Search
Close this search box.

Δεύτερη συνάντηση του ερευνητικού προγράμματος Horizon 2020 Water Mining

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΑΛ

WATER MINING – ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ (2nd CoP MEETING)

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, στις 23/3/2021, η δεύτερη συνάντηση του ερευνητικού προγράμματος Horizon 2020 Water Mining που αφορά την αφαλάτωση του ανακυκλωμένου νερού της Λάρνακας και την ανάκτηση υλικών στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας.

Την εκδήλωση καλωσόρισαν η Δρ. Μαρία Δώδου, MADISI Κύπρος, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΑΛ κ. Άγγελος Χατζηχαραλάμπους, η Διεθύντρια του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων κα Παναγιώτα Χατζηγεωργίου και η Επίτροπος Περιβάλλοντος κα Κλέλια Βασιλείου.

Ακολούθως έγινε παρουσίαση του προγράμματος από την Καθηγήτρια Μαρία Λοϊζίδου, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Κατόπιν, συζητήθηκαν τα εμπόδια για την ευρύτερη υιοθέτηση των προτεινόμενων τεχνολογιών και οι ενδιαφερόμενοι/εμπλεκόμενοι φορείς αντάλλαξαν απόψεις και εισηγήσεις.

Στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στον εγκατεστημένο πιλότο του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων Λάρνακας όπου οι κ.κ. Μαρία Κυριαζή και Μαρία Αβρααμίδη παρουσίασαν στους παρευρισκόμενους τη λειτουργία της Μονάδας.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ WATER MINING

Η επάρκεια του φρέσκου νερού σε συνδυασμό με τα περιβαλλοντικά, ενεργειακά και οικονομικά ζητήματα με τα οποία συνδέεται είναι μία από τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα η παγκόσμια κοινότητα. Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες η ζήτηση φρέσκου νερού το 2030 θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να αντληθεί από τις παγκόσμιες πηγές φρέσκου νερού.

Σκοπός του προγράμματος Water Mining είναι να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη πρόκληση αναδεικνύοντας «νέες πηγές» φρέσκου νερού όπως π.χ. τα βιομηχανικά και τα αστικά λύματα ή οι άλμες που προκύπτουν από τις μονάδες αφαλάτωσης.

Τεχνολογικά το συγκεκριμένο πρόγραμμα εστιάζει στην περαιτέρω ανάπτυξη και αξιοποίηση τεχνολογιών που έχουν ήδη δοκιμαστεί, προκειμένου από τα λύματα αυτά να παραχθεί νερό, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια στη βιομηχανία, τη γεωργία καθώς και άλλους τομείς και να αποφευχθεί η απόρριψη άλμης στη θάλασσα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα αναπτυχθούν και θα δοκιμαστούν σε πραγματικές συνθήκες ολοκληρωμένα συστήματα επεξεργασίας βιομηχανικών άλμεων και λυμάτων τα οποία θα εγκατασταθούν στην Κύπρο, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ολλανδία. Όλα αυτά τα συστήματα βασίζονται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της μηδενικής απόρριψης.

Η πιλοτική μονάδα η οποία έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί στο Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων της Λάρνακας, έχει ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του νερού το οποίο ήδη παράγεται από το Σταθμό με την απομάκρυνση χλωριούχου νατρίου, φωσφόρου και αλάτων ασβεστίου και μαγνησίου. Το νερό που παράγεται από το Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων της Λάρνακας, ως γνωστό, είναι αρκετά υψηλής ποιότητας, η οποία του επιτρέπει να χρησιμοποιείται για την άρδευση συγκεκριμένων καλλιεργειών.

Από τη συγκεκριμένη επεξεργασία νερού θα παραχθούν παράλληλα με το φρέσκο νερό, χλωριούχο νάτριο και φώσφορος. Τα δύο αυτά προϊόντα θα είναι κατάλληλων προδιαγραφών προκειμένου το μεν χλωριούχο νάτριο να απορροφηθεί-χρησιμοποιηθεί κυρίως από μονάδες χλωρίωσης νερού ενώ ο φώσφορος ως πρώτη ύλη λιπασμάτων.

Οι συγκεκριμένες δράσεις όπως και τα αποτελέσματα του Έργου, θα γνωστοποιούνται τακτικά στους ενδιαφερόμενους φορείς όπως αγροτικούς συνδέσμους, Κυβερνητικά Τμήματα-Υπουργεία, Τμήμα Ανάπτυξης Υδάτων, Σταθμούς Επεξεργασίας Λυμάτων, Δήμους και άλλους τελικούς χρήστες που έχουν εντοπιστεί μέσω του Έργου.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κλάπηκαν 12 δέντρα από τη πρόσφατη δεντροφύτευση του Δήμου Αραδίππου / Έγινε καταγγελία στην Αστυνομία

Ο Δήμαρχος Αραδίππου, κ. Χριστόδουλος Πάρτου, συμμετείχε πρόσφατα στην δενδροφύτευση που έγινε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος μαζί με την εθελοντική ομάδα από το προσωπικό της

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα εξακολουθεί να παίρνει μηδέν αντισταθμιστικά μέτρα από το αεροδρόμιο Λάρνακας

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα

error: Content is protected !!