Search
Close this search box.

H Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου μιλά στο SkalaTimes για το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς για τη Λάρνακα, το πρώτο Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας

Η επιθεωρήτρια δημοτικής εκπαίδευσης, ποιήτρια και συγγραφέας, Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου, μιλά αποκλειστικά στο SkalaTimes για το πρώτο Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, ένα τριήμερο ποίησης και πολιτισμού στη πόλη μας, που ξεκινά στις 29 Απριλίου, το οποίο στηρίζει και ο Δήμος Λάρνακας.
Περισσότερα στην πιο κάτω συνέντευξη.

SkalaTimes

Τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το πρώτο Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας και πότε θα γίνει;
Παρά τις αντίξοες συνθήκες, με πολλή αγάπη για τον πολιτισμό και την ποίηση ειδικότερα, διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας.  Το φεστιβάλ περιλαμβάνει ένα τριήμερο εκδηλώσεων, από τις 29 Απριλίου μέχρι την 1η Μαΐου. Απαγγελίες, συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας, εικαστική έκθεση, παρουσίαση βιβλίου, μελοποιημένη ποίηση με τη συμμετοχή του Φωνητικού Συνόλου Δήμου Λάρνακας, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου μας, Αντρέα Γερολέμου.  Μια αρμονική συνύπαρξη των τεχνών, αφού,   σύμφωνα  και με τον  Γάλλο ζωγράφο Ντελακρουά, δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση.

Ποιο ήταν το έναυσμα της γέννησης αυτού του Φεστιβάλ;
Αρχικά η δική μου ενασχόληση με την ποίηση και η συμμετοχή μου τα τρία τελευταία χρόνια στο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας.  Πάνω απ΄όλα, η  επιθυμία  να σχεδιάσω και να οργανώσω  κάτι αντίστοιχο και στην Κύπρο.  Δεν θα μπορούσα, λοιπόν, να αρνηθώ μία πρόταση από τον Πρόεδρο του Φεστιβάλ, τον κ. Τριαντάφυλλο Κωτόπουλο, καθηγητή Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Δημιουργικής Γραφής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.  Παρά τις δυσκολίες της εποχής, το όραμα για ένα Φεστιβάλ Ποίησης στην Κύπρο υλοποιείται φέτος και είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό. Πέρα από τη συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας και τον κ. Κωτόπουλο, επισημαίνω την οργανωτική επιτροπή, η οποία έχει συσταθείστη Λάρνακα για τον σκοπό αυτό. Η επιτροπή ξεκίνησε  με τρία αρχικά μέλη, την υποφαινόμενη, τον εκλεκτό φίλο Αντρέα Γερολέμου και  τηδημοσιογράφο και αρχισυντάκτρια του Skala Times, Γιώτα Δημητρίου. Σήμερα, μετά από πρόσκλησή μου,  είμαστε δεκατέσσερα συνολικά   άτομα στην Επιτροπή,  το καθένα με τη δική του ξεχωριστή συνεισφορά.

Ποιοι το στηρίζουν μέχρι στιγμής;
Μέγας υποστηριχτής είναι ο Δήμος Λάρνακας και ευχαριστούμε θερμά γι΄αυτό. Υπάρχει , επίσης, η στήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου, καθώς και η χορηγία κάποιων εταιρειών (Mcdonalds, Aντώνης και Φουλής).  Το Φεστιβάλ διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο. Πραγματικά μεγάλη τιμή και χαρά για μας. Επίσημος χορηγός επικοινωνίας  είναι το ΡΙΚ.
Η όλη διοργάνωση στηρίζεται από τον βιότοπο πολιτισμού culturebook. gr, τον οποίο διευθύνει ο ποιητής Αντώνης  Σκιαθάς, ενώ επιστημονικά υπεύθυνος είναι ο κ. Τριαντάφυλλος  Κωτόπουλος.  
Ευχαριστούμε θερμά και ευελπιστούμε ότι η προσπάθειά μας θα τύχει μεγαλύτερης στήριξης στην πορεία, γιατί σίγουρα ένα τέτοιο εγχείρημα, πέρα από το όραμα των δημιουργών του, χρειάζεται  και αρκετούς  οικονομικούς πόρους.

