Άρθρο του Απόστολου Σκουρουπάτη
Αντιπρόεδρος ΠΟΕΔ – Μέλος Κεντρικής Γραμματείας Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών
Με εγκύκλιο, ημερομηνίας 29/03/2022, το ΥΠΠΑΝ και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ενημερώνουν τους διευθυντές/ριες των Δημοτικών Σχολείων, ότι έχουν αποφασίσει τη χορήγηση δοκιμίου σε ολόκληρο τον μαθητικό πληθυσμό της Α΄ Δημοτικού των δημοσίων δημοτικών σχολείων, με στόχο να εξετάσουν, σε παγκύπρια κλίμακα, τον βαθμό επίτευξης των βασικών στόχων κατανόησης και παραγωγής λόγου στο μάθημα των Ελληνικών.
Μετά την υιοθέτηση και εφαρμογή της Σχολικής Έκθεσης Προόδου Μαθητή/ριας στο νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο με συγκεκριμένη μορφή (αστεράκια) σε προκαθορισμένο χρόνο, στο πλαίσιο τής αξιολόγησης μαθητή/ριας, έρχεται το συγκεκριμένο δοκίμιο να εξετάσει σε παγκύπρια κλίμακα τον βαθμό επίτευξη στόχων στα Ελληνικά στην Α΄ Δημοτικού, χωρίς εξαιρέσεις μαθητών/τριών. Σημειώνω και υπενθυμίζω εμφατικά ότι η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών ήταν η μοναδική εκπαιδευτική παράταξη που διαφώνησε τόσο με τη μορφή που έχει η Σχολική Έκθεση Προόδου (συμπλήρωση με αστεράκια ή/και γράμματα αλφαβήτου ή/και αριθμητικές βαθμολογίες) όσο και με το γεγονός ότι αυτή συμπληρώνεται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δύο φορές τον χρόνο, γεγονός που δημιουργεί τετράμηνα από το νηπιαγωγείο.
Η χορήγηση του συγκεκριμένου δοκιμίου σε όλους τους/τις μαθητές/τριες της Α΄ Δημοτικού σε παγκύπρια κλίμακα αποτελεί μια ενιαία εξέταση στα πρωτάκια, η οποία μπορεί να δημιουργήσει συγκρίσεις, κατατάξεις, ταμπελώματα κλπ. τόσο σε επίπεδο μαθητή/ριας όσο και σε επίπεδο τάξεων και σχολικών μονάδων. Αναμένεται να ακολουθήσει και η χορήγηση παρόμοιου δοκιμιού σε όλα τα παιδιά προδημοτικής εκπαίδευσης. Οι κυβερνώντες χτίζουν το εξετασιοκεντρικό τους σχολείο από το νηπιαγωγείο, προσθέτοντας συνεχώς εξετάσεις.
Σε τι θα εξυπηρετήσει το συγκεκριμένο δοκίμιο, ποιοι είναι οι στόχοι χορήγησής του; Ακόμα και αν στόχος είναι να εντοπιστούν τα κενά και οι αδυναμίες, γιατί δε γίνεται με τον τρόπο που εφαρμόζονται τα δοκίμια αλφαβητισμού; Ποιες είναι οι εκπαιδευτικές πολιτικές που θα ακολουθηθούν, για να καλυφθούν τα κενά που θα εντοπιστούν; Γιατί δεν εξαιρούνται οι μαθητικές ομάδες του πληθυσμού που εξαιρούνται στα δοκίμια αλφαβητισμού;
Ο/η εκπαιδευτικός της τάξης γνωρίζει πολύ καλά τις αδυναμίες, τα κενά, τις ελλείψεις των μαθητών/ριων του. Γνωρίζει επίσης και τον «βαθμό επίτευξη των στόχων για κάθε γνωστικό αντικείμενο». Αυτό που απουσιάζει είναι η εφαρμογή συγκεκριμένων εκπαιδευτικών πολιτικών, οι οποίες θα βοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς να καλύψουν κενά και αδυναμίες των παιδιών, όπως π.χ. έγινε με τον διορισμό 62 εκπαιδευτικών με σύμβαση στις σχολικές μονάδες ΔΡΑΣΕ+ ή με την επαναφορά των ωρών ενίσχυσης για αντιμετώπιση του λειτουργικού αναλφαβητισμού. Αν αυτός είναι ο στόχος της χορήγησης των δοκιμίων, τότε πρέπει να ξεκαθαρίσει, να ανακοινωθούν οι πολιτικές και στη συνέχεια να συμφωνηθεί και ο τρόπος χορήγησης των δοκιμίων αλλά και η ανάγνωση και κοινοποίηση των αποτελεσμάτων.
Τα ενιαία εξεταστικά δοκίμια παραπέμπουν σε συγκρίσεις και κατατάξεις και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, ειδικά για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού.