Search
Close this search box.

Πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, γνωρίστε την Οργανωτική Επιτροπή

Σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας, θα πραγματοποιηθεί στη Λάρνακα στις 29 Απριλίου-1 Μαΐου 2022 το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας στο Δημοτικό Θέατρο Γ. Λυκούργος και στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμμόχωστος (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών).

Πρόεδρος Φεστιβάλ: Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος
Καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Δημιουργικής Γραφής, Ποιητής

Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής: Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου
Επιθεωρήτρια Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ποιήτρια

Πιο κάτω σύντομα βιογραφικά (who is who) των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής του Πρώτου Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας.

Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου

ΕΛΕΝΗ ΑΡΤΕΜΙΟΥ ΦΩΤΙΑΔΟΥ
(Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ)

Κατάγεται από την Αμμόχωστο. Είναι Επιθεωρήτρια Δημοτικής Εκπαίδευσης και υποψήφια διδάκτωρ Πολιτικής Φιλοσοφίας. Ασχολείται με την ποίηση και την πεζογραφία.
‘Εχει εκδώσει συνολικά είκοσι ένα βιβλία: έντεκα ποιητικές συλλογές, μία συλλογή διηγημάτων και εννέα βιβλία για παιδιά.
Δύο από τα παιδικά της βιβλία έχουν τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας Κύπρου. Ποιήματα και διηγήματά της έχουν βραβευτεί σε διάφορους πανελλήνιους και παγκόσμιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Ποιήματά της, επίσης, έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, αλβανικά, ιταλικά και ισπανικά. Η ποιητική της σύνθεση «Αλεξ-ήνεμος» απέσπασε το Βραβείο Κώστα Μόντη από το Ινστιτούτο Πολιτισμού Κύπρου. Οι ποιητικές της συλλογές «Κατεπείγον» (2011), «Χειμερία Ζάλη» (2017) και REM (2019) ήταν στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων Κύπρου. Ποιήματα και διηγήματά της έχουν περιληφθεί σε ανθολογίες και συλλογικές εκδόσεις ή έχουν δημοσιευτεί σε διάφορους λογοτεχνικούς ιστότοπους.
΄Εχει ασχοληθεί, επίσης, με τη θεατρική γραφή και το σενάριο.

