Ο γνωστός Έλληνας συγγραφέας και life coach Νικόλας Σμυρνάκης σχολίασε το περιστατικό με τον Will Smith που έκανε όλο τον πλανήτη αντί να μιλά για την γιορτή του κινηματογράφου τα Oscar να μιλάει γι αυτό.
Η τοποθέτηση του κ. Σμυρνάκη:
Ο τύπος αυτός δεν υπερασπίστηκε τη γυναίκα του που απειλήθηκε, οπότε και θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η επίθεση ως μορφή άμυνας.
Ο σκληρός αυτός άντρας θέλησε να καθαρίσει για λογαριασμό της «αδύναμης» συντρόφου του μιας και η ίδια είναι ανίκανη να διεκδικήσει το δίκιο της. Δεν λέω ότι έγινε συνειδητά κάτι τέτοιο. Λέω τι κρύβει η συμπεριφορά του.
Ή έστω τι μήνυμα περνάει η πράξη του.
Έχει ενδιαφέρον ότι αντέδρασε μετά από τους μορφασμούς αποδοκιμασίας της. Μέχρι να δει τα ξινισμένα μούτρα της γελούσε με την καρδιά του. Το αστείο δεν ήταν τραγικό από τη στιγμή που δεν ήξερε ο Ροκ το πρόβλημα υγείας της Τζάντα.
Και να το ήξερε όμως. Απαντάς στην καφρίλα με βία; Ο Ρίκι Τζερβέις τους περνούσε για χρόνια γενεές δεκατέσσερις στα Γκόλντεν Γκλοουμπς. Τι έπρεπε να κάνει ο Μελ Γκίμπσον ή ο Μπρους Γουίλις με αυτά που άκουσαν; Να τον μαχαιρώσουν;
Και εκείνη, η χειραφετημένη γυναίκα, δέχτηκε άραγε με περηφάνια το ρόλο της; Γιατί δεν αντέδρασε, έστω εκ των υστέρων, στο ατόπημα του «διαιωνιστή»; Ή μήπως πιάστηκε εξαπίνης. Και αυτή!
Ποια η διαφορά του υπερπολιτισμένου Γουίλ από τον απολίτιστο «Νεάντερταλ» που άμα λάχει δέρνει τη «γυναικούλα» του; Που θεωρεί πως ο κόσμος του ανήκει και όλοι πρέπει να τρέμουν στη θέα του ροπάλου που κατέχει ως σπηλαιοκράτορας;
Που βρυχάται στην πρώτη ευκαιρία για να τον φοβηθούν τα άλλα αρσενικά, μα κυρίως για να τον θαυμάσουν. Που σέρνει από τα μαλλιά το θηλυκό του γιατί αυτό του πρέπει.
Το έκανε λέει «για την αγάπη». Εκείνος που σκοτώνει τη γυναίκα του πάνω στα νεύρα του, γιατί ξενοκοίταξε ή στραβομίλησε, για την αγάπη δεν το κάνει; Αυτήν την στρεβλή αγάπη που τρέφει μέσα του για εκείνη που αποτελεί κτήμα του. Την ολόδική του αγάπη θέλει να προστατέψει πάλι με τη συλλογιστική «αν δεν την έχω εγώ, δεν θα την έχει κανείς».
Ακολούθησε μια ισχνή καταδίκη της βίας από τους διοργανωτές των Όσκαρς που δείχνει την κατάντια του θεσμού που γεννά πρότυπα εκατομμυρίων ανθρώπων. Πρότυπα για τα παιδιά μας πρέπει κάποια στιγμή να γίνουν οι άνθρωποι και όχι οι γλάμουρ ιδιότητές τους.
Αυτό δεν θα γίνει ποτέ αν συνεχίσουμε να προβάλλουμε την τεχνητή λάμψη ως συστατικό αξίας.
«Τα έκανα σκατά. Λυπάμαι βαθιά. Συγγνώμη στον Κρις. Θεωρήστε με παράδειγμα προς αποφυγή. Είμαι έτοιμος να δεχτώ τις συνέπειες. Θέλω να πω στα παιδιά που με παρακολουθούν και με θεωρούν πρότυπο πως δεν φέρονται έτσι στους ανθρώπους. Η αγάπη ποτέ δεν είναι βίαιη».
Αυτό ίσως να άλλαζε τα δεδομένα. Να έβγαινε κάτι παραγωγικό από την αθλιότητα.
Κατά τα άλλα… κρίμα.
Νικόλας Σμυρνάκης
ΥΓ Το κείμενο γράφτηκε χθες. Σήμερα ζήτησε συγγνώμη ο Σμιθ. Το καταθέτω απλά για την ιστορία.
#oscars #willsmith #chrisrock #violence #patriarchy #toxicmasculinity #men #women