι ολιγάρχες μέσω της παρουσίας τους στον κόσμο της τέχνης.

Τα ανταλλάγματα που πρόσφεραν τα μεγάλα μουσεία, τα ιδρύματα της Δύσης και οι γκαλερί ήταν πολύ «συγκεκριμένα», τους χάριζαν διεθνές προφίλ, ασυλία, φήμη, κοινωνική και πολιτιστική αίγλη. Το χρήμα ξέπλενε τη φήμη των ολιγαρχών, που κατέφθαναν με συνοδείες και αμέτρητο –και έτοιμο να ξοδευτεί– πλούτο και απολάμβαναν μεγάλες τιμές. 

Όταν ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς εμφανίστηκε στον κόσμο της τέχνης, το έκανε με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο και έφτιαξε ένα υψηλής δημοσιότητας προφίλ στη Δύση. Σύμφωνα με το «Forbes», η περιουσία του ανέρχεται σε 12 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στο Ισραήλ, ο 11ος πλουσιότερος στη Ρωσία και ο 140ός πλουσιότερος στον κόσμο.

Το 2008, και ενώ κανείς στον κόσμο της τέχνης δεν τον ήξερε προηγουμένως, αγόρασε τον πίνακα «Benefits Supervisor Sleeping» του Λούσιαν Φρόιντ για 17 εκατομμύρια λίρες από τον οίκο Christie’s στη Νέα Υόρκη και το επόμενο βράδυ ένα τρίπτυχο του Φράνσις Μπέικον για 43 εκατομμύρια στερλίνες από τον οίκο Sotheby’s. Οι αγορές έγιναν μια εβδομάδα αφότου ο Πούτιν εκλέχτηκε και πρωθυπουργός, επεκτείνοντας την εξουσία του πέρα ​​από τις δύο διαδοχικές θητείες που επιτρέπονται από το ρωσικό σύνταγμα.

Ο «Guardian» σημειώνει ότι η καλλιέργεια ενός υψηλού δημόσιου προφίλ στο εξωτερικό, είτε μέσω της τέχνης είτε μέσω του αθλητισμού, μπορεί επίσης να προσφέρει έναν βαθμό προστασίας στο εσωτερικό. Aγοράζοντας την Τσέλσι ο Αμπράμοβιτς έγινε ένα αναγνωρίσιμο δημόσιο πρόσωπο διεθνώς. Το γεγονός αυτό δεν τον έκανε ανέγγιχτο, αλλά σίγουρα τον έκανε λιγότερο ευάλωτο στη Ρωσία.

Η Αλεξάνδρα Τολστόι, πρώην σύζυγος του Σεργκέι Πουγκάτσεφ, γνωστού ως τραπεζίτη του Πούτιν, έχει δηλώσει για τους ολιγάρχες: «Όλοι μισούν ο ένας τον άλλον. Είναι πολύ ανταγωνιστικοί. Δεν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο. Είναι περίπου όπως θα φανταζόταν κανείς τον “Νονό”. Αυτός ο τρελός, απίστευτος πλούτος και επίσης πλήρης απουσία της κανονικής, ανθρώπινης ηθικής. Οι κορυφαίοι σύμβουλοι του Πούτιν “όλοι μισούν ο ένας τον άλλο” και η κυβέρνηση είναι “αδίστακτη”».

Μέχρι το 2008, το ενδιαφέρον για τη ρωσική τέχνη, κυρίως από Ρώσους αγοραστές, είχε αυξηθεί κατά 703% από τα επίπεδα του 2003, και εκείνη τη χρονιά ο οίκος δημοπρασιών Phillips αγοράστηκε από το Russian Mercury Group.

Στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2011, ο Αμπράμοβιτς και η τότε σύντροφός του Ντάσα Ζούκοβα είχαν προκαλέσει την οργή των ντόπιων, όταν αγκυροβόλησαν τη μήκους 377 ποδών θαλαμηγό «Luna» στο Μεγάλο Κανάλι της πόλης, και διοργάνωσαν διάφορα πάρτι για να εγκαινιάσουν ένα πρότζεκτ video art με τους καλλιτέχνες Gillian Wearing, Sarah Morris και Tom Sachs.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Αμπράμοβιτς και η Ζούκοβα άνοιξαν την γκαλερί Garage στο πάρκο Γκόρκι της Μόσχας, με τον κόσμο της τέχνης να παρελαύνει από τις αίθουσές της, ανάμεσά τους ο επιμελητής Χανς Ούλριχ Όμπριστ του Serpentine και οι γκαλερίστες Λάρι Γκαγκόσιαν και Σάντι Κόουλς. Παρόντες ήταν επίσης ο σκηνοθέτης του «Star Wars» Τζορτζ Λούκας και ο καλλιτέχνης Τζεφ Κουνς. 