Ανδρέας Γερολέμου

ΑΝΤΡΕΑΣ ΓΕΡΟΛΕΜΟΥ
Η είσοδός του στο εγχώριο Μουσικό Στερέωμα έγινε μόνο με επιτυχίες, απανωτά βραβεία και διακρίσεις. Ένα μεγάλο ξεκίνημα που θα ονειρευόταν κάθε νέος καλλιτέχνης. Γεννήθηκε το 1972 στη Λάρνακα και από μικρός ασχολήθηκε με τη μουσική ενώ κρυφή του επιθυμία μέχρι και σήμερα το θέατρο και η σκηνοθεσία. Φοίτησε για δέκα χρόνια στο Ελληνικό Ωδείο Λάρνακας και στα είκοσι του χρόνια πήρε πτυχίο Κιθάρας και Αρμονίας.
Το 1990 υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στο τμήμα της Στρατιωτικής Μουσικής Εθνικής Φρουράς. Κατόπιν σε συνεργασία με το Σύγχρονο Ωδείου Κύπρου και το Μουσικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης πήρε δίπλωμα κιθάρας και πτυχίο Aντίστιξης.
Προχώρησε τις σπουδές του στο Μουσικό Σχολείο Σείριος Θεσσαλονίκης όπου παίρνει πτυχίο ΦΥΓΗΣ.
Παρακολούθησε διάφορα σεμινάρια μουσικής και κυρίως διεύθυνσης Χορωδίας στην Θεσσαλονίκη, Κεφαλλονιά, Χαλκίδα, Βέροια, Αθήνα, Κύπρο και Λονδίνο, ενώ εδώ και χρόνια ασχολείται επαγγελματικά με τη σύνθεση, το στίχο και την δισκογραφία τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα. Τα τελευταία 6 συνεχόμενα χρόνια γράφει μουσική για παιδικό θέατρο και συγκεκριμένα για το Θέατρο Σκάλα, στη Λάρνακα, καθώς επίσης για τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Όμιλο Λευκωσίας στην παιδική του παραγωγή Ομήρου Οδύσσεια και Οι 12 Άθλοι του Ηρακλή.
Το 2003 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με δικά του τραγούδια εναρμονισμένα από τον ίδιο για μικτή χορωδία με τίτλο Μουσική Λεωφόρος σε στίχους του ζωγράφου και ποιητή Νίκου Χαρούς. Συνεργάστηκε με Κύπριους τραγουδιστές όπως Χατζηγιάννη, Κωνσταντά, Σταματάρη, Αλέξανδρο Παναγή, Ζουμπουλάκη, Νάσια Τραχωνίτου, Μαρία Αμάν, Αλέξανδρο Χατζή και άλλους. Το 1999 κυκλοφόρησε ένας προσωπικός του δίσκος με 6 καινούργια τραγούδια τα οποία ερμηνεύει ο ίδιος. Από το 1992 διατηρεί την δική του Μουσική Σχολή στην Λάρνακα.
Στο Ωδείο Ανδρέας Γερολέμου φοιτούν σήμερα αρκετοί μαθητές όχι μόνο από τη πόλη και επαρχία Λάρνακας, αλλά και από άλλες πόλεις και σιγά σιγά το ωδείο του κατατάσσετε σε ένα από τα καλύτερα Παγκύπρια. Από το 1993 μέχρι το 1998, για πέντε συνεχή έτη διεύθυνε τη Δημοτική Χορωδία Δερύνειας με σημαντική προσφορά και μεγάλο έργο.
Από το τέλος του 1998 ανάλαβε καθήκοντα μαέστρου και καλλιτεχνικού διευθυντή στο Φωνητικό Σύνολο του Δήμου Λάρνακας όπου συνεργάστηκε με μεγάλους καλλιτέχνες όπως: Σταμάτη Κραουνάκη, Πέτρο Γαϊτάνο, Γιώτα Νέγκα, Γιώργο Θεοφάνους, Γιάννη Σπανό, Νένα Βενετσάνου και αρκετούς άλλλους.
Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Κιθαριστικής Ορχήστρας Κύπρου.
Τον Νοέμβριο του 2019 συμμετείχε σε Φεστιβάλ παιδικού και νεανικού θεάτρου στο Τομσκ της Ρωσίας και ανάμεσα σε 16 χώρες κέρδισε το Α Βραβείο καλύτερης σύνθεσης μουσικής με την παράσταση του θεάτρου Σκάλα «Το Αστρογέννητο Παιδί».

Γιώτα Δημητρίου

ΓΙΩΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Η Γιώτα Δημητρίου έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στο Frederick College στη Λευκωσία και στο Πανεπιστήμιο Middlesex στο Λονδίνο. Την πρακτική της εξάσκηση την έχει κάνει στην τοπική εφημερίδα του Cambridge “Cambridge Evening News”.
Μετά τις σπουδές της στο Λονδίνο επέστρεψε στην Κύπρο και εργάστηκε ως δημοσιογράφος στα περιοδικά του Συγκροτήματος ΔΙΑΣ και στα πολιτιστικά της Κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας «Σημερινή». Στη συνέχεια εργάστηκε ως Αρχισυντάκτρια στην εφημερίδα «Espresso Κύπρου», ενώ μία φορά τη βδομάδα εμφανιζόταν σε απογευματινή τηλεοπτική εκπομπή.
Μετέπειτα συνέχισε την καριέρα της στη Βρετανία και συγκεκριμένα στην εφημερίδα της κυπριακής παροικίας του Λονδίνου, «Παροικιακή» ως βοηθός αρχισυντάκτρια, με συμβόλαιο ενός έτους.
Τον Φεβρουάριο του 2012 δημιούργησε το δικό της διαδικτυακό περιοδικό για τη πόλη και επαρχία Λάρνακας, το SkalaTimes (www.skalatimes.com) στο οποίο είναι αρχισυντάκτρια, ήταν το πρώτο τοπικό διαδικτυακό ΜΜΕ για τη Λάρνακα.
Έχει διδάξει δημοσιογραφία για δύο χρόνια στο Alexander College, στη Λάρνακα.
Επίσης, από το Ιανουάριο του 2015 διδάσκει δημιουργική γραφή σε παιδιά και ενήλικες στο Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας Λάρνακας, το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας.
Η Γιώτα Δημητρίου παρουσίασε την πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο «Η Φυγή» το 2015 στο «Περί Τέχνης» στη Λάρνακα, την παρουσίαση είχε κάνει η ηθοποιός και σοπράνο Έλενα Χατζηαυξέντη.

