Search
Close this search box.

Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το θέμα της ταυτοποίησης δικαιούχων κατά την εκτέλεση συνταγών σε φαρμακεία

SkalaTimes

Με τη λειτουργία του ΓΕΣΥ, οι δικαιούχοι που πάνε στα φαρμακεία, (αν όχι σε όλα, στα περισσότερα), αναγκάζονται να φωνάζουν την ΗΛΙΚΙΑ τους και ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ τους στον φαρμακοποιό.
Και όλα όσα ακούγαμε για «προσωπικά δεδομένα» τα παίρνει το ποτάμι στα… φαρμακεία.
Είναι ευθύνη του φαρμακοποιού να παίρνει την ταυτότητα του δικαιούχου και να βλέπει τα στοιχεία του και όχι να ζητά από τον δικαιούχο να του πει ηλικία και αριθμό ταυτότητας και όταν μάλιστα δεν ακούει καλά να του ζητά να τα πει δυνατότερα (μήπως και κάποιος στο φαρμακείο δεν άκουσε).
Ονόματα φαρμακείων που χρησιμοποιούν αυτή την τακτική δεν θα γράψουμε, αλλά, συμβαίνει και το γνωρίζουμε όλοι.

Ωστόσο, με τη σημερινή της ανακοίνωση η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα.

Η ανακοίνωση:
«Παρά τις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί απευθείας από το Γραφείο της Επιττρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κας Ειρήνης Λοϊζίδου Νικολαΐδου, όσο και μέσω του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, προς τους εμπλεκόμενους φορείς, παρατηρείται ότι συνεχίζει να μην τηρείται η ορθή διαδικασία, κατά την επίσκεψη πολιτών στα φαρμακεία.
Ορισμένοι δικαιούχοι του ΓεΣΥ, κατά την εκτέλεση συνταγών, αντί να δείχνουν το δελτίο ταυτότητας τους, δίνουν στον φαρμακοποιό τα στοιχεία τους προφορικά.
Επαναλαμβάνω ότι η πρακτική αυτή ελλοχεύει κινδύνους, αφού μπορεί τα στοιχεία αυτά να τα ακούσουν και άλλοι παρευρισκόμενοι και να τα χρησιμοποιήσουν παράνομα. Επίσης, μπορεί να γίνουν λάθη στην καταχώρηση των στοιχείων και στην εκτέλεση των συνταγών.
Υπενθυμίζω ότι η προστασία των προσωπικών μας δεδομένων, ξεκινά από εμάς τους ίδιους. 
Το επόμενο διάστημα, πέραν των παραπόνων που ενδεχομένως να κληθούμε να εξετάσουμε, θα προβούμε και σε αυτεπάγγελτους ελέγχους».

  • Την επόμενη φορά που ο φαρμακοποιός θα σας ζητήσει να του πείτε στοιχεία ταυτότητας και ηλικία υπενθυμίστε τον πως σύμφωνα με την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αυτό που κάνει είναι λάθος και δώστε του την ταυτότητα σας.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Το σπαθί το οποίο αποκεφάλισε τον Οδυσσέα, ωχριά μπροστά στη δαμόκλειο σπάθη την οποία ανέσυρε η κοινωνία

Ένα εξαιρετικό άρθρο του Γιώργου Καλλίνικου, Διευθυντή Σύνταξης Philenews(21/9/24) Έγραφα προχθές, ότι η κατάφορη αδικία σε βάρος του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, μπορεί να αφυπνίσει την κοινωνία.

Το νηπιαγωγείο “Παιδόκηπος” στο Κίτι φιλοξενεί αυτή τη Πέμπτη προπονητές της ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΕΚ / Βαλεντίνα Γεωργίου: “Οι βάσεις και τα θεμέλια μπαίνουν στην προσχολική ηλικία, στόχος μας είναι περαιτέρω δράσεις έτσι ώστε να θέσουμε τις βάσεις για ενήλικες που θα διέπονται από αυτές τις αρχές και αξίες”

Το νηπιαγωγείο Παιδόκηπος Βαλεντίνα Γεωργίου στο Κίτι φιλοξενεί αυτή τη Πέμπτη προπονητές της ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΕΚ, όπου προπονητές, δασκάλες και παιδιά θα εργαστούν μέσα από

Έναρξη Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για γονείς και παιδιά στα Κέντρα του Κρατικού Δικτύου Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) (Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη – ΕΠΑΑ), σε συνεργασία με την Παγκύπρια Σχολή Γονέων,

Παράνομη η συγκρότηση της Σχολικής Εφορείας Δήμου Δρομολαξιάς – Μενεού σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας

Αποκαλυπτήρια της ευκαιριακής συμμαχίας κομμάτων στον νέο Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού, με αποκλειστικό γνώμονα τον αποκλεισμό του ΑΚΕΛ, έρχονται μέσα από τοποθέτηση του Υπουργείου Παιδείας

error: Content is protected !!