Από τότε μέχρι και σήμερα η Ντάσα Ζούκοβα, νυν Νιάρχου, με τον τέως σύζυγό της Ρομάν Αμπράμοβιτς συστήνουν στους κατοίκους της ρωσικής πρωτεύουσας τον αφρό της σύγχρονης τέχνης.

Πολύ πρόσφατα το μουσείο ανακοίνωσε την επέκτασή του στο γειτονικό, διάσημο πάρκο Γκόρκι και συγκεκριμένα στο περίφημο, ιστορικό εξάγωνο περίπτερο που βρίσκεται εκεί από το 1932. Την επέκταση, η οποία θα προσθέσει άλλα 9.500 τ.μ. ωφέλιμου εκθεσιακού και κοινόχρηστου χώρου, έχουν αναλάβει οι Ιάπωνες αρχιτέκτονες Kazuyo Sejima και Ryue Nishizawa της αρχιτεκτονικής φίρμας SANAA.

Το Μουσείο Garage μετακόμισε το 2015 στο σημερινό του σπίτι, ένα εστιατόριο σε σχήμα κύβου χτισμένο το 1968, που απέκτησε νέα πρόσοψη χάρη στην αρχιτεκτονική παρέμβαση του Ρεμ Κούλχαας.

Η ίδια η Ζούκοβα έχει μιλήσει κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δηλώνοντας στη «New York Post»: «Η βάναυση και φρικτή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ντροπή. Ως γεννημένη στη Ρωσία, καταδικάζω απερίφραστα αυτές τις πολεμικές πράξεις και είμαι αλληλέγγυα με τον ουκρανικό λαό καθώς και με τα εκατομμύρια των Ρώσων που αισθάνονται το ίδιο».


Η Ζούκοβα πήρε αποστάσεις και παραμένει στο Μουσείο Τέχνης της Κομητείας του Λος Άντζελες και στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη, αλλά πολλοί άλλοι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι υψηλού προφίλ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους στα δυτικά ιδρύματα με την έναρξη του πολέμου.

Το ίδρυμα του Μίκελσον έχει επίσης παρουσία σε δημόσια ιδρύματα τέχνης του Λονδίνου, διοργανώνοντας τέσσερις εκθέσεις στην Γκαλερί Whitechapel μεταξύ 2014 και 2018, με το Whitechapel να κάνει εκθέσεις και στο palazzo V-A-C στη Βενετία. Ήταν χορηγός στην Tate στο Λονδίνο και συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο του New Museum στη Νέα Υόρκη, ξανά μεταξύ 2014 και 2018.

Στις ΗΠΑ από το 2014 έχουν επιβληθεί ομοσπονδιακές κυρώσεις στη Novatek, την εταιρεία αερίου της οποίας ο Μίκελσον είναι κύριος μέτοχος. Το 2018 επιβλήθηκαν προσωπικές κυρώσεις στον Μίκελσον από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Νωρίτερα αυτόν το μήνα τέθηκαν ερωτήσεις στο βρετανικό Κοινοβούλιο σχετικά με το γιατί η Βρετανία δεν είχε επιβάλει κυρώσεις προσωπικά στον Μίκελσον.


Ο Βλαντίμιρ Ποτάνιν και ο Πετρ Άβεν, οι οποίοι κλήθηκαν επίσης να δουν τον Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου, παραιτήθηκαν από τις αντίστοιχες θέσεις τους στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ στη Νέα Υόρκη και στη Βασιλική Ακαδημία στο Λονδίνο. Το 2020 η Neue Galerie στο Βερολίνο διοργάνωσε μια έκθεση ρωσικού μοντερνισμού δανεισμένη σε μεγάλο βαθμό από τη συλλογή του Άβεν. Τώρα που στον Άβεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ε.Ε. και τη Βρετανία, η έκθεση θα ήταν πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί και το μουσείο θα βρισκόταν προφανώς σε πολύ δύσκολη θέση.