Άθως Καζαντζής

ΑΘΩΣ ΚΑΖΑΝΤΖΗΣ
Ο Άθως Καζαντζής σπούδασε Πολιτική Μηχανική στο Ανώτατο Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και Πολιτικής Μηχανικής στη Σόφια της Βουλγαρίας.
Διατηρεί το δικό του Γραφείο στη Λάρνακα και εργάζεται ως  πολιτικός μηχανικός.
Είναι παντρεμένος με την λογοθεραπεύτρια Μαρία Καζαντζή και έχουν ένα γιο.
Από το 2012 είναι δημοτικός σύμβουλος Λάρνακας και επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας ΑΚΕΛ, το 2016 όταν επανεκλέγηκε ανέλαβε Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Λάρνακας.
Ο Άθως Καζαντζής είναι επίσης μέλος της Σχολικής Εφορίας Λάρνακας.
Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Λάρνακας και ως άνθρωπος που αγαπά ιδιαίτερα τις τέχνες ο Άθως Καζαντζής εδώ και χρόνια είναι κοντά στον κόσμο του πολιτισμού της πόλης και επαρχίας Λάρνακας.
Σε παλαιότερη συνέντευξη του στο SkalaTimes είχε τονίσει ότι «Πιο μπροστά θα πάμε μόνο αν θέσουμε ψηλά στην ατζέντα και τον πολιτισμό».

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ

Ο Κώστας Κατσώνης γεννήθηκε στην Αραδίππου το 1949. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου και στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα παιδαγωγικά (M.Ed.) και είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος, του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη λογοτεχνία για παιδιά και νέους. Υπηρέτησε τη δημόσια εκπαίδευση της Κύπρου (δημοτική και μέση)  για 38 συναπτά έτη αφυπηρετώντας το 2009 από τη θέση του Πρώτου Λειτουργού Εκπαίδευσης. Είναι λογοτέχνης και μελετητής της κυπριακής Ιστορίας και της Λογοτεχνίας, και έχει επίσης ασχοληθεί με τη συγγραφή σχολικών εγχειριδίων για τη Δημοτική και τη Μέση Εκπαίδευση της Κύπρου. Έχει στο ενεργητικό μεγάλο αριθμό εκδόσεων (ποίηση, διηγήματα, δοκίμια (λογοτεχνικά και άλλα), ιστορικές μελέτες, ανθολογία παιδικού διηγήματος και Διδακτορική Διατριβή). Έχει επιμεληθεί, φιλολογικά και γλωσσικά, μεγάλο αριθμό εκδόσεων, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται λογοτεχνικά και ιστορικά βιβλία, λαϊκή ποίηση κτλ. Ασχολείται επίσης με τη μελέτη της παιδικής  λογοτεχνίας και έχει δημοσιεύσει-εκπονήσει πέραν των 280 λογοτεχνικών μελετημάτων και εισηγήσεων.  Είναι επίτιμος πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου, πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Λάρνακας και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Πολιτιστικής Δημιουργίας για παιδιά και νέους Επαρχίας Λάρνακας. Με δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε στη Λάρνακα η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και η Πολιτιστική Κίνηση «Φίλοι της Λογοτεχνίας και του Πολιτισμού».  

