Search
Close this search box.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων διοργάνωσε δραστηριότητες στον αρχαιολογικό χώρο Χοιροκοιτίας σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο για Άτομα με Αυτισμό Κύπρου

Στα πλαίσια της δράσης «Ζω την Αρχαιολογική Κληρονομιά» και του μήνα ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό


Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων διοργάνωσε την Τετάρτη, 13 Απριλίου 2022, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο για Άτομα με Αυτισμό Κύπρου, δραστηριότητες στον αρχαιολογικό χώρο της Χοιροκοιτίας, στο πλαίσιο της δράσης «Ζω την Αρχαιολογική Κληρονομιά», αλλά και με αφορμή τον μήνα ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό. Στη δράση συμμετείχαν τα Κέντρα Παρέμβασης που λειτουργεί ο Σύνδεσμος για Άτομα με Αυτισμό στις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Λεμεσού και στα οποία εξυπηρετούνται ενήλικες που βρίσκονται στο φάσμα του Αυτισμού.

Μέσα από ζωγραφιές, πήλινες κατασκευές και κολάζ, με πολύ γέλιο, χαρά και με έμπνευση τον σημαντικό αυτό χώρο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, στον οποίο περιηγήθηκαν, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν τα πολύπλευρα ταλέντα τους και να δείξουν σε όλους εμάς ότι η αναπηρία δεν είναι ανικανότητα, αλλά διαφορετικότητα. Ο αρχαιολογικός χώρος έγινε χώρος δημιουργικής απασχόλησης ώστε τα παιδιά να καλλιεργήσουν τις δεξιότητές τους και να αναπτύξουν τη φαντασία τους με έναυσμα την πολιτιστική μας κληρονομιά και τη φύση.

Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής του Τμήματος Αρχαιοτήτων για την ισότιμη συμπερίληψη και συμμετοχή ολόκληρης της κοινωνίας στην πολιτιστική κληρονομιά. Ως Πολιτεία οφείλουμε όλοι να εργαστούμε με γνώμονα το κοινό όφελος για να αναδείξουμε τη διαφορετικότητα ως κανονικότητα. Η πολιτιστική μας κληρονομιά, ως συνονθύλευμα διαφορετικών πολιτιστικών στοιχείων μέσα στον χρόνο και τον χώρο, καθίσταται με αυτόν τον τρόπο η πιο κατάλληλη αφετηρία και φάρος για όλες τις απαραίτητες δράσεις που έχουμε χρέος να αναλάβουμε με στόχο την εξάλειψη περασμένων κοινωνικών στερεοτύπων, ώστε να αποδεχτούμε την διαφορετικότητα. Άλλωστε, όλοι είμαστε ίσα μέρη αυτού του ποικίλου πολιτιστικού ψηφιδωτού και η κοινωνική αλλαγή μπορεί να επέλθει μόνο όταν καλλιεργήσουμε τον σεβασμό απέναντι σε όλα τα μέλη της κοινωνίας, αρχής γενομένης με τους συμπολίτες μας με αναπηρίες, ορατές και αόρατες.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ευχαριστεί θερμά τους εκπαιδευτές του Συνδέσμου για Άτομα με Αυτισμό για την καθοδήγηση, τη συνεργασία και τον ενθουσιασμό με τον οποίο προσέγγισαν την πρωτοβουλία, τα μέλη του Συνδέσμου Γονέων και Κηδεμόνων Χοιροκοιτίας που αγκάλιασαν τη δράση προσφέροντας εδέσματα, καθώς και την αρχαιολόγο του χώρου Δρ Odile Le Brun, της Γαλλικής Αρχαιολογικής Αποστολής, η οποία επίσης βρέθηκε δίπλα στα παιδιά. Η συμμετοχή όλων αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι μόνο όταν λειτουργούμε ως ομάδα μπορούμε να επιφέρουμε την αλλαγή, ενώ παράλληλα η πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να διασωθεί και να πετύχει τον κοινωνικό της ρόλο μέσα από τη συμμετοχή ολόκληρης της κοινότητας.

Με την ευκαιρία αυτή το Τμήμα Αρχαιοτήτων καλεί όσους κοινωφελείς οργανισμούς και συνδέσμους για άτομα με αναπηρίες επιθυμούν να απολαύσουν παρόμοιες δραστηριότητες σε χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς, να επικοινωνήσουν με τη διεύθυνση.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Λάρνακα: Υποτιθέμενη απειλή κατά γυναίκας βουλευτή– Τι δηλώνει ο χρήστης που έστειλε το μήνυμα στη σελίδα

SkalaTimesΟ Κώστας Αντωνίου, γιός της Επαρχιακής Γραμματέα του ΑΚΕΛ Λάρνακας Χρυστάλλας Αντωνίου, προχώρησε σε δημόσια δήλωση σχετικά με το μήνυμα που έστειλε στη Facebook Σελίδα, τοπικού

Η παιδοψυχολόγος Αλ. Καππάτου μιλά στο Πρώτο Πρόγραμμα για τη δημοφιλή σειρά «Εφηβεία», την υποκουλτούρα «Incel» και την «ανδρόσφαιρα»

Στο ενημερωτικό ραδιόφωνο του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, βρέθηκε σήμερα καλεσμένη η παιδοψυχολόγος, Αλεξάνδρα Καππάτου, σχολιάζοντας

error: Content is protected !!