Πόσο σημαντικό είναι για τη πόλη του Ζήνωνα αλλά και για την Κύπρο, αυτό το Φεστιβάλ και γιατί;
Πιστεύω ότι είναι ένα Φεστιβάλ πρωτοποριακό στο είδος του. Αν και ξεκίνησε σε σύμπλευση με το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας, έχει εντάξει, πέρα από τις απαγγελίες και τις συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας, δράσεις όπως η εικαστική έκθεση και η παρουσίαση βιβλίου. Πάνω απ΄όλα, όμως, τονίζω το έντονο στοιχείο της μουσικής, χάρη στο Φωνητικό Σύνολο του Δήμου Λάρνακας  και τον ΑντρέαΓερολέμου. Μια εντυπωσιακή πραγματικά παρουσία.  Στην εναρκτήρια τελετή θα έχουμε ποίηση μελοποιημένη από τον Μίκη Θοδωράκη, ενώ στο κλείσιμο του Φεστιβάλ θα έχουμε κυπριακά τραγούδια με μελοποιημένη ποίηση του Κώστα Μόντη και του Δημήτρη Λιπέρτη.  Θα ήθελα,  επίσης, να ευχαριστήσω τη Σχολή Χορού ΜΑΜΒΟ, η οποία μας βοηθάνα κάνουμε και ένα ωραίο συνδυασμό ποίησης και χορού.   Συντονίζω μία συλλογική  προσπάθεια, η οποία ευελπιστούμε να αγκαλιαστεί από τους φορείς και το κοινό και να καταστεί θεσμός, τοποθετώντας τη Λάρνακα στον παγκόσμιο χάρτη με παρόμοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Εσείς ως επιθεωρήτρια δημοτικής εκπαίδευσης και συγγραφέας τι ρόλο έχετε στο Φεστιβάλ αυτό και τι οραματίζεστε να πετύχει το Φεστιβάλ;
‘Εχω την τιμή να είμαι η  Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Φεστιβάλ. ΄Εχω ουσιαστικά την ευθύνη για τη λήψη των αποφάσεων  στην οργανωτική επιτροπή  και τον σχεδιασμό  της  κάθε δράσης.   Συνεργάζομαι καθημερινά τόσο με  τα μέλη της  οργανωτικής επιτροπής  όσο και με τον πρόεδρο του Φεστιβάλ, τον κ. Τριαντάφυλλο Κωτόπουλο.  Μέσα από τις δράσεις μας επιθυμούμε να αναδείξουμε την ομορφιά,  αλλά και τη σύνδεση που μπορεί να έχει η ποίηση με τη ζωή μας ως ένας ιδιαίτερος τρόπος έκφρασης.  Είναι ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση  για κάποιον που ασχολείται με την ποίηση και τη συγγραφή γενικότερα, να μπορεί να προσφέρει και σε ένα άλλο επίπεδο, πέρα από τη λογοτεχνική του παραγωγή.

                                                                                     
 Ποια η εμπλοκή του Δήμου Λάρνακας στο Φεστιβάλ αυτό;

Ο Δήμος Λάρνακας και ειδικά ο Δήμαρχος κ. Ανδρέας Βύρας  δέχτηκε από την  αρχή την πρότασή μας και στάθηκε στο πλευρό μας, παρέχοντάς στήριξη τόσο υλική όσο και οικονομική. ΄Εχουμε  μια άψογη συνεργασία με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Δήμου,  προκειμένου να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.  Για τη διοργάνωση, μας έχουν παραχωρηθεί οι δύο σημαντικοί πολιτιστικοί χώροι της Λάρνακας,  το Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας  Γ. Λυκούργος και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Πόσοι ποιητές αναμένεται να λάβουν μέρος;
Παρά τις δυσκολίες της εποχής, έχουν αποδεχτεί την πρόσκλησή μας σχεδόν όλοι οι ποιητές στους οποίους απευθυνθήκαμε. 36 ποιητές και ποιήτριες από την Κύπρο, την Ελλάδα και χώρες του εξωτερικού.   Τρεις από αυτούς, οι οποίοι προέρχονται από χώρες της Νοτίου Αμερικής, θα συμμετάσχουν εξ αποστάσεως. Ευτυχώς η τεχνολογία μας δίνει αυτή τη δυνατότητα.