Άνδρη Χριστοφίδου Αντωνιάδου

ΑΝΔΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ
Η Άνδρη Χριστοφίδου-Αντωνιάδου γεννήθηκε στη Λεμεσό. Σπούδασε Γαλλική και Ισπανική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και στη συνέχεια Εκπαιδευτική Ψυχολογία και Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι. Σπούδασε ακόμα στα Πανεπιστήμια της Σαραγόσας στην Ισπανία, της Νίκαιας και του Μονμπελιέ στη Γαλλία και στην Παιδαγωγική Ακαδημία της Ερφούρτης Γερμανίας. ΄Εχει αφυπηρετήσει από τη θέση της Διευθύντριας στη Μέση Εκπαίδευση Κύπρου τον Σεπτέμβρη 2017. Μιλά αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, ιταλικά και γερμανικά. Γράφει ποίηση, διηγήματα, θεατρικά έργα, μυθιστορήματα, δοκίμια και έρευνα. Έργα της μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Η έρευνά της για τον Λόρκα έτυχε εξαιρετικής κριτικής και θεωρήθηκε πολιτιστική γέφυρα μεταξύ της Ισπανίας και της Κύπρου. Είναι αρχειοθετημένη στο Μουσείο Λόρκα στο Φουέντεβακέρος και στο Ίδρυμα Λόρκα στη Γρανάδα. Θεωρείται η πιο σημαντική ερευνήτρια στην Κύπρο για τον Λόρκα. ΄Ερευνά της για τον Θερβάντες έχει αρχειοθετηθεί στο Μουσείο-Κέντρο Μελετών στην Εσκίβιας, στην Ισπανία.
Έχει γράψει δώδεκα βιβλία. Έχει δώσει διαλέξεις για τη λογοτεχνία στην Κύπρο και στην Ευρώπη. Έχει τιμηθεί για το έργο της με λογοτεχνικά βραβεία.

Σπυρίδωνας Π.Κ. Σπύρου

ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ Π.Κ. ΣΠΥΡΟΥ
Γεννήθηκε το 1985 στην Λάρνακα. Σπούδασε θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Είναι θεατρικός συγγραφέας και διδάσκει σε ερασιτεχνικές ομάδες, οι οποίες με την καθοδήγηση του έχουν ανεβάσει θεατρικές παραστάσεις.
Έχει γράψει και ανεβάσει πέντε έργα μέχρι σήμερα. «Στα Φιλικά Μπαίνουν τα Καλύτερα Γκολ», «Στο στρώμα του Νίκου» , «Ο Χριστός τζιαί ο Απόστολος», «BARρούφα» (bar theater) και «Τα Πετεινάρκα» και τα πέντε αυτά έργα του ήταν κωμωδίες.
Τον Ιούνιο (2022) θα ανέβει το καινούριο έργο που έχει γράψει με τίτλο «Το πουλί δεν επέτασεν».
Ο Σπυρίδωνας έχει δημιουργήσει τη δική του ερασιτεχνική θεατρική ομάδα με το όνομα “artON &ΘέατρΟΝ” και επιπλέον είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Θεάτρου «ΡΟΗ» στη Λάρνακα.
Πέρα από το θέατρο, ασχολείται και με την τηλεόραση, έχει δουλέψει σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές ως σεναριογράφος, αλλά και ως ηθοποιός. 

Ανδρέας Αντζουλής

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΤΖΟΥΛΗΣ
Ο Ανδρέας Αντζουλής είναι Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας. Είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΒΑ Επιστημών της Αγωγής 1996, ΒΑ Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας 2002), απ’ όπου απέκτησε και τον μεταπτυχιακό του τίτλο (ΜΑ Νεοελληνικής Φιλολογίας 2005), και Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (2015). Έχει εργαστεί στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου. Από το 2016 υπηρετεί, ως Επιστημονικός Συνεργάτης, στο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης Φιλολόγων του οποίου την ευθύνη έχει το Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.
Έχει επιμεληθεί και παρουσιάσει ευάριθμες μονογραφίες, μεταφράσεις φιλοσοφικών κειμένων και ποιητικές συλλογές. Άρθρα και κριτικές του έχουν κυκλοφορήσει σε επιστημονικά περιοδικά της Κύπρου και του εξωτερικού. Το βιβλίο του με τίτλο Διονύσιος Σολωμός. Έννοια, πρόσληψη και αναπαράσταση του Υψηλού στο έργο της ωριμότητας. Μία νέα ανάγνωση των χειρόγραφων κωδίκων με τις μεταφράσεις του Νικόλαου Λούντζη για τον Σολωμό, Αθήνα, εκδ. Ίαμβος-Ίδρυμα Αντζουλή 2021, έχει αποσπάσει θετικές κριτικές τόσο από ακαδημαϊκούς και έγκριτους κριτικούς, όσο και από το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, το οποίο και επέτρεψε, κατόπιν σχετικής άδειας, τη συστηματική μελέτη των σωζόμενων κωδίκων της Ζακύνθου. Το επόμενο έτος κυκλοφορούν, επίσης στην Αθήνα, τα βιβλία του Σολωμικά. Κριτικά – Ερμηνευτικά και Η ποιητική λειτουργία των λόγιων λέξεων στο έργο του Καρυωτάκη. Επιδράσεις στο ύφος, το μέτρο και τον ρυθμό.