Από τώρα και στο εξής κάθε μουσείο, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα υποχρεωθεί να ελέγξει τους χορηγούς του και καθώς η έννοια του αποδεκτού αλλάζει, αν τα ρωσικά χρήματα αξιολογηθούν ως επικίνδυνα, τα ιδρύματα πιθανώς θα αντιμετωπίσουν σοβαρά και μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

Εκθέσεις σαν την αναδρομική της Natalia Goncharova στην Tate Modern το 2019,  που έγινε στην ουσία με χρήματα της Letter One, μιας εταιρείας που ανήκει στον Μιχαήλ Φρίντμαν, στενό συνεργάτη του Άβεν, σήμερα θα ήταν αδιανόητο να πραγματοποιηθούν, παρά το γεγονός ότι Φρίντμαν και Άβεν, οι οποίοι έχουν θεωρηθεί οικονομικοί υποστηρικτές του Πούτιν και υπεύθυνοι για την προσάρτηση της Κριμαίας και την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, εξέδωσαν κοινή δήλωση που περιγράφει τα μέτρα που ελήφθησαν εναντίον τους ως «ψευδή και αβάσιμα».

Εκπρόσωπος της Tate δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο σε κανέναν από τους σημερινούς μεμονωμένους ή εταιρικούς υποστηρικτές της και οποιεσδήποτε ιστορικές σχέσεις με πρώην δωρητές που συνδέονται με τη ρωσική κυβέρνηση έχουν πλέον λήξει».


Το 2008, ένας ακόμη ολιγάρχης, ο Άλισερ Ουσμάνοφ, διευκόλυνε την Tate να δανείσει 112 έργα του JMW Turner στο Μουσείο Πούσκιν στη Μόσχα. Την εποχή εκείνη, η συμφωνία χαιρετίστηκε από το Βρετανικό Συμβούλιο ως «ένας ζωτικός τρόπος υποστήριξης των δεσμών μεταξύ δύο χωρών».

Η παραμονή στην Ευρώπη μοιάζει πιο επικίνδυνη από ποτέ για τους Ρώσους δισεκατομμυριούχους. Προφανώς, θέλοντας να προστατεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και έχοντας χάσει μέσα σε τρεις μόνο εβδομάδες την κοινωνική τους θέση, θα μεταφέρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε άλλα μέρη, στο Ντουμπάι, στις Μαλδίβες.

Το Le Conseil des Ventes, το συμβούλιο το οποίο εκπροσωπεί τους γαλλικούς οίκους δημοπρασιών, έχει ενημερώσει τα μέλη του ότι ακόμη και αν μια πώληση ακυρωθεί, οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία ή κεφάλαια ανήκουν σε όσους υπόκεινται σε κυρώσεις πρέπει να παραμείνουν στην κατοχή του.

Η φυγή ρωσικών κεφαλαίων δεν προκαλεί πονοκέφαλο μόνο στα μουσεία της Δύσης, δημιουργεί πρόβλημα και για τις ιδιωτικές γκαλερί τέχνης και τους οίκους δημοπρασιών. Σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες του 2019, όλες οι συναλλαγές άνω των 10.000 ευρώ απαιτούν τη δέουσα επιμέλεια.

Ήδη το Ηνωμένο Βασίλειο, που ακόμα και μετά το Μπρέξιτ ακολουθεί τον κανονισμό της Ε.Ε., απαγόρευσε όλες τις εξαγωγές έργων τέχνης στη Ρωσία και οι οίκοι Sotheby’s, Christie’s και Bonhams αναγκάστηκαν να ακυρώσουν τις δημοπρασίες ρωσικής τέχνης τον Ιούνιο.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ: https://www.lifo.gr/culture/eikastika/oi-rosoi-disekatommyrioyhoi-i-tehni-kai-ta-ekatommyria-poy-tha-hasoyn-moyseia-kai

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Μουσική, χορός, Μαζορέτες, δωρεάν κρασί και ξυλοπόδαροι σήμερα στο κέντρο της Λάρνακας!

Τραγούδι με τις μοναδικές φωνές της Γεωργίας Καϊμακλιώτη και του Γιώργου Μιχαηλίδη. Δωρεάν κρασί και Ζιβανία.Κάθοδος Ξυλοπόδαρων με μαγευτικό show φωτιάς.Μαζορέτες της Αιμιλίας Σαλούτα.Τυμπανιστές Λάρνακας.Σχολή

Η Ιουλία Καλλιμάνη έρχεται στη Κύπρο, ποια είναι αυτή η Ελληνίδα τραγουδίστρια φαινόμενο, με την ξεχωριστή λαϊκή χροιά;

Οι εμφανίσεις της έχουν γίνει ο βασικός λόγος που πολλοί λάτρεις της νυχτερινής ζωής αποφασίζουν ξανά και ξανά να επισκέπτονται τα νυχτερινά κέντρα που εμφανιζεται.

error: Content is protected !!