Ποιο το μήνυμα σας στους αναγνώστες μας;
Θα χαρούμε να δούμε τον κόσμο της Λάρνακας αλλά και της Κύπρου γενικότερα στις εκδηλώσεις μας.  Επιθυμούμε, στις δύσκολες μέρες που  διανύουμε, να χαρούμε όλοι μία γιορτή ποιητική, μία γιορτή πολιτισμού, αφού ο πολιτισμός μπορεί να είναι μια πολύ καλά αρθρωμένη απάντηση στις όποιες φωνές βαρβαρότητας επιδιώκουν να επισκιάσουν την ειρήνη και την ωραιότητα του βίου.
Eπιπρόσθετα, καλούμε δίπλα μας όποιον μπορεί να στηρίξει οικονομικά την προσπάθειά μας, έτσι ώστε να μπορούμε να υλοποιούμε τα οράματά μας και να χτίζουμε γέφυρες ποιητικές, να επεκτεινόμαστε με δράσεις πολιτισμού καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Τέλος, για εσάς κυρία Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου, τι σημαίνει ποίηση γενικά και τι σημαίνει ποίηση ειδικά στις εποχές που διανύουμε;   
Για μένα η ποίηση είναι ένας ιδιαίτερος τρόπος να αντικρίζω τον κόσμο. Θα έλεγα ότι ζω ποιητικά, με την έννοια ότι παρατηρώ τον άνθρωπο και τον κόσμο στις λεπτομέρειές τους και προσπαθώ να αποτυπώσω με τις λέξεις μου αυτό που αφουγκράζομαι, αυτό που αντιλαμβάνομαι με ευαισθησία και ενσυναίσθηση.  Διαβάζω καθημερινά ποίηση, γράφω πολύ λιγότερη, ασφαλώς.  Και πολλές ασκήσεις επί χάρτου, όπως τις ονομάζω. Κάθε ποίημα είναι ένας εσωτερικός μονόλογος, ο οποίος βρίσκει μέσα από τις λέξεις και τις σιωπές τον δρόμο για την εξωτερίκευσή του.  
Με συναρπάζει πάντα η ρυθμική ομορφιά του ποιητικού λόγου  και με ξαφνιάζει πάντα ευχάριστα ένας αναπάντεχος αλλά εκπληκτικός συνδυασμός των λέξεων.  
Όσον αφορά  το τι σημαίνει ποίηση στις εποχές που ζούμε, θα απαντήσω με τη γνωστή δήλωση του μεγάλου μας ποιητή Γιώργου Σεφέρη: «Γιατί πιστεύω πως τούτος ο σύγχρονος κόσμος όπου ζούμε, ο τυραννισμένος από το φόβο και την ανησυχία, τη χρειάζεται την ποίηση. Η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα – και τι θα γινόμασταν, αν η πνοή μας λιγόστευε;»

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Μουσική, χορός, Μαζορέτες, δωρεάν κρασί και ξυλοπόδαροι σήμερα στο κέντρο της Λάρνακας!

Τραγούδι με τις μοναδικές φωνές της Γεωργίας Καϊμακλιώτη και του Γιώργου Μιχαηλίδη. Δωρεάν κρασί και Ζιβανία.Κάθοδος Ξυλοπόδαρων με μαγευτικό show φωτιάς.Μαζορέτες της Αιμιλίας Σαλούτα.Τυμπανιστές Λάρνακας.Σχολή

Η Ιουλία Καλλιμάνη έρχεται στη Κύπρο, ποια είναι αυτή η Ελληνίδα τραγουδίστρια φαινόμενο, με την ξεχωριστή λαϊκή χροιά;

Οι εμφανίσεις της έχουν γίνει ο βασικός λόγος που πολλοί λάτρεις της νυχτερινής ζωής αποφασίζουν ξανά και ξανά να επισκέπτονται τα νυχτερινά κέντρα που εμφανιζεται.

error: Content is protected !!