Κλείτος Ιωαννίδης

ΚΛΕΙΤΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Ο Κλείτος Ιωαννίδης γεννήθηκε στο Μουτουλλά. Από το 1967 έως το 1974 σπούδασε στο Παρίσι φιλοσοφία, θρησκειολογία και κοινωνικές επιστήμες. Το 1973 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Καθηγητές του οι Pierre Vidal-Naquet, Pierre Hadot, Jean-Pierre Vernant.
Εργάστηκε ως ερευνητής και καθηγητής στο Παρίσι και στην Αθήνα (1973-1976) και από το 1977 μέχρι το 1999 εργάστηκε ως ερευνητής στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου. Από το 1988 είναι επιστημονικός συνεργάτης της Ι. Μονής Κύκκου. Από το 2002 μέχρι το 2013 εργάστηκε ως Καθηγητής της Φιλοσοφίας και Αισθητικής στα Πανεπιστήμια Frederick και ΤΕΠΑΚ. Συνεργάστηκε με πολλά Πανεπιστήμια της Κύπρου, της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Ασχολήθηκε συστηματικά, εκτός από τη θρησκειολογία, τη φιλοσοφία και την Ιστορία της νεότερης κυπριακής λογοτεχνίας, με την επιστημονική έρευνα, τον ευαγγελικό, πατερικό και μυστικό λόγο, την ποίηση, το δοκίμιο, την αρθρογραφία, τη μελέτη, την κριτική, τη μετάφραση, τη συγγραφή και την παρουσίαση χιλιάδων ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών. Ημερήσια και περιοδικά έντυπα της Κύπρου, της Ελλάδας και του εξωτερικού φιλοξένησαν εκατοντάδες εργασίες και άρθρα του. Ποίηση και άλλες εργασίες του μεταφράστηκαν στα γαλλικά, αγγλικά, ρωσικά, ιταλικά, γερμανικά, σερβικά, βουλγαρικά, ουγγρικά, ισπανικά, σλοβενικά, ρουμανικά, εσθονικά, πορτογαλικά. Καλλιέργησε συστηματικά την Προφορική Ιστορία, με πολλές εκδόσεις και τη δημιουργία Ιστορικών αρχείων.
Υπήρξε, ανάμεσα σ’ άλλα, ιδρυτικό μέλος του Κυπριακού Κέντρου της Διεθνούς Ένωσης Συγγραφέων (PEN), γραμματέας, αντιπρόεδρος και πρόεδρός του.
Είναι επίσης από της ίδρυσής της, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Φιλοσοφικής Εταιρείας Κύπρου (πρόεδρος σήμερα), μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Ιεράς Μονής Κύκκου, μέλος του Δ.Σ. του Κυπριακού Συνδέσμου Τεχνών και Επικοινωνιών (ΚΥ.ΣΥ.ΤΕ.), πρόεδρος του Δ.Σ. του Θεάτρου ΕΝΑ, αντεπιστέλλον μέλος της Φιλοσοφικής Εταιρείας Ελλάδος και μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων Ελλάδος. Είναι επίσης πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου και μέλος του Δ.Σ. του Κ.Κ. του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο σε πολλά ελλαδικά και διεθνή φιλοσοφικά, θεολογικά, και λογοτεχνικά συνέδρια. Έχει δημοσιεύσει στα ελληνικά και ξένα έντυπα πέραν των 1700 κειμένων και οι αυτοτελείς τόμοι του υπερβαίνουν τους 60. Τιμήθηκε για την προσφορά του στα γράμματα από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, την Ακαδημία Αθηνών και πάμπολλα πνευματικά σωματεία και οργανώσεις.

Ανδρέας Κώστα

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΣΤΑ
Ο Αντρέας Κώστα γεννήθηκε το 1972 στην Αμμόχωστο και εργάζεται ως δάσκαλος. Εδώ και 33 χρόνια κάνει εκστρατεία συλλογής βιβλίων «Βιβλία για Όλους», με τα οποία συνέβαλε στη δημιουργία δέκα βιβλιοθηκών.
Οργανώνει εκδηλώσεις Παιδικής Λογοτεχνίας με αφηγήσεις παραμυθιών και θεατρικό παιχνίδι. Στο σχολείο διασκευάζει βιβλία σε παιδικά θέατρα, τα οποία ανεβάζει και παίζει μαζί με τους μαθητές του («Οδύσσεια», «Άθλιοι», «Γιάνους Κόρτσακ»). Ασχολείται επισταμένα με τον πολιτισμό μελετώντας και παρακολουθώντας θέατρο, μουσική, κινηματογράφο και ζωγραφική. Έχει εκδόσει το αυτοβιογραφικό βιβλίο «Ο δρόμος των αστεριών» (2020), τα έσοδα από την πώληση του οποίου δόθηκαν για τη δημιουργία βιβλιοθηκών.

Αντρέας Τιμοθέου

ΑΝΤΡΕΑΣ ΤΙΜΟΘΕΟΥ
Ο Αντρέας Τιμοθέου γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1990. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, υπότροφος του κληροδοτήματος Γεωργίου και Μαρίας Τυρίμου. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Διδακτική του Γλωσσικού μαθήματος, ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός σε Δημοτικά Σχολεία της Κύπρου. Έχει εκδώσει επτά ποιητικές συλλογές και μία συλλογή διηγημάτων: «Για μια στιγμή και μια αιωνιότητα» (2011), «Όλα αυτά που θα ’θελα να ξέρεις» (2013), «Τα Άνθη του Φωτός» (2014) «Οι μέρες τ’ Αυγούστου» (2016) και «Ιστορίες με Δαντέλα» (2016), «Ποιήματα» (2016), «Πλανόδιος στα Σύνορα της Εδέμ» (2019), «Το Δείπνο του Σώματος» (2021). Ποιήματα και διηγήματά του μεταφράστηκαν στα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά, σέρβικα, σλοβένικα, τούρκικα, αραβικά και κινέζικα και δημοσιεύτηκαν σε λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολογίες. Το 2016 βραβεύτηκε με το δικοινοτικό βραβείο ποίησης από την Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου.

Μαρία Χριστοδούλου

ΜΑΡΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Η Μαρία Χριστοδούλου κατάγεται από την Αμμόχωστο και ζει στη Λάρνακα. Σπούδασε παιδαγωγικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο σε θέματα οργάνωσης, διοίκησης και σχεδιασμού της εκπαίδευσης. Είναι βοηθός διευθύντρια Δημοτικής Εκπαίδευσης και μέλος της Πολιτιστικής Κίνησης Λάρνακας.  Ποιήματα και διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολογίες στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Αρθρογραφεί, επίσης, ως δημοσιογράφος.

Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου γεννήθηκε στην Πάφο της Κύπρου το 1967. Είναι απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Κύπρου και κάτοχος πτυχίου Παιδαγωγικών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Jean Moulin της Λυών και στο Πανεπιστήμιο Le Mirail της Τουλούζης. Κατέχει πτυχίο, δυο μεταπτυχιακούς τίτλους και διδακτορικό στη Φιλοσοφία.
Εργάστηκε στη Δημόσια Δημοτική Εκπαίδευση της Κύπρου σε διάφορες θέσεις. Σήμερα υπηρετεί ως Επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Αισθητική και την Πολιτική Φιλοσοφία, έχει δημοσιεύσει σειρά φιλοσοφικών μελετών και άρθρων για τα συγκεκριμένα πεδία.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Βουλευτή Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομου Αλαμπρίτη με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, Σοφία Ζαχαράκη

Σε ανάρτηση του ο Βουλευτής Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομος Αλαμπρίτης ενημέρωσε πως πραγματοποίησε συνάντηση με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Παρουσίαση Βιβλίου: Λάρνακα, Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με πέρα από 4000 χρόνια συνεχούς ζωής και πολιτισμού

Ο Δήμαρχος Λάρνακας και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας προσκαλούν στη παρουσίαση του βιβλίου του κ. Αλέξη Μιχαηλίδη με τίτλο “Λάρνακα: Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα

error: Content is